Restaurangtips

Igår var vi på 40-års fest hos en gammal vän. Väldigt trevligt!!!
Vi lyxade till det och tog in på hotell (skilde ca 100:- på att ta en taxi hem eller att bo kvar i stan). Innan vi gick på festen så gick vi ut och åt. Vi hade inte bestämt innan vart vi skulle gå, men vi hamnade på Miss Voon, som vi båda hade hört talas om innan men ingen av oss hade varit där.
Annars tycker jag alltid att det är så svårt att välja restaurang. Stockholm kryllar ju av dem och många är riktigt bra, men det är svårt att veta vilka... Så eftersom jag själv gärna går på rekommendationer av andra så får ni mitt tips här på en riktigt bra restaurang.
De har asiatisk mat och tanken är att man ska ta 2-3 rätter för att det ska motsvara en huvudrätt.
Det är ganska dyrt, rätterna ligger på från 135:- till 215:-. Men när rätterna väl kommer in så glömmer man det :-) Allt var otroligt snyggt upplagt och smakade himmelskt!!!
Och servicen var tipptopp.
 
Jag var tvungen att smyga upp mobilen och fota, men ville inte ställa mig upp och fixa och få bra ljus mm. Så ni får hålla till godo med dessa bilder:
 
Maken började med 1/2 sashimi, kockens val. Han fick tre olika dippsåser till detta.
Min första rätt: Kalventrecote tillagad som yakiniku med sparris och sesamfrön
 
Makens andra rätt: Kycklingdumplings med smak av citrongräs och koriander.
Jag har aldrig smakat dumplings tidigare, men dessa var otroligt goda!!! Det var nog den rätt som var bäst.
Min andra rätt: Hjortfile tillagad som satay med cashewnötssås
 
Makens tredje och sista rätt: Ett pocherat och friterat lantägg på en bädd av tryffelkräm och skogssvamp.
 
 Vi hade en otroligt bra restaurangupplevelse!!!
Imorse sov vi ut innan vi gick ner och åt hotellfrukost :-)
Sen mötte vi upp barnen och barnvakterna och tillbringade några timmar med dem innan vi åkte hem igen.
 
 
 
 
 

Italienska kycklingrullader

Redan onsdag igen, dagarna bara försvinner...
Idag har jag varit ledig från jobbet, men haft fullt schema ändå. Tanken var att äldsta dottern skulle laga mat idag, men eftersom båda killarna i familjen var borta så köpte vi tjejer hem thaimat :-)
 
I fredags bjöd jag familjen på italienska kycklingrullader. Jag har gjort dessa tidigare, men de är så goda så jag bjuder på receptet igen :-)
 
4port.
600 g kycklingfileer i tunna skivor
soltorkade tomater, ca 5 st
1 mozzarellaboll
basilikablad

2 dl vatten
1 msk kycklingfond
5 dl mellangrädde
1 tsk soja
2 msk eu de vin
1 tsk balsamvinäger

Finhacka tomaterna och basilikan och riv osten på det grövsta på rivjärnet.
Blanda basilika, tomater och ost i en bunke med lite av oljan som tomaterna ligger i.
Lägg lite av fyllningen på varje kycklingbit och rulla ihop. Fäst med två tandpetare.
Stek kycklingen i smör så den får stekyta runtom.
Vispa ur stekpannan med lite av grädden.
Häll vatten och fond i en traktörpanna och koka i ett par minuter.
Häll ner soja, balsamvinäger, eu de vin och grädde och koka ihop.
Lägg ner kycklingen och koka på svag värme i ca 20 min.
Servera med nykokt färsk pasta.
 
 
 

Söndagsstek

Efter att halva familjen varit ute på hajk med scouterna och sovit i tält så tänkte jag att de ville ha något robust i magen :-)
Jag informerade maken om hur köttet skulle tillagas och så åkte jag själv till gymmet.
Med alla tillbehör blev det jättebra och hela familjen åt med god aptit.
 
 
Rostbiff:
Krydda köttet med salt och peppar och stick in en kötttermometer.
Sätt ugnen på 175 grader och låt köttet gå till 62 grader, då är det lite blodigt i mitten.
Ta ut köttet och låt det vila i folie i minst 20 minuter innan det är dags att skära upp det i tunna skivor.
 
 
Till köttet serverade jag hasselbackspotatis, trattkantarellsås, glaserade lökar och spenatsallad.
 
