Veckomatsedel v.13

 
 
Förra veckan åkte 19-åringen till sin pappa och maken var bortrest under flera dagar, så det blev en väldigt barnvänlig vecka.
I tisdags kom vi hem sent från jobb och träningar som började tidigt, men som tur var så sken solen. Då får man ta till de snabba knepen. Och det blir i alla fall billigare och bättre än McDonalds som brukar vara lösningen såna dagar...
 
Måndag (5-åringens matdag):
Hemmagjorda fiskpinnar med kokt potatis, rårivna morötter och remoladesås
Recept på fiskpinnarna hittar ni här. Den här gången blandade vi ströbröd med panko.
Han var lite skeptisk först, men när vi stekte dem sken han upp: -Mamma, det blir ju riktiga fiskpinnar!
 
Tisdag:
Snabbmiddag: Korv med bröd
 
Onsdag:
Eftersom det var våffeldagen så fick det bli våfflor till mellis
Och sen fyllde vi pitabröd med kyckling, bacon, haloumi, grönsaker och en currysås till middag
 
Torsdag (10-åringens matdag)
Stekt falukorv och råstekt potatis
 
Fredag:
Jag var på stan med en väninna och drack drinkar och åt god mat, resten av familjen var hos svärföräldrarna
 
Lördag:
Lammytterfilé med potatiskaka, ugnsrostade tomater och chevrékräm
Söndag:
Stekt torskrygg med kokta primörer och jordärtsskockssås
 

Försmak av påsken

Både maken och jag har varit på äventyr i flera helger, så igår var första helgdagen på en månad som vi var hemma båda två. Så då var det dags för dejt hemma vid middagsbordet:-)
Vi hade även några ämnen vi var tvungna att ta itu med, så nu är semesterledigheten planerad och vi har pratat ihop oss om hur vi ska göra om på framsidan :-)
 
Middagen igår fick gå i påskens tecken. Har ni inte helgens middagar planerade så är det här definitivt ett bra tips.
 
 
Lammytterfilé med potatiskaka, ugnsrostade tomater och chevrékräm

4 port
800 g lammytterfilé
salt, peppar
rosmarin
1 vitlöksklyfta
 
romanticatomater på kvist
olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
ruccola
edamemebönor
 
150 g Chevré
1 dl crème fraiche
1 tsk flytande honung
salt
 
8 stora potatisar
riven parmesan
salt
 
Gnid in salt, peppar och rosmarin på köttet.
Skiva vitlöken tunt och lägg på köttet.
Stek köttet runt om i en stekpanna med smör så att det får stekyta.
Låt det gå i ugnen till önskad temperatur och låt köttet vila i folie i ca 10 min innan servering.
(Jag har för mig att vi körde medium till 63 och well done till 77 grader)
 
Skölj av tomaterna (låt dem sitta kvar på kvisten).
Lägg i en ugnsfast form och häll på rikligt med olivolja och flingsalt.
Skär vitlöken i tunna skivor och peta ner mellan tomaterna.
Låt dem gå i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
 
Skär bort ytterhöljet på chevrén och mosa ihop med övriga ingredienser till en slät kräm.
 
Skala och grovriv potatisen.
Stek i olja och smör tills potatisen har fått färg.
Blanda med den rivna parmesanen och smaka av med salt.
Fördela potatisen i små ugnsformar och låt gå i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
 
 
 
 
 
 
 

Veckomatsedel

Jaha, så var det måndag igen.
Idag har det varit jättekallt och blåst halv storm här så just nu sitter jag i soffan med en filt och ska nog gå och göra mig en kopp thé.
Jag har ju under veckan bjudit på några recept, men vissa middagar har jag redan bloggat om så därför kommer de inte upp på bloggen igen.
Jag tänkte försöka lägga upp vår middagmeny för förra veckan här på måndagar eller söndagar med hjälp av instagram- och mobilbilder.
Hoppas att det kan ge inspiriation när ni sitter och ska planera inför veckan.
 
Måndag (5-åringens matdag)
Billy-pizza-soppa och våfflor
 
Tisdag (19-åringens matdag)
Hemmagjorda hamburgare och majskolvar
 
Onsdag
Biff med lök och bambu med blomkålsris
Torsdag (10-åringens matdag)
Asiatisk lax med nudelsallad
Fredag
Faijtas
 
Lördag
Lövbiff med rösti (köpe) och sallad
 
Söndag
Lasange

Lite mer shopping

Jag var ju på ett event på fina butiken Ombonat i Bromma förra veckan och i onsdags var jag och svägerskan i Bromma blocks och kikade in i deras butik där. Den är jättefin och man hittar massor av fint som man vill ta med sig hem.
Min svägerska hade inte varit i Bromma blocks innan, så vi passade på att titta i de flesta affärer och fick med oss lite kläder till barnen hem ;-)
Lunch hann vi också med. Det gäller att lyxa i vardagen. Jag har blivit ganska bra på det sista tiden. :-)
 
Blir ni inte sugna på att shoppa när ni ser detta?
Funderar på att utöka mitt pick-nick "porslin", men det blir svårt att välja...
 
