Italienska kycklingrullader

För ett tag sen så gjord emin man Mannserstens rullader och de blev jättegoda.
Så idag gjorde jag en variant på dem. De blev italien inspirerade och serverades med färsk pasta. Det var mycket gott!
Idag har febern spridit sig härhemma. I fredags vaknade 16-åringen med feber, men hon var feberfri redan igår. Imorse var det lillkillens tur. Nu håller jag tummarna för att det blir en lika kort sjukdom...

4port.
600 g kycklingfileer i tunna skivor
soltorkade tomater, ca 5 st
riven mozzarella
basilikablad

2 dl vatten
1 msk kycklingfond
5 dl mellangrädde
1 tsk soja
2 msk eu de vin
1 tsk balsamvinäger

Finhacka tomaterna och basilikan.
Blanda basilika, tomater och ost i en bunke med lite av oljan som tomaterna ligger i.
Lägg lite av fyllningen på varje kycklingbit och rulla ihop. Fäst med två tandpetare.
Stek kycklingen i smör så den får stekyta runtom.
Vispa ur stekpannan med lite av grädden.
Häll vatten och fond i en traktörpanna och koka i ett par minuter.
Häll ner soja, balsamvinäger, eu de vin och grädde och koka ihop.
Lägg ner kycklingen och koka på svag värme i ca 20 min.
Servera med nykokt färsk pasta.

Vilken man!!!


Idag har jag och barnen blivit bjudna på en trerätters middag av maken.
Just nu sitter vi och avnjuter det sista i vinglaset och tittar på På spåret från förra veckan.

Först fick vi en förrättstallrik med rökt fläskfilé, lomo och salami. Mycket gott!



Maken hade varit på rökeriet och köpt den rökta fläskfilén och fläskkarré.
Så till varmrätt ställde han sig ute i snöblasket och grillade spett med fläskkarré.







Till köttet serverades ett kantarellsmör, klyftpotatis och en sallad på rödlök, melon, ruccola och avocado.
Riktigt gott! Man längtar lite extra till sommaren då man äter grillat.

Desseren bestod av chokladmousse och jordgubbar. Jag fick inte så mycket för 7-åringen tyckte att det var för små portioner :-)



Fortsatt trevlig helg!!!

Pastastubbar



Jag är ju inne och tittar på andra matbloggar titt som tätt för att få inspiration. Ibland provar jag recepten rakt av och ibland gör jag egna varianter. Det har jag gjort här. Remsan hade gjort en variant av detta häromdagen och lagt upp, och då blev jag så sugen så jag var tvungen att göra själv.
Jättebra torsdagsmat härhemma, då vi äter på olika tider allihop på torsdagar. Lätt att värma och bara äta med en sallad till. Och om det blir något över så är det även en perfekt matlåderätt.
Här var det knappt så att jag fick någon lunch för familjen tyckte att det var så gott så det höll på att äta upp allt.

4 port.
1 burk körsbärstomater
1 burk krossade tomater
5 cm purjolök
salt, peppar

2 pkt lasangeplattor
1 zucchini
rökt skinka i skivor
ost

1 ostsås från Kelda
riven mozzarella

Strimla purjon. Blanda tomaterna med purjo, salt och peppar i botten av en ugnsfast form.

Hyvla zucchinin med en osthyvel på längden. Hyvla en hög av ostskivor.
Ta ev lasangeplatta och lägg på zucchini, ost och skinka.
Rulla ihop och skär varje rulle i tre delar.
Ställ ner stubbarna i tomatsåsen.
Toppa med ostsåsen och riven ost.
Ställ in i ugnen i ca 20 min på 225 grader.








Mexikansk gratäng

Det här receptet har jag hittat hos Tinas Skåpmat. Jag har gjort det en gång tidigare och kommer ihåg att det var gott.
När jag var och handlade hittade jag billig fläskytterfilé och då tänkte jag att jag gör detta igen. Förutom 3-åringen som inte äter någonting så åt alla andra med god aptit.

När jag tog fram köttet så insåg jag att det var från Nybergs deli. Det var väl därför vi tyckte att det blev så gott :)



4 port.

ca 500 g strimlad fläskytterfilé
1 msk soya
1 tsk chilipulver
1 stromlad purjolök

Blanda köttet med soya och chilipulver och lägg köttet och purjolöken i en ugnsfast form.

2,5 dl grädde
2 dl grönsaksbuljong
1 dl chilisås
0,5 tsk sambal
salt, peppar
riven ost

Blanda alla ingredienser till såsen, häll över köttet och strö sen över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i ca 20 min på 225 grader.