Trattkantarellsås:
Köttspad från steken
vatten
3 dl grädde
1 msk soja
3 msk madeira
1 msk kalvfond
1 msk mjöl
100 g trattkantareller
1/2 gul lök
svartpeppar
smör
 
Fräs trattisar och finhackad lök i smör. Strö över mjölet och häll på lite grädde. Koka ihop.
Sila av köttspadet och häll i en kastrull. Blanda i grädde, fond, madeira, soja och svampblandningen.
Koka ihop ett tag och smaka av med svartpeppar.

Glaserade lökar:
10 smålökar
smör
3 dl vatten
1 msk kalvfond
3 msk farinsocker
 
Skala och stek lökarna i smör tills de får färg.
Häll på socker, vatten och fond och koka i ca 10 min.
Det blir till slut som en glasering..
 
Sallad:
Bladspenat
hyvlad parmesan
1/2 skivad rödlök
rostade pinjenötter
olivolja
salt och svartpeppar
 
 
 
 
 

Chili con carne

Den här veckan har det varit fullt med aktiviteter på kvällarna, så det har blivit väldigt mycket snabb matlagning härhemma (köttbullar, fiskpinnar osv.) Men en dag gjorde jag chili con carne på ett nytt recept.
Jag och maken tyckte att det var gott, dottern tyckte att det var gott om hon fick pilla bort bönorna och sonen som brukar älska chili con carne tyckte inte alls att det var gott. Det var fel på allt :-(
 
500 g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 röd paprika
1 tsk spiskummin
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpure
500 g krossade tomater
380 g kidneybönor
2 dl vatten
1 liten burk majs
 
Bryn färsen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna paprikan.
Tillsätt lök, vitlök, spiskummin, sambal och tomatpure i köttfärsen och stek ett par minuter.
Blanda ner paprika, krossade tomater, sköljda kidneybönor och 2 dl vatten. Koka i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Jag serverade med ris, gräddfil och nachochips.
 

Jag har precis tagit fram en rostbiffsstek från frysen som jag ska tillaga imorgon. Tar tacksamt emot tips på vad jag ska göra med den :-)

Sommarens bilder

Men.... Nu har jag försökt att redigera det här inlägget flera gånger och det ser bra ut innan jag publicerar det... Vet inte vad jag gör för fel och dottern är inte hemma, så ni får nöja er med detta... :-(   Jaha, det är väl lika bra att köra på nu då. Jag ser ju att jag har några trogna läsare kvar :-)Dagens middag blev färdiga köttbullar och makaroner. Inte så spännande att blogga om... Det som faktiskt var spännande var att jag (som är ett kontrollfreak) släppte in dottern i köket och hon fick laga maten själv. Hon var jätteduktig och superstolt! Så istället för att blogga om det så tänkte jag bjuda på några instagrambilder från de senaste veckorna.   Vardagsmat: potatis och purjolökssoppa med  quesedillas     Kyckling i kokosmjölk, röd curry och kanel. Tyvärr tog kanelen över så vi vuxna var inte förtjusta. Därför tänker jag inte lägga upp receptet här.     Förra fredagen fyllde min bror år, då fick vi först denna plocktallrik :-)     Sen bjöd han på torskrygg med bla bönor, svamp och bacon. Supergott!!!      Har även hunnit med en laddning av pulled pork     Vi köpte en flaska Pims i somras som vi gjorde bål på :-)

Asiatisk lax

Jaha, då är det dags att göra ett försök här på bloggen igen. Eftersom det var så länge sen så har jag dragit mig lite för det. Jag har några recept som ligger på lager, men vi får se hur mycket jag orkar lägga ut här.
Kameran har varit oladdad den senaste tiden, så därför får det bli en bild från Instagram i detta inlägg.
Men jag känner att jag måste börja någonstans :-).
 
 
 
4 bitar lax
 
Marinad:
1 finhackad chili
Rivet skal från 1 lime
2 msk färskpressad limesaft
1 mak soja
1 msk finriven ingefära
1/2 msk flytande honung
 
Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form.
Häll på marinaden och blanda med laxen.
Sätt in laken i ugnen på 175 grader i ca 15 min. Ös gärna med marinaden ett par gånger under tiden.
 
Avokadocreme:
2 tomater
2 avokador
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar
 
Gaffelmosa eller mixa avokadorna.
Dela och kärna ut tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Blanda tomater, avokado med wasabi och lime.
Smaka av med salt och peppar.
 
Nudelsallad:
250 g äggnudlar
1 morot
1 paprika
koriander
sesamolja
1 msk pressad limesaft
 
Koka nudlarna enligt förpackningen.
Låt nudlarna svalna lite.
Skala och skär morötterna i strimlor.
Skär paprikan i strimlor och finhacka koriandern.
Blanda nudlarna med morötter, paprika, koriander, sesamolja och lime.
RSS 2.0