Hasselbacksrödbetor

Under ett tag nu har jag verkligen försökt att handla så lite som möjligt och istället ta hand om det som finns hemma.
Så igår till middag trollade jag fram en festmiddag av sånt som redan fanns hemma.
Jag hade rödbetor kvar och frågade maken vad han tyckte att vi skulle göra och då sa han att han hade sett någon som gjort typ som hasselbackspotatis, men han kom inte ihåg om det var i någon kokbok, tidning eller på nätet...
Så det var bara att hitta på själv och då gjorde jag som jag brukar med potatisen och det blev jättegott.
Till betorna serverade jag kycklingfilé, edamemebönor i olja och en chevrékräm.
 
När dottern kom ner i köket så utbrast hon: -Ska vi äta kottar???
Ja, de kanske såg ut som det på håll :-)
 
Hasselbacksrödbetor till 4 port.
1 kg rödbetor
smör
ströbröd
 
Skala rödbetorna och skär i skivor som inte går ända ner, utan håller ihop i botten.
Ställ dem på en plåt och lägg en liten klick smör på varje beta.
Ställ in i ugnen på ca 190 grader i ca 45 min.
Klicka på smör ett par gånger under tiden och när det är ca 30 min kvar så strö på ströbröd på betorna.
 
 

Sallad med rostade rödbetor och chevrédressing

Idag har jag tillbringat tre timmar med barnen på badhuset. De fick korv och pannkakor där och var väldigt nöjda, men jag ville inte ha det :-) Så när vi kom hem så gjorde jag en sallad som jag haft receptet på under en lång tid, men inte haft tillfälle att göra.
Det var faktiskt första gången jag pocherade ägg. Det första rann ut så jag provade ett till. Jag är inte helt nöjd med utseendet, men det blev perfekt krämigt inuti.
 
1 portion
4 st rödbetor
olivolja
salt
3 skivor bacon
1 ägg
1 msk ättiksprit
spenat
pinjenötter
25 gr chevre
1/4 dl mjölk
salt
peppar
 
Skala och klyfta rödbetorna. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salt.
Rosta i ugnen på 225 grader
Knaperstek bacon och låt de rinna av på hushållspapper
Koka upp en kastrull med vatten och ättiksprit. Knäck ett ägg i en mugg och sänk försiktigt ner i vattnet.
Låt koka i 3-4 min. Lägg med hjälp av en hålslev ägget i en skål med kallt vatten. Låt det sedan torka på en bit hushållspapper.
Rosta pinjenötterna.
Koka upp mjölken och smula ner osten. Låt osten smälta och smaka av med salt och peppar.
Lägg upp allt på en tallrik och ringla över dressingen.
 
 
 
 

Fruktdrink

I söndags var jag och dottern på ett yogapass. Det är flera år sen jag yogade sist, men det lär bli fler gånger. Riktigt skönt och man hittade muskler som man inte visste att man hade :-)
Efter passet så var vi lite småsugna, men kände för något nyttigt så vi gjorde en varsin drink på det som fanns hemma. Riktigt gott!!! Och så enkelt att bara mixa ihop.
 
Detta hade vi i till ett glas:
ca 10 frusna hallon
en liten bit honungsmelon
3 st myntablad
5 skivor fryst banan
1/2 pressad blodapelsin
pärondryck (för att få den lite rinnigare)
5-10 st gojbär
3 st isbitar
 
 
 
 

Fredriks flapjacks

Häromdagen lade Fredrik från "Fredriks fika" upp en bild på flapjacks, eller energibars på sitt instagramkonto. Jag och dottern hade pratat ett par dagar om att göra något liknande och hade börjat leta recept. Så när detta dök upp så gjorde vi en variant av det.
Båda döttrarna och en träningskompis som jag bjudit dessa på har tyckt att de var jättegoda. Själv är jag inte jätteförtjust... Så nästa gång provar jag med andra torkade bär.
Den här gången tog vi ju av det som fanns hemma :-)
 
ca 20 st
250 g torkad frukt, vi hade russin, aprikoser och gojbär
1,5 dl vatten
1 dl rapsolja
200 g havregryn
150 g nötter, vi hade valnötter, paranötter och osaltade cashewnötter
40 g 70% choklad
 
