Champinjonsoppa

Receptet på den här soppan, hittade jag i senaste numret av buffe.
Enkelt att laga och det gick snabbt. Det är alltid positivt på vardagar. 3-åringen smakade en sked och sen åt han inte mer. Jag åt en halv tallrik och kom på att jag inte är så förtjust i soppa. Det var absolut inget fel på den. Hade det varit en liten förrätt hade jag ätit allt.
8-åringen och maken åt två portioner var och sa att det var jättegott :-)
 
6 pers
500 g champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1/2 dl konc grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse (maizena)
smör
salt, peppar
 
Grovhacka hälften av champinjonerna och löken
Fräs lök och svamp i en stor kastrull i ca 5 min
Tillsätt timjan, fond, mjölk och grädde. Koka i 10 minuter.
Skär resten av svampen i tumma skivor
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer
Tillsätt 1/3 av svampen i soppan, koka 3 minuter
Red av med majsstärkelsen utrörd i vatten, sjud i 2 minuter
Stek resten av svampen i smör
Smaka av soppan med salt och peppar
Toppa med den stekta svampen
 
Jag toppade även soppa med rökt skinka som jag skurit i små bitar och sen fräst ett par minuter.
 
 
 

Enchiladas

Eftersom jag är orörlig och inte kommer iväg till någon affär så får det bli en utmaning varje dag att hitta på någon mat. Det börjar bli väldigt tomt i alla skåp...
Men jag hittade ingredienser till enchiladas igår. Det blev inte som jag brukar, men det blev gott!
 
4 pers.
1 pkt mjuka tortillas
500 g köttfärs
1 påse taco krydda
1/4 dl vatten
2 schalottenlökar
1 burk krossade tomater
1 burk majs
1 burk ostdipp
taco sås
riven ost
 
Finhacka schalottenlöken
Fräs köttfärsen och ha i löken
Strö över taco kryddan och häll på vatten. Låt koka ihop i ett par minuter.
Häll i tomaterna och majsen och rör om
Ta ett bröd och lägg på köttfärsröra, toppa med ostdipp och tacosås. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.
Toppa med resten av ost dippen, tacosås och riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min, tills osten har fått färg.
 
 
 
Till det serverade jag de stackars grönsaker som fanns i kylen; gurka, paprika och en avocadoröra.
 
 

Teriyakispett med nudlar

Ligger fortfarande hemma med smärta i rygg och nacke. Idag har jag varit hos läkaren och blivit sjukskriven veckan ut. Håll tummarna för att jag blir bättre!
Detta innebär att min man får dra det tyngsta lasset härhemma nu. Jag försöker så gott jag kan, men känner mig otillräcklig.
Så så mycket kul matlagning kan jag ju inte påstå att det har blivit. Men en dag förra veckan tog jag fram ett av recepten ur samlingen och lagade en god och lättlagad rätt.
 
(nu när jag läser igenom vad jag skrivit så kan man lätt tolka att eftersom min man är ansvarig så blir det ingen rolig mat. Men det var inte alls så jag menade. Han är jätteduktig på att laga mat! Och jag har försökt att planera och laga det jag har klarat..)
 
4 pers.
3 stora kycklingfileér
4 msk teriyakimarinad
250 g äggnudlar
jordnötsolja
1 bit riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk minimajs
1/3 zucchini
3 msk ljus japans soja
3 tsk sesamolja
sesamfrön
 
Blötlägg träspetten
Skär kycklingen i strimlor och lägg den i marinaden i minst 10 min.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Trä kycklingen på spetten och lägg in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Värm lite jordnötsolja i en wok. Fräs riven ingefära och pressad vitlök.
Häll i grönsakerna och woka ett par minuter.
Häll på soja, sesamolja och nudlar och vänd runt.
Servera med kycklingspetten och strö över sesamfröna.
 
