Tips på nyårsmat

Nu när julen är över så är det dags att tänka på nästa högtid :-)
Hur ska ni fira nyår?
Vi ska åka till några kompisar där vi blir 16 vuxna och 12 barn. Vi har blivit indelade i olka matlag och vi har hamnat i varmrättslaget.
Senaste åren så har vi varit i Åre eller Sälen så det ska bli riktigt kul att fira på hemmaplan i år.
Har ni planerat nyårsmaten än?
För er som er ute i sista sekunden kommer här några av mina favoriter som jag gärna skulle bjuda på till nyår.
 
Förrätter:
 
Grillade pilgrimmsmusslor med tomatterrin
 
 
 

Fänkål- päron- och granatäpplesallad

Ännu en dag i lugnets tecken. Idag har barnen varit och lekt med kompisar så förhoppningsvis får vi dem i säng lite tidigare idag. Igår försökte jag att lägga sonen strax före nio och så långt gick allt bra, men sen somnade han inte förrens efter 23... Och det tog ytterligare ett tag innan dottern somnade...
 
Här kommer ett recept till som jag hade på julbordet, men som passar när som. En väldigt god och matig sallad. Jag hittade receptet i ett gammalt nummer av Mitt kök.
 
8 pers på buffe
 
1 fänkål
1 1/2 päron
1/2 citron
olivolja
1/2 granatäpple
1 dl valnötter
250 g grönmögelost
salt, svartpeppar
3 msk lönnsirap (det glömde jag att ha på och det gick lika bra ändå)
 
Rosta valnötterna i en torr panna
Skiva fänkål och päron tunnt, gärna på en mandolin.
Varva fänkål och päron på en stor tallrik och pressa över citronen.
Ringla över olivolja och salta och peppra.
Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna.
Skär osten i mindre bitar.
Toppa salladen med ost, valnötter och granatäpplekärnor.
Ringla över lönnsirap.
 
 

Citrussallad med saffranshalloumi

Den här salladen har jag haft på julbordet flera år, men den passar även som en förrätt.
Varför inte på nyår?
Jag gör den som en stor sallad, men ska man servera den som förrätt kan man servera den i glas eller små skålar.
Jag har hittat ursprungsreceptet på ica.se en gång i tiden.
 
Som bufferätt till 10 pers.
 
1 blodgrape
2 apelsiner
1 påse blandad fin grön sallad
1 1/2 halloumi
1/2 gul lök
4 msk olivolja
1 g saffran
flingsalt
 
Filea apelsin och grape.
Skiva löken tunt.
Blanda frukt och lök.
Blanda oljan med saffranet.
Skär halloumin i skivor och pensla saffransoljan på båda sidor.
Stek hallomin på hög värme så att den får färg. Skär halloumin i mindre bitar.
Blanda frukten och löken med salladen och salta, lägg på halloumin och ringla över den oljan som är kvar.
 
 

Julen 2015

Så var julen över... men inte ledigheten :-)
Här är vi lediga fram till den 8 jan då barnen börjar skolan. Så nu tar vi dagarna som de kommer, inget planerat. Så skönt!
Idag har vi äntligen fått gå ut i snön och lekt. Det var inte mycket snö i backen, men tillräckligt för att barnen kunde åka snowracer i en timme medans solen sken. Underbart! Sen har vi spelat spel och lekt med de nya julklapparna.
 
På julafton väcktes vi klockan fem av att sonen ville visa sina paket han fått i strumpan :-) Men han fick gott gå och lägga sig igen och det gjorde han och kom ett par timmar senare istället.
Vi börjar alltid julafton med att dricka glögg hos min farbror. Där samlas hela släkten under en timme och dricker glögg och äter godis och kramas innan alla åker vidare till sitt.
I år åkte vi till svärföräldrarna, där vi bjöds på en "liten" jultallrik till förrätt och kalkon till varmrätt.
Sen var det äntligen paketutdelning, som barnen hade väntat.
Vi avslutade kvällen med att spela spel tillsammans. Env äldigt trevlig julafton!
 
På juldagen hade vi inget planerat. Min plan var att gå i pyamas hela dagen och läsa böcker och äta praliner. Jag lyckades i en kvart, sen tog rastlösheten över och jag satte på en maskin tvätt och fick familjen att klä på sig för en lång promenad. Vi gick bort till ett cafe, Spiltan, som ligger ca 2,5 km bort. Eller jag och maken gick och barnen cyklade. Vi belönade oss med nygräddade våfflor med hjortronsylt och glass till lunch innan vi gick hem igen.
 
