Sportlov!!!

 
Jag har sportlov hela veckan! Igår var jag med de yngsta barnen och min mamma på Vasamuseet. De hade en guidad tur för barn nu under lovet. Det var anpassat för barn mellan 4 och 10 år. Sonen som fyller 4 i maj orkade inte riktigt hela tiden, men han gick med och lyssnade jättebra i 40 min! Dottern som blir 9 i sommar tyckte att det var jättebra! En stor eloge till hon som guidade, hon var jättebra och pratade så att barnen tyckte att det var intressant.
När vi kom hem hade äldsta dottern bakat kakor och bjöd på fika :-)
Sen lagade hon även middag innan hon hade träning.
Idag har vi varit och hälsat på en kompis som fick bebis för en månad sen. Så vi har gosat och kramat. Oj, vad små de är! På vägen hem stannade vi och köpte ett färdigt pizzakit och sen fick 4-åringen laga mat. Det var en mycket stolt kille som åt sin mat utan att klaga idag :-)
På torsdag ska jag åka till London med äldsta dottern och en varsin kompis! Ska bli sååå kul!!!
Så om det är någon som har något Londontips så tar vi gärna emot det :-)
 
Chocolate chip cookies som dottern bakat. De var supergoda! Jag ska se om hon har något recept :-)

Pulled pork

Vaknade till strålande solsken idag! Så jag åkte och handlade tidigt och fixade iordning köttet och ställde in det i ugnen. Det skulle ju stå i ca 5 timmar så vi klädde på oss och gick ut i solen.
Härligt med mat som lagar sig själv :-)
Jag har länge tänkt att laga pulled pork så nu letade jag upp lite olika recept och följde väl egentligen inget av de utan mixade ihop dem och gjorde min egen variant. Det blev riktigt bra!
8-åringen som inte brukar vara kinkig tyckte inte om köttet men alla andra åt med god aptit.
Till och med 4-åringen!!!
Jag serverade med pitabröd, salsa, hickorysås, gräddfil, tacosås och grönsaker i småbitar; gurka, paprika, majs, rödlök och sallad.
 
Pulled pork
ca 6 pers.
 
1,1 kg fläskkarre
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 flaska hickorysås
1-2 dl coca cola
salt
peppar
paprikapulver
chilipulver
 
Klappa in köttet med kryddorna och lägg i en ugnssäker gryta.
Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Fördela runt om köttet.
Häll på hickorysås och coca cola.
Ställ in längst ner i ugnen på 125 grader. Det tog ca 5 timmar.
Ta upp köttet ur gryttan och dra isär det i mindre bitar med två gafflar.
Lägg upp på ett fat och häll över lite av skyn som finns kvar i grytan.
 
Före det gick in i ugnen
 
5 timmar senare
 
Och här har jag jobbat med gafflarna :-)
 
Salsa
1 mango
1 kvisttomat
1/4 röd lök
koriander
kallpressed rapsolja
salt
peppar
 
Skär mangon och tomaten i små bitar. Finhacka löken och koriander.
Blanda allt i en skål och låt stå kallt en stund innan servering.
 

Vanilj och bärsemifreddo med maränger

När vi  hade gäster i lördags så bjöd vi på denna dessert. Den var mycket uppskattad och det var tomt på fatet när vi var klara. Det var enkelt att göra och blev jättegott så det här kommer jag att göra igen.
När jag läste receptet och såg att det skulle vara 4 äggulor i så bestämde jag mig för att göra maränger på vitorna. Oftast så står de i kylen ett par dagar och väntar på att få bli använda, men sen kastas de bort. Men nu hittade jag ett bra recept på maränger och med min nya ankarums assistent så gick det snabbt och smidigt.
 
