Basilika- och citronbakad färskpotatis

Det finns ju fortfarande lite värme i luften så här kommer ett grilltips.
Man ledsnar ju ganska snart efter midsommar på den kokta färskpotatisen. Men den går ju att variera i oändlighet. Här kommer ett recept som jag hittade på ica.se. Vi åt det till grillat kött, men det passar nog alldeles utmärkt till fisk också.
 
800 g färskpotatisar
1 kruka basilika
flingsalt
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
pressad saft av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
ugnsfolie
 
Skrubba och koka potatisen i 10 minuter
Mixa basilika med salt, vitlök och det rivna citronskalet.
Tillsätt citronjuice, vispa i olivolja
Lägg potatisen på dubbelvikt folie, häll över dressingen och vik ihop till ett paket
Lägg på grillen i 10 min.
 
 
 

Chicken tikka masala

Jag är väldigt förtjust i indisk mat, men det blir inte så ofta vi äter det.
När vi gör det hemma så brukar jag köpa färdiga cooking-såser, men häromdagen hittade jag ett recept från Arla som jag provade.
Det blev väldigt gott, men jag hade kunnat tänka mig mer smak, så nästa gång kör lite mer av kryddblandningen.
 
4 port.
 
500 g kycklingfilé
3 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 kanelstång
2 gula lökar
1 röd paprika
1 kruka koriander
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 burk krossade tomater
1 dl grädde
1 dl matyoghurt
salt, peppar
 
Blanda ihop spiskummin, gurkmeja, chilipulver och kanelstång.
Skär löken i tunna klyftor och paprikan i bitar. Stek tills de är mjuka.
Skär kycklingen i bitar. Tillsätt kyckling, ingefära, vitlök och kryddblandning i pannan och stek i ca 5 min.
Plocka bort bladen från koriandern och hacka stjälkarna.
Häll ner tomatkrossen, korianderstjälkarna, salt och peppar i grytan och koka på svag värme i ca 10 min.
Rör ner matyoghurt.
Strö över korianderbladen och servera med mango chutney, naanbröd och basmatiris.
 
 

Skolstart

Igår var det en stor dag!
Mellandottern började 5:an och är nu äldst i skolan, väldigt spännande!!!
Och så sonen som börjar förskoleklass!!! Han har räknat dagar och sett fram emot detta sååå mycket.
Det var inga problem att väcka barnen och väl på plats i skolan så frågade Oscar mig om jag trodde att de skulle få lära sig engelska och bråk? :-)
När vi kom hem så tyckte Oscar att vi skulle ha lite fest eftersom han hade börjat skolan. Så jag gjorde en djupdykning i frysen och det enda jag hittade att fika med var en påse bortglömda lussebullar. Så dem värmde vi och satt ute i solen och åt.
 
Redo för skolan!!!
 
Jag måste bara visa Oscars coola skolväska bakifrån. Med manteln utfälld :-)
 
Lussebulle i solen
 

Honungsbakad feta med tomater

Det är inte ofta nu för tiden som vi är samlade alla fem vid middagsbordet. Men i lördags hände det :-) Äldsta dottern jobbar kväll 4-5 dagar i veckan, så det är hon som oftast inte är med. Men nu skulle hon vara hemma och hennes begäran var: God mat!!!
Till förrätt hittade jag ett recept på "Mitt kök" som jag testade. Det var hur gott som helst! Alla som smakade tyckte att det var gott, så detta kommer jag absolut göra fler gånger.
Det enda de klagade på var att det var för lite...
 
1 fetaost
olivolja
timjankvistar
flytande honung
 
tomater:
6 cocktailtomater
socker
flingsalt
pressad citron
olivolja
 
Osten: Dela osten och lägg den i en liten, ugnssäker form.
Lägg på ­timjankvistarna. Ringla över oljan.
Baka osten i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ringla över honungen och baka ytterligare ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
Tomaterna: Blanda tomater, socker, flingsalt, citron och olja i en liten ugnssäker form.
Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 10 minuter (gör det samtidigt med osten).
Rör om tomaterna 1 gång under tiden.

