Första advent

Nu har våra gäster precis gått. Idag har min mamma och min bror varit här på middag :-)
Vi började med lite glögg och tilltugg. Jag drack Blossas apelsinglögg. Den var god, men den smakade inte riktigt glögg. Till glöggen serverade vi pepparkakor, både köpta och de som jag fick av L häromdagen som hon hade bakat sjäv. Till dem hade vi den spanska ostcremen. Sen blev det även små smakbitar med anpenzeller och tomatmarmelad.
Till varmrätt blev det västerbottenrisotto med trattkantareller och tryffelolja. Till det serverade vi sallad, grillad zucchini, grillad sparris och lite kallskuret. Det var mycket gott!
Senare fikade vi och åt lussebullar och kakor.



Så här gjorde vi risotton:

2 schalottenlök
11 dl grönsaksbuljong
3,75 dl vitt vin
6 dl avioriris
2 dl riven västerbottenost
trattkantareller
tryffelolja
salt och svartpeppar

Fräs löken i olja, lägg i riset och fräs tills det är genomskinligt. Häll på vinet och låt koka i ett par minuter.
Spä på med buljongen lite i taget. Rör nästan hela tiden. Spä med mer buljong och rör tills all buljong har kokat in. Smaka av så att riset är klart, det tar ca 40 min. När det är klart och all buljongen är "borta" så rör i osten och salta och peppra. Häll sedan i svampen. Svampen hade jag stekt klar med lite lök innan jag hade i den.

   

Födelsedagsmiddag

Idag fyller min mamma år! Så vi har varit där på middag  :-)
Först fick vi glögg och pepparkakor.
Sen hade hon gjort flera olika förrätter så att alla skulle hitta något som de gillade. Så man tog helt enkelt från de fatenman ville. Det fanns: gravad lax med hovmästarsås, grillad sparris med parmesan, grillad halloumi, heta räkor och parmesangratinerade rödbetor.
Till varmrätt blev det inbakad oxfilé och sallad och till dessert äppelkaka och vaniljsås.
Sen var vi allihop väldigt mätta!!!

På fm idag var jag iväg till en butik som även hade ett café, då tog jag in en brödkorg.  Det var tre olika sorters småbröd, färskost, salami, gurka och oliver. Och efter det tog jag en chokladtryffel med någon kaffesmak. Smarrigt!

Fredagsmiddag

På fredagarna är det oftast min man som lagar mat och så även idag. Mycket trevligt!!!
Till förrätt fick vi två bruchetta var. På den ena var det färska tomater, rödlök, kapris, basilika och mozarella som var stekta i olivolja och balsamvinäger. På den andra fick jag en likadan fast kall och de andra fick skagenröra.
Till varmrätt blev det kött, klyftpotatis, kokt broccoli och antingen bearnaisesås eller Lallerstedts pepparsås.
Mycket gott!!!
Nu har jag och barnen ätit popcorn och tittat på Idol medans mannen har tagit hand om disken :-)

 

Vegetarisk lunch

Idag till lunch kom en gammal jobbarkompis och hennes dotter på besök. De är vegetarianer, så det gällde att komma på något som var barnvänligt, vegetarisk och snabblagat. I vanliga fall tycker jag att vi äter veg. mat lite då och då, men nu kunde jag inte komma på någonting...
Till slut bestämde jag ialla fall mig för att servera krämig risoni. A sa som vanligt denna vecka att hon inte gillade maten. Hon brukar inte ha några problem att äta, men just nu är hon inne i en tråkig period. Hur som helst så tyckte 1.5-åringen som var här på besök att det var jättegott. Hon tog om flera gånger :-)

Receptet hittar ni här:
http://www4.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15783

Korv och makaroner

Har varit borta hela dan och var inte hemma förrens strax före sex. Maken hade kommit hem 5 min innan och hunnit få på en kastrull med vatten. Tack för mobiltelefonen!!! Den gör det mycket lättare att planera mat i varsin bil...
Det blev stekta korvslantar coh makaroner. Väldigt barnvänligt! Så A åt ordentligt idag.

Idag kom Allt om Mat i brevlådan. Så nu ska jag vika undan tvättberget så att jag får sätta mig och bläddra i tidningen :-) 

Broccoligratäng med ädelost

Sen jag har börjat med den här bloggen så har jag insett att jag oftast "tar vad som finns i kylskåpet" när jag lagar mat :-)
Det är också svårt att veta hur detaljerat jag ska skriva recepten. Kom gärna med synpunkter.

