Kladdkaka med dajmgrädde

Den här kakan serverades efter kräftorna i lördags.
Nästa gång tänker jag ta ett annat recept på kladdkaka, men använda mig av den här grädden. Den var supergod!!! Tyvärr blev kakan lite stabbig och inte så kladdig som jag velat.

Kakan:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
Dajmgrädde:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk florsocker
2 dubbeldajm

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj en rund bakrorm med avtagbarkant.
Smält smöret, bryt ner chokladen i smöret och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svallna lite.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
Blanda mjöl och salt - rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 14-15 min. Låt svalna helt. Kakan kan gärna stå i kylen över natten.
Dajmgrädde: Vispa grädden fluffig med kakao och florsocker.
Krossa dajmen och vänd ner det mesta i smeten. Bred grädden på kakan och dekorera med krossad dajm.

Prästostbröd

Jättegott bröd till kräftorna, men även till soppan eller annat.


ca 20 st

1 pkt jäst
6 dl vatten
2 dl riven prästost
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung
11 dl vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp i vattnet.
Blanda i ost, salt, honung, olja och mjöl. Blanda snabbt ihop till en smidig ganska lös deg.
Låt jäsa i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär ut 20 små bitar och läogg på en plåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen cirka 15-20 min tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.

Färskost med basilika och soltorkade tomater

Jag gjorde egen färskost till kräftskivan i lördags.
Den blev riktigt god!

2 burkar kesella
3 soltorkade tomater
1 kruka basilika
salt
peppar
olja

Sätt ett melittafilter i en tratt och häll i kesellan. En till varje burk. Låt stå och rinna av i minst tre timmar, men gärna över natten.
Hacka tomaterna och basilikan och blanda med osten.
Smaka av med salt och peppar. Häll i lite olja om det  känns för torrt.

Veckomatsedel v.34

Jaha, så har ytterligare en vecka gått...
Nu har vi kommit in lite i vardagen med skola, dagis och träningar. Men än har inte allt satt igång...

Måndag: Fylld lövbiff och grillad bakpotatis
Tisdag: Kassler och ananas i ugn med potatis
Onsdag: Kyckling panaeng och ris
Torsdag: Födelsedagskalas hos grannen; paj och sallad
Fredag: Parmalindad torsk med pressad potatis och grillad sparris
Lördag: Kräftskiva, kladdkaka med dajmgrädde
Söndag: Middag hos svärföräldrarna; Oxfilé, potatisgratäng, kladdkaka och färska bär

Prästostpaj

Till kräftorna hör ju västerbottenpaj, speciellt för mig som inte äter kräftor :-)
När jag skulle hansdla tidigare i veckan så kostade västerbottenosten 149:-/kg och prästosten 59.90/kg så det var inte så mycket att bråka om...
Och när jag kom hem så hittade jag det här receptet. Det var myckket gott och ett väldigt bra alternativ till den klassiska västerbottenosten.

Klicka på bilden så kommer ni till receptet

Kräftskiva

Igår kväll hade vi kräftskiva här hemma.
Det var mycket trevligt!
Själv äter jag ju inte skaldjur, så jag och äldsta dotter åt kronärtskocka med smör. Man blir inte så mätt, men det är lite plock, precis som med kräftorna.
Men jag hade gjort lite annat, så jag tror att alla var mätt och belåtna när vi hade ätit klart.

Här kommer lite foton och så kommer det lite recept allt eftersom...


Fördrink i solskenet! Rotary, pestosnurror, halloumi med bacon, fetaost, marinerade vitlöksklyftor och oliver.




Hjälmarkräftor :-)


Färskost med basilika och soltorkade tomater


Räkor, prästostpaj, köttbullar och korv till barnen
 

Parmaskinka


Mjukt prästostbröd, olika sorters knäcke

 

Parmalindad torsk

Fredagsmiddagen blev parmalindad torsk med citronsås, pressad potatis och grillad sparris. Mycket gott! Hela familjen åt jättemycket.

4 port.
4 portionsbitar torskfilé
8 skivor parmaskinka
8 basilikablad
salt
peppar
0,5 citron
1,5 dl mellangrädde
1,5 dl vitt vin


Dela fisken mitt på och krydda med salt och peppar. Lägg ett basilikablad på varje fiskbit, linda en skinkskiva runt och lägg i en ugnsfast form.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min. Ta ut formen och häll på pressad citron, vitt vin och grädde.
Ställ in i ugnen ca 10 min till.





Till fisken serverades pressad potatis och grillad sparris med riven parmesan.

