Winjas ost- och vinkällare

Igår hade jag date med mina bröder. Jag tror faktiskt att det var första gången bara vi tre var ute och åt. Vi hade väldigt trevligt!
Vi var på Winjas, och är man där så måste man ju äta ost. Vi blev rekommenderade att äta deras mixplatå eftersom vi skulle äta det som huvudrätt.
Vi fick in en bricka med 17!!! olika ostar, ett fat med tre sorters salami och en skinka och 2 marmelader. En av mina bröder är vegetarian så han fick veg tillbehör istället.
Vi lyckades äta upp alltihopa!!! Till och med kyparen verkade impad :-)
Sen hade vi verkligen ostkoma...
De var väldigt kunniga både på osten och vinet. Riktigt kul att få höra lite om varje ost innan man satte igång och provade.
Så är ni som vi, ostälskare, så är det helt klart värt ett besök!
Bra service, mycket och god mat!!!
 
 
 

Förrättssallad

Igår sprang min make Lidingöloppet. 3 mil!!! Jag är sjukt impad och stolt över honom.
Han var inte hemma förens 18,30, men då hade jag förberett en tre-rätters middag. Det fick bli en rätt per mil :-)
 
Till förrätt gjorde jag en enkel förrättssallad. Enkelt, men otroligt gott!
 

Jag började med att grunda tallriken med ruccola, sen toppade jag med fransk lantsalami, päron, Saint aguir och rostade valnötter. Några droppar balsamico så var det klart!

Favorit i repris

Så har ytterligare en vecka gått... Dagarna bara springer i väg. Det är så himla mycket måsten just nu. Men jag försöker hinna med roliga saker också. I tisdags var jag faktiskt på bio med en kompis!!! Utan barn!!! Det händer inte ofta. Kan knappt komma ihåg när det var sist. Vi såg "Så ock på jorden", jag både grät och skrattade så det är väl ett bra betyg :-)
Imorgon ska min tokiga man springa Lindingöloppet (3 mil!!!), så han hade beställt pasta till middag idag. Då fick det bli en gammal favorit som känns fredagsfestlig fast det går snabbt och enkelt. Bra kombo va?!
Såsen har jag snott från Leila ;-)
 
4 port.
2 paket färsk fylld pasta
100 g smör
20 salviablad
3 msk flytande honung
4 msk balsamvinäger
riven parmesan
salt, peppar
 
 
Koka pastan enligt förpackningen.
Smält smöret i en kastrull.
Ha i salvian och bryn smöret tills det får en nötaktig doft.
Ha i honungen och rör om, vänta ett par sekunder och ha i balsamvinägern.
Koka snabbt ihop.
Skeda såsen över pastan och riv över parmesan
Idag toppade jag med lite god parmaskinka, men det är inget måste.
 
 

Miss Voon

I lördags hade våra barn andra planer än att umgås med sina föräldrar. Så då passade vi på att träffa vänner :-)
Männen gick på fotboll och vi gick på fotografiska. Väldigt trevligt och vi avslutade med ett glas bubbel och en av Stockholms bästa utsikter.
Vi hade inte bord förens 20,45, så vi hann med att ta en drink med våra makar på Mister French uteservering. Lyx att kunna sitta på uteservering.
Sen bar det av mot Miss Voon. Jag och min make har varit där en gång tidigare, men det andra paret hade inte varit där tidigare.
De serverar mindre rätter och föreslår att man tar 3.4 rätter var. Det var inte lätt att välja för mycket på menyn lät väldigt gott. Men till slut hittade vi tre favoriter var.
Och vi blev alla ordentligt mätta.
Min första rätt var dumplings på hjort. Otroligt gott!!! Så mycket goda smaker... Och buljongen den låg i... Sagolik!
Den andra rätten var lantägg som var perfekt tillagat och jag tror att det även var lite friterat. Det låg på grönsaker och en sås på bla sesam. Det var också otroligt gott!!!
Min tredje rätt var lammfilespett med jordnötssås.  Det var gott, men inte alls lika fantastiskt som de andra två.
 
Jag rekommenderar verkligen att gå hit om man vill ha en bra matupplevelse. Nackdelen är att det är lite för dyrt. Varje rätt ligger mellan 150:- och 180:-. Men vill man ha en speciell kväll eller om man firar något så är det absolut ett ställe att rekommendera.
 
 
 

Baconlindade köttfärsbiffar i senapssås

Igår var det föräldramöte med förskoleklassen och ikväll med 5:an. Det krävs endel planering för att hinna med allt som ska göras under vardagarna. Och på helgerna vill man få in så mycket kul som möjligt :-)
Idag har vi gitarr och biblioteksbesök på schemat innan mötet så vi får åka förbi drive-thru`n på vägen hem om vi ska hinna få i oss någon mat.
Men igår hann jag laga mat innan mötet. Något liknande vet jag att mamma gjorde när jag bodde hemma, så det här är min tolkning av det.
 