Det här hade jag ialla fall i gratängen idag:
1 kg förvälld broccoli i buketter
1 hackad gul lök
1 bit strimlad purjolök
kassler i "strimlor"
1 pkt knaperstekt bacon
några körsbärstomater

sås:
3 msk flytande margarin
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk
3 dl riven gratängost
salt
peppar
5 tsk ädelostcreme (byt ut mot något ädelostfavorit, allr hoppa över helt)

ädelostcreme den här ädelostcremen är köpt i Spanien. Vi brukar bre den på pepparkakor, till det är den helt suverän. Det här var första gången som jag använde sen som smaksättare i mat, och resultatet var jättebra!!!


 knaperstekt bacon som jag tycker att det ska se ut. Men det har vi delade meningar om härhemma, maken vill gärna ha det mindre stekt. Men då tycker jag att den som lagar maten får bestämma och så ser jag till att han inte lagar något med bacon i :-)

 innan jag hällde på såsen

 
Färdigt!!! Serverades med knäckebröd, smör och ost.

Snart 1:a advent

Så då var det dags att baka lussebullar :-) Den 1:a advent och på våra kommande födelsedagar brukar jag vilja ha hembakade lussebullar. På söndag kommer min bror (som bor i Madrid) på besök och jag vet att han gillar lussebullar. Så om inte annat så för att smöra för honom.
Jag och A hjälptes åt att göra degen och medans den jäste så lagade jag middag och hon tittade på tv. Sen när det var dags att baka ut den så gjorde hon några bullar, sen gjorde jag resten och hon satte i russin :-)

Jag brukar ha kesella, ägg och vit sirap i mina, vilket gör att de blir extra saftiga. I år gjorde jag dem ganska små så att man kan ta flera...

Det här receptet använde jag:
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vit sirap
1 g saffran
1 ägg
ca 18 dl vetemjöl

 

Tips om tävling

Jag är med och tävlar på kalasgott. Det är en tävling i samarbete med Lyckas med mat. Det kommer att delas ut priser varje advent :-)
Var med och tävla du med! Du kommer till hemsidorna genom att klicka på länkarna ovan.

Kyckling panaeng

Idag blev det thaimat! Jag har använt mig av den här grytbasen tidigare och den är jättegod och väldigt lätt att laga. Den går också att variera i det oändliga. Jag brukar ta kyckling och nudlar, sen varierar grönsakerna efter vad jag har hemma :-)

Recept:
1 burk panaeng thai grytbas
1 burk kokosmjölk
500 g kycklingfilé
1 påse wokgrönsaker
1 burk minimajs
1 paprika
1/2 gul lök
äggnudlar

Koka nudlarna
Woka grönskerna
Skiva kycklingen i ganska små skivor, hetta upp grytbasen. Lägg i kycklingen och kokosmjölken. Koka/puttra tills kycklingen är klar, ca 10 min.
Blanda ner nudlar och grönsaker.
Klart att servera!






Det ser inte så aptitligt ut, men det var det. (Gud, vad det är svårt att fota mat)



Efter maten åkte jag och A till affären och köpte jäst så att vi kan baka lussebullar efter dagis imorgon. Då hade de extrapris på köttfärs, lövbiff och köttbullar, så nu har jag fyllt frysen. Igår köpte jag kycklingfilé och fläskfilé, och det är de sakerna vi använder mest härhemma :-)



Någon som kan gissa vad O fick för mat idag?

(Svar: kyckling och nudlar, tomat och majs)

Snabb gympamat igen

På måndagar är jag och de två minsta barnen iväg på gympa mellan 17.15 och 18. Oftast äter vi innan, för annars får jag så griniga barn. Men ibland som idag så har jag förberett det mesta så kan maken koka pasta och duka tills vi kommer.
Jag hittade ett paket med färska tortellini fyllda med ricotta och spenat som vi kokade. Till det gjorde jag en pastasås. När jag gör det så brukar jag ta vad som finns i kylskåpet :-)
Jag ska försöka skriva ner vad jag hade i. (det blev inget foto idag)

gul lök, vitlök, purjolök, rökt skinka, bacon, basilika, mellangräddde, creme fraiche, alpanaerings köttbuljong, eau de vie, maizena redning brun och salt.

Sen la vi fram en stor bit parmesan som man fick riva själv över pastan.

Det var en hit hos 5-åringen som tog om tre gånger :-)

Efter maten har jag tillbringat ca 2,5 timme på ica maxi. Oftast brukar jag ha två veckors matsedel klar innan jag åker och storhandlar. Det hade jag inte idag, så det ska bli kul att se om jag kan laga någon mat av det jag kom hem med.

Nu njuter jag av en kopp thé och ballerinakakor med pepparkakssmak.

Måndagslunch

Hämtade 5-åringen 12, och då ska det gå snabbt med lunchen sen. Då är det ganska bra att ha rester att värma eller snabba alternativ i frysen. Felix krögarpytt är ett sådant alternativ som finns i vår frys.



