Hällen sprack!!!

Första dagen idag då alla var tillbaka i skola, dagis och jobb..
Nu trodde vi att vi skule in i den vanliga vardagen igen, men...

Idag hade lilltjejen dans och det var min tur att köra så vi var hemma klockan 17.40 och då stod maken med maten klar :-) Han hade precis kommit hem så det fick bli pyttipanna med ägg och rödbetor. Gott!

När vi satt och åt så sa det PANG, vi letade lite och undrade vad det kunde vara. Det visade sig vara spisenhällen som spruckit rakt över!!!

Så nu får det bli pizza, hamburgare osv i ett par dagar...

Trattkantarelltoast

Tomt i kyl, frys och skafferi och hann inte åka och handla...
Men jag hittade ett halvt blomkålshuvud som låg och skramlade i grönsakslådan så det fick bli soppa på det. Hittade ett recept som jag har använt tidigare och med några små justeringar fick jag ihop alla ingredienser. Receptet hittar ni här.
Sen hade jag 100 g trattkantareller som jag fått av min mor. Hon älskar att plocka svamp, men klarar inte av att rensa och äta all. Det gör inte oss något :-) Vi rensar och äter gärna!
Jag fräste dem i smör tillsammans med en fichackad gul lök. Sen strödde jag över lite vetemjöl och hällde på lite grädde i taget tills jag fått lagom konsistens. Krydda med lite soya och madeira, salt och peppar.
Sen fördelade jag det på formfranska och skivade på några skivor ost. När det varit i ugnen i ca 7 min så kunde vi njuta av dem.



Fylld pasta med tomatsås

Jag hade tänkt att fylla pastan med riccotta, men efter att ha letat i tre affärer utan resultat så blandade jag mozzarella och philadelfia istället.

4 port
stora pastasnäckor
10 skivor rökt skinka (strimlade)
150 gr philladelfiaost
1 pkt mozzarella (skuren i små små bitar)
5 cm purjo (strimlad)
1 påse babyspenat (grovhackad)
1 kruka basilika (strimlad)
2 pkt krossade tomater
2 msk råsocker
1,5 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
riven ost

Koka pastan enl. anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och häll på öite olivolja. Ställ dem att svalna.

Tomatsåsen: smält råsockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Lägg i smöret och pressa i vitlöksklyftan. Häll i tomaterna och hälften av basilikabladen. Låt koka i ca 10 min.

Fräs purjon med spenat, hälftan av basilikan och skinkan. Häll av vätskan och blanda med philladelfia och hälften av mozzarellan.

Fyll pastasnäckorna med fyllningen.

Häll tomatsåsen i botten av en ugnssäker form. Lägg på de fyllde pastasnäckorna och toppa med resten av mozarellan och riven ost.





Veckomatsedel v.38

Måndag: Stekt falukorv och makaroner
Tisdag: Kyckling och nudelwok
Onsdag: Pasta med sås på kyckling, basilika, soltorkade tomater och pinje
Torsdag: Burger king
Fredag: Raclette, dessert: chokladdesserter från RC Chocolat
Lördag: Förrätt: Kokta rödbetor med chevré   Varmrätt: Pestolax med pressad potatis
Söndag: Hämtmat, Thai


Onsdagspastan

Pestolax

Jag vet inte riktigt vad det är med mig, känner mig bara otroligt hängig... Så jag hade varken fantasi eller ork till någon matlagning igår. Knappt så jag orkade äta heller, men det var så gott så jag fick i mig en rejäl portion ändå.
Till förrätt kokade vi rödbetor och serverade med chevré, kapris och smör.
Till varmrätt blev jag serverad lax med pesto, smörstekta morötter och pressad potatis.

Jag såg att han blandade pesto och creme fraiche och bredde på ett lager på en bit laxfilé. Sen stoppade han in det i ugnen tills deet var klart. Uder tiden så rostade han pinjekärnor som han strödde på innan servering.



Chokladdrömmar

På väg hem från jobbet var jag tvungen att gå på systemet för att köpa madeira och eu de vin till såsen. Då gick jag förbi ett ställe som jag många gånger tänkt gå in på. Och idag slog jag till :-)
Jag gick in på RC Chocolat i Sigtuna och köpte med mig dessert hem.


Praliner: saltlakrits, nöt och hallon
Den vita: vit choklad och hallon på sockerkaksbotten (helt ok!)
I glaset: olika typer av chokladmousse med crisp (jättegod!!!)


Raclette

I veckan fick jag hem en ny bordsgrill eller raclette :-)
Vi kokade potatis som vi skar i skivor och så skar vi upp:
kycklingfilé, fläskfilé, lövbiff, halloumi, champinjoner, zucchini, tomater, paprika, gul lök, purjolök.
Sen tog vi fram grädde, ost, madeira och eu de vin att göra sås och gratäng på.

