Bbq-kyckling med äppel- och sellerisallad

Här är ytterligare ett recept som jag hittat i min tidningshög. Jag gjorde om lite grann och resultatet blev jättebra! Det enda de klagade på var att det var för lite :-)
Idag har jag varit ledig och var iväg med en kompis och tog långlunch. Vi hamnade till slut på Ulriksdals handelsträdgård och åt deras fantastiska vegetariska buffe till lunch. 145:- kostade det, men det var det verkligen värt! Om ni har vägarna förbi så rekommenderar jag verkligen det!
 
4 port.
4 kycklingfileer
bbq-sås, gärna rökig
ca 300 g rotselleri
olivolja
50 g riven lagrad cheddarost
1 dl lätt creme fraiche
1/2 dl mjölk
1 tsk dijonsenap
1 rödlök
1 rött äpple
1 huvud romansallad
1/2 gurka
1/2 gul paprika
 
Krydda kycklingen med salt och peppar och häll bbq-sås över. Låt stå och snabbmarinera i ca 15 min.
Skala och skär rotsellerin i skivor och dela dem i ca 2 cm stora bitar.
Lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Ringla över olja, salta och peppra.
Ställ in i ugnen på 275 grader i ca 10 minuter.
Mixa ost, creme fraiche, mjölk, senap och salt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Skala och strimla löken, slär äpplet i skivor, kärna ur grukan och skär i skivor, skär paprikan i skivor.
Riv salladen i mindre bitar och skölj ordentligt.
Blanda alla grönsaker med dressingen. Blanda ner sellerin i salladen.
Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Skär kycklingen i skivor och servera den ovanpå salladen.
 
 
De fina engelska pelargonerna som jag fick med mig hem från Ulriksdal :-)
 

Nutellaglasstårta

Desserten i lördags blev en hit!
Snygg att titta på och god att äta!
Receptet hittade jag i senaste numret av Mitt kök.
 
 
 
200 g hasselnötter
1 tsk havssalt
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
375 g nutella
 
Garnering:
bränd mandel  (2 dl socker, 20 g smör, 1/2 tsk bikarbonat och 2 dl flagad mandel)
färska bär
 
Rosta nötterna i en torr panna. Låt svalna och gnugga bort skalen med en handduk.
Grovhacka nötterna och blanda med saltet.
Vispa grädden och vänd ner mjölken.
Klicka i nutella och vispa tills blandningen är fluffig.
Vänd ner nötterna.
Klipp en rundel av ett bakplåtspapper så att det täcker botten i en springform.
Häll blandningen i formen och ställ in i frysen.
Täck den med plastfolie när den har stelnat, låt stå i frysen, gärna över natten.
 
Gör den brända mandeln:
Häll sockret i en panna och låt det smälta.
Tillsätt smör och bikarbonat, rör med en träslev.
Rör ner mandelnHäll blandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Bryt mandeln i bitar.
 
Ta fram glassen en stund innan servering och garnera den. Njut!!!
Det som blev kvar av den brända mandeln åt barnen upp som lördagsgodis :-)
 
 
 
 

Huvudrätt och instagram

I lördags bjöd vi på torskrygg med brynt smörsås, poatatis, blomkål och färsk pepparot till varmrätt.
Det här har jag bloggat om tidigare, så ni får inget recept här, men en bild och en uppmaning om att laga detta om ni inte gjort det tidigare.
Alla barnen åt och sa att det var jättegott! De vuxna också :-) Men när barnen äter fisk med god aptit då blir man glad.
 
Maken in action, snart dags att lägga upp.
 
Jag har varit med under en tid på Instagram, men under senasre tiden har jag använt det mer och mer till att lägga upp matbilder. Vissa saker kommer upp på bloggen, men inte allt...
Följ mig gärna, jag heter: nillany

Pernillas puckar

Vi hade middagsgäster i lördags och bjöd på tre-rätters.
Jag fick en stans i julklapp för några år sen som jag fortfarande använt...
Så min take med förrätten var att tillaga något där jag kunde använda stansen :-)
Man måste ju börja komponera rätterna någonstans, men det här var nog första gången jag började med formen.
 
Jag gjorde något liknande till jul för två år sen. Men nu fick den lite nya ingredienser. Det blev ett mycket bra resultat. Eftersom jag inte äter skaldjur så gjorde jag min vegetarisk och det smakade väldigt bra!
 