Lillkillen fick en halv burk med potatis och palsternacka och sedan fick han prova att äta avacado. Jag skrapade med skeden direkt från en halva, då blev det som puré. Han var ganska skeptiskt från början, men sen tror jag att han gillade det.

Fisk i panna



Innan middagen idag så tände vi en brasa, drack lite glögg och åt dadlar med mögelost och pepparkakor. Då sa vår 5-åring: -Nu känns det som att det är jul!

Till middag hade jag gjort fisk i panna. Ett recept som från början är från Allt om mat, men som jag har gjort om lite.

4 port:
ca 500 g vit fast fisk (idag tog vi hoki)
salt
vitpeppar
2 selleristänger
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
2.5 dl vatten
1.5 grönsaksbuljongstärningar
3 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
gräslök

Skär fisken i små bitar och stek den i smör. Skiva selleri, vitlök och gul lök tunnt. När fisken har fått lite färg lägg i grönsakerna i pannan. Häll resten av ingredienserna i en gryta och koka upp, häll sedan över fisk och grönsaker och låt det puttra ett par minuter.
Vi brukar servera med pressad potatis och citron.

Lördagsgäster

Både vi och våra gäster har tre barn var så vi bestämde oss för att inte servera tre-rätters, då det kan bli lite svårt att få alla barn att sitta stilla så länge. Så vi serverade lite småplock till drinken istället för förrätt. Vi fick en flaska rosébubbel av gästerna när de kom (som var kyld). Så den öppnade vi till fördrinken.

Det var:
crostini med pesto och tapenade
tandpetare med gurka och köttbullar
dadlar med ädelost (första gången vi provade och det var en hit, blir många gånger till glöggen nu i jul :-) )
crustader med skagenröra
chole chole (smördegsknyten med mjukost och purjolök)

chole chole under tillverkning    



Till varmrätt åt vi parmalindadkyckling med balsamvinägersås och till det åt vi klyftpotatis, morötter och palsternacka i ugn. Mycket gott! JAg har gjort kycklingen ofta men nu var det ett tag sen. Det receptet har jag hittat här: http://www4.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14474

JAg använder det mer eller mindre rakt av, men jag brukar ha någon annan sorts skinka. Det känns onödigt att ha så fin dyr skinka när man ska ha den i ugnen plus att det blir bättre smak om man tar någon mer rökt. Så vi brukar ta westfalt, schwartzwald eller något annat som har bra pris. JAg tar kycklingfilé som jag delar i 3-4 bitar så att det blir lagom portionsbitar. Sen gör jag förstås alltid mer sås, så igår dubblade jag kyckllingen men tripplade såsen :-)

 



Desserten blev en halloncreme som vi toppade med mörkchoklad och choklad- och sockerkrydda. De minsta barnen 4 och 5 år var måttligt intresserade, men deras större syskon var det destomer... 
Recept till 4 portioner:
1 1/2 dl Kesella lätt
2 dl hallon (frusna)
1 dl florsocker
1 1/2 dl vispgrädde

Kör sönder hallonen i en matberedare. Vispa grädden hårt. Blanda hallon, kesella och florsocker. Rör ner grädden i hallonsmeten. Häll upp i 4 små glas eller koppar. Låt dem stå minst 30 min i frysen eller ca 60 min i kylen innan de serveras. Servera knappt tinade hallon till.
Jag brukar göra dem i förväg och ha i frysen till ca 30 min innan de ska serveras, då tar jag fram dem och låter dem tina.


 

Lunchmackor

Igår var vi bortbjudna på middag, trevligt! God mat och trevligt sällskap!!!
Till förrätt fick vi hummersoppa (och jag som inte äter skaldjur... men jag åt lite och det var ok) till varmrätt hade de gjort en potatisgratäng och köpt en "bricka" med en massa kallskuret och ost, smarrigt. Till dessert blev det chokladmousse och grädde.
Minsta barnet hade vi med oss, mellanbarnet var hos mormor och hade beställt plankstek och tonåringen var ensam hemma med en kompis och de gjorde hamburgare.

Till lunch igår så gjorde jag av med den sista tacofärsen. Det blev varma mackor. Till det åt vi resterna av grönsakerna.

nästan klara  Färdiga!!!