Semifreddo
4 äggulor
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
250 g frysta blåbär och hallon
färska bär
 
Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggulor med socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt.
Vispa grädden hårt.
Vänd ner grädden i äggsmeten och rör om väl.
Fördela bären i botten av en avlång brödforn. Häll försiktigt ner glassmeten. Slå formen i bordet en gång så försvinner alla luftbubblor.
Plasta och ställ in i frysen i minst 5 timmar.
Ta ut en liten stund innan du ska servera. Stjälp upp semifreddon på ett fat. Det går lättare om du hastigt doppar formen i hett vatten.
Dekorera med färska bär.
 
Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika
ev 1 msk chokladsås
 
Vispa äggvitorna kraftigt med elvisp, ca 2 min. Det ska bli ett fast skum.
Tillsätt ättikan och vispa 1 min till.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa kraftigt tills du har ett fast blankt skum. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att det rinner ut.
Fyll en sprits med smeten och spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i varmluftsugn i ca 1 timme.
Jag spritsade en plåt och sen blandade jag slarvigt i ca 1 msk chokladsås i smeten som var kvar och spritsade även ut den.
 
 
 

Serranolindad oxfile med potatisbakelser

Vi skulle ha gäster i lördags och eftersom jag visste att vi hade en oxfile i frysen så letade jag recept under veckan. Jag hittade bra recept både på kött och potatis på Remsans blogg.
På fredagen tog jag fram oxfilen och på lördag morgon fick jag meddelande om att gästerna var sjuka :-(
Så vi fick snabbt "ragga" fram nya gäster. Vi kunde ju inte sätta i oss 1,5 kg oxfile själva...
 
Serranolindad örtkryddad oxfile
Vi var 6 vuxna och 2 barn och det blev kött över...
 
1,5 kg oxfilé
blandade örter (jag hade en fryst förpackning med blandade örter)
serranoskinka
salt och peppar
 
Putsa köttet och krydda det med salt och peppar.
Klappa in örterna på köttet
Lägg skinkskivorna lite omlott och rulla in oxfilen.
Bind ihop med hushållsnsöre
Lägg köttet på galler med en plåt under och stick in en kötttermometer
Ställ in i ugnen på 100 grader tills termometern visar 55 grader (tar ca 1-2 timmar)
Ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur
Före servering: sätt ugnen på 225 grader och ställ in köttet lät det gå till 58-60 grader för rosa kött.
Skär i tjocka skivor och servera.
 
Vi glömde av köttet medans vi tog fördrinken och när vi kom på det visade termometern 68 grader. Vi trodde att köttet skulle vara alldeles för genomstekt, men det var perfekt. Vet inte om det berodde på att jag satt in termometern på fel ställe eller om den ska gå så länge...
 
Precis insatt i ugnen
 
Färdigt :-)
 
Potatisbakelser
 
ca 10 potatisar
1 gul lök
4 msk olivolja
5 pressade vitlöksklyftor
3 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
 
Skala och grovriv potatisen. Skiva löken
Stek lök och potatis i oljan tills det blir mjukt
Blanda ner vitlök, ost, salt och peppar
smörj en muffinsplåt och fördela blandningen i "hålen"
Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 15-20 minuter.
 
 
Till detta serverade jag en cognacsås. Jag hittade receptet här.
 
Det var väldigt gott!!!

Goda nyttigheter

En snabb och enkel middag med mycket smaker och som kändes nyttig och fräsh.
I min utmaning till mig själv har jag nu letat fram flera recept ur mina mattidningar utgivna olika år, men under februari månad. Där hittade jag detta recept på morot och broccoli. Till det serverade jag kokt potatis och stekt lax.
Lillkillen började redan innan han satt sig vid matbordet med att tala om för oss att han inte tyckte om fisk. Men efter andra portionen berättade han förvånat att han visst tyckte att lax var gott :-)
Däremot fick jag honom inte att smaka på grönsakerna så han fick en egen skål med morötter som han satte i sig.
 
