Vietnamesiska vårrullar

Nu har jag varit officiellt arbetslös i en vecka och jag har lärt mig en massa.
Bland annat att man ska INTE åka och veckohandla på tisdags förmiddagar för då har alla pensionärer 10% på Ica Maxi... Det var en prövning i tålamod, men jag klarade det :-)
Jag kommer heller inte att bli en bra hemmafru, för jag tog tag i strykhögen och brände mig rejält....
Men nu hoppas jag att det här inte blir så långvarigt, jag söker för fullt och har en intervjuv nästa vecka. Om inte annat så är det bra träning att gå på intervjuv.
 
Jag har under en tid varit sugen på vietnamesiska vårrullar så igår bjöd jag på det. Det tar sin tid att fixa, men det är SÅ värt det!
Medans jag höll på så gick funderingarna om vi verkligen skulle bli mätta, men det blev vi och det blev till och med några över.
Till och med minstingen tyckte att det var gott, och det är bra betyg!
 
Jag har gjort dessa tidigare så ni hittar receptet här: Vietnamesiska vårrullar
 
Denna gång lade jag till paprika och bytte ut groddarna mot alf-alfa groddar.
 
 
 
 
 
 

Ramen

Nu börjar vi komma in i någon sorts vardagslunk och de flesta aktiviteterna är igång. Barnen har tilldelats en varsin matdag och första veckan gick det jättebra. Vi blev bjudna på kycklingklubba, spagetti och köttfärssås och torsk med potatismos. Gott!
 
Jag har under en tid tänkt att jag ska prova att äta ramen. Så fick jag se ett inlägg hos Alicia där hon lagat ramen och det såg så gott ut så då bestämde jag mig för att laga det själv.
Jag har snott receptet rakt av från henne ;-) men toppat med det vi tyckte verkade vara gott.
Och det blev verkligen jättegott!!!! Nu har ju jag inget att jämföra med eftersom jag inte ätit ramen tidigare, men gott var det ialla fall.
Maken tyckte att det var alldeles lagom starkt, jag tyckte att det var precis på gränsen medans barnen tyckte att det var för starkt. Så nästa gång tar jag lite mindre sambal, så får maken krydda på efteråt.
 
 
 
4 portioner 
 
2 msk sesamolja 
2 tsk färsk riven ingefära 
2 pressade vitlöksklyftor 
15 dl kycklingbuljong 
100 g champinjoner, skivade
2 msk ljus soja 
1 msk sambal oelek 
500 g kyckling, delad i kuber 
200 g fryst hackad spenat, tinad 
250 g nudlar 
 
Fräs sesamolja, ingefära och vitlök i en varm kastrull i ca 30 sekunder och häll på kycklingbuljongen.  
Ha i svamp, soja och sambal.
Koka upp och rör om några gånger under tiden. När det kokat upp sänk värmen och låt det sjuda.
Lägg kycklingen i buljongen och låt den sjuda i cirka 20 minuter.
Ha i spenaten och rör om.
Sjud ytterligare en liten stund och lägg därefter ner nudlarna. Koka så länge som det står på
Servera soppan i tallrikar och lägg på den topping du vill ha.
Jag ställde fram små skålar med topping så kunde alla ta det de ville ha.
Vi hade:
Kokt ägg
Strimlad romansallad
Edamemebönor
Röd spetspaprika
Salladslök
Groddar
Koriander
Lime
Rostad lök
Jag försökte tänka på att blanda lite olika texturer i toppingen och det blev verkligen jättebra!
 
Det här kommer jag absolut att göra igen!
 
 
 
 

Ingefärsshot

Häromdagen köpte min man en stor ingefära och jag frågade vad han skulle göra med den. Det visste han inte, men den var billig. Jag frågade vad den kostade nu och vad den brukar kosta och det visste han inte, men han trodde att det var billigt :-) Och nyttigt!!!
Så jag letade upp ett recept på ingefärsshots som jag hittade hos Tildas Kök & Vin.
Jag gjorde precis som hon skrev och gjorde klart det igår kväll. Så nu ska vi ta oss en shot varje morgon och hoppas på att vi håller och friska och starka. 
Jag tog en shot imorse, och det var INTE gott. Väldigt starkt... det stack på tungan. Så nu funderar jag på om jag ska plåga mig varje morgon eller om jag ska spä ut det med varmt vatten och dricka det som thé. Har ni förslag?
 