 
 

Svart måndag

Den här veckan hade nog inte kunnat starta på ett värre sätt. När jag hade lämnat barnen på resp skola och dagis så blev jag påkörd bakifrån :-( Inte kul!! (Jag har skrivit om det på min privata blogg om någon vill läsa mer)
Så sen i måndags har jag mest legat i sängen. Idag var första dagen då jag vågade mig ut. Jag var och jobbade i två timmar och sen åt jag lunch med några kollegor. De bjöd mig på en försenad födelsedagslunch, så jag valde chervretoast med rödbetor. Gott och trevligt! Jag fick även en fin blomma :-)
Efter lunchen var det bara att åka hem och vila för då var jag helt slut och hade jätteont.
 
I söndags hade vi en jättefin dag. Vi var bl a ute i solen och åkte skridskor. Till middag gjorde vi helstekt fläskfilé och ugnsrostade rotsaker.
 
 

Svärföräldrar på middag

I lördags var mina svärföräldrar här på middag. Oftast när vi träffas är vi där och blir ompysslade, men nu var det vår tur att få bjuda igen.
När de kom fick de varsin drink och gick upp och lekte med barnen. Så kunde vi duka och laga klart maten i lugn och ro. Barnen var väldigt nöjda med att få ha farmor och farfar för sig själva ett tag :-)
 
Till förrätt blev det en plocktallrick med medelhavskänsla.
Manchgo och lomo som är direktimporterad från Madrid. Fuete (spansk korv), grillad kronärtsskocka ur burk, caprese (tomat och mozzarella) och en filodegsinbakad ädelost.
 
Till varmrätt serverade vi stekt torskrygg med brynt smörsås och pepparot.
 
Till dessert invigde vi mina fina hjärtformar. Det blev Gino: jordgubbar, kiwi, banan och riven vit choklad serverad med en kula glass.
 

Långkok på en onsdag

Idag har jag och sonen varit lediga. På fm var vi iväg till öppna förskolan, men efter lunch fick han sysselsätta sig själv. Det gick sådär... Men jag hade massor av samtal att ringa och annat att fixa.
Eftersom vi skulle vara hemma hela em så passade jag på att göra en gryta.
Jag hade porter kvar i kylen från jul så när jag så när jag såg detta recept slog jag till.
Det blev jättegott!!!
Kommer jag defenitivt göra igen.
 
Köttgryta med porter och morötter
 
4 port.
1 kg nötkött, grytbitar
1 gul lök
350 g morötter
2 msk vetemjöl
5 dl porter
1 köttbuljongtärning
socker
3 lagerblad
salt, peppar
 
Bryn köttet i olja i en gryta. Låt det få stekyta och lägg sedan undan köttet.
Grovhacka löken och skala och skär morötterna i stora bitar.
Fräs lök och morötter någon minut.
Strö över mjölet och rör om, lägg tillbaka köttet och ev köttsaft.
Rör runt ordentligt
Häll på porter och smula i buljongtärningen.
Krydda med salt och peppar och lägg i lagerbladen.
Låt koka upp.
Sätt på locket och ställ in i ugnen på 175 grader i 2,5-3 timmar.
Köttet ska vara riktigt mört och "trilla isär" när det är klart.
Jag serverade med potatismos och grönsaker.
 
 

Frittata på zucchini och potatis

 
I söndags kom min bror över med leverans från Spanien. Jag hade beställt lomo (lufttorkad fläskfilé) och manchego. Gott!
Så till middag i måndags gjorde jag en frittata som jag sett recept på i en av mina tidningar.
Den blev god, men kanske lite torr. Skulle nog ha varit lite kortare i ugnen. Jag vet inte hur länge jag hade den inne, men tills osten hade fått färg. Så mitt tips är att låta den gå kortare på spisen.
Till frittatan serverade jag en spenat och parmesansallad, charkuterier och manchegon.
 
4 port.
6 medelstora potatisar
1 zuccgini
9 ägg
En handfull grovt hackad mynta
Riven ost
salt, peppar
 
Skala och skiva potatisen
Koka den i 6 minuter, tills de precis har blivit genomkokta.
Skär zucchinin i skivor och stek dem i oljan tills de får lite färg.
Häll i potatisen och stek i ytterligare någon minut
Rör samman ägg och mynta i en skål, salta och peppra.
Häll i stekpannan och rör lätt. Stek i ca 5 minuter på låg värme.
Strö över osten och ställ in stekpannan i ugnen på 250 grader i ca 4 minuter.
 