Broccoli och morot med citron och brynt smör
 
1 dl sötmandel
1 broccoli (250 g)
3 morötter
100 g smör
skal och 2 msk juice av 1 citron
salt och peppar
 
Rosta mandeln i en torr panna. Låt svalna och hacka grovt
Skär broccolin i buketter och skala och skär morötterna i mindre bitar
Koka morötterna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Lägg i broccolin och koka i ytterligare 2 minuter.
Smält smöret och låt det bli lätt brynt. Ställ åt sidan så det skiktar sig.
Blanda grönsakerna med citronjuicen och smöret. Se till så att du inte får med bottensatsen när du häller på smöret.
Strö över mandeln och citronskalet. Salta och peppra
 
 

Ett snabbt hej

Idag är jag tillbaka i vardagen igen, jag är inte sjukskriven längre och jag känner mig mycket bättre :-) Men efter att ha jobbat, handlat, lagat mat och varit tränare i två timmar är jag nu helt slut.
Men jag tänkte bjuda er på lite foton från Alla hjärtans dag.
Vi åt tunnbrödsrullar till middag och sen drog killarna på gympa. När de kom hem så hade jag och 9-åringen fixat lite småplock och tänt en massa ljus.
Jag och barnen var lediga i fredags så vi kunde sitta och mysa och prata ett tag innan det var dags för sängen. Trevligt avbrott mitt i vardagen :-)
 
Här väntar vi hem grabbarna :-)
Det här bjöd vi på; manchego, lomo, fuete, spett med gurka och köttbullar, crostiní med pesto
och gelehjärtan :-)
 
Ihelgen hade vi gäster och bjöd på flera nya recept. Jag återkommer med dem inom kort.

17 års kalas

Förra måndagen fyllde mitt äldsta barn 17 år!!!
Helt galet att hon är så gammal. Bara ett år kvar tills hon är myndig...
 
Vi hade kalas för släkten här i söndags och bjöd på fika med kakor och tårta. Men jag hade så fullt upp så jag glömde att fota...
Jag hade gjort havrebollar som jag hittat recept på hos ensmakavkarin. De blev jättebra! Prova gärna hennes recept :-)
Sen har dottern en favorittårta som jag måste göra varje år; marängbottnar, mosad banan och grädde smaksatt med oboy.
Vi hade även gjort kärleksmums som kommer i ett senare inlägg.
I det här inlägget tänkte jag bjuda på en Ananastarte. Den blev mycket poppis :-)
Receptet hittade jag i min tidningshög i Billiga veckan från Ica. Och det stämde, de tog 10:- för en hel färsk anans just den veckan :-)
 
Ananastarte tatin med lime och kokos
1 färsk ananas
1 dl kokos
1 dl råsocker
1 lime
1 rulle färdig smördeg
 
Skala och skär ananasen i bitar.
Rosta kokosen i en torr panna
Smält sockret i en teflonbelagd panna (som du kan ha i ugnen) tills det får ljusbrun färg.
Pressa över limen, strö på kokosen och lägg på ananasen.
Lägg på smördegen. Skär bort överflödig deg.
Sätt pannan mitt i ugnen i ca 30 min på 175 grader.
Ta ut tarten och låt vila 30 min.
Värm tarten i pannan och vänd sen upp den på ett fat.
 
Jag dekorerade med färska myntablad och serverade med lättvispad grädde.
 
som sagt så glömde jag att fota, kom på det när den nästan var slut så jag fick fota min bit...
 