Lunchsallad

Två av barnen går i skolan och det tredje är under inskolning på dagis. Han har kommit så långta tt jag sitter hemma och passar telefonen ifall att de ringer...
Det innebär att jag är ensam hemma som ska ha lunch...
Så idag fick det bli en sallad!



isbergssallad
gurka
paprika
rödlök
ost i små kuber
knaperstekt bacon
kokt ägg
avocado

Fylld lövbiff och grillad bakpotatis

Måndagsgodis till mig och barnen :-) Mitt i alla inskolningar så hade jag ingen tid att åka och handla så jag fick trolla av det jag hade hemma...

lövbiff
parmesan i små kuber
1 hackad färsk lök
1 hackad soltorkadtomat
salt
peppar

2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 msk strösocker
1 tsk dijonsenap
0,5 dl matlagningsgrädde

Lägg fyllningen på lövbiffarna och vik över den andra halvan. Stek dem ca 3 min på varje sida. Lägg över de färdiga biffarna på ett fat.
Häll i vattnet i pannan och vispa ur den, häll i vinäger, socker och kalvfond och låt koka upp. Häll i senap och grädde och koka i ca 5 min.






Veckomatsedel v.33

JAg har inte riktigt bestämt om jag ska lägga in matsedlarna efter veckan så att det blir det som vi verkligen åt. Eller om jag ska lägga in dem innan, så som jag planerar...
Här kommer i alla fall vad vi åt förra veckan :-)

Måndag: Kista C, food court
Tisdag: Italienska biffar med bandspagetti och tomatsås
Onsdag:  Faijtas
Torsdag: Spagetti carbonara
Fredag: Drinktilltugg, förrätt: kokta rödbetor och chevré, varmrätt: grillad bakpotatis med smält ost
Lördag: Bröllop
Söndag: Thaimat (hämtmat)

Blandat

Här kommer lite av det vi har ätit sen sist:

Spagetti carbonara





Fredagsdrinkar med grannarna!
I år har vi knappt ätit ihop med grannarna så jag passade på att bjuda in dem på en drink före maten i fredags :-)
Vi hade köpt Moijtos i en bag in box, så vi provade den. Vi la till både mynta och lime. Den var överraskande god!
Sen gjorde jag några smördegsrullar med pesto och tog fram lite annat smått.



Fredagsmiddagen blev inte riktigt som vi planerat....
JAg hade köpt en hel bit entrecote som vi skar i skivor och grillade. Det luktade riktigt illa när vi öppnade förpackningen men det var en vaccumförpackning och då brukar det ju lukta illa. Men när det var färdiggrillat så stank det fortfarande... Jag tvingade min man att ta en tugga och smaka... För att vara snäll så kan jag säga att det inte smakade så gott. Så det var bara att slänga allt kött. Tur att vi ätit drinktilltugg och förrätt så att det räckte med potatis till middag.
I söndags åkte maken tillbaka till Ica Maxi i Häggvik och lämnade tillbaka köttet. Han blev otroligt trevligt bemött och fick dubbla pengarna tillbaka.



I lördags var vi på bröllop!
Mycket god mat! Men jag fotade inte maten, mer än tårtan



I söndags vaknade vi utan barn hemma :-)
Så det fick bli lite brunch innan vi hämtade barnen...
Äggröra och bacon på toast


På eftermiddagen reste maken bort så jag och barnen köpte thaimat efter dagens kalas

Italienska biffar med pasta och tomatsås

Här har jag hittat inspiration från flera olika recept och sen gjort på mitt eget sätt.

Biffar:
550 g köttfärs
250 ricotta
1 ägg
1 finhackad vitlöksklyfta
3 finhackade schalottenlökar
3 soltorkade tomater, i små bitar
1/2 kruka basilika, hackad
salt
peppar

Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till ganska små biffar. Stek ca 4 min på varje sida.

Tomatsås:
1 msk råsocker
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
500 g krossade tomater
1 burk konserverade körsbärstomater
basilka
salt
peppar
baslamvinäger


Smält sockret i en kastrull. När allt är smält, lägg i margarin och hackad lök och vitlök. Fräs en liten stund.
Hälli tomaterna och en skvätt balsamvinäger. Låt koka i ett par minuter. Smaka av med basilika, salt och peppar.


Servera med bandspagetti.

Panerad spätta

Idag har vi ätit panerad rödspätta med kokt potatis och remolade.
Vi kollade på "Vad blir det för mat?" med Per Morberg häromdagen och då gjorde han smörrebröd med bla spätta. det såg så gott ut så då bestämde vi att det skulle bli söndagsmiddagen. Vi hade först tänkt att det skulle bli smörrebröd. Men för det första så orkade vi inte riktigt, det kräver ju lite mer jobb. Och för det andra så tror jag att barnen blir mättare av potatis än bröd och sallad.