Jag var jätteduktig och tog ut stekpannan med två grytlappar, men minuten efter skulle jag flytta pannan lite och tog i handtaget!!! Det gjorde ont! Så det var bara att stå under rinnande vatten med handen en stund. Såååå klantigt!!!
 
 

Goda tillbehör

Jag är ju inte så jättemycket för kött. Eller jag gillar kött, men en stor blodig biff väljer jag bort. Jag vill ha min välstekt och det är tillbehören jag vill åt.
Imorse innan jag gick till jobbet gjorde jag en djupdykning i frysen och hittade en påse med biffar. Så dem tog jag fram och när jag sedan kom till affären så koncentrerade jag mig på tillbehören :-)
Bearnaisesås, hickorysås, vitlökssmör och stekt halloumi blev det och sen gjorde jag några egna tillbehör:
 
 
Vitlöksstekta champinjoner:
200 g champinjoner
smör
2 vitlöksklyftor
 
Dela svampen i mindre bitar.
Lägg i en varm stekpanna och stek tills all vätska har försvunnit.
Ha i en stor klick smör och pressa ner vitlöken.
Fräs ett par minuter,
 
Friterad potatis:
potatis
rapsolja
salt
 
Tvätta och skiva potatisen.
Lägg den i en skål med vatten.
Hetta upp oljan i en kastrull. Jag har en frityrkorg som jag sänker ner i oljan, men det funkar säkert att stoppa potatisen rakt ner.
Låt potatisen ligga i oljan tills den fått färg.
Häll av den på ett hushållspapper innan ni läogger den i en skål.
Smaka av med salt.
 
 
Rödlöksmarmelad:
2 stora rödlökar
1 msk flytande honung
1 msk råsocker
2 msk rödvinsvinäger
olivolja
 
Skala och skiva löken.
Stek den i olivoljan i 10 min på medelvärme.
Häll på socker, honung och rödvinsvinäger och koka ihop 2-3 minuter.
 
 
Jag har länge velat prova att göra rödlöksmarmelad. Och det blev jättegott! Och enkelt var det. Nu har vi halva skålen kvar (dte var bara vi två vuxna som åt av den) så den ska jag prova att ha på en bit ost imorgon :-)
 
 
Hoppas att ni får en jättetrevlig helg!!!
 
 

Soppan som blev något annat...

Nu har jag provat ytterligare ett recept från tidningshögen.
Det skulle bli en soppa, men det blev det inte. Men det var absolut inget fel på smaken, riktigt gott var det.
För en gångs skull följde jag receptet till fullo, och ändå blev det alltså inte en soppa. Konstigt! Men jag ger mig inte, jag har sett fler recept på thai soppor med kyckling, så jag får helt enkelt prova ett annat nästa gång.
Men jag delar ändå med mig av receptet då det var en väldigt god rätt. Men jag skulle nog mer kalla det för krämig kyckling med nudlar.
 
4 port.
300 g kycklingfilé
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 salladslökar
1 röd chili
1 röd paprika
100 g minimajs
2 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
4 dl kokosmjölk
4 dl hönsbuljong av tärning
100 g risnudlar
50 g babyspenat
2 msk limesaft
salt
 
Strimla kycklingen. Skala och finhacka lök och vitlök.
Skär salladslöken i små bitar, dela chilin, skrapa ur kärnorna och skär den i fina strimlor.
Skär paprikan i tärningar, dela minimajsen i bitar.
Fräs löken, vitlöken och currypastan i olja.
Häll på lite kokosmjölk och låt puttra i ett par minuter.
Häll på resten av kokosmjölken och buljongen och koka upp.
Lägg i kycklingen och sjud i 5 min.
Tillsätt salladslök, chili, paprika, minimajs och nudlar och koka i 2-3 min.
Lägg i spenaten och låt dem falla ihop av värmen.
Smaka av med lime och salt.
 