Det var otroligt gott, men nackdelen är att man blir tokmätt!!!



Kyckling och nudelwok

Wok är ju en sån där "ta-vad-du-har-rätt". Men idag försökte jag faktiskt tänka till lite innan...

300 gr nudlar
sesamolja
600 g kycklingfilé
1 tsk röd curry pasta
1 gul paprika
blomkål
broccoli
zucchini
minimajs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl vatten
1 tsk soja
några droppar fisksåsås
sweetchili sås
salt och peppar


Koka nudlarna efter beskrivningen på paketet. Häll av vattnet och häll på lite sesamolja.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i en het wokpanna med olja (ej olivolja) tillsammans med currypastan.
Woka kycklingen tills den är nästan klar och lägg sedan i grönsakerna. Woka ett par minuter.
Häll på vatten, soja, fisksås och sweetchili. Smaka av med salt och peppar.



Lunchomelette

Är hemma och vabbar och har fastnat i lunchproblemet igen. Det är lika svårt varje dag att hitta på någon lunch. Jag vill ju inte stå vid spisen för länge eftersom det oftast är jag som lagar middagen.
Idag fick det bli omelette.

1 stor portion:

3 ägg
1/2 dl vatten
salt
peppar

Vispa ihop detta och häll i en het stekpanna med smör.
Medans omeletten blir klar så kan du skära innehållet.
Idag blev det 2 skivor skinka, 2 cm strimlad purjo, 5 basilikablad och 1/2 dl riven ost.
Lägg fyllningen på halva omeletten och lägg upp på en tallrik genom att vika den dubbel.



Veckomatsedel v.37


Ibörjan av veckan hade vi magsjuka i huset och från osdag och framåt ett brännskadat barn... Så det har inte riktigt blivit som planerat denna vecka...

Måndag: Pasta med sås på oxfilé, trattisar och lök
Tisdag: Hemmagjorda fiskpinnar, potatismos och remoladesås
Onsdag: Spagetti och köttfärssås
Torsdag: Svampsoppa och varma mackor
Fredag: Rotsaker i ugn och kycklingfilé
Lördag: Lammkotletter och råstekt potatis, jag var ute och åt pasta
Söndag: Förrätt: Kantarelltoast
             Varmrätt: Kalvstek, hasselbackspotatis, sallad och svampsås


Torsdagssoppan som inte var någon höjdare. Pg av ont om tid så inköptes pulversoppa, som alla ratade...
Trots min mans tappra försök att piffa upp den med extra purjo och persilja.

Kantarelltoast

Till förrätt idag blev det kantarelltoast.
Det var maken som bjöd på det :-)
Men jag tittade lite när han gjorde dem:

Stek brödskivor utan kanter i smör.
Stek kantareller tillsammans med purjo och finhackad steklök i smör.
Salta och peppra.
Fördela svampen på brödet och klicka på ishavsrom.

 

Kalvstek med hasselbackspotatis och trattissås

Idag har vi ätit "riktig" söndagsmiddag!!! Gott var det!

Kalvstek som jag gjorde i ugnen. Jag saltade och pepprade och satte i en termometer och sen fick den gå på 175 grader tills det var 72 grader. Då tog vi ut den och lät den vila i folie i ca 20 min innan vi skar den i tunna skivor.



Hasselbackspotatis: Skala potatisen och skär den i tunna skivor,men inte rakt igenom, den ska hålla ihop nertill.
Lägg potatisen i en  smörjd ugnsfast form. Pensla potatisarna med smält smör och ställ in i ugnen på ca 225 grader (jag lät dem stå med köttet i 175 grader, men längre än väntat). De tar ca 45 min. Ta ut då och då och pensla med mer smör. När det är ca 15 min kvar, strö över ströbröd och låt gå till potatisen är klar och har fått färg.



Sås med trattkantareller: Fräs svamp med finhackad schalottenlök. Slå på stekspadet från köttet och spä med lite vatten. Häll på mellangrädde och smaksätt med salt, peppar, soja, kalvfond och cognac. Koka upp och låt koka i 3-5 min. Strö på maizena brun redning och koka upp till den konsistens som du vill ha.

Faringlaserad steklök: Skala löken(16 st) och stek i smör tills den har fått färg.  Strö över 2 msk farinsocker. Salt och peppra. Slå på 3 dl vatten och en köttbuljongstärning. Låt puttra i ca 10 min.