Det kändes ialla fall nyttigt imorse med shoten, en smoothie och en macka med avocado på :-)

Vardagsrutiner

Idag känns det som att vardagen har börjat på riktigt. Även fast barnen gick i skolan i fredags så kändess det mer på riktigt idag. Sonen har simskola på måndagar och skulle vara i skolan redan 07.30, så det var ingen sovmorgon vi började med direkt...
Även fast alla aktiviteter inte startat än så ville jag sätta igång med våra vardagsrutiner. En sak som vi provade förra terminen var att barnen hade en matlagningsdag var. Då får man bestämma maträtt och sen laga den.
Jag har tre barn som i år blir 7, 12 och 20. Den yngsta får man vara med och hjälpa ganska mycket, mellantjejen behöver man mest övervaka och hjälpa till ibland beroende på vad hon valt att laga, men när det är 20-åringens tur så får man komma till dukat bord. Så lyxigt!
 
Så idag var det lillkillens tur. En av hans favoriträtter just nu är kycklingklubba, så det valde han. Sen skulle det vara pommes pinnes till ;-) Efter övertalning fick jag honom att även bjuda på grönsaksstavar och dipp. Jag tror att alla var mätta och nöjda när vi gick från matbordet.
 
 
Detta är en stor prövning för mig då jag gärna vill ha kontroll över vad som serveras och hur det tillagas. Jag har tidigare varit ganska dålig med att släppa in barnen i köket då jag tycker att det går fortare om jag gör det själv och det blir stökigare om man är fler. Och framför allt så görs det inte på mitt sätt ;-)
Släpper ni in barnen i köket?  
 

Plockmat

I fredags började barnen skolan igen efter lovet. Lite konstigt att bara gå en fredag, men ganska skönt med en mjukstart. Så imorgon kör vi en hel skolvecka och start på nästan alla aktiviteter.
Helgen har bestått av projekt "städa ut julen". Så nu sitter jag här i lugn och ro i ett nystädat hem utan tomtar :-)
Vi bor precis vid en sjö och nu har det frusit på ordentligt så när jag plockade här inne i värmen så var familjen ute i flera timmar och åkte skridskor. (Och tog hand om granen som jag hade kastat ut)
På begäran så bjöd vi barnen på småplock i fredags innan det var dags för spelkväll igen.
Vi äter ofta småplock och då är flera rätter återkommande, men sen brukar vi hitta på lite nya, beroende på vad som finns hemma och vad vi är sugna på.
Nu hade vi fortfarande ganska mycket ost kvar sen jul som vi behövde bli av med, så det blev inte så mycket av det andra. (Och ändå blev det över av nästan allt...)
 
Grillad sparris med vinegrette och parmachips
 
1 knippe sparris
1/2 dl olivolja
1 msk flytande honung
1/2 pressad citron
1 finkackad schalottenlök
salt, svartpeppar
4 skivor parmaskinka
 
Bryta av ändarna på sparrisen och stek den i olivolja tills den har fått färg.
Lägg skinkan på bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 225 grader tills den har blivit hård. Ta ut och låt den rinna av.
Blanda ihop vinegretten; olivolja, citron, lök och honung och smaka av med salt och peppar.
Häll vinegretten på sparrisen och toppa med parmachipsen.
 
Capresesallad:
mozarella
tomat
rödlök
basilika
olivolja
balsamvinäger
salt, svartpeppar
 
Quesedillas
6 tortillabröd
tacosås
1 påse riven ost
1 paket bacon
purjulök
 
Klipp baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av i en sil el liknande.
Finhacka purjon.
Bred tacosås på ett bröd, strö över riven ost.
Toppa med bacon och purjo.
Lägg på ett bröd och tryck till.
Stek i en medelvarm torr panna på båda sidor och dela dem sedan i trianglar.
 
Stekt halloumi på salladsbädd
 
Ostbricka
 
Sen fanns det även kallskuret, pommes, nuggets och grönsaker.
 
Brukar ni äta småplock? Vad brukar ni ha då?
 