Den här fina kroken blev jag förälskad i, så nu funderar jag på var den ska få hänga innan jag åker tillbaka och inhandlar den.
 
Min svägerska med trevliga butiksägaren Karin
 
Har ni inte vägarna förbi Bromma så har hon även en webbshopp: Ombonat

När vi åkte därifrån hann jag göra ett besök på blodbussen. Jag skulle lämna blod för första gången var min plan. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig... De ville inte ha mitt blod. Jag hade alldeles för lågt blodvärde, så det blev ett samtal till min husläkare istället. Så nu har jag en tid nästa vecka för provtagningar. 
 
 
 
 
 
 

Asiatisk lax med nudelsallad

Nu är vi på banan med matdagar så i torsdags var det mellandotterns tur. Hon hade bestämt lax och nudelsallad. Hon gjorde det mesta själv, men jag fick bistå lite ;-)
Det är så kul att se hur mycket de kan och hur kul de tycker att det är att hjälpa till. Tänk att det bara behövdes att jag släppte in dem...
I tisdags var det äldsta dotterns tur så när jag kom hem från jobbet höll hon på att ta hand om disken så att hon kunde laga mat sen. Jag kunde komma hem och bara sätta mig en stund innan jag tog hand om tvätt och annat och sen fick jag sätta mig vid dukat bord. Lyx!
 
Laxen gjorde vi enligt ett gammalt recept och nudelsalladen blev lite modifierad pg av allergier.
Ni hittar receptet här: Lax
 
 
Eftersom maken har kameran med sig på resa så får ni stå ut med en instagram bild.
Följ mig gärna där, jag heter NillaNy :-) 
 

Billy-pizza-soppa

I torsdags morse åkte jag iväg med ett härligt gäng tjejer till Sälen. Vi har haft det fantastiskt!! Åkt skidor, ätit och druckit gott, pratat massor och skrattat så tårarna har sprutat. Jag har verkligen hämtat positiv energi från den här helgen.
Härhemma fortsätter vi med matlagningsdagar. I måndags var det sonens tur, han bestämde Billy-pizza-soppa och våfflor. Det är så kul att se hur han växer, han hjälper till att laga och duka utan problem. Och som han äter av den maten han själv har lagat. Hade jag serverat den här soppan hade han förmodligen inte ens smakat, men nu åt han två stora portioner innan han smällde i sig tre våfflor :-)
Jaha, vad är då Billy-pizza-soppa? En soppa med samma grundingredienser som i en Billy-pizza :-) Så det blev en tomatsoppa med toppning i form av riven ost, kassler i tärningar och brödkrutonger.
 
Tomatsoppan hittade jag på ica.se, men gjorde om lite
 
4 port.
2 kartonger krossade tomater (a 500g)
1 liten gul lök
1 morot
ca 300 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk grönsaksbuljong
1 nypa socker
1 msk hackad basilika
1 msk torkad timjan
1/2 msk paprikapulver
1 l vatten
1/2 dl olivolja
salt, peppar
 
Skala och hacka lök, morot, rotselleri och vitlök
Fräs grönsakerna i olja i ca 5-10 min
Tillsätt övriga ingredienser och koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 25 min
Mixa slätt med en stavmixer, smaka av med salt och peppar och ringla lite olivolja på
Servera med riven ost, kassler och brödkrutonger
 
 
 

Lasange med spenat och skinka

Idag hade jag tio minuter på mig i affären att handla och hitta på någon mat innan det var dags för utvecklingssamtal på förskolan.
Utvecklingssamtalet gick bra och vår som verkar uppföra sig bra :-)
Inne i affären  så kom jag på att jag ville göra någon sorts lasagne och när jag kom hem och packade upp påsarna så var det bara att sätta igång och komponera ihop något av det jag hade köpt. Resultatet blev mycket bra! Så bra att barnen åt flera portioner och allt var slut när vi reste på oss. Tyvärr fanns det inget kvar till äldsta dotter när hon kom hem från jobbet...
 
