Konferens

I söndags åkte jag på konferens med jobbet. Jag kom inte hem förrens igår em. Det var jättetrevliga dagar med mycket inspiration. Men samtidigit är det jobbigt att bara sitta och lyssna i tre dagar...
Vi var på ett ställe i Bålsta som heter Aronsborg. Ett väldigt trevligt ställe. De är specialliserade på choklad och det märktes på menyn :-)
3-rätters middag både sön och mån och 2-rätters lunch både mån och tis och så en massa fika däremellan. Väldigt bra mat!
De serverade bl a ett chokladbröd till lunchen. Det föll inte mig i smaken, men flera andra. Men man måste ju prova :-)
 

Pepparkaksbiscotti

Jag har läst om pepparkaksbiscotti på flera bloggar och i flera mattidningar sista tiden. Och eftersom jag inte är så förtjust i småkakor, men älskar biscotti, var jag tvungen att testa.
Jag hittade ett recept hos Gourmetmorsan som jag snodde rakt av :-)
Jag och 3 åringen var lediga i onsdags så då passade vi på att baka på fm. Kanske inte det bästa att baka skorpor med en 3-åring. Han ville ju smaka så fort jag stängde av ugnen... Att de skulle stå där inne i många timmar innen de var klara förstod han inte alls. Men han hann smaka flera stycken under tiden och tyckte att de var goda även varma och mjuka :-)
 
ca 40 st (jag gjorde dem ganska små så jag fick många fler)
 
100 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
4-5 tsk pepparkakskrydda
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
 Blanda alla ingredienser i en matberedare tills du fått en deg.
Rulla degen till  längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna i ca 15 minuter på 175 grader.
Ta ut plåten och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm tjocka bitar.
Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärme tills de är genomtorra och knapriga.
Det tog väldigt lång tid innan de blev knapriga, mina stod på eftervärme i ca 10 timmar
 
 
 

Matlådetips

I söndags var det en sån där dag då vi skulle äta vid olika tider och det skulle gå fort. Så på fm gjorde jag pastastubbar.
Jag gjorde mycket så att jag kunde fylla en matlåda.
Det är ju inte all mat som funkar att värma i micro dan efter, men detta blir riktigt bra.
 
ca 5 port.
1,5 pkt färska lasangeplattor
ca 200 rökt skinka
hyvlad ost
1 zucchini
2 burkar krossade tomater
1 burk körbärstomater på burk
2,5 dl vispgrädde
basilika (strimlad, men den färska var slut i affären så jag tog fryst)
riven ost
salt
svartpeppar
 
Blanda tomater, grädde, riven ost, basilika, salt och svartpeppar och häll i botten av en ugnsform.
Skär plattorna i lagom stora bitar.
Hyvla zuhhinin på längden.
Lägg skinka, zucchini och ost på plattorna och rulla ihop.
Skär rullarna på mitten och ställ ner dem i såsen.
Toppa med lite riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
 
Inte så snygg bild, men jag glömde ta innan vi åt :-)

Saganaki

Ett annat fynd vi gjorde på mässan var Saganaki.
I Fontanas monter kunde man köpa 5 produkter för 100:-.
I somras när vi var på Cypern så åt vi Saganaki en dag till förrätt. Den var ugnsbakad och låg på en bädd av tomatsås. Det var inte så gott.
Men nu på mässan fick vi smaka på stekt Saganaki och det var verkligen supergott!!!
 
I fredags gjorde vi en förrätt på osten.
 
Lägg ruccola på tallrikarna och häll på olivolja, salt och svartpeppar. Stek osten i en torr panna. Lått den ligga 2,5 min på varje sida. Toppa med rostade solroskärnor och salami. (Det här var en sort som vi köpte på mässan) Pressa på lite citronsaft.
 

Lövbiff i gryta med lök

Förra fredagen var jag, maken och min bror på "Mitt kök" mässan.
Jag har ju varit där flera år så jag visste ju vad som var att vänta.
Jag tycker att det är mer vinmässa än matmässa. I år var det ännu mindre mat och
även mindre tidningar/böcker. Men vi hade jättetrevligt och hade inställningen att prova vin och äta ost.
Och det lyckades vi med :-)
Jag brukar köpa Expressens bilaga "Mitt kök" och när de hade ett erbjudande om prenumeration så hoppade jag på det. Då fick man även en goodiebag :-)
Den var fylld med bordsmargarin, flytande margarin, turkisk youghurt och smaksatt creme fraiche.
 
Den smaksatta fraichen hade smak av schalottenlök och gräslök. Den provade jag i veckan.
Jag gjorde en gryta på lövbiff och smaksatte med denna. Det blev riktigt bra!
 
Eftersom jag inte har hunnit med det här med att blogga den sista tiden så glömde jag bort att skriva ner vad jag hade i. Men jag vet att jag fräste champinjoner och purjo och la över i en gryta. Sen stekte jag lövbiffen och la även den i grytan.
Sen hade jag i fraichen, lite vispgrädde, madeira, lite soja och svartpeppar.
8-åringen hade en kompis här och alla åt och tog även mer. (Så jag fick ingen matlåda...)
 
 

Länge sedan...

Det var väldigt länge sen jag skrev här på bloggen. Men vårat bredband har legat nere och kameran har gått sönder. Och så har jag haft fullt upp med sjuka barn och massor av aktiviteter.
Men det betyder inte att jag inte har lagat mat.
Jag har försökt att fota med mobilen, men kvaliten är ju långt ifrån samma som med kameran.
 
Förra fredagen bad jag maken laga mat. Medans han lagade mat så fick jag ett glas glögg och pepparkakor med ädelost på. Egentligen alldeles för tidigt enligt mig. Men vem tackar nej när man blir bjuden :-)
 
Till middag bjöd han på röding med trattissås och edamamebönor.
Vi har även hunnit med att plocka in utemöbler och göra i ordning trädgården för vintern. Då passade vi på att grilla lite korv till lunch.
 
RSS 2.0