Baconlindadlax

Idag var det dags för ett nytt recept ur tidningssamlingen :-)
Detta var en väldigt bra vardagsrätt som även funkar på helger och som bjudmat. Snabbt, enkelt och väldigt gott!
Man skulle servera laxen med potatis och blomkålsstomp, men blomkålen var slut i affären så det fick bli potatismos istället. Jag gjorde även en sås som jag serverade till.
 
4 port.
4 laxfilebitar
1 pkt bacon
salt, peppar
 
2 1/2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 pressad citron
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, peppar
1 msk maizena
vatten
1 klick smör
 
Krydda laxen med salt och peppar. Linda baconet runt laxen och lägg i en ugnsfastform.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 15-20 min, beroende på storlek.
Koka vatten och buljongtärning tills det har kokat ner till lite mer än hälften.
Häll i citron, vin och grädde och låt det koka ihop i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ut maizenan med vatten och häll ner i den kokande såsen tills du har den tjocklek du vill ha på såsen.
Ta av från plattan och rör ner en klick smör i såsen.
 
 

Födelseddagspresent

Jag har ju glömt att visa er min fina present som jag fick av min man och mina barn.
 
Visst är den fin?! Den står i köket och glänser. Har fått hederplatsen bredvid kaffebryggaren.
Jag har inte använt den än, men snart...
Däremot har maken både vispat grädde och gjort potatismos med den.
Jag tänkte att jag skulle prova att baka bröd ganska snart.
Om det är någon som har något bra recept eller tips på annat man kan göra med den så tar jag tacksamt emot.
 
Idag skickade jag iväg maken för att storhandla och kom på att när han kom hem så var det för sent att påbörja någon mat. Så det var bara för mig att trolla ihop något av det vi hade hemma.
Det blev en gryta på fläskfilé och lök. Den var helt ok, men inte någon supersucce. Jag tycker att det lätt blir för syrligt när man bara använder fraiche produkter. Och då hade jag ändå blandat ut det med både vatten och sprit.
 
4 port.
1 fläskfilé, ca 600 g
1/2 gul lök
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
4 dl Mildas couisine schalottenlök och gräslök
1/2 dl vatten
2 msk Eu de vie
gräslök
salt, peppar
 
Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Skär fläskfilen i strimlor och stek den, så att den får stekyta. Lägg över i en gryta
Skär den gula löken i klyftor, strimla purjon och hacka vitlöken. Fräs allt och lägg över i grytan.
Häll över fraichen, vatten och eu de vie i grytan och koka ihop i ett par minuter.
Blanda ner bacon och hackad gräslök före servering.
Servera med ris och en sallad.
 

Julmustgratiné

Jag provade att göra en gratiné på nyårsafton och serverade den mellan förrätt och varmrätt.
Det var blandade rop från barnen. Den ena tyckte det var jättegott, den andra tyckte att det var för surt. Vi vuxna hällde en skvätt champange i våra :-)
 
33 cl julmust
rivetskal och saft från en citron
1 msk florsocker
 
Häll allt i en form och blanda om.
Ställ in i frysen och ta ut och rör var 20:e minut och gör så i minst 3 timmar
 

Sojamarinerad kyckling

Idag var det dags för Utmaning 2013. Jag har under ledigheten tittat igenom de 42 tidningarna och samlat ihop en hel hög med recept som jag vill prova. Nu kommer jag inte att hinna prova alla under januari, men jag har dem nerskrivna så jag kan hitta dem vid senare tillfällen.
Idag har vi varit på husdjursmässan och klappat allt ifrån hästar till ormar. Sen åkte raka vägen och fikade hos min kusin med familj. Så när vi kom därifrån var det ganska skönt att jag redan planerat vad vi skulle äta.
Men med handling och tillagning blev det sen middag ändå.
Jag hade hittat ett recept på en sojamarinerad kyckling som man skulle äta som tacos. Så vi gjorde alla tillbehör som vi brukar ha till tacos. Jag gjorde även köttfärs så kunde barnen välja.
Kycklingen blev väldigt god!
Jag hittade detta recept i Buffé från 2003
 
3 stora kycklingfileér (ca 1/2 kg)
1 lime
1 msk socker
1 tsk oregano
1/4 tsk kajennepeppar
1/2 tsk kanel
1 1/2 msk soja
1/2 dl olja
1 1/2 paprika i olika färger
 
Skär kycklingen i strimlor
Skölj limen, riv skalet och pressa ut saften.
Blanda kycklingen med limeskal, limesaft, socker, oregano, kanel, kajennepeppar, soja och olivolja.
Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 minuter.
Strimla paprikorna och stek dem med kycklingen.
Sen toppade jag med lite basilika.
 