Nu ska jag vila från matlagning ett par dagar. Imorgon åker jag till Sälen på långweekend med ett gäng "tjejer". Vi är 8 stycken som ska bo i en stuga, åka skidor, gå på after ski, skratta och babbla.
Det ska bli så himla kul!
Hoppas att ni får en trevlig helg!!!
 
 
 
4 port.
1 paket färska lasagneplattor
1 pkt krossade tomater
1 vitlöksklyfta
basilika
1,5 dl vispgrädde
salt, peppar
0,5 zucchini
rökt skinka i tunna skivor
fryst hackad spenat
1 påse riven ost
 
Börja med att göra tomatsåsen.
Koka tomaterna med en pressad vitlöks klyfta, hackad basilika och smaka av med salt och peppar.
Låt det koka i ett par minuter.
Skär zucchinin i skivor och salta dem. Låt dem ligga och dra ett par minuter på varje sida.
Torka bort saltet och stek i en varm panna med olivolja.
Tina spenaten och pressa ut allt vatten. Salta och peppra spenaten.
Häll hälften av tomatsåsen i botten av en ugnsform och lägg på ett lager pasta.
Bre ut spenaten och strö på lite riven ost.
Ett lager pasta till och sen skinka och lite tomatsås.
Pasta och sen zucchini och lite ost.
Avsluta med pasta, tomatsås och resten av den rivna osten.
Kör i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
Servera med en sallad.
 
 
 

Parmesangratinerade grönsaker

Jag har infört att alla i familjen får välja mat varsin dag och då också laga den eller hjälpa till, beroende på ålder. En väldigt bra ide!
 
I måndags var det minstingens tur, hans val var pyttipanna... Inte vad jag skulle ha valt själv, men han var nöjd. Han fick hjälpa till att duka och steka pytten. En stolt kille som åt flera portioner blev resultatet. Och vi andra blev mätta så vi ska inte klaga.
Igår var det äldsta dotterns tur. Jag hjälpte till lite grann, men bara för att vi hade tidsnöd, men det mesta gjorde hon själv. Hon bjöd på parmesangratinerad zucchini, aubergine och tomat med kycklingfile.
Det var väldigt gott!!! Så gott så att det inte blev någon matlåda till mig....
 
 
3 tomater
1 zucchini
1 augergine
olivolja
salt, peppar
färsk basilika
riven parmesan
 
Skär grönsakerna i skivor, varva dem i en ugnsfast form.
Salta, peppra och strö över lite finhackad basilika. Ringla på lite olivolja.
Strö över riven parmesan.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills osten har fått färg.

Vardagslyx

Ikväll har jag varit på ett bloggevent med min svägerska. Det var en butik i Bromma som firade att de hade öppnat butik nr 2 i Bromma blocks. Butiken heter Ombonat.
Själva eventet var i butiken i Södra Ängby. En supermysig butik med inredning och kläder. Fanns hur mycket som helst som man hade kunnat köpa. Titta in om ni har vägarna förbi.
Kvällen började med bubbel och snittar! Lyx! Och sen var det instagramtävlingar, modevisning och babbel. Och när vi gick hem fick vi med oss en varsin goodiebag :-)
I den fanns bl a 20% rabatt vid ett helt köp i butiken i Bromma blocks. Så nu har jag och svägerskan renad bokat in ett besök där.
 
Nu ska jag ta en kopp av mitt nya favorit thé innan jag kryper ner i sängen.
Jag vet inte om det hjälper, men det är gott och jag inbillar mig att det hjälper och då gör det väl det? ;-)
Här kommer lite smakprover från goodiebagen vi fick idag
 
En supersnygg sjal från By Jolima, doftljus från Edblad, Bridge water och woodwick, saltscrub och body butter från Secret Islands, Miss Phoebes cupcakes formar och en fin uggleljuslyfta m.m.
 
 
 
De sålde även smycken från Edblad som är en stor favorit härhemma. Smycken kan man väl aldrig få för mycket av????
 
 
 

Chili och Andra chansen

Igår var det dags för Andra chansen i mello-cirkusen. Jag hade bjudit hit svägerskan med barn och min kusin. Mina mello-kompisar :-)
Eftersom det var fyra som gick vidare så tror jag att alla var lite nöjda. Mest dans och party var det här hemma till groupie. Den är väldigt medryckande oavsett vad man tycker om den...
Jag hade lovat att bjuda på middag och eftersom vi inte hade så mycket andra planer så passade det med ett långkok.
Tittar ni på Kl 21 hos stjärnorna? Då kanske ni såg när Josefine Crawford gjorde chili. Sen dess har jag varit sugen på det. Så jag letade fram hennes recept på recept.nu och satte fart.
Det blev verkligen gott!! Testa!
 