Nachos

Det fanns stekt köttfärs kvar sen igår, så den kryddade jag upp med tacokrydda.
Till det serverade jag nachochips med ostsmak, gurka, paprika, majs, gul lök, sallad, riven ost, tacosås, creme fraiche, cheddarsås och guacamole.
Fast jag stod länge och valde avacado imorse så var de stenhårda när jag väl skulle använda dem. När jag körde med mixern så blev det bara flisor istället för mos :-( Men slutresultatet blev ok ialla fall.
Det finns säkert lika många recept på guacamole som det finns kök. Så här brukar jag göra min:
Kärna ur och ta bort skalen från avacadon. Lägg det i en bunke, Hacka eller pressa vitlök och ha i. Pressa i lite citron. Mixa. Det får gärna vara lite bitar i, behöver inte vara helt slät. Sen har jag i lite creme fraiche, salt och peppar. Idag var det bara jag och barnen som skulle äta så då hoppade jag över tabasco eller sambal. Annars brukar jag ta i lite för att få lite sting.



min tallrik  tonåringens tallrik

Till yngsta barnet, som är 6 månader, blev det puré gjord på potatis, palsternacka och morot. Konsistensen blev väldigt klistrig. Undra om det beror på potatisen eller mig? Jag vet att det blir så ibland när man gör mos. Han verkade gilla smaken och vande sig nog vid konsistensen efter ett tag. När det var slut i tallriken så fick han mangopuré (köpt).
Jag läste ett väldigt bra tips för ett tag som jag har provat. Det var att när man gjort puré och vill ha smakportioner så klickar man ut det på bakplåtspapper och lägger i frysen ett par timmar. Sen kan man ta "kakorna" och lägga i en burk och ta fram dem när man vill.

bebismat 

Köttfärssoppa

Idag har min 13-åriga dotter lagat mat :-)
Hon frågade igår om hon fick, och det var klart att hon fick!!!
De hade lagat så god soppa på hemkunskapen häromdagen, men hon hade inget recept så hon hittade ett liknande på nätet som hon gjorde om. Jätteduktig!
Till soppan tog vi fram några småbröd ur frysen som hon bakat vid ett tidigare tillfälle.
Soppan var mycket god!

Nu ska jag röjja i köket för det ingick visst inte :-) (har skjutsat dottern på träning så hon hann inte)

Elins köttfärssoppa

Hon kokade upp buljong, rev morot, potatis och palsternacka och hade i. Kokade i ca 10 min. Under tiden stekte hon köttfärs och purjolök. Det hade hon sedan i soppan. Kryddade med vitpeppar och vitlökskrydda och lät puttra i ca 5 min. Klart!

Citronkyckling

Idag lagade jag en gammal favorit. Det är lättlagat, få ingredienser och väldigt gott!
Som vanligt gjorde jag dubbelsats av såsen och ändå kändes det som det kunde ha varit mer...
Alla åt ialla fall med god aptit. Vi hade ris till.
http://www4.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15327



Igår blev det köpta köttbullar och makaroner. Jag rev lite morötter för att få i oss lite vitaminer.
Men på måndagar äter vi ju middag redan 16.15 så det måste vara något som går snabbt.
Efter alla träningar så tog vi en varsin bit äppelkaka och vaniljsås :-) Det var kvar sen dopet.

Söndag

Efter helgens kalas och all bakning så hade jag ingen lust att laga något avancerat. Det blev helstekt fläskfilé i ugn, rösti och bea eller teriyakisås.

Helgens kalas

I lördags hade vi dop för vår son. Då var tanken att det skulle bli ett riktigt gammaldags kaffekalas. Och det blev det.
Vi bjöd på:
Kolakakor
Chokladsnitt
Drömmar
Kokostoppar
Nöttoppar
Cookies
Havrebollar
Rulltårta
Sockerkaka
Tigerkaka
Toscakaka
Äppelkaka
Muffins
Bulllar
Tårta

Jag bakade endel själv, men sen hade barnets farmor, mormor och fadder bakat också. Tack!!!





Efter fikat hade vi bjudit hem vår vänner på mat och umgänge hemma hos oss. MEn då hade vi gjort det enkelt för oss och köpt färdig rostbiff. Den kom uppskuren på fat :-). Till det serverade vi (köpt) potatissallad, baguetter, ost, syltlök, grillad paprika, oliver och lite annat smått och gott.
Sen hade jag bett C att köpa snacks och godis. Och det hade han gjort! Vi var 19 barn och 21 vuxna härhemma och det gick åt ganska mycket snacks och ändå har vi massor kvar...
Jag fick även frysa in en hel del rostbiff. Jag googlade lite igår på vad man kan göra med den, så vi får se vad det blir.

Välkommen till min nya blogg!

Jag har bloggat ett tag på en annan adress. Där skriver jag om mitt liv i stort.
På den här bloggen har jag tänkt att bara skriva om mat :-)
Jag har tänkt ganska länge att jag vill göra det så jag ger det ett försök och ser hur det utvecklar sig...
RSS 2.0