Till efterrätt fick barnen en skål med jordgubbar och en skål med socker att doppa i :-)
De tog 10:-/ kartong för de Spanska jordgubbarna på affären idag. Och jag tror att de var goda. De försvann ialla fall jättefort.

Tisdagslyx

Jag har haft svårt att hitta inspiration sista tiden. Det är lite för mycket som händer på jobbet och även här hemma. Tankarna är på annat håll.
Så när inspirationen kom i form av en fredagsmiddag på en tisdag så fick det bli det. Och då passade vi såklart på att ta ett glas vin till maten. Är det fredagsmiddag så är det :-)

Torskrygg med westfahlskinka och citronsås

4 port.

4 portionsbitar torsrygg
4 skivor lufttorkad skinka
2,5 dl vispgrädde
1/2 pressad citron
1 dl vitt vin
salt, peppar

Krydda fisken och rulla skinkan runt.
Lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 10 min på 225 grader.
Ta ut fisken och häll på grädde, vin och citron. Salta och peppra.
Ställ in i ugnen i ytterligare 10 min.

Servera med ett mos av potatis och jordärtsskocka och grönsaker.



Till efterrätt blev det förstås semlor idag. Maken hade köpt tre olika sorter som vi delade på. En vanlig med mandelmassa, en vanlig men med vaniljkräm istället för mandelmassa och en wienersemla.
Men jag måste säga att jag är besviken. Jag tyckte inte att det var gott i år heller... Jag envisas med att köpa varje fettisdag, för att man ska. Men jag tycker inte att det är gott.
Nästa år köper jag till barnen och hoppar över oss vuxna, vi uppskattar det ändå inte.



Kyckling med rödcurry och nudlar

I fredags efter jobbet åkte vi till goda vänner i Linköping. De fick en liten bebis i mitten av januari så jag har gosat massor med deras lilla kille :-) Vi tittade på mellon igår och sen åkte vi hem. 
Idag har vi varit hemma och fixat en massa olika saker. Jag och sonen tog en sväng till Icamaxi, vi kom hem ganska sent och behövde snabbt få ihop en middag. Då kom jag och tänka på den här rätten. Den är jättegod och går snabbt att laga.

4 port.

4 kycklingfileér
olivolja
1 1/2 msk röd currypasta
1 1/2 msk olivolja
12 dl vatten
4 pkt snabbnudlar
1 romansallad
hackad koriander

Blanda kycklingen med currypastan och olivoljan i en skål och låt stå i 10 min.
Stek kycklingen i olivolja, ca 5 min på varje sida. Efterstek under lock i ca 5 minuter, tills kycklingen är klar.

Koka upp vattnet och buljongpulvret som finns med bland nudlarna.
Lägg i nudlarna och koka enligt anvisning på paketet.
Skär romansalladen i grova bitar .
Skär kycklingen i skivor.
Ta upp nudlarna ur buljongen och fördela den i skålar.
Lägg salladen i buljongen, koka upp och fördela över nudlarna.
Lägg på kycklingen och garnera med korinader.

Alla hjärtans dag!!!

Idag blev det pizza och pasta på restaurang mellan hämtningar och träning.
Men vi lyckade att sitta hela familjen en stund ialla fall och det var trevligt!
Efter träningar och läggning av de två yngsta barnen så plockade vi fram en ostbricka och öppnade en flaska bubbel. Gott!!!

Min man hade köpt ett paket ost från Falbygdens ost, med tre hårdostar i, Manchego, Gruyere och Appenzeller. Med i förpackningen fanns även ett protokoll för ostprovning. Det tyckte jag var kul :)







Fast vi hade sagt att vi inte skulle fira Alla hjärtans dag och framför allt inte med paket, så ahde min man köpt ett jättefint armband till mig.

Biffar med bacon

Igår hade jag ingen fantasi överhuvudtaget... Har inte haft det på ganska länge, men jag hoppas att inspirationen kommer snart igen.
Gick in på affären och hittade köttfärs. Då kom jag på några köttfärsbiffar som mamma brukade göra. Jag vet att de var rullade i bacon och låg i en jättegod gräddsås. Så jag tänkte prova göra det.
Det blev jättegott, men smakade inte som mammas.