Rotsaker i ugn och kyckingfilé

Fredagsmiddagen blev säsongens rotsaker i ugn med kycklingfilé som vi grillade i en grillpanna.
Jag hade köpt sötpotatis, vanlig potatis,rotselleri, palsternacka och jordärtskocka. Sen hittade vi paprika, morötter, lök och vitlök hemma som vi körde med.
Det blev väldigt gott, men sörpotatisen blev väldigt mosig i konsistensen. Vad gör man åt det? Ska den inte gå lika länge som de andra grönsakerna? Jag har nog bara lagat sötpotatis en gång tidigare och det var länge sen...
Jag skalade och delade rotsakerna och la dem i en långpanna med olivolja och mycket salt. Sen fick de vara i ugnen i 225 grader tills det kändes klart. Jag ändrade till grill de sista fem minutrarna så att det fick färg.





Coeur de filét

Det här åt vi i lördags och jag lade upp en bild på veckomatsedeln och har nu fått frågan om receptet. Så här kommer det :-)

6-8 pers.

1,4 kg oxfilé
1,5 - 2 kg potatis
salt
peppar

150 g smör
4-6 vitlöksklyftor
persilja
salt
peppar

Putsa filén och krydda den med salt och peppar. Stek den runt om så att den får fin färg. Lägg i ett foliepaket så att den får gå klart.
Skala potatisen och skiva tunnt, gärna i en matberedare.
Lägg potatisen på en långpanna och ställ in i ugnen på 225 grader. Ta ut ibland och rör runt och klicka på lite smör. Låt stå i ugnen till den är klar och det mesta har fått färg.
Gör vitlökssmöret: blanda smör, pressad vitlök och kryddor.
Skär köttet i skivor, ca 1,5-2 cm tjocka.
Lägg potatisen i en ugnssäker form, lägg köttet ovanpå och klicka på vitlökssmöret på både köttet och potatisen.
Ställ in i ugnen på 200 grader tills köttet är som du vill ha det.

Servera med en god sallad.




Här en sallad med blandad sallad, tomat, gurka, paprika, sockerärtor, avacado och ärtskott

Hemmagjorda fiskpinnar

Sååå enkelt och så otroligt gott. Barnen länsade faten och hade nog kunnat äta lite till om det funnits :-)

3 pers.

400 g fryst torsk
2 ägg
ströbröd
mjöl
salt
peppar


Ta fram fisken och låt den halvtina.
Skär fisken i cm stora skivor.
Blanda salt och peppar med mjöl.
Häll ströbröd och mjöl på en varsin tallrik. Knäck äggen och vispa ihop dem på en tallrik.
Doppa fisken först i mjöl, sen ägg och sen ströbröd.
Stek dem i en varm panna med smör. Ca 3-4 min på varje sida.

Jag serverade med hemlagat potatismos, grönsaker och remuladsås.

Veckomatsedel v.36

Den här veckan har min man varit bortrest mån-fre.

Måndag:makaroner och köttbullar
Tisdag: Bräckt kassler, klyftpotatis och grillad zucchini
Onsdag: Enchiladas
Torsdag: Pasta med sås (kyckling och zucchini)
Fredag: Stekt fläskfilé, rösti och teriyakisås
Lördag: fördrink: champange och vårrullar med dippsås
             varmrätt: cuer de filé
            dessert: Oreo cookie creamcake
Söndag: pizza/sushi



Oreo Cookie Creamcake

Det här receptet finns i en bok som jag fick för ganska många år sedan. Jag har tänkt göra kakan flera gånger, men det har aldrig blivit va. Så i lördags slog jag till. Och det var det värt!!!

36 oreo cookies
60 g smör
1 tsk nescafé
26 stora marshmallows
1 1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 tsk florsocker

Grovhacka 10 kakor. Ställ åt sidan.
Kör 26 kakor i matberedaren och mixa tills du har fått fina kaksmulor. Smält smöret.
Blanda kaksmulor, smör och hälften av kaffepulvret.
Tryck ut blandningen i en pajform, 24 cm i diameter. Ställ formen kallt.
Smält marshmallows med mjölk på låg värme i en kastrull. Rör om kontinuerligt tills allt smält.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Vispa grädden luftig. Blanda noggrant hälften av grädden med marshmallowsablandningen till en jämn smet. Vänd ner den restrerande grädden och de grovhackade kakorna.
Häll fyllningen i pajformen. Jämna till ovansidaan med en fuktig kniv. Ställ formen i kylen i ca 4 timmar.
Blanda florsocker och resten av kaffepulvret. Sikta det på kakan.




Pålägg?

Min man var i Holland förra veckan och var och handlade med sin kollega. Kollegan köpte en del saker till honom att ta med hem och bjuda oss på. Det var bara sådant som man skulle ha som pålägg.
Men kanske inte sådant som vi är vana att ha på mackorna härhemma.