4 port.
Puckar
1,5 nävar skalade räkor
2 avocados
1 mogen mango
8 körsbärstomater
1 finhackad röd chili
saften från en pressad lime
färsk koriander
olivolja
salt och peppar
 
Wasabimajonäs
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
salt & peppar
1 tsk wasabipasta
 
 
Skär avocado, mango och tomater i små bitar. Blanda med chili och lime. Smaka av med finhackad koriander, salt och peppar.
Låt stå kallt ett tag.
Skär räkorna i små bitar och blanda ner.
Gör majonäsen: Kör äggula, vinäger och senap med en stavmixer.
Tillsätt oljan lite i taget. Smaka av med salt, peppar och wasabi. Ställ kallt tills det är dags att servera.
 
Lägg upp på en tallrik, gärna med hjälp av en stans.
Klicka ut majonäsen och servera.
 
 
 
 
 

Kycklingspett med jordnötssås

Sitter och väntar på att jag ska få åka och hämta min 17-åriga dotter. Ögonen går kors..
Så då passar jag på att blogga om maten jag lagade i onsdags.
 
För något år sedan så hittad ejag ett recept på jordnötssås som var så himla gott, men jag kommer inte ihåg vart jag hittade det :-(
Men jag hittade ett annat på ica.se som jag provade. Det var ganska lättlagat och blev gott, men väldigt tjockt i konsistensen så om jag gör det igen så kommer jag att spä ut den mer.
Hela familjen åt med god aptit :-)
En annan bra sak var att jag hade det mesta hemma.
 
4 port.
600 g kycklingfile
1 msk färskriven ingefära
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald koriander
1 tsk råsocker
3 msk olja
 
jordnötssås
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm mald koriander
1 krm mald ingefära
0,75 tsk sambal oelek
1 tsk råsocker
4 dl vatten
2 dl salta jordnötter
2 msk ketjap manis
1 lime
salt
 
Skär kycklingen i strimlor.
Blanda ingefära, kryddor, socker och olja i en plastpåse och lägg ner kycklingen.
Låt det marinera i ca 3 timmar.
Trä upp kycklingen på spetten och sätt in dem i ugnen på 175 gradet tills de är klara, ca 15 min.
 
Skala, riv och fräs vitlöken i oljan, tillsätt ingefära och koriander och fräs i ca 30 sek.
Tillsätt sambal, socker och vatten, koka sakta i 10 minuter.
Tillsätt jordnötter och ketjap manis, koka upp och häll sedan allt i en matberedare och mixa såsen.
Smaksätt med lime och salt.
 
 
 

Karimelliserad ost med hjortron

Till dessert i lördags bjöd vi på ost.
Vi har gjort detta tidigare på brie och det var nog godare, men den här gången provade vi en mögelost.
Det blev väldigt gott!
Till det serverade vi hjortron.
 
ost
balsamvinäger
råsocker
hjortron
 
Lägg osten på tallrikar som tål värme.
Vi har några gamla oanvända kakelplattor som vi serverar detta på.
Pensla på lite balsamvinäger och strö över råsocker.
Bränn med en brylebrännare tills sockret smält och det blivit lite knäckigt.
Blanda hjortronen med lite socker och servera med osten.
 
 

Lammrostbiff med getostgratinerad purjolök och pommes anna

Ett tips inför helgen!
Vi hade gäster i lördags och som vanligt när vi har gäster så testar jag nya recept ;-)
Alla våra vänner får vara försökskaniner. De här gästerna hade tur, för det här blev riktigt bra!
Jag har bara lagat lamm en gång tidigare, men jag kommer defenitivt att göra det igen.
I receptet stod det inte hur länge kötett skulle vara inne, men eftersom det var rostbiff så trodde jag no gatt det skulle ta ett par timmar. Men när maken kom hem och hade handlat ca 800 g lammrostbiff så visade det sig att det var fyra mindre rostbiffar. Man lär sig något nytt varje dag :-)
Till detta gjorde jag en pommes anna som också var första gången jag gjorde. Väldigt enkelt att göra och ett bra alternativ till potatisgratäng. Kändes inte alls lika tung och var len i smaken till det smakrika köttet.
 
Lammrostbiff med getostgratinerad purjolök
4 port.
600 g lammrostbiff
2 purjolökar
100 g getost
3 msk honung
färsk rosmarin
4 msk olivolja
smör
salt peppar
 
Skölj purjon noga och gnid in den med lite olivolja, krydda med salt och peppar.
Baka den i ugn i 10 min på 225 g. (Nästa gång ska jag låta den gå lite längre)
Ta ut purjon och dela den på längden.
Finhacka rosmarin och lägg på purjon, smula över getosten, ringla över honung och häll på lite olivolja.
Gratinera purjon i 250 grader tills den får färg precis innan servering.
Finhacka rosmarin och klappa in i rostbiffarna tillsammans med salt och peppar.
Bryn rostbiffarna i smör och stek sedan färdigt i ugn på 100 grader till en innertemperatur på 60 grader. Det tog ca 40 minuter.
Skiva rostbiffen och garnera med rosmarin.
 