Det blev i alla fall jättegott!!!
Och det bästa när vi äter schnitzel eller panerad fisk är att det är maken som lagar maten då ;-)



Nudlar med grönsaker och sesamkyckling

Det här receptet hittade jag i en gammal "Matmagasinet". Jag vet att jag har tittat på receptet tidigare, men aldrig provat det tidigare. Så nu lagade jag det och den här gången följde jag receptet ganska noga.
Men nästa gång så kommer jag att göra några småjusteringar. Bl a kommer jag att använda mig av äggnudlar istället för snabbnudlar.

Kyckling:
1 msk sesamolja
1 msk ljus soja
1/2 tsk mald ingefära
4 kycklingfileér
1/2-1 dl sesamfrön

Nudlar:
200 g sparris
1/2 gurka /delad på längden
1 morot
2 vårlökar eller 1 purjo
3/4 dl ljus soja
2 1/2 dl svag hönsbuljong
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk socker
2 msk pressad lime
3 pkt nudlar

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda sesamolja, soja och mald ingefära. Vänd kycklingfileerna i blandningen. Vänd dem sedan helt i sesamfrön. Lägg dem i en smord form. Stek dem i ugnen i 20-25 min.
Dela sparrisen i mindre bitar och koka den i 3 minuter.
Ta bort fröna från gurkan och skiva den i tunna skivan.
Skala och strimla moroten.
Skiva löken.
Koka upp soja, buljong, riven ingefära, socker, lime och lök.
Lägg i nudlarna och koka upp. När nudlarna börjat mjukna lägger du i resten av grönsakerna och låter allt sjuda under lock i 2-3 min.
Skär kycklingen i bitar.
Lägg upp nudlarna på ett fat eller i en skål och lägg kycklingen ovanpå.




Frozen cheesecake

Det här är en väldigt god cheesecake som är lätt att göra och man kan göra den flera dagar i förväg.

200 g philadelphiaost
2 dl socker
3 ägg
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5 st digestivekex

* blanda ost,socker och äggulor i en bunke
* vispa grädden
* blanda ner grädde, vaniljsocker och salt i ostblandningen
* vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner resten
* smula 3 kex i botten av en form
* häll i smeten i formen
* smula 2 kex överst
* sätt in i frysen i minst 3 timmar

Ta fram en liten stund innan den skall serveras så att den inte är för fryst.
Servera gärna med bär-



Chevrétoast på salladsbädd

I söndags var vi på Ikea, vi avslutade med att gå på restaurangen för att äta middag. Jag är ganska kräsen när det gäller mat jag ska betala för och den rätten jag hade siktat in mig på var slut så jag tittade faktiskt på när de andra åt och så fixade jag lite mat till mig när vi kom hem.
JAg köpte en liten baguette som mjag lade chevré på och ringlade på honung och sen in i ugnen.
Sen gjorde jag en bädd av blandsallad, sockerärtor, solrosskott, pinjekärnor och seranoskinka.

Ugnsbakad färskpotatis

Till varmrätt i lördags så grillade vi rostasfilé och kycklingfilé. Till det så serverade vi sallad, grillad halloumi, olika såser och så färskpotatis i ny kostym. Jag har läst om detta i lite olika recept och olika bloggar. Så nu var det dags att testa, och vi lär göra det igen!
Vi köpte ganska små potatisar som vi skrubbade och lade i en långpanna. Hällde på ganska mycket olivolja och flingsalt. Sen in i ugnen i ca en timme på 175 grader. Det blev jättegott!



Grillade pilgrimsmusslor med tomatterrin

I lördags hade vi gäster och då bjöd vi på detta till förrätt. Jag och barnen som inte ville ha pilgrimsmusslor tog grillad halloumi istället.
Jag länkar till receptet här  som min man hade som inspiration. Sen gjorde han om det lite, men jag vet inte riktigt hur :-)





DN-galan och plockmat

Vi har som tradition sen ett visst antal år tillbaka att när det är DN-galan så dukar vi upp plockmat och sitter framför tv:n och äter.
Så det bestämde vi oss för att göra i år också. Jag kan ju bara tala om att det blir inte riktigt som man tänkt sig med en 1-åring och en 6-åring. Men vi "spände" fast 1-åring i hans matstol och såg till att han hela tiden hade något att tugga på och 6-åringen fick en drink med massor av fina drinkpinnar till sin mat. Sen kunde vi sitta i ganska lugn och ro och titta. 





