Julbrunch

Igår var det träff med tjejklubben. Det var min grupp som planerade dagen. Vi började med brunch med julsmaker här hemma och gjorde också en julquiz. Sen gick vi iväg och tillverkade praliner, annat julgodis och några julkort.
Så nu har vi fått smak för julen :-)
En riktigt trevlig dag blev det!
Nu ska jag strax åka iväg på konferens så recepten får ni senare.
 
 
 
 
 

Kycklingröra

Jag har varit dålig på att blogga i veckan, men å andra sidan har vi inte ätit så spännande mat...
Så här har det sett ut hemma hos oss en vecka utan inspiration och med träningar och kort om tid.
 
Måndag: Bakad potatis med kycklingröra
Tisdag: Tunnbrödsrulle
Onsdag: Lasange
Torsdag: Fylld pasta med pesto och valnötter
Fredag: Faijtas
 
Kycklingröran jag gjorde i måndags var ett tag sen jag gjorde, men den var en favorit för ett antal år sen hemma hos oss. Jag gjorde den ofta och fyllde pitabröd med och tog med på picknick. Men serverade den även då här till bakad potatis.
Jag brukade ha tärnat äpple i också, men nu är dottern allergisk mot det så vi skippade det den här gången.
Jag har inga exakta mått men ungefär så här:
 
1 grillad kyckling
1 paket bacon
purjolök
gurka
crème fraiche
majonnäs
curry
chilisås
salt, peppar
 
 Skär baconet i små bitar och knaperstek det.
Skär kyckling, gurka och purjo i små bitar och blanda allt till en enda gegga.
 
 
 

Lussebullar, Saffransbröd

eller russinbullar som sonen säger :-)
Idag har vi bakat! Sonen har tjatat och när jag tittade i kalendern så var det idag som gällde om vi skulle ha några bullar till 1:a advent.
Vi har köpt saffran av några skolbarn som knackade på dörren för ett par veckor sedan. Jag brukar oftast använda saffran i pulverform så det här var en ny erfarenhet.
De blev mycket saftiga och goda!
 
40-50 bullar
 
1 g saffran
1 sockerbit
1/2 tsk gin
 
150 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vit sirap
ca 15-17 dl vetemjöl
2 1/2 dl kesella
1 ägg
 
Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel tills det blir ett pulver. Blanda ut med gin. (Jag har läst att spriten förstärker smaken)
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda ner saffranet i degvätskan.
Smula ner jästen i en assistent. Häll på den ljumna degvätskan och blanda försiktigt tills jästen löst sig.
Blanda ner resten av ingredienserna och kör tills degen släpper från bunken. Det kan krävas mer mjöl än vad receptet säger.
Jäs under bakduk i ca 30 min.
Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut till önskad form.
Jäs brödet på bakplåtspappertäckta plåtar under bakdukar. Jäs i ca 30 min.
Tryck ner russin i bullarna och pensla med uppvispat ägg. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter på 225 grader.

Teriyakilax med nudelsallad

I fredags på mässan hittade jag Salmalaks monter. Jag har läst om den laxen på flera bloggar och i olika tidningar så jag passade på att köpa en bit. Och den var så underbart god som alla har utlovat. Väl värt de extra kronorna.
Eftersom jag och dottern skulle vara borta nästan hela söndagen så tillagade vi detta och bjöd på Farsdags middag redan på lördagen. Fadern tyckte att det var mycket gott!!! 
 
3 port.
400 g salmalaks
4 msk japansk soja
4 msk mirin
2 tsk farinsocker
röd chili
sesamfrön
 
Nudelsallad
äggnudlar
1 stor morot
2 salladslökar
1 gul paprika
röd chili
färsk koriander
sesamolja
jordnötsolja
1/2 pressad citron
edamemebönor
 
Blanda soja, mirin och farinsocker och häll hälften i en plastpåse.
Lägg ner laxen i påsen och låt marinera i minst 10 min.
Rosta sesamfröna i en torr panna.
Stek laxen i marinaden, den får gärna ha en rå kärna i mitten.
Strö över sesamfröna mot slutet.
 
Skala och skär morötter, salladslök, chili och paprika i smala strimlor.
Koka nudlarna enligt förpackningen och låt svalna.
Hacka koriander och pressa citronen.
Blanda nudlarna med alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
Blanda ner chili och lite sesamfrön i resten av marinaden och servera som dippsås.
 