6 port
800 g köttfärs
1 1/2 paket bacon
1 ägg
salt, peppar
4 dl grädde
2 msk senap
 
Blanda köttfärs med ägg, salt och peppar.
Forma avlånga järpar och rulla en baconskiva runt varje
Stek i smör i en panna så att de får färg runt om och lägg dem sedan i en ugnsfast form
Vispa ihop grädden med lite salt och peppar, häll över biffarna
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 25 min.
Servera med kokt potatis och grönsaker
 
Om såsen har skurit sig när du tar ut formen så kan du bara röra lite i formen så går den ihop.
 
 
 

Indisk grönsakspytt med myntasås

Måndag och ny vecka!!! Jag har varit supertrött hela dan, men lyckades ändå att köra ett hemma träningspass efter middagen. Skönt! Jag har svårt att hinna iväg på gymmet så många gånger som jag skulle vilja (och behöva). Vissa saker är mycket lättare att köra på gymmet, men core kör jag ganska bra hemma så det fick det bli idag.
När jag satt och stretchade kom min 6-åring ner och frågade om jag var gravid???
Inte riktigt vad man vill höra efter ett magpass...
Jag frågade om han visste va gravid betyder.
-Ja, det är väl när man kan sitta i spagat och så
:-) :-) :-)
 
Det här har vi gjort flera gånger tidigare, men nu var det ett tag sedan.
Idag blev det inget annat till barnen och till och med 6-åringen åt (fast han petade bort blomkålen).
Jag serverade bräckt kassler till, men egentligen krävs inget till.
 
4 port.
1 blomkålshuvud
6 stora potatisar
4 morötter
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
 
Skala potatis och morötter och skär i tärningar.
Dela blomkålen i mindre buketter
Fräs garam Masala och gurkmeja i smör
Lägg i grönsakerna, salta och fräs i ca 15 min
 
Myntasås
 
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
salt, peppar
 
Blanda alt och låt stå kallt innan servering
 
 
 
 

Aubergine med citron, vitlök och mozzarella

Jaha, så har ytterligare en vecka sprungit iväg.... Ibland fattar jag inte vart tiden tar vägen.
Vardagen är i full gång med aktiviteter i stort sett varje dag och så ska man hinna med att ta det lugnt och njuta också...
 
Det här receptet har legat länge i min recepthög, men förra veckan gjorde jag det som tillbehör till grillat kött och klyftisar. Det var jättegott och jag kommer definitivt att göra det igen.
Snabbt, enkelt och mycket uppskattat!
 
 
 
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1/2 citron
ruccola
olivolja
basilika
mozzarella
 
Skär auberginen i skivor och grilla/stek dem tills de är mjuka och har fått färg.
Låt dem kallna
Skala och finhacka vitlöken
Hacka chilin
Tvätta citronen och riv skalet grovt
Lägg ruccolan på ett serveringsfat, lägg på auberginen, ringla över olja och salta
Riv över mozzarella
Strö över vitlök, chili, citronskal och basilika
 
 

Parmesanpanerad kalv med sommarsallad

I fredags hade vi middagsgäster och eftersom vi åt kräftor och västerbottenspaj till förrätt och jag hade gjort en ganska mastig dessert så gällde det att hitta en ganska lätt varmrätt.
Valet föll på detta som jag hittade i gammal Allt om Mat.
Det var väldigt gott och inte så tungt som när man serverar potatis och sås till.
 
4 port.
500 g kalvfilé (vi tog kalvytterfilé)
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk dijon senap
2 msk färsk timjan
3 dl finriven parmesan
2 dl ströbröd
 
Dressing:
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 msk dijon senap
2 krm salt
1 krm strösocker
 
Sallad:
100 g champinjoner
1/2 gurka
125 g mozzarella
150 g minitomater
1 knippa rädisor
1 påse blandad sallad
1 avokado
1 ask krasse
färsk timjan
 
Vispa ihop ingredienserna till dressingen
Skiva champinjonerna tunt och blanda ner dem i dressingen.
Dela gurkan på längden och skär i tunna skivor
Dra isär mozzarellan i små bitar, skölj och dela tomaterna och rädisorna.
Skär avokadon i mindre bitar.
Blanda salladen och grönsakerna med svampen och klipp över krassen.
 
Häll mjölet i en tallrik.
Vispa ihop ägg, senap och timjan på en tallrik
Blanda parmesan och ströbröd på en tallrik
Putsa och skär kalven i skivor. Banka ut dem och salta på båda sidor.
Vänd köttet först i mjöl, sen i ägg och till sist i ströbrödet
Hetta upp olja i en panna med höga kanter
Stek/fritera köttet, ca 2 min på varje sida.
Lägg dem på hushållspapper innan servering.
 
 
 
 
 
RSS 2.0