Vi hade bestämt oss för att inte göra så mycket den här gången...
*Små lökpajer
*Caprese; mozarella och tomatsallad
*Kycklingsticks (till barnen)
*Parmaskinka och salami med olja och parmesan
*Quesedillas med tacosås, ost, bacon och purjolök
*Grönsaker och dipp
*Manchego
*Baguette med stekt getost, honung och pinjenötter

Äppelpaj

I förra veckan hade Alva (6-åringen) en kompis här. Efter ett tag kom de till mig med lite äpplen som de hade plockat. De ville gärna baka något sa de... De hade ju varit så duktiga och klättrat upp i trädet och plockat äpplena själva så jag kunde inte motstå. Men de hade tyvärr bara plockat de små minsta karten, så jag fick hjälpa dem och plocka några som skulle vara ätbara.
Jag har ett recept på en paj som är otroligt lätt att göra och som blir väldigt god.
Jag satte en varsinn grillkniv i händerna på tjejerna så fick de karva äpplena :-)
De var jätteduktiga och ville gärna smaka på äpplen, smet och annat. Sen var det inte lika gott när det var klart, enligt dem. Jag tyckte att det blev väldigt gott!

Äppelpaj:
4 stora äpplen
strösocker
kanel
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
125 gr margarin

Skala och dela äpplena i mindre bitar. Blanda bitarna med socker och kanel.
Smält margarinet, blanda med havregryn, mjöl och socker.
Lägg äpplena i en ugnsäker form och klicka på smeten.
Ställ in i ugnen i 225 grader i 15-20 min



Fuskgratäng

I söndags så grillade vi en fläskfilé som vi hade marinerat i CajP´s honungs marinad.
Till det så serverade vi grillade majskolvar och kokta rödbetor och en fuskig potatisgratäng.
Jag hade köpt Icas färdiga i påse. Man bara öppnar förpackningen, häller den i en form. Strör på riven ost och så in i ugnen. Den blir faktiskt riktigt god. Sen är det klart att jag tycker att en man gör själv är godare. Men man kan ju inte göra egen på färskpotatis och ibland blir suget för stort.





I måndags blev det spagetti och köttfärssås. Det hade jag varit sugen på ett tag, så det var gott! Plus att det blev en låda i frysen också.

Igår köpte jag "Stinas" kyckling (fast det var inte Stinas utan Icas) med tandorismak. När den var så gott som klar i ugnen så hällde jag på 2 dl matlagningsgrädde och lät det gå med i ca 10 min. Det blir jättegod sås av det. Till det åt vi ris.

Idag blev det färdig mat! En portion friterad kyckling med ris och sötsursås och en portion med kyckling och äggnudlar.

Min man har varit borta ett par dagar, men väntas hem sent inatt. Det är alltid svårare att komma på mat och hitta inspiration när det bara är jag och de två yngsta barnen som ska äta.

Sparrisrisotto och kycklingschnitzel

Det här var varmrätten i lördags.
Risotto är en favorit hos mig och maken och kycklingen blir så otroligt god när man tillagar den på detta sätt.
Ibland är verkligen det enkla det godaste!

4 dl arboriris
1 liter köttbuljong
3 dl vitt vin
3 shalottenlökar
olivolja
1 påse riven västerbottenost
1 knippe sparris
2 kycklingfileér
citron
vitlökssmör

Risotto:
Koka sparrisen i 3 minuter och skär i mindre bitar.
Finhacka löken och fräs i rikligt med olivolja. Häll ner riset och fräs ett par minuter. Häll på vinet och låt koka in under omrörning. Spä med buljongen lite i taget under omrörning.
När det är klart efter ca 20-25 min, häll i osten och rör om. Häll även på lite olivolja för att få det ännu krämigare.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner sparrisen och servera genast.

Dela kycklingfiléerna längsmed och banka ut delarna. Salta och peppra. Grilla dem i en grillpanna. Pressa lite citron över och servera med vitlökssmör och citron.



Grillad sparris och bresaola

Det här var vår förrätt i lördags.
Jag la bresaola på tallriken och lade sen på grillad sparris.
Toppade med riven parmesan och en vinegrätt.

I vinegrätten hade jag flytande honung, hackad schalottenlök, olivolja, pressad citron, salt och peppar.



Chévrelax på rödbetsbädd

Hittade det här receptet i senaste Allt om Mat. Det var en mycket god bjudrätt som vi säkert kommer att göra igen!

Till 4 pers.

500 g laxfilé
4 rödbetor
75 g getost
1 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
1 msk pressad citron

1/2 dl pinjenötter
salt
svartpeppar
ruccola
2 msk flytande honung

Skrubba rödbetorna, koka dem i ca 30 min. Häll av vattnet och låt dem svalna.

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda osten med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Skär laxen i 4 bitar. Skär en skåra i varje bit och lägg i en ugnsäker form. Krydda med salt och peppar och häll över citronsaften. Fördela getostkrämen på fisken. Tillaga i ugnen i ca 10-15 min.

Skala rödbetorna och skär dem i tunna skivor. Rosta pinjenötterna i en torr panna.

Fördela rödbetorna på tallrikar och lägg ruccolan ovanpå. Krydda med peppar. Lägg laxen på ruccolan. Ringla över honung och strö över pinjenötterna.

Jag serverade med kokt potatis.





RSS 2.0