750 g köttfärs
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 pressad citron
1/2 kruka persilja
salt och peppar
1 pkt bacon

1,5 dl vatten
0,5 dl rödvin
1 msk soja
1 msk kalvfond
2,5 dl mellangrädde

Häll ströbröd i en bunke och häll på mjölk, salt och peppar. Låt det svälla lite.
Lägg ner färsen.
Pressa i citron och vitlök. Klipp ner persilja och krydda med chili, salt och peppar.
Forma avlånga biffar och linda bacon runt.
Stek dem på ganska hög värme runt om.
Flytta över biffarna till en traktörpanna.
Häll i vatten, vin, soja och fond i pannan och koka i ca 5 min.
Häll på grädden och koka i ca 15 min.
Smaka av för måtten är ungefärliga.
Servera med kokt potatis.



Imorgon är det Alla hjärtans dag, men mellan långa jobbdagar och kvällsträningar så hinner vi inte med att "fira". Så vi har bestämt att det får bli pizza/pasta på restaurang och ev. en ostbricka på kvällen.
Jag brukar försöka göra något speciellt den 14 feb. Laga extra god mat eller köpa små presenter, men i år har jag inte hunnit någonting...
Hur firar ni? Eller firar ni överhuvudtaget?

Fläskfilégratäng

Vår yngsta familjemedlem har börjat på gympa på torsdagar. Han börjar redan klockan 17!!! Innan vi kommer hem igen är klockan för mycket för honom för att äta middag. Så han måste äta middag innan. OCh då har vi ju knappt kommit hem från jobbet. Så jag har försökt att göra maten redan dagen innan.
För sen börjar stora tjejen sin träning 18.30. Och jag förstår inte hur jag ska få ihop det annars.
Idag har vi ätit i omgångar...
Jag hittade lite olika recept på fläskfilégratänger hos Remsan som jag gjorde en variant av.

ca 550 g fläskfilé
1 pkt bacon
250 g champinjoner
strimlad purjolök
200 g vitlöksost
4 dl vispgrädde
1 tsk kalvfond
salt, peppar
riven gratängost

Klipp baconet i mindre bitar och knaperstek.
Skär champinjonerna och fräs dem i smör.
Putsa köttet och skär i skivor. Stek dem nästan klara och lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över champinjoner, bacon och purjo.
Smält osten i en kastrull på svag värme. Häll i grädden och fonden och koka ihop i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen i formen och strö över den rivna osten.
Ställ i ugnen i ca 10 min på 225 grader.

Mannerströms kycklingrullader

Igår bestämde jag mig för att åka iväg och träna. Tyvärr var det passet som jag ville gå på kl. 17. Och det är mitt i vår middagstid på söndagar. Men jag bestämde mig för att åka iväg ialla fall.
När jag kom hem hade min man lagat jättegod mat. Han hade gjort Mannerströms kycklingrullader :-)

4 pers:

16 skivor Tunnskivade kycklingbröst
1 skivad gul lök
1 pkt bacon
1-2 msk fransk senap
1 dl grovt hackad persilja
4 st stora, skalade morötter, skurna i stora bitar
5 dl kycklingfond, se på flaskan
½ dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk smör
salt, peppar

Skär baconet i små bitar och finhacka löken, fräs det sedan tilsammans i en stekpanna tills det hela fått lite färg och löken har mjuknat.
Dra av från värmen och låt svalna ett par minuter.
Tillsätt dijonsenap, persilja, salt och peppar.
Lägg lite fyllning i mitten av varje skiva och rulla ihop. Träd sedan varje rullad på två tandpetare.
Stek sedan kycklingen i olivolja. När de fått fin färg häller man på kycklingfonden och låter småputtra i ca 15 minuter. Samtidigt lägger man i morötterna och låter dem ligga i samtidigt tills de har blivit lite mjuka.
Tag rulladerna och morötterna ur pannan.
Tillsätt crème fraiche, smör och grädde i buljongen och mixa med en stavmixer till en skummig buljong.

Jag blev serverad ett potatismos smaksatt med parmesan till rulladerna. Mitt tips är att prova detta recept, ni kommer inte att ångra er!

Pinocchiotårta

Eftersom dottern varje år vill ha samma typ av tårta, så försöker jag smyga in nya sorter. Hon får sin favvo-tårta, men så brukar jag göra en annan sort också. Detta år blev det en pinocchiotårta med klassisk fyllning. Jag har ätit den flera gånger, men bara gjort den själv en eller två gånger innan. Men jag fattar inte varför. Det är ju så gott och det går ju så lätt!
När den stod i ugnen och var nästan färdig så hade vi en diskussion härhemma om den såg ut som ett alplandskap eller som en öken... Hur som så var den väldigt vacker :-) Kolla och avgör själv, vad ser det ut som?