Pommes Anna (recept av Per Morberg)
800 g potatis
200 g smör (jag had einte så mycket)
salt och peppar
 
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj en form med löstagbar kant och varva potatisskivor med hyvlat smör, salt och peppar.
Lägg på en tyngd som press och ställ in i ugnen i ca 50 min på 225 grader.
 
Balsamicosås
2 dl balsamvinäger
2 dl honung
 
Blanda allt i en kastrull och låt koka ihop.
Ju längre det kokar ju tjockare/segare sås får man.
 
 
 
 
 
 

Test av the

Jag har via Smartson fått möjligheten att testa Liptons löste. Jag valde Berry Bliss.
Jag är ingen stor tedrickare, men jag kan ta mig en kopp då och då.
Det här var riktigt gott. Men eftersom jag inte dricker te så ofta så föredrar jag tepåsar, det är så mycket enklare.
Men jag kan absolut rekommendera detta!
 

Pestopaj med grillade grönsaker

Här kommmer receptet på pajen som jag lovade tidigare.
Det här är ett gammalt recept som jag har i min pärm, jag har gjort den här pajen flera gånger. Varje gång med ett lyckat resultat :-)
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g kylskåpskallt smör
3/4 dl lätt kesella
 
Kör alla ingredienser i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och ställ i kylen i ca 30 min.
Förgrädda skalet ca 10 min i 200 grader.
 
Fyllning:
2 paprikor, 1 röd och 1 gul
2 rödlökar
1 zucchini
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl pesto
 
Skär paprikorna i bitar. Skiva lök och zucchini.
Lägg allt på en plåt. Stänk över olja, salta och peppra.
Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 25 min. Vänd på grönsakerna lite då och då.
Vispa ihop ägg, mjölk och pesto.
Lägg grönsakerna i pajskalet och fyll på med äggsmeten.
(Jag strödde över lite riven ost)
Grädda i 35-40 min på 200 grader.
 

Tung fredag

 
I fredags var det en tung dag! Vi sa adjö till min älskade farmor!
Många tårar och mycket känslor!
Efter begravningen var det lunch på ett hotell i närheten. När vi skulle gå därifrån så var var självaste Jamie Oliver där! Han var där på någon pr grej :-)
Efter lunchen åkte vi hem och vilade och hämtade barnen. Sen åkte vi till minneslunden så att barnen också fick ta farväl.
Sen samlades farmors barn, barnbarn och barnbarnsbarn med respektive hemma hos min farbror. Vi hade knytis, alla hade med sig en paj och lite småplock. Mycket mat blev det!
Men det var jätteskönt att få umgås med släkten en sådan dag.
 
Så här såg bordet med pajer ut :-)
Det fanns lökpaj, skördepaj, tacopaj, ost och skinkpaj, kycklingpaj och min med grönsaker och pesto.
Man orkade inte smaka på alla, men jag lyckades nog smaka på 5 olika sorter ialla fall.
 
Man kan ju inte bara äta paj :-) Så lite kallskuret, ost, bröd och sallad blev det också. 
Det är ingen i vår släkt som är bra på att beräkna hur mycket som går åt. Och då är det flera stycken kockar och kallskänkor... Men alla är så rädda att det inte ska räcka så vi tar alltid i i överkant.
 
Lite dessert blev det också. Min kusin hade gjort jättegod chokladmousse. (Det blev "bara" 2 liter över...)
 
Just nu orkar jag inte, men senare under veckan kommer receptet på pajen som jag hade med mig :-)
 

Final och bak

Just nu är det final i Sveriges Mästerkock!
Jag hejjar nog på Jennie, men det gör mig inget om Carl vinner. Jag tycker att de är värdiga vinnare båda två!
Det är nog dem jag hållit på under hela tiden.
Vem har ni som favorit? Kanske någon av dem som åkt ut?
 
Idag har jag och sonen varit lediga. Vi började dagen med att baka en sockerkaka till dotterns skola. De ska ha invigning av nybygget och då har jag lovat att baka en kaka och stå och servera fika imorgon.
Eftersom sonen inte får vara med då så bakade vi även en sats muffins som vi kunde äta idag. Vi smaksatte dem med hallon och choklad.
Sen har jag även gjort en paj som jag ska ha med mig på en middag på fredag.
 
Hallon- och chokladmuffins
12 st
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
frysta hallon
choklad
 
Smält fettet och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt fettet med mjölken, vaniljsocker och mjölet blandat med bakpulvret.
Vispa ihop.
Fyll 12 muffinsformar till 1/3.
Lägg några hallon och lite hackad choklad i varje muffins.
Fyll på med resten av smeten och ställ i ugnen.
Grädda på 225 grader i ca 10 min.
 
