Kassler

Det här brukar jag laga när maken är borta och det är han idag :-)
Så jag och tjejerna har ätit oss ordentligt mätta idag. Lillkillen som är lite drygt tio månader fick äta själv idag. Kasslern var sådär, men han fick nog in lite i munnen ialla fall. Fast det mesta hamnade förstås i håret, utom majsen för den stoppade han i örat :-)

Jag har bloggat om den här rätten tidigare men den är så god så det gör inget att ni påminns :-) Så jag lägger in ett nytt foto och klickar ni på det kommer ni till receptet.




Igår lagade maken maten så jag har inget recept på hur han gjorde, men det var väldigt gott. Det blev en gryta på fläskfilé, färska champinjoner, gul paprika, grädde och kryddor.
Tyvärr så ser ju grytor inte så goda ut på bild...



Jag har insett att det inte blir så mycket matlagning denna vecka. Imorgon fyller min älskade farmor 85 år så då ska vi äta middag med släkten. Jag har lovat att göra drinktilltugg och ta med, men jag har inte bestämt vad än. Någon som har förslag?
Sen ska vi bort både lör och sön. Men jag lär fota och lägga upp ändå :-)

Gymnastiktävling

I helgen har den lokala gymnastikklubben tävlingar på hemmaplan. Jag sitter med och arrangerar så jag kommer att tillbringa hela helgen i gympahallen. Idag var vi där kl 17 och började fixa. Vid 19-tiden hade de beställt familjepizza till alla funktionärer.
Imorgon ska jag vara där från 9-20 och på sön 8-14.
Så på söndag har jag bjudit in familjen på middag hos svärföräldrarna :-)

Det innebär att det inte blir mycket mat här under helgen. Men jag återkommer :-)

Soppa och våfflor

Eftersom det är våffeldagen idag så skulle det bli våfflor till efterrätt. Och då passar ju soppa bra innan. Så tjejerna fick bestämma vad vi skulle ha för soppa. Det blev sparrissoppa :-)

Den blev lika god som vanligt och nu har jag lärt mig att det går åt mer än väntat här hemma, så idag gjorde jag dubbel sats och då blev det även en lunch över.

Jag har bloggat om denna soppa tidigare så om du klickar på bilden kommer du till receptet.




Lite senare blev det förstås våfflor!!!
Jag har nog helst bara strösocker på mina, men jag äter några hjärtan med sylt och grädde på också. Vad brukar ni ha på era våfflor?
Såg ett recept idag på en våffla med getostkräm och honung, den måste jag prova som förrätt någon gång. Lät som en våffla i min smak :-)

 

Kycklingklubbor med rotsaker i ugn

Eftersom jag är dunderförkyld så har jag inte orkat ta mig till någon affär idag. Så det fick bli en sån där middag då man tittar i kyl/frys/skafferi och inte hittar något. Men till slut lyckas få ihop något riktigt bra i alla fall.

Jag hittade en påse kycklingklubbor i frysen, så de tog jag fram och tinade och gjorde en marinad som de fick ligga i ett par timmar innan de fick gå in i ugnen. I marinaden hade jag: rapsolja, soya, teriyakisås med ingefära och sesam, flytande honung och tabasco.
Sen fick de gå i ugnen i ca 40 min på 250 grader.

 

Sen rensade jag grönsakslådan och hittade morötter, potatis, en liten bit palsternacka, pärllök, vitlöksklyftor, en halv gul paprika och körsbärstomater. Jag skalade grönsakerna och skar dem i stavar. Hällde på olivolja och salt och sen fick de gå i ugnen i ca 40 min i 250 grader. De sista 10 minuterna fick paprikan och tomaterna gå med.

 

Det blev en helt ok vardagsmiddag. Men nu måste jag nog åka och handla imorgon, för jag klarar nog inte att trolla en dag till... I alla fall inte om vi ska ha grönsaker till maten.





Spagetti carbonara

Jaha, så är man tillbaka från Sälen och in i vardagen igen... Vi har haft det jättebra! 21 vuxna och 20 barn i ett vandrarhem. Vi var indelade i matlag, så man behövde bara laga middag en kväll. Men det var inte lätt att laga mat till så många...

Det finns väl ungefär lika många varianter på carbonara som det finns kök. Vi har haft många diskussioner här hemma om hur det ska vara, men eftersom det oftast är jag som lagar vardagsmaten så blir det som jag vill :-)
Så här bjuder jag på ett enkelt men otroligt gott carbonara-recept:

3 port:
spagetti
2 ägg
3/4 dl vispgrädde (idag hade jag mellangrädde och det gick bra)
3 dl riven ost (jag brukar ha hälften parmesan och hälften gratängost)
1 pkt bacon
1-2 hackade vitlöksklyftor
svartpeppar

Koka spagettin. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek den. Låt baconet rinna av medans du gör såsen. Blanda ägg, grädde, vitlök och hälften av osten i en skål och vispa ihop.
Häll vattnet av spagettin när den har kokat klart. Häll tillbaka i kastrullen och häll på såsen. Ställ på plattan i ca 30 sek och rör ihop. Blanda i baconet och peppra. Strö över resten av osten och servera.