Tårta till en lånpanna:

3 ägggulor
1 ägg
1,5 dl socker
5 msk mjölk
0,5 dl smält smör
2,5 dl mjöl
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

3 äggvitor
2,5 dl socker

5 dl vispgrädde
1 burk mandarinklyftor

Vispa ägggulor, ägg och socker pösigt. Ha i mjölk, smör, mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda till en smet.
Lägg bakplåtpapper i en hög plåt. Häll i smeten och bre ut den så att den täcker hela plåter.
Vispa aggvitor och socker till ett hårt skum. Bre skummet på smeten.
Grädda i ca 15 min på 200 grader.
Ta ut och låt svalna.
Dela tårtan på tvären. Lägg den ena halvan på ett fat och bre på vispad grädde.
Lägg på mandarinerna och bre på lite till grädde.
Lägg den andra hälften av tårtan ovanpå och servera.





Oj, vad sugen jag blev nu. Jag har en bit kvar i kylen som jag tror att jag tar fram nu...



Sweet 16!!!

Igår fyllde min dotter 16 år!!!
Jag har väldigt svårt att förstå att jag har en så gammal dotter. Det går liksom inte ihop :-)
Vi hade kalas för släkten på dagen och på kvällen hade hon fått bestämma middagsmeny.
Till förrätt blev det halloumi på en bädd av ruccola med citronvinegrätt och parmachips och till varmrätt gjorde vi hasselbackspotatis med kalvkotlett och bea och sparris inlindad i bacon.
Eftersom vi haft kalas hela dagen och vräkt i oss tårta och kakor så hoppade vi över dessert. Däremot fick tjejerna snacks till mello. Vi satt och pratade så vi missade melodifestivalen, men jag har förstått efteråt att vi inte missade något.


Elins favvotårta, jag försöker att få göra någon annan sort, men det går hon inte med på. Marängnottnar med fyllning av mosad banan och chokladgrädde. Toppas med chokladgrädde och chokladhjärtan

Detta var vad vi bjöd släkten på: Maräng/banantårta, Tårta med grädde och mandariner, rulltårta, kärleksmums, chocolate chips cookies, pepparkakor och singoallakakor.




Chocolate chip cookies

Dottern fyller år på lördag och har beställt chocolate chip cookies. Så jag letade runt i olika böcker och på nätet och fastnade för dessa.
Nu har vi bakat och provsmakat och betyget blev med beröm godkännt!
Jag hittade receptet på denna sida: http://lillakakan.wordpress.com/2008/06/08/chocolate-chip-cookies/#comment-123

300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
150 g chokladpluppar

Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker.
Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Blanda i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen.
Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.
Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång.





Louise hälleflundra

För någon månad sen (när min dator var sönder) så hade vi gäster här och bjöd till varmrätt på mästerkocken Louise nyårsvarmrätt. Detta är verkligen något jag rekommenderar!!! Det var verkligen supergott!!! Fisken var dyr, men är det fest så är det. Man får snåla andra dagar :) Och det var helt klart värt det. Det blir ialla fall billigare än om man skulle gå ut på krogen.
Vi hade gjort annan varmrätt till barnen som åt en stund före oss. Men när fisken kom fram på bordet kom de och skulle smaka och höll på att äta upp allt...

Hälleflundra med brynt smörsås, blomkål och gurka

4 port.

600 g hälleflundra skuren i à 150 g portionsbitar
25 g smör
Salt
Nymald vitpeppar

Brynt smörsås
100 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl crème fraiche
½ citron, färskpressad saft
½ krm cayennepeppar
Salt

Tillbehör
½ blomkålshuvud, plockade små buketter
½ gurka
1 citron, rivet skal
1 dl färskriven pepparrot
1 ½ dl plockade dillvippor till garnering

1. Hälleflundra: Sätt ugnen på 120 grader. Hyvla smöret med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av med termometer tills fisken har en innertemperatur på 50 grader.
2. Brynt smörsås: Bryn smöret i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte spricker. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med cayennepeppar och salt.
3. Tillbehör: Koka blomkålen knappt mjuk i lättlastat vatten. Skala gurkan helt runt om och skär sedan långa remsor med potatisskalare precis in till kärnhuset, släng kärnhuset. Blanda citronskalrivet med pepparroten.
4. Servering: Sprid ut gurkan och blomkålen i mitten av tallrikarna. Lägg på en bit fisk och ringla över såsen. Garnera med pepparrotsrivet och rikligt dillkvistar.







Louise serverade sin fisk utan tillbehör, men de hade en 5-rätters till nyår. Vi bjöd "bara" på 3-rätters så jag serverade ett potatis och blomkålsmos till som var gratinerat med cheddarost.

RSS 2.0