 

Biffsallad med asiatiska smaker

Igår var jag och äldsta dottern iväg och bytte några julklappar och tog oss lite egentid medans maken var med de andra barnen i pulkabacken.
När det var dags att köpa mat så var jag sugen på något fräscht och lätt, så det fick bli sallad. Kanske inte direkt vad man förknippar dessa iskalla dagar med, men det var riktigt gott och hela familjen uppskattade det.
Efter middagen spelade vi sällskapsspel allihop. Vi har tagit oss tid att göra det flera gånger nu under lovet och det är verkligen jättemysigt att sitta ner i lugn och ro och umgås med hela familjen. Det gäller att tanka nu innan vardagen slår till igen och alla har olika tider att passa och ställen att vara på.
Imorse när vi vaknade var det -20 grader ute!!! Men solen sken och det riktigt gnistrade ute, så efter frukosten fick jag med mig familjen på en promenad på isen. Det var helt magiskt! Kallt som attan, men otroligt vackert.
Eftermiddagen har vi tillbringat i Mall of Scandinavia, killarna gick på bio och jag och dottern shoppade och fikade ;-) Alla nöjda och glada!
 
 
4 port.
400 g lövbiff
jordnötsolja att steka i
sesamfrön
1 påse blandad grön sallad
1 mango
2 avokado
6-7 rädisor
4 salladslökar
1 gurka
limeklyftor
koriander
 
dressing:
1/2 dl japansk soja (ljus)
1 msk sesamolja
1 pressad lime
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
 
Skala och skär mangon och avokadon i mindre bitar. Skiva rädisor och salladslök.
Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en sked och skiva den sen.
Blanda alla grönsaker på ett stort fat och klipp över lite koriander.
Strimla köttet och fräs det hastigt i jordnötsolja. Gärna i flera omgångar.
Salta och peppra och strö över sesamfrön på köttet. Lägg upp köttet på salladen.
Toppa med några limeklyftor.
 
Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla över det mesta på salladen.
 
Servera salladen med kokta äggnudlar och resten av dressingen.
 
 
 
 
 
 
 

Grapefruktsorbet

God fortsättning!!!
Jag vet att det gått nästan en vecka sedan nyår, men jag har inte varit inne här sedan dess så därför blir det en sen god fortsättnings-hälsning.
Hoppas att ni hade ett trevligt nyår. Det hade vi ;-) Vi var hos vänner i Solna. Vi var 18 vuxna och 12 barn... Fullt fart, men väldigt trevligt. Vi var uppdelade i olika lag och vi var i varmrättslaget. Så då kunde vi bara sitta när det var för- och efterrätt och sen hjälpas åt vid varmrätten. Kvällen bara försvann, helt plötsligt var det dags att springa ut och fira tolv-slaget. Efter ytterligare några timmar var det dags att bege sig hemåt. En jättelyckad kväll med god mat, god dryck och en massa trevliga människor!!!
Men sen hände det något... Jag har blivit av med min mobiltelefon och jag har fått tillbaka min förkylning. Så nu har jag varit trött, hängig, grinig och ledsen i en vecka. Jag har gett mig en dag till, sen får detta vända. Och gör det inte det så får jag helt enkelt se till att bli gladare och piggare. (Några tips?)
Så det här året har inte börjat så bra för mig, men det måste väl betyda att det bara kan bli bättre ;-)
Trots detta har vi kunnat njuta av ledigheten och tagit sovmorgnar, haft spelkvällar, varit på badhuset, i skridskohallen, i pulkabacken, på disney on ice m.m.
 
På annandagen när vi hade släkten här så gjorde vi en grapesorbet att ta efter julbordet och innan ost/godis. Det var en väldigt bra ide och kändes fräscht. Den blev också mycket god!
Det blev en hel del kvar som vi tog för någon dag sedan. Smaken var fortfarade god, men konsistensen var inte helt ok. Så mitt tips är att äta den de närmsta dagarna efter att man har gjort den.
Jag kommer defenitivt att göra detta igen och kanske prova med andra smaker.
 
6 port
 
3 dl socker
3 dl vatten
1 blodgrapefrukt
2 citroner
3 äggvitor
1 1/2 msk socker
 
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Pressa saften ur frukten och koka ihop med sockervattnet.
Häll blandningen i en plastbytta och ställ i frysen.
Vispa upp äggvitorna och sockret till ett hårt skum.
Skapa upp "snö" från grapeblandningen.
Blanda äggskummet med "snön" och låt stå i frysen i minst två timmar.
 
Jag serverade med spritsade chokladbokstäver och granatäppelkärnor.
Jag glömde att fota så ni får hålla till godo med denna dåliga telefonbild...
 
 
RSS 2.0