 
 
 

Nyår

Här kommer förrätten och varmrätten som vi åt på nyår.
 
Maken och dottern åt hummer med aioli och pilgrimmsmusslor. Eftersom jag inte äter skaldjur så fick jag rösti med parmachips, avocado, lök och creme fraiche.
 
 
Gott tyckte dottern :-)
 
Till varmrätt blev det Oxfilé med getostgratinerat basilikamos och balsamicosås
Oxfilén stektes i tournedos med salt och peppar
 
Mos till 4 pers:
1 filodegsblad
1/2 kg mjölig potatis
smör
2 äggulor
finhackad basilika
1/2 pressad vitlöksklyfta
4 tunna skivor getost
 
Koka potatisen
Häll av vattnet och pressa sönder potatisen. Tillsätt smör och äggulor. Smaka av med salt, peppar, basilika och vitlök.
Smält lite smör och pensla på filodegen. Della degen i 4 delar och klä formarna med degen.
Fyll formarna med moset och lägg på getosten.
Ställ in i ugnen gratinera i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.
 
Balsamicosås:
1 1/2 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör
vatten
salt
 
Smält sockret i en kastrull och låt det bli ljusbrunt.
Drag kastrullen åt sidan och häll i vinägern.
Tillsätt rödvin och kalvfond.
Koka ihop i 15 minuter utan lock.
Rör ut maizenan med lite vatten och häll den i den kokande såsen.
Koka upp. Vispa ner smöret klickvis. Smaka av med salt.
 

Utmaning 2013

När vi skulle leta recept till nyårsmenyn insåg jag att jag har alldeles för många mattidningar. Eller för många kan man väl inte ha om man använder dem. Så istället för att rensa och kasta så ska jag börja använda dem :-)
Jag har letat fram alla nummer som har givits ut under januari månad och utmaningen är att laga minst ett recept i veckan ur någon av tidningarna. (Förhoppningsvis fler, men bättre att ha ett lågt mål och kunna uppnå det)
Tanken är att jag byter ut tidningar för varje månad och på så sätt får vi testa en hel del nya recept.
42 st nummer mellan 1997 och 2012 som är utgivna i januari hittade jag i gömmorna!!!
 
 
 
Vi fick en bit oxfilé kvar igår, så idag gjorde vi Biff Rydberg. Väldigt gott!!!
 

Nyårsmeny

Vi vaknade som sagt igår av att sonen var magsjuk... Så det vara bara att ringa til våra vänner och säga att vi inte kunde komma, sen var det dags att komma på vad vi skulle äta härhemma. Efter ett visst antal timmar så fick vi ihop en riktigt bra meny.
Vi börjar med fördrinken och så kommer det fler inlägg allt eftersom.
 
Vi började med en drink: champange till de vuxna och paron/äpple/fläder Mer med sockerdricka till barnen. I sockerkantat glas! Sonen var snabb på att slicka bort sockret :-)
Som tilltugg hade vi korv, baconlindade dadlar, parmesanchips och pinnar med köttbullar och gurka.
 
De baconlindade dadlarna är verkligen jättegoda och lätta att göra. Ta kärnfria dadlar och lida en halv skiva bacon runt varje, sätt in i ugnen tills de ser klara ut.
Parmesanchipsen: jag har finrivit parmesan och sen lagt ut i små högar på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 225 grader till osten smält. Ta ut och låt svalna.
 
 
 
I lördags hade vi fikagäster som även hade med sig en flaska champange till mig eftersom jag fyllt år. Det passade väldigt bra när vi fick ändrade planer. Vi tog denna till fördrinken. Den var väldigt god!!!
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0