Skär frukten i mindre bitar och lägg i en skål.
Koka upp vattnet och häll över frukten. Vänd runt och låt stå i ett par timmar eller över natten.
Finhacka nötter och choklad
Mixa frukten till en slät massa
Lägg massan i en kastrull och häll över oljan.
Koka upp och rör om så att oljan "går in i" fruktmassan.
Ta av från spisen och blanda ordentligt med nötter, havregryn och choklad.
Lägg bakplåtspapper i en form och bre ut massan.
Grädda i ugnen i 20 min på 180 grader
Skär kakan i bitar medans den är varm och låt den sen svalna innan du tar upp bitarna.
 
 
 

Kiwikick

Här rullar vardagen på och den här veckan börjar barnens alla aktiviteter. Äldsta dottern går på samma gym som jag och hon är just nu jättetaggad, vilket gör att hon drar med mig :-) Så senaste veckorna har det inte bara blivit mer träning vi har också provat att göra nya smoothies, flapjacks och fruktdrinkar. Det har även blivit lite nyttigare mat och mer grönsaker. Och än så länge känner jag mig faktiskt lite piggare :-)
Den här smoothisen provade vi till frukost en dag. Vi brukar ha yoghurt i så den här var inte lika mättande, men otroligt god!!!
 
1 glas
1 kiwi
1 bit honungsmelon
2 dl färsk spenat
2 dl äppeljos
1/2 pressad blodapelsin
1 msk krossade linfrön
 
Mixa allt och njut!!!
 
 
 

Turkiska köfte med couscous och myntayoghurt

Idag fick jag inspiration från Turkiet och gjorde köttfärsbiffar med spiskummin.
9-åringen hade en kompis här som åt jättemycket, dessvärre kan jag inte säga detsamma om mina minsta, men de smakade ialla fall och åt så att de blev mätta. Vi andra tre tyckte att det var gott och tog flera gånger.
Jag gjorde ganska mycket så det blev även två matlådor till mig :-)
 
8 port.
Köfte:
1 kg nötfärs
2 dl mjölk
2 tsk spiskummin
1/2 tsk chiliflakes
1/4 finhackad gul lök
salt och svartpeppar
Couscous:
1/4 finhackad gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
5 dl couscous
3 dl vatten
1/2 finhackad röd paprika
1/4 finhackad gurka (ta bort innanmätet)
Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta
1 pressad vitlöksklyfta
salt
 
Börja med att blanda alla ingredienser till yoghurten och ställ den kallt till servering.
Blanda alla ingredienser till köften och låt smeten stå i ca 5 min.
Forma avlånga biffar och stek i smör.
Fräs lök, spiskummin och gurkmeja i rapsolja och häll sedan på vatten. Koka upp.
Blanda ner couscousen och låt stå i 5 min.
Rör runt ordentligt så att det inte är några klumpar i couscousen och blanda sedan ner paprika och gurka.
 
 
 

Lasange med italienska smaker

Det tar lite tid att laga, men det är det värt!!!
Idag har kylan slagit till ordentligt. Så nu sitter jag här under en filt med en kopp the och hoppas att jag ska få upp värmen...
 
4 port.
1 paket färska lasangeplattor
1 zucchini
3 soltorkade tomater
9 skivor rökt skinka
1 mozzarellaboll
1 förpackning Keldas ostsås
färsk basilika
1 paket krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
1 nypa socker
salt och svartpeppar
riven ost
 
Börja med att skära zucchini i skivor och lägg dem på en skärbräda och salta dem. Låt dem ligga och dra ett tag.
Gör tomatsåsen: Häll tomater, balsamvinäger, pressad vitlök, socker, salt och peppar i en kastrull och koka på låg värme. Koka i ca 10 min.
Torka av zucchiniskivorna och grilla/stek i rikligt med olivolja. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Skär mozzarellan i tärningar och tomaterna i små bitar.
Bre ut ett tunt lager med tomatsås i botten på en ugnsfast form. Varva sedan lasangeplattor, skinka zucchini, mozzarella, tomatsås, tomater och ostsås.
Avsluta med lasangeplattor, ostsås och riven ost.
Ställ in i ugnen i ca 20 min på 225 grader.
Servera med vitlöksbröd och en god sallad.
 