Sälen

Nu åker jag till Sälen och blir borta till söndag kväll :-)

Igår gjorde jag enchiladas, men jag hinner inte blogga om det nu så det får komma efter helgen.

Chokladmousse med bär

Till dessert i fredags så blev det chokladmousse. Jag hittade ett paket i skafferiet som jag passade på att använda. Men för att det inte bara skulle bli choklad så tog jag fram jordgubbar från frysen som jag tinade med socker på i micron, då blev det som sylt, som jag toppade med.
Sen garnerades de bl a med tomtebloss :-)

 
 

Kyckling på fredag :-)

I fredags åt vi parmalindad kynckling med balsamvinägersås och klyftpotatis. Väldigt gott!!!

Klicka på bilden så kommer ni till receptet.

Badhotellet i Tranås

Där har jag varit ihelgen. Jag åkte tidigt i lördagsmorse och kom hem igår em. Väldigt trevligt!
Jag kom ihåg att fota varmrätt ocg dessert, så det bjuder jag på här.
Till förrätt fick jag en fänkålssoppa. Den var riktigt god.
Till varmrätt blev det: 

Oxfilé kryddad med torkade lingon serveras med potatis- och västerbottenterrin samt rotfrukter glaserade med råsocker och madeira




Sen var det dessert: 

Karamellformage serveras med svartvinbärschutney, vit choklad samt karamellkrisp


Pannbiff med lök

Saftiga pannbiffar med massor av lök, en god sky och kokt potatis. Idag med kokta gröna ärtor och krispiga sockerärtor.
I vår familj är det bara 5-åringen som dricker mjölk. Så till vardagsmiddagen serverar jag vatten eller måltidsdryck/lättdryck. Vad dricker ni andra till vardags till maten?



4 pers.
600 g köttfärs
1 dl mjölk
1 ägg
1,5 msk ströbröd
0,5 gul lök
salt
peppar

3,5 gula lökar

5 dl vatten
1 tsk buljongpasta
2 msk madeira
1 msk soya

Ta fram en bunke och häll i ströbröd, salt och peppar. Häll i 0,5 dl av mjölken, rör runt och låt stå i ett par minuter.
Finhacka löken och lägg i bunken tillsammans med köttfärsen och resten av mjölken. Rör ihop ordentligt och forma biffar av färsen.
Stek i en stekpanna tills biffarna har fått fin färg. Lägg över i en gryta/panna med höga kanter.
Skiva löken och fräs den mjuk och gul. Lägg löken på biffarna.
Häll i ingredienserna till skyn i grytan och låt biffarna koka klart i den i ca 10 min.

Servera med kokt potatis.

Lövbiffsgryta

Lövbiffsgryta gör vi ganska ofta, men i olika varianter.
Idag blev det med broccoli och rödlök.



4 pers.

450 gr lövbiff
250 gr broccoli
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
1 tsk sambal
1/2 tsk worschter sås (vet ej hur det stavas)
buljongtärning/buljongpasta
1 msk madeira
persilja
1 msk maizena brun redning

Skär lövbiffen i strimlor och stek i en panna. Lägg över i en gryta.
Dela broccolin i mindre buketter och skär löken i ganska stora bitar. Fräs dem och lägg dem i grytan.
Häll i grädde och resten av ingredienserna utom redningen.
Låt koka i ca 5 minuter och häll sedan i redningen och låt koka upp.
Servera med ris.


Gratinerad blomkål med bacon

Detta är en återkommande rätt i vårat hem. 5-åringen åt en stor portion idag :-)

4 pers.

2 blomkålshuvuden
1 purjulök
1,5 pkt bacon

sås:
3 msk margarin
6 msk vetemjöl
8 dl vätska, grönsaksspad/mjölk
3 dl riven ost
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Skär blomkålen i mindre buketter och koka i ca 3 minuter. Häll av vattnet, men spara lite till såsen. Lägg blomkålen i en ugnssäker form.
Strimla purjon och strö över blomkålen.
Skär baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av i en sil eller på papper. Strö detta också över blomkålen.
Såsen: Smält margarinet och rör ner mjölet. Spä med vätskan, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Tag av från platatn och rör ner osten. Rör tills all osten har smält. Blanda äggulorna med grädde och häll ner i såsen. Rör om och häll över blomkålen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Tills det har fått önskad färg.

Vi brukar inte äta bröd tillmaten, men till den här rätten tar vi alltid fram knäckebröd, smör och ost.