 
 
Till middag idag så kokade jag pasta och gjorde en kylskåsrensning. Jag la allt i små skålar och så fick man plocka ihop sin egen rätt.
Poppis bland barnen och jag fick också ihop en matlåda tills imorgon.
Pasta med pesto, kyckling, bacon, sallad, gurka, rödlök och parmesan

Vårsallad

Det här var ytterligare ett av våra bidrag till påskbuffen. Men den funkar på vilken buffe som helst eller varför inte som en god lunch.
Det blev inte så bra bild, men den var klart godare än vad bilden ger sken av.
 
1 paket halloumi
1 knippe sparris
galia eller cantaloupemelon
sallad, gärna ruccola
1 kruka mynta (den glömde vi lägga på)
rostade solroskärnor
 
Krassekräm:
1 ask smörgåskrasse (ca 20 g)
några kvistar persilja
1-2 klyftor vitlök
2 dl creme fraiche
200 g naturell färskost
salt och peppar
 
Mixa örter och vitlök med creme fraiche. Rör i färskosten och blanda. Smaka av med salt och peppar.
Skiva halloumin och stek den gyllenbrun.
Grilla sparrisen i en grillpanna och dela på hälften.
Dela melonen i kuber.
Arrangera ingredienserna på ett stort fat och strö över mynta och solroskärnor.
Servera salladen med krassekrämen.
 
 
 

Leksands surdegsknäcke

Vi har fått testa leksands surdegsknäcke via smartson.
Det var faktiskt ingen av oss som tyckte att det var så jättegott.
Så jag gav resten till min mamma och ska kolla med henne senare vad de tyckte.
Men vi kommer i alla fall inte att köpa det igen, vi håller oss till vårat vanliga knäcke.
Men jag bjuder på en bild när sonen åt av brödet.
 
 

Ägg med sparris

Här kommer ytterligare ett av mina bidrag till påskbordet.
Även denna rätt tror jag mycket på till en brunch eller lyxig långfrukost.
Mycket gott!
JAg vet inte riktigt vad jag gjorde när jag skulle laga dessa, men inte tänkte jag ialla fall... Man skulle ha äggskalen att servera i, men jag knäckte äggen rakt av och slängde skalen innan jag kom på vad jag gjorde. Jaja, det var bara att rädda situationen och servera dem snyggt i skedar.
 
6 stora ägg
300 g grön sparris
1 dl grädde
persilja
salt och peppar
 
Skär sparrisen i småbitar och koka ca 3-5 min.
Häll av vattnet och mixa sparrisen med salt och peppar.
Knäck äggen och lägg ner gulorna i en kastrull. Blanda med 2 msk vatten.
Rör runt i kastrullen på svag värme, tills det blir en omelettesmet.
Rör ner den ljumma sparrisen och låt svalna.
Vispa grädden och rör ner i sparrisröran.
Fyll äggskalen och garnera med en sparrisknopp och ev. stekt parmaskinka.
 

Spenat- och salviafyllda ägghalvor

Härhemma har vi påsklov! Maken jobbar förstå, någon måste ju försörja familjen :-)
Igår var jag in och jobbade och barnen var på dagis resp. fritids. Solen sken igår och jag hittade tussilago på jobbet!!! Vårkänslor!!! Så till middag igår drog vi fram grillen och gjorde hamburgare. Gott!
 
Vi började påskhelgen med att gå ut på tu man hand. Det var länge sedan jag och min man var ute bara vi. Vi hade fått en box från Liveit och hade valt teater och middag. Väldigt trevligt!
Sen försvann resten av påskhelgen med middagar hos svärföräldrar, min mamma och svägerskan.
Vi var hos mamma på påskafton och då brukar vi göra några rätter var så jag tänkte bjuda på dem jag gjorde här.
Och som vanligt skulle vi bara ha ett litet påskbord...
 
vi var 5 vuxna, 1 tonåring och 4 barn... Ni kan ju gissa om vi blev mätta.
 
Spenat och salviafyllda ägghalvor
16 ägghalvor
8 hårdkokta ägg
3/4 dl creme fraiche
50 g babyspenat
2 tsk finhackad salvia
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
16 salviablad
olja till fritering
 
Halvera äggen och ta försiktigt ut gulorna.
Mosa gulorna och blanda med creme fraiche, finhackad spenat, salvia, vitlök, salt och peppar.
Fyll ägghalorna med blandningen.
Häll olja i en teflonpanna ich värm upp så att den blir het. Fritera salviabladen snabbt och dekorera äggen med dem.
 
De blev riktigt goda och funkar nog lika bra på en bruch som på ett påskbord.
 
 
RSS 2.0