 
 
 

Halloumi- och zucchinibiffar med tzatziki

Hoppas att ni har haft en bra helg! Det har jag :-) Vi har både hunnit ta det lugnt och fått bort julen från huset. Ironiskt nog samtidigt som snön kom :-)
Igår var vi inne i stan då barnen skulle gå på bio med sina kusiner, så vi hann få några timmar på stan utan småbarn.
Jag har varit dålig på att blogga sista tiden och inte heller hittat någon lust att prova nya recept, men nu ska det bli ändring på det :-)
Det här receptet hittade jag i förra numret av Aftonbladet Söndag. Alla (utom 4-åringen) åt och tyckte att det var riktigt gott. Första omgången biffar jag stekte fick jag knappt att hålla ihop, men sen gick det hur bra som helst. Då hade blandningen fått vila lite och jag pressade ut lite vätska innan jag stekte dem.
 
4 portioner
Biffar:
1/2 kg zucchini
2 tsk salt
1 gul lök
200 g halloumi (jag tog grilloumi för det var vad jag hade hemma)
1 ägg
1/2 dl maizena
1 dl panko
1/2 dl finhackad bladpersilja
1/2 dl finhackad mynta (jag tog lite mindre för att det inte skulle ta över)
svartpeppar
olivolja
 
Tzatziki:
1 gurka
2 tsk salt
3-5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk pressad citron
3 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
 
Tzatziki:
Halvera och kärna ur gurkan med en sked. Grovriv gurkan och salta den. Lägg i en sil att rinna av i ca 30 min.
Pressa ur resten av vätskan och blanda med pressad vitlök, olivolja, yoghurt, salt och peppar.
Låt stå kallt till servering.
 
Biffar:
Grovriv zucchinin och salta den. Lägg i en sil (eller durkslag) att rinna av i ca 30 min.
Skala och hacka lök och vitlök. Riv osten grovt.
Pressa ur all vätska ur zucchinin och blanda med ost, lök, ägg, maizena, panko, örter och peppar.
Låt blandningen stå och vila en liten stund och forma sen små biffar.
Stek i rikligt med olivolja.
Servera med tzatziki och en sallad
 
 
 
 

God fortsättning!!!

Vi har tillbringat nyårsveckan i Åre.
Underbara dagar i backen med skidskola för båda barnen och även vi vuxna har fått några åk :-)
Vi var uppe med en familj till så många goda middagar har det blivit, men inga foton :-(
Vi kom fram till att det vi verkligen gillade och var bra på att göra var drinktilltugg, så näst sista dagen blev det kylskåpsrens med plockmat till middag. Vi blev mer än mätta kan jag lova.
 
Sista kvällen hade vi bokat bord på "Kastrullen" en av restaurangerna som ligger uppe i backen i Björnen. Vi blev hämtade av en skoter med släde som tog oss upp i fjällen. Superhäftigt!!! Sen var det fondue som stod på menyn. Vi fick fonduegrytor med buljong och oxfilé att tillaga och sen fanns det ett buffébord med massor av tillbehör. Verkligen jättegott!!! På hemvägen fick vi åka bandvagn ner för backarna :-) Så härlig kväll!!! Det måste ni bara göra om ni är i Åre.
(lånad bild)
 
Imorgon drar vardagen igång igen och då hoppas jag att jag hittar lite mer tid att fota och blogga.
Men jag måste få visa mitt fina nya julklappsförkläde som gör att det blir lite roligare att laga mat :-)
 
 
 
 
 
RSS 2.0