Citronkyckling med oliver och fruktsallad

Idag har vi ätit spagetti och köttfärssås från frysen, så här bjuder jag på söndagsmiddagen. Svärföräldrarna var här så därför blev det även dessert, det brukar vi inte ha på söndagar.
Receptet hittar ni här.
Återigen ett recept från Arla.se som är lättlagat, få ingredienser och väldigt gott!!!
Dubbla minst receptet på såsen, det går åt :-)



Vi serverade med ris och en sallad.





Till dessert blev det en fruktsallad. I den hade vi: banan, kiwi, mango, vattenmelon, päron och apelsin. Jag toppade med riven vit choklad och serverade vaniljglass till.





Chokladgratinerad frukt

Och så var det dessert...
En variant av Gino.
Jag skar apelsin, banan och honungsmelon i mindre bitar och la i en ugnssäker form. Sen hällde jag på frusna hallon och rev en massa vit choklad. Strödde över det och sen in i ugnen. Ugnen ska vara på grillvärme och det ska stå inne så länge att det nästan blir svart.
Min man och jag hade lite diskussioner innan vad denna dessert heter och jag sa Gino, men han påstod att det bara får heta Gino om det är kiwi, banan och jordgubb. Varken mer eller mindre...
Han hade kollat runt lite på nätet och i ett recept han hittade så stod det att om man rev chokladen och la på ett fat så skulle man ha det i kylskåpet, gärna 4-7 dagar så skulle chokladen bli mer som ett knäcktäcke. Vilket i och för sig låter gott, men hur ofta bestämmer jag dessert så långt innan :-)

Fylld fläskfilé med rotsaker i ugn

Har tänkt att fylla fläskfilé på det sättet i flera år, men det har inte blivit av. En av anledningarna har varit att det verkar så svårt. Det var lite puligt, men det var inte så jättesvårt.

Jag började med att putsa filén och skära ett snitt mitt i. Sen lade jag köttet mellan två bitar plastfoile och bankade tills det var en stor platt köttbit.


Sen lade jag på en rad med tunna skivor av salami, stavar av mozarella och strimlad basilika. Saltade och pepprade. Rullade ihop det hela som en rulltårta och band steksnöre om.

Sen gav vi den stekyta i en stekpanna innan jag la den i en ugnsfast form och lät den gå klart i ugnen.
När den var klar skar vi upp den som en rulltårta och serverade med potatis, morötter och palsternacka som gått i ugnen.

Jag gjorde även en madeira sås. Jag började med arr reducera vatten, buljong och balsamvinäger. När det kokat i ca 10 min så hade jag i grädde, soya, svartpeppar och madeira. Lät det koka ett par minuter och hade i maizena redning för bruna såser till lagom konsistens.



Det blev både snyggt och väldigt gott!!! Så det tänker jag göra igen :-)

Meloncarpaccio

I lördags hade vi gäster och bjöd på tre-rätters. De kommer i ett varsitt inlägg för att jag ska kunna kategorisera dem rätt.
Till förätt så provade vi något nytt, en meloncarpaccio.
Det var väldigt gott och inte så mäktigt. Myntan och rosépepparen gjorde verkligen sitt i denna rätt.

Gör så här:
Skär melon tunt, gärna flera olika sorter. Det var inte lätt så närta gång ska jag prova att använda osthyveln, men det kan bli för tunnt då...
Lägg dem på tallriken. Skär fetaost i kuber och "strö" över.
Strimla färsk mynta och mortla rosépeppar och ha över melonen. Ringla över en god olivolja och låt stå och dra en stind. Gärna en timme.
Toppa med parmaskinka.

Fredagsbiff

Idag blev det pepparbiff med rösti, sallad, bea och teriyakisås.
Mycket gott!!!
Jag lägger in en bild och vill att ni ska titta extra noga på det fina placeringskortet. Vi har nämligen sånna när vi äter på helgerna :-)

Kyckling cashew

Idag har vi kört en favorit i repris; kyckling cashew eller kinainspirerad kyckling som det heter på orginal receptet.
Om ni inte har provat det: Gör det!!!
Det är jättegott, enkelt att laga och går snabbt! Kan inte bli bättre alltså...

Receptet hittar ni här.




Lyxtisdag

Igår blev det hamburgare till barnen (och en liten var till oss vuxna).
Framåt kvällen tog vi fram champangen som legat på kylning!!!
Till den åt vi en ostbricka, lomo och parmaskinka.
Allt detta fanns redan i vårat hem!!! Vi behövde inte handla någonting! Tänk vilka gömmor man har när man väl börjar leta :-)



Spa och nachos

Idag har jag varit iväg på dagspa och fått ryggmassage och ansiktsbehandling.
Hann inte handla på vägen hem och efter våra sjukdagar visste jag att frys och kyl ekade, så jag sprang in till mamma när jag skjutsade hem henne och hittade köttfärs och gräddfil där :-) Perfekt, det fick bli nachos till middag! Och det finns kvar köttfärs så att det räcker till varma mackor imorgon lunch :-)

 
RSS 2.0