Skeda upp tomaterna på osten och servera som förrätt eller bufferätt
 
 
 

Baba ganoush

Idag när jag var och handlade så hade de billiga auberginer, så jag köpte en. Sen gjorde jag en baba ganoush som vi åt med tortillachips medan vi väntade på att grillen skulle bli varm.
Väldigt poppis hos alla!!! Även fast den kinkiga 6-åringen bara åt av chipsen ;-)
 
Till middag åt vi ädelostfylld lövbiff som vi lade på grillen och till det smashed potatoes och grillade grönsaker. Tyvärr blev det ingen bra bild, men det var otroligt gott, så jag får väl göra det igen så jag kan fota :-)
 
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
salt
peppar
olivolja
 
Dela auberginen på längden och pensla på lite olivolja.
Ställ in i ugnen på 220 grader i ca 20 min, tills den känns mjuk rakt igenom och har fått lite färg.
Låt den svalna.
Dra av skalet och dela auberginen i mindre bitar.
Mixa den tillsammans med övriga ingredienser.
 
Till chipsen tog jag vanliga tortillabröd som jag skar i trekanter och penslade lite vatten på.
Sen ställde jag in den i ugnen på 225 grader tills de hade fått färg, ca 5 min.
 
 

Färsbiffar med rotsaker och chevrékräm

Igår var det sista dagen på fotbollsskolan, de har varit så duktiga. Jag fattar inte vart de får orken ifrån... Det har varit varmt och de har sprungit oavbrutet i tre timmar varje fm. Och ändå finns det ork att busa och leka hela em. Men önskar att man hade en bråkdel av en 6-årings energi :-)
 
Jag hade knappt någon energi kvar när jag skulle hitta på någon mat till mig och de yngsta barnen. Det skulle även bli en portion över till dottern som hon kan ha i matlådan imorgon. Hon kommer att jobba kväll under hela hösten och vill ta med sig matlåda. Så det gäller att tänka ett steg extra när man planerar mat.
 
4 port
700 g köttfärs
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlööksklyfta
1/2 dl grädde
salt, peppar
 
sparrispotatis
morötter
palsternacka
olivolja
salt
 
Chevré
1 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
salt
 
Skala morötter och palsternacka. Skär grönsakerna i klyftor och lägg i en långpanna med olivolja och salt. Rör om. Ställ in i ugnen på 225 grader till det har fått fin färg, ca 35 min
Blanda ingredienserna till biffarna och forma dem. Stek dem i smör i en stekpanna. De blir säkert ännu godare om de grillas.
Mosa osten med en gaffel och rör ner resten.
Servera med en god sallad.
 
 
 

Öppen lasange

För några veckor sedan var min bror här på middag. Han är vegetarian och jag har inte så många bjudrätter som är vegetariska. Men så kom jag på denna. Och när jag letade upp receptet här på bloggen så såg jag att sist jag lagade det så var det honom jag bjöd det på :-) Jaja, det var ett par år sen så han fick en repris. Och det får ni också. Detta är så gott!!!
 
3 port
9 färska lasangeplattor
1 liten aubergine
1/2 stor zucchini
olivolja
salt, peppar
grillad paprika, ca 200 g, eller tre paprikor som du grillar själv
soltorkade tomater, ca 150 g
babyspenat, ca 50 g
färsk oregano

Mascarponecreme
2 dl mascarpone
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan
Basilikaolja
1 kruka basilika
1 dl olivolja
 
Om du ska grilla din egen paprika, så börja med det. Skär varje paprika i 3-4 delar. Lägg med skinnsidan upp på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olivolja. Sätt in högt upp i ugnen på grill. Låt dem vara inne tills de är svarta på skalet.
Låt svalna och dra sedan av skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en skål med olivolja och flingsalt.
Skär aubergine och zucchini i skivor och stek dem i olja tills de är gyllenbruna. Salta och peppra.
Koka upp mascarpone och grädde. Rör ner parmesanen.
Mixa olivoljan med basilikabladen tills du får en slät olja. Smaka av med salt och peppar.
Koka lasangeplattorna "al dente" i saltat vatten i ca 3 minuter. Häll av i durkslag och skär varje platta i två delar.
Lägg några bitar pasta på tallriken och fördela sedan resten av ingredienserna på. Toppa med pasta.
Droppa på lite av basilikaoljan.
 