Pasta med lövbiff och champinjoner

De senaste veckorna har det varit mycket rensning av kyl och skafferi. Eftersom jag har haft svårt att åka och handla så har jag helt enkelt fått hitta på middagar av det som gömmer sig i skåpen.
Idag hittade jag en påse med lite lövbiff i frysen och en ask med champinjoner i kylen, så det fick bli stommen i middagen idag.
Jag fick bra respons av familjen :-)
 
4 port
ca 300 g lövbiff
500 g champinjoner
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl grädde
1 dl vatten
3 msk eu de vie
1 msk soja
1 tsk dijonsenap
smör
salt, peppar
persilja
 
Skiva champinjonerna och vattna ur det i pannan.
Lägg i en klick smör och stek dem så att de får stekyta. Lägg dem på hushållspapper så de får rinna av.
Skär lövbiffen i strimlor och stek dem i pannan, krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Strimla purjo och finhacka vitlöken. Stek löken.
Lägg tillbaka köttet i pannan och häll på grädde, soja, senap, vatten och eu de vie. Låt koka ihop ett par minuter.
Garnera med persilja
Servera med pasta
 
(Ursäkta bilden, jag hade inte kameran i närheten så den är tagen med mobilen...)

Apelsinkyckling

Igår efter middagen så skickade jag maken till Ica Maxi, eftersom jag själv fortfarande är mer eller mindre orörlig. Innan han åkte hade jag lusläst veckans reklamblad och hittat extrapris på både färsk hel kyckling och blodapelsiner.
Så här kommer ytterligare ett recept som jag hittat bland mina tidningar.
 
4 port (jag skulle snarare säga 3)
1 kyckling
2 apelsiner (blodapelsiner)
2 msk honung
2 msk riven färsk ingefära
salt, peppar
 
Dela kycklingen i delar och lägg i en ugnsfast form.
Dela apelsinerna och pressa ur saften. Lägg de urpressade halvorna i formen.
Blanda saften med honung och ingefära.
Häll allt över kycklingen och krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugnen på 180 grader i ca 50 min.
 
Vi serverade kycklingen med klyftpotatis och grönsaker.
Det var ett helt ok vardagsrecept.
 
 

Steak sandwich

Mellolördag och dottern var på kalas fram till 19.30. Äldsta dottern är hos sin pappa den här veckan och sonen fick äta tidigare. Så då passade vi på att göra varsin matig macka till middag. Vi skulle ju svulla lite framför tv:n senare på kvällen. Grönsaker, chips och dipp blev det till mellon :-)
 
Stekt surdegsbröd, frästa champinjoner, sallad, gurka, purja, stekt rostbiff och chili& garlic sauce Sriracha. Maken hade även en rå äggula på sin.
Det var väldigt gott!!!
 
 
Vad tyckte ni om första deltävlingen?
Vi har ju köpt biljetter till genrepet av finalen, så man vill ju gärna hänga med nu och se vilka som går vidare. Men igår var det inget vidare (för att vara snäll). Vi var ialla fall helt överrens alla fyra härhemma om vilka som skulle gå vidare. Och för en gångs skull var vi även överrens med svenska folket :-)
 

Fläskspett med citronkräm

I fm bad jag min man att ta fram något ur frysen till middag. Han tog fram en fläskytterfilé och sen har jag funderat på vad vi skulle göra med den. Efter mycket letande så hittade jag ett recept som vi lagade för ett år sen.
Det blev mycket lyckat!
På em kom svärföräldrarna över med en hel kartong med semlor. Ingen av oss är någon stor semel-fantast, men det var riktigt gott :-)
 
 
4 port.
600 g fläskkött (jag använde fläskytterfilé)
2 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 msk ketchap manis
1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Citronkräm:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 citron
1/2 msk honung
salt, peppar

Citronkräm:
Lägg turkisk yoghurt i en skål. Riv skalet från en citron och pressa ner saften från halva citronen.
Blanda i ´honung och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till serveringen.

Spett:
Lägg spetten i blöt, ca 15 st.
Skär köttet i tärningar.
Skala och finhacka vitlöken och blanda med riven ingefära, ketjap manis och rapsolja.
Krydda med salt och peppar och blanda köttet med marinaden.
Ställ kallt och låt marinera i minst en timme.
Trä upp köttbitarna på träspett och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
Vänd spetten, öka till grill och kör i ca 5 min till.
 
RSS 2.0