 

1   torkade ancho
3   torkade guajillo
1   färsk röd chili
1  kg högrev
1,5 msk
  kalvfond
5 dl vatten
50  cl mörk öl
 gul lök
 stora klyftor vitlök
200  g rotselleri
2  msk spiskummin
1  msk mald koriander
1  tsk mald chilipeppar
2  tsk kanel
 lite oregano
 lite salt
 färsk koriander att strö över

 

Rosta den torkade chilipepparn på svag värme i en torr panna.
Vänd på frukterna ett par gånger. Det tar ungefär 10-15 min. Var noga så att de inte bränns vid.
Lägg dem sedan i kokhett vatten - de skall dock inte koka utan bara ligga i blöt ca 15 min tills de blir mjuka.

 

Skär högreven i bitar och bryn i het panna med lite olja och smör. Bryn lite åt gången så att det inte börjar koka i pannan.
Hacka vitlöken fint. Hacka den gula löken och rotsellerin i fina bitar, men inte allt för smått. Hacka den röda chilin fint. Låt allt fräsa med i köttet.
De torkade pepparfrukterna bör vara mjuka vid det här laget. Ta upp ur vattnet - ta bort fröfäste och frön. Ta bort ev. hårt skal. Kör chilifrukterna med en stavmixer till en puré, tillsammans med lite av vattnet som de legat i. Tryck purén genom en finmaskig sil, så att eventuella frön och hårda skalbitar blir kvar i silen.
Låt chilipastan, spiskummin, den malda koriandern, chilipeppar, socker och kanel gå med i fräset någon minut. Rör om. Slå i öl och fyll på med kalvfonden och vatten så att det lite mer än täcker köttet.
Låt alltihop puttra på spisen i 3-4 timmar under lock, de sista 40 minuterna låter du grytan puttra klart utan lock.
Några minuter innan servering är det dags att salta upp chilin om det behövs. Smaka av och strö över färsk koriander om så önskas. Precis innan servering strör du över och rör ned lite oregano i chilin.

 

Jag serverade chilin med guacamole, nachochips, riven ost och grönsaker.

 

 

 

Nyttig vecka???

Den här veckan har vi tänkt att försöka äta lite nyttigare och se om det gör någon skillnad. Jag har tänkt att jag ska försöka undvika gluten i den mån det går för att se om jag känner någon skillnad på hur jag mår. Jag har ju läst och hört så många som säger att de mår så mycket bättre när de har uteslutit gluten och/eller laktos i kosten.
Nu tror jag inte att jag är någon storanvändare av något av dessa, men jag äter nog mer laktos än gluten så det var lättare att börja med.
Jaja, vi får se om jag märker någon skillnad. Än så länge gör jag inte det och det är ju redan torsdag....
I januari numret av Mitt kök hittade jag ett broccolirecept av Tommy Myllymäki, som de serverar på Brillo till kött. Så vi gjorde den och serverade till stekta skinkschnitzlar. Barnen fick lite pommes och sås till då den ena inte ena smakade på broccolin och den andra bara tog lite.
Men det var ett mycket gott tillbehör! Jag har ledsnat lite på broccolin, men det här kan jag mycket väl tänkta mig att göra igen.
Det som blev över hade jag i en omelett dagen efter och det fungerade alldeles utmärkt.
 
Broccoli med färskost och vitlök
2 broccoli
8 (!!!) vitlöksklyftor
1 dl grädde
100 g färskost
50g finriven parmesan
salt
 
Skala och skiva vitlöken.
Ansa broccolin i små buketter.
Fräs broccolin och vitlök i olivolja på hög värme. Fräs ca 5 minuter tills broccolin börjar mjukna.
Tillsätt grädde och färskost och rör om.
Koka ihop i ett par minuter.
Smaka av med salt och toppa med parmesan.
 
 
Vi har som i de flesta hem en regel om att man inte ska leka med maten, men ibland så händer det i alla fall :-)
Dottern gjorde en egen kostcirkel... Vet inte riktigt vad jag tycker om fördelningen i den bara...
Och sonen byggde hus. Ja, vad säger man? Kreativiteten är det i alla fall inget fel på ;-)
 
 

Sjukstuga igen....