Innan varmrätten serverade jag en antipasto tallrik på det som fanns och hitta i kylen. Visst har vi en bra kyl?! :-)
 
 
 

Fläskfilé med hoisinsås

Nu har äntligen sommaren kommit! Lagom tills skolorna börjar... Mina barn börjar inte förens nästa onsdag och jag har passat på att ta föräldraledigt :-) Sonen går på fotbollsskola på mellan 9 och 12 så då sitter jag i solen och njuter. Det är inte synd om mig alls!
Imorgon är planen att gå till stranden och äta lunch efter fotbollen, så jag har precis gjort kycklingklubbor och pastasallad.
Hoppas att ni som jobbar ändå kan passa på att njuta lite av värmen på eftermiddagarna
 
Den här rätten gjorde jag tidigare i somras när det inte var så varmt ute. Men tror att den passar bättre nu i värmen. Det var väldigt gott och jag kommer definitivt att göra det igen.
 
4 port.
 
ca 600 g fläskfilé
 
Rub:
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk kanel
 
Marinad:
2 dl hoisinsås
1/2 finhackad röd chili
2 msk flytande honung
2 tsk kinesisk soja
 
Nudelsallad:
200 g äggnudlar
75 g sockerärtor
2 morötter
4 salladslökar
3 msk rostade sesamfrön
1 kruka koriander
 
Blanda ruben och klappa in den i köttet. låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur
Bryn köttet runt om. Lägg den i en ugnssäker form och stek i ugnen tills den har en innertemperatur på 68 grader, ca 20 min.
Blanda marinaden och fördela över det varma köttet. Låt köttet svalna något och skär i strimlor.
Lägg tillbaka köttet i marinaden. Låt köttet marinera i kylskåp. Det kan med fördel stå över natten, men jag lät det bara stå i ca 20 min.
Koka nudlarna och strimla grönsakerna. Blanda allt på ett fat.
Lägg på köttet och ringla över marinaden. Strö över sesamfrön och koriander.
Servera gärna med creme fraiche smaksatt med ingefära och chili.
 
Jag köpte creme fraiche, men glömde att ställa fram den så jag ska servera den till kycklingklubborna imorgon istället :-)
 
 
 

Student -15

Den 10 juni tog min äldsta dotter studenten!!!
Det var en stor dag för henne, men såklart även för mig. Jag är otroligt stolt över henne och som grädde på tårtan gick hon ut med riktigt bra betyg också :-)
 
Efter att hon sprungit ut så hade vi öppet hus härhemma. Vi hade en hint om hur många som skulle komma, men man vet ju aldrig... Dagen efter var jag tvungen att räkna och 84 st barn och vuxna var det som hade kommit och gått under dagen.
Mycket mat blir det :-)
 

När gästerna kom fick de ett glas bubbel, snacks och vattenmelon/fetaost.
Sen hade vi dukat upp en buffé med sallad, risonisallad, kyckling, fläskfilé, lökpaj, focaccia och brie. Sen blev det vitchokladmousse med jordgubbar och halloncreme med chokladtopping.
Jag tror att gästerna var nöjda. De sa det ialla fall ;-)
 
Grönsallad och risonisallad
 
Dubbelmarinerad kyckling och fläskfilé
 
Lökpaj och focaccia
 
 
Vi har en ganska liten trädgård, men på något konstigt sätt så lyckades vi få ihop 70 sittplatser och det kändes inte supertrångt.
 
 
 
RSS 2.0