Det är jordnötssmör, någon sorts sirap, hasselnöt och mjölkkräm, chokladströssel och sirapskakor.

Jag tar tacksamt emot tips på vad man kan göra med detta, utan att ha det på mackan...

Pasta med sås

Jag har blivit tipsad  om att creme fraiche med parmesan och vitlök ska vara god. Så jag hade köpt hem den och gjorde en pasta sås på den.
Det blev helt ok. Men jag tycker att det blir för syrligt när jag gör sås på bara creme fraiche. Så om jag gör det igen så tänker jag nog ta hälften grädde.

2 stora kycklingfileér
1/2 purjolök
1/2 gul lök
zucchini
2 soltorkade tomater
basilika
2 msk matlagningsvin
2 burkar creme fraiche med parmesanoch vitlök

Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem tills de får färg.
Strimla purjo och hacka löken. Skär zucchinin i små kuber. Lägg ner allt i kycklingen och fräs ett par minuter.
Slå på matlagningsvinet och låt koka in.
Strimla tomaterna och basilikan och ha ner tillsammans med creme fraichen.
Koka upp och servera med nykokt pasta och parmesan.

Enchiladas

En dotter började sin träning 18 och behövde gå till bussen 17.25, och en slutade sin så att hon levererades hem 17.30.
Då gäller det att planera maten så att så många som möjligt kan äta ihop.
Det fick bli enchiladas som jag gjorde klart redan mitt på dagen och värmde sen till de olika måltiderna.

8 st enchiladas:
600 g köttfärs
1 liten burk majs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
1,5 dl vatten
1 påse cheddardip
3 dl mjölk
salsa
riven ost
8 tortillabröd

Fräs köttfärsen och blanda i kryddpåsen och vattnet. Fräs löken och blanda ner i köttfärsen tillsammans med majsen.
Blanda ostsås och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
Lägg ett tortillabröd på en skärbräda, lägg på köttfärs, ostsås och salsa och rulla ihop. Lägg dem i en ugnsfast form.
När alla ligger i formen, lägg på salsa, den ostsåsen som är kvar och strö på riven ost.

Servera med guacamole och sallad



Kassler och klyftpotatis

Min man är bortrest hela veckan så den här veckan har det varit mycket planering och tänk på vad jag orkar med. Plus att det inte är så jättekul att laga mat bara till mig och de yngsta barnen. Imorgon kommer tonårs dottern hem igen och då blir det lite roligare. Hon uppskattar maten på ett annat sätt än de små. De bara äter och bryr sig inte så mycket om vad det är...

Idag gjorde jag klyftpotatis på färskpotatis och det gick riktigt bra. Till det åt vi bräckt kassler, grillad zucchini och bearnaisesås.

Veckomatsedel v.35

Jag började att jobba i onsdags efter att ha gått föräldraledig i 16 mån... Det kommer nog att märkas här på bloggen. Tiden och framförallt orken kommer nog inte att infinna sig lika ofta.
Eftersom barnen även har en massa aktiviteter med tider att passa så är det många dagar då maten inte alls får ta lång tid. Och av erfarenhet vet jag att då brukar jag köra på gamla beprövade recept.

Måndag: Tacos
Tisdag: Pasta med chevré
Onsdag: Korv stroganoff och ris
Torsdag: McDonalds
Fredag: Kycklingfilé, bea och klyftpotatis (Jag var ute i stan och åt Club sandwich på restaurang)
Lördag: Födelsedagsmiddag hos min bror
Söndag: Fläskfilé med mango chutney och couscous (har jag bloggat om tidigare)


Onsdagskorv


Fredagskyckling


Söndagsfilé

Pasta med getost

Hittade receptet i någon bilaga till Aftonbladet. Det är Annika Sörenstams recept. I hennes recept var det broccoli istället för parmaskinka. Jag hade köpt hem det, men sen blev det ändring av planerna och så var broccolin dålig när det var dags att laga... Men jag tror att det blir skinka nästa gång också.
Jag kommer att göra det igen, men då blir det lite ändringar.
Det var väldigt gott, men jag vill ha det lite krämigare.

350 g tunn spagetti
4 dl stark kycklingbuljong (var slut hemma så jag gjorde på grönsaksbuljong istället)
1 msk hackad basilika
4 msk smör
300 g chevré
2 msk rostade pinjenötter
salt
peppar
2 msk pressad citron

Koka pastan och håll varm.
Koka buljong och basilika tills hälften återstår.
Lägg i smöret och bryt ner osten (jag skar bort kanterna) och rör tills det smälter.
Smaka av med salt och peppar
Blanda i pastan och kläm över citronen och häll på pinjenötterna. Servera genast.

RSS 2.0