 

Mitt kök mässan

I fredags var jag och min kusin på mässan. Efter att ha varit där i flera år så hade jag inga stora förväntningar på maten. Och det var inte så mycket mat heller.
Det är mest vin och andra drycker. På matfronten var det chipsen som dominerade i år. Men det fanns även mycket ost och annat gott.
Jag ska inte säga det här för högt för då kanske fler tar efter, men ett bra tips är att inte gå på mässan på lördagen. Då är det sjukt mycket folk. Min mamma var där i lördags och det var flera ställen som de inte kom fram till...
I fredags var det mycket folk, lagom mycket. Man kunde komma fram och prata med alla och det var i stort sett inga köer någonstans.
Vi strosade omkring och kände på atmosfären, smakade på goda viner, champagner, ostar, korvar, chips och andra godsaker. En lyckad kväll helt enkelt!
Efteråt var vi ändå lite hungriga så vi stannade till i stan på hemvägen och åt en sen middag.
Jag fick med mig lite hem också. Två tunga kassar blev det och hade jag haft bärhjälp med mig så hade jag lätt kunnat handla mer.
 
Salmalaxs (som jag tillagade i lördags), korvar, ostar, oliver, sås, dressing, mojitomix och tidningar :-)
 

Köttgryta

Igår var jag ledig från jobbet, men hade en del att fixa härhemma. Så då passade det bra att göra en gryta som fick puttra och sköta sig själv.
Den blev riktigt god och jag frös in hälften så det räcker till en middag till :-)
Imorgon ska jag gå på matmässan!!! Det ska bli jättekul. De senaste åren har det mest varit ost och vin, men jag älskar ost och vin så jag kommer nog att trivas :-)
Och lite annan inspiration brukar man hitta.
 
1,4 kg grytbitar
3 st stora morötter
100 g kålrot
2 msk tomatpure
4 msk vetemjöl
3/4 dl balsamvinäger
5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
3 lagerblad
1 krm timjan
3 dl rött vin
10 st champinjoner
250 g steklök
1 msk råsocler
3 dl vatten
smör
 
Skala morötterna och kålroten och skär i ganska små bitar.
Fräs grytbitarna i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Ha i tomatpuren och fräs någon minut.
Strö över mjölet och rör runt.
Häll på balsamvinäger och låt det koka nästan torrt.
Ha i vatten, fond, lagerblad, morötter, kålrot, timjan och vin.
Låt det puttra i ca 1,5 timme.
 
Skär champinjonerna i mindre bitar och "vattna ur" dem i en panna innan de steks med smör.
Skala löken och smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och lägg i lökarna. Låt de gå några
minuter och ha sedan i vattnet. Låt det koka i ca 10 min.
Lägg ner svamp och lök i grytan och koka i några minuter till.
 
Jag serverade med kokt potatis och sallad. Och även fast det var onsdag så får man unna sig ett glas vin till grytan :-)
 
 
 
 
 

Kanelbullar

Jag älskar kanelbullar!!! Men bara saftiga bullar. De senaste gångerna när jag har bakat så är de goda precis när jag har bakat, men sen tycker jag att de blir tråkiga och torra. Nu hittade jag ett recept på bullar hos matstugan, där det stod att man inte kunde misslyckas ;-) Så jag testade och det lyckades!!!
 
 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 1/2 dl vit sirap (eller strösocker)
15 dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
150 g smör
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
1 1/2 dl strösocker
 
Ta fram smöret till fyllningen och låt det stå rumstempererat ett tag.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt.
(Jag gjorde degen i min assistent)
Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan tills all jäst har löst sig.
Häll i resten av degvätskan, kardemumma, salt, sirap och det mesta av mjölet.
Kör ett par minuter i assistenten och häll på mer mjöl tills du har fått en deg som släpper från bunken.
Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 30 min.
Rör ihop fyllningen.
 
Dela degen på hälften och ta en del i taget. Kavla ut degen till en rektangel. 
Bred ut fyllningen över hela degen.
Vik degen i 3 delar. Skär i remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska sitta ihop längst upp.
Fläta remsorna och "rulla"  ihop dem som bollar. Försök att få ändarna under.
 
Jäs bullarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min.
Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.
Sätt in i ugnen i ca 9 min på 225 grader. 
 
 
 
RSS 2.0