På annandagen var det dags för julfirande igen. Då kom min mamma, mina bröder och deras familjer hit. De fick glögg och tilltugg när de kom och sen fick kusinerna byta julklappar med varandra innan det var dags för julbord. Barnen åt ganska snabbt och gick sen och lekte så vi kunde sitta i lugn och ro och gå många gånger och hämta mat.
Innan det var dags för ost så hade jag gjort en grapefruktsorbet för att smälta ner all maten. Det var ett smart drag av mig ;-) Då orkade man ta av både osten och julgodiset. Sen blev det spel för oss som var kvar långt in på natten. Ännu en lyckad dag!!!
 
Så igår lyckades jag!!! Jag gick i pyamas hela dagen och gjorde inte många knop. Bara njöt av tillvaron, spelade spel med barnen och köpte pizza till middagen.
 
Julklappsutdelning med något uppspelta barn :-)
 
Långpromenad på juldagen
 
Dukningen på annandagen
 
Tilltugg till glöggen: surdegssaffransbullar, dadlar med ädelost, pepparkakor med ädelostkräm och mandarinklyftor doppade i chocklad
 
Hela julbordet på annandagen
 
 
 
Efter all julmat så blev det en kula grapesorbet för att smälta maten och för att vi skulle kunna få i oss resten :-)
 
 
Sen blev det förstås ost och
 
julgodis
 
GOD FORTSÄTTNING!!!!
 

Inte långt kvar till jul...

Nu är det inte många dagar kvar! Julkänslan börjar infinna sig smått.
Om inte annat så dofterna. Vi fick flera hyacinter när vi fyllde år som blommar för fullt nu. Det luktar så fantastiskt. Och jag tror att folk känner mig, jag fick bara vita ;-)  Det är så vackert tillsammans med lite mossa.
 
I söndags satte maken ihop ett pepparkakshus som de två yngsta dekorerade. De tog två sidor var så slapp de bråka. Smart!
Så nu doftar det pepparkaka så fort man går förbi :-)
 
 
 
Jag är långt ifrån klar med julklapparna, men de jag har köpt har jag slagit in idag.
Skönt att slippa sitta med allt sista kvällen som vi annars är väldigt bra på...
 
Men det är ju fortfarande vardag med allt som hör till så här kommer ett tips på en snabb middag som uppskattas av barnen (ialla fall mina :-) )
 
Carbonaragratäng
1 pkt pasta
1 pkt keldas färdiga ostsås
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
200 g tunnt skivad rökt skinka
paprikapulver
salt, peppar
1 påse gratängost
 
Koka pastan enl förpackningen, häll av pastavattnet
Strimla skinkan och fräs i smör tillsammans med pressad vitlök.
Häll ner grädden och koka i ett par minuter.
Rör ner lite av osten för att få såsen lite tjockare.
Krydda och häll i ostsåsen.
Låt det koka ihop och blanda ner pastan.
Häll allt i en ugnsfast form och täck med resten av den rivna osten.
Ställ in i ugnen på 225 grader tlls det har fått färg.
 
 

Rafaello

Jag har fått förmånen att buzza Rafaello. Det är ju väldigt trevligt att få bjuda nära och kära på godis :-)
 
Raffaelo är en kokos- och mandelpralin. Den är täckt av spröda kex och rivna kokosflarn och inuti finns en rostad mandel som är omgiven av krämig gräddfyllning.
 
De kom i små fina förpackningar med 4 i varje, så jag kunde även skicka med dottern några när hon skulle på fest och även ge bort till vänner som inte kunde komma hit.
Yngsta dottern som älskar nötter och kokos blev väldigt förtjust. Detta var verkligen något i hennes smak.
 
Vi hade glöggparty för någon vecka sedan och då passade jag på att lägga upp och bjuda på dem. Sen gick jag runt och frågade vad de tyckte :-)
De flesta tyckte att de var goda. Ett negativt svar jag fick var att de inte var så goda, men tillräckligt för att hela slank ner :-) Det var det mest negativa jag hörde. Men de flesta tyckte att de var riktigt goda och tog flera.
De gick ialla fall åt så jag fick fylla på fatet flera gånger :-)
Jag gillade att de var krispiga utanpå och att det var en nöt i så att det blev lite olika texturer när man åt.
 
 
 
 
RSS 2.0