I måndags var hela familjen mer än redo att fly detta hem och få se något annat efter isoleringen.
Tre hela dagar fick vi njuta av vardagen!!! Igår kväll var det dags igen... Nu var det lillkillens tur att få magsjuka :-(
Självklart är maken bortrest så jag fick ta hela natten själv. En gång i timmen fram till 04 var han uppe. Stackars liten! Sista gången tittade han på mig med stora ögon och frågade: -Mamma, kommer det att vara som vanligt imorgon?
Jag hade så gärna velat lova honom att det skulle vara det.
Idag har han legat på soffan hela dagen och fått i sig 3 körsbärstomater, 1 glas saft och 1 isglass. Så frisk det är han inte. Men förhoppningsvis så är det på väg åt rätt håll.
Som tur var hade jag bestämt mig för att det är vår nu och köpt hem lite vårväxter som jag hade planterat innan magsjukan kom. Så idag när solen lyser ute och vi måste sitta här inne kan jag i alla fall titta på dem och bli lite glad :-)
 
 
 
 

Tom kha gai

Nu är vi friska!!! Men man ska väl inte ropa hej för tidigt....
Vi har ialla fall varit iväg allihop idag på jobb, dagis och annat.
Skönt att se något annat än insidan av vårat hus :-)
 
Jag hade redan igår bestämt vad vi skulle äta till middag idag och handlat hem allt, så idag var det smidigt. Fort gick det, och inte speciellt svårt.
Jag har provat att göra denna soppa tidigare, men inte varit nöjd. Men det här receptet var riktigt bra. Så testa gärna! Många goda smaker och dofter i köket idag :-)
Jag tror att receptet är hämtat ur Allt om mat. Jag har fotat ett recept med min telefon så jag har inte riktigt koll :-)
 
4 port.
8 dl kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong
1 bit ingefära (skulle vara galangal, men det fanns inte i min affär)
1 citrongräs
1 röd chili
1/2 tsk smulade kaffirlimeblad
3 stora kycklingfileer
150 g små champinjoner
1 gul lök
3 tomater
2 1/2 msk fisksås
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 pressad lime
koriander
 
Koka upp kokosmjölk och buljong.
Krossa citrongräset och skär den i bitar, skala ingefäran och skär i skivor, kärna ur chilin och skär i ringar.
Lägg ner citrongräs, chili, ingefära och kaffirlimeblad i grytan och småputtra i 5 minuter.
Skär kycklingen i tunna skivor. Skär ev champinjonerna i halvor. Skär löken i tunna klyftor.
Lägg kyckling, champinjonjer, lök, fisksås, salt och socker i grytan och puttra i ca 3 min. Tills kycklingen känns klar.
Kärna ur tomaterna och dela i grova bitar.
Tillsätt tomaterna och limesaften strax före serveringen.
Toppa med grovhackad koriander.
Ta upp ingefäran och citrongräset innan du äter.
 
 

Friterade chevrebollar med hjortron och chilidipp

Jaha, i torsdags kväll konstaterade vi att alla koppor hade torkat. Skönt!!! Så efter att ha varit hemma i en vecka tog jag alla tre barnen med mig och gick på bio. Vi såg Big Hero 6, och den var riktigt bra tyckte va allihop.
På fredagskvällen fastnade jag och maken i nån film och vid ca 01,00 kom dottern upp och då var det dags igen... Magsjuka denna gång :-( Så nu är vi isolerade igen...
 
För några veckor sedan så hittade jag ett gammalt nummer av Allt om mat och då var detta recept med. Jag har varit sugen att testa det sedan dess och nu när vi ändå är isolerade härhemma så passade jag på.
För mig som älskar chevré och smält ost kan detta ju inte bli fel... Och det blev det inte!!! Det var verkligen jättegott!!! Detta måste jag göra fler gånger. :-)
 
 
 
Till 8 pers på buffe
300 g chevreost
1 vitlökskyfta
2 tsk creme fraiche
1 msk flytande honung
2 tsk finhackad persilja
1 tsk finhackad rosmarin
vetemjöl
1 ägg
panko
rapsolja
Hjortrondipp:
150 g hjortron
1/2 röd chili
2 msk vitvinsvinäger
2msk strösocker
1 krm salt
 
Riv chevren och finhacka vitlöken.
Mosa ihop ost, vitlök, creme fraiche, honung, persilja och rosmarin.
Rulla smeten till bollar och ställ i kylen i 30 minuter.
Doppa ostbollarna först i mjöl och sen i uppvispat ägg och till sist i panko. Rulla dem än en gång i ägg och panko.
Fritera dem sedan i omgångar i en kastrull med rapsolja. Oljan ska hålla ca 170 grader.
Låt dem rinna av på hushållspapper innan servering.
Dippen: Kärna ur och finhacka chilin.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i ca 5 min.
Mixa till en slät sås och låt kallna.
 
 
RSS 2.0