Smultronstället
Här kommer lite bilder på någraav de glassar som vi beställde. Vi var 13 personer så det beställdes endel glassar.







Midsommar
En hel del god mat har det blivit :-)
Här kommer lite bilder på delar av det vi har ätit:

Sparris och chevrétårta, recept kommer

ägghalvor till silllunchen

räk- och laxtårta

Rostad färskpotatis till kvällen

Salsa på bla tomat, melon och rödlök

Sommarsallad med bla sparris, jordgubbar, rädisor och fetaost. Receptet är från Tasteline.se

Aptitretare med päron lax/parmaskinka och en röra på bl a philadelphia, dijonsenap och krasse
Veckomatsedel v.25
Tisdag: Pasta med sås
Onsdag: Varmrökt sik med kokt potatis och limeaioli
Torsdag: Hämtmat kina/thai
Fredag/Midsommarafton: Sillunch, grillkväll
Lördag: Fyllda köttfärsbiffar med klyftpotatis, sallad och tsatziki
Söndag: Pasta med sås

Onsdagens varmrökta sik
Pasta med sås
Tänk vad mycket gott man kan göra av det som redan finns hemma.
Idag var en sån dag när jag inte hann till affären, men jag visste att det fanns pasta och grädde hemma. Det är en bra början :-)
Sen hittade jag ett halvt paket bacon som jag knaperstekte.
Lite sparris, purjolök, zucchini, gul lök, tomat och skinka som jag stekte.
Sen hittade jag en "bavaria blue" mögelost som jag kokade upp i en kastrull tillsammans med grädde, salt och peppar. Efter ett par minuter hällde jag ner grönsakerna, skinkan och baconet och lät det puttra i någon minut innan jag serverade det med pasta och parmesan.
Skicka vidare del 3
Jag väntar med spänning på att det ska bli min tur att få ett recept att prova :-)
Under tiden ska jag klura lite på vad jag ska skicka vidare.

Avocadosallad
3 avocado
10 små plommontomater
1 färsk gul lök
1 pressad lime
salt
svartpeppar
olivolja

Kassler med ananas

Skär kasslern i skivor. Öppna en burk ananas och dela skivorna på hälften. Varva kassler och ananas i en ugnsfast form.
Blanda grädde med lite ananasjos, senap, salt och peppar. Häll blandningen över kasslern och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills osten fått fin färg.
Servera med kokt potatis.
Kalas

Mjuk pepparkaka, 5 sorters småkakor, bokstavskex, chokladmuffins med chokladtopping, vitchokladmuffins med jordgubbstopping


Glassbomb (istället för tårta)

tre lager; mangosorbet, jordgubbsglass och vaniljglass med krossad choklad

Laktosfri glassbomb

2 lager; hallonsorbet, vaniljglass (laktosfri)
Grillad fläskfilé med getost- och primörrisoni
Det här receptat har vi hittat på Icas grillapp. Köttet blev bra, men jag vet inte om jag kännde så stor skillnad som när vi har färdig marinad. Risonin däremot blev jättegod!!! Den lär vi definitivt göra igen :-)
ca 1 kg fläskfilé
1 tsk fänkålsfrön
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk citronpeppar
1 msk olivolja
3 dl risoni
3 dl mellangrädde
1 bit getost, ca 150 g
2 tomater
14 sparrisar
4 salladslökar
1 burk kronärtskocksbottnar (390g)
salt, peppar
körsbärstomater
Krossa kryddorna i en mortel och blanda med oljan. Gnid in köttet med blandningen och grilla köttet.
Skär ett krys i tomaterna och lägg dem i kokande vatten i ca 20 sek. Skala och skär dem i klyftor.
Koka risonin enligt förpackningen. Koka upp grädden och smula ner getosten. Tillsätt salt och peppar. Blanda med risonin.
Skölj och ansa sparris och salladslök. Skär dem och kronärtsskockorna i mindre bitar. Fräs i olivolja.
Blanda risonin med grönsakerna och tomaterna. Salta och peppra.
Veckomatsedel v.24
Tisdag: pizza
Onsdag: Grillad kyckling med pommes
Torsdag: Kycklingröra i pitabröd
Fredag: Stekt torsk med primörer
Lördag: Grillad fläskfilé med getost- och primörrisoni
Söndag: McDonalds
Helgfrukost
Jag är ju inte så förtjust i frukost, men det är nog mest tråkiga mackor jag inte gillar. Om någon hade gjort äggröra till mig på morgnarna så hade jag gärna gått upp lite tidigare så jag hinner äta ;-)

Fler kakor
Jag började med att göra jitterbuggare, men det gick inte att rulla degen alls så jag bara geggade ihop den och testade ändå. Resultatet blev förvånansvärt bra. Och smaken var jättebra!

Ta 1/7 av degen och kavla ut den mellan två smörpapper till en 30x15 cm stor rektangel. Dra bort det övre smörpappret.
Vispa en äggvita till hårt skum. Blanda ner 1 dl socker och vispa tills smeten är blank och fin.
Bred ut smeten på degen och rulla ihop. Som när man gör rulltårta.
Lägg rullen ca 30 min i frysen.
Ta ut och skär i skivor. Lägg skivorna på en plåt och grädda i 175 grader i ca 10-12 min.
Låt svalna på plåten.
Eftersom jag insåg att det inte gick att arbeta med degen så tog jag resten av degen och kavlade ut så gott det gick. Sen tog jag en kakform och gjorde månar av. Lägg dem på en plåt. Pensla med äggvita och strö på olika sorters strössel. Jag tror att barnen kommer att gilla dem ialla fall :-)


Torsk med primörer
Det blev stekt torsk med kokta primörer; potatis, lök, sparris, mörötter, sockerärtor och räddisor. Detta låg i en citron och gräddsås. Det var otroligt gott!


Sommarkyckling
4 kycklingfileér
3 vitlöksklyftor
4 dl grädde
1,5 hönsbuljongtärningar
3 tsk fransk senap
3/4 grovt hackad gräslök
1/4 gurka
1 pkt bacon
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den runt om.
Hacka vitlöken och lägg den i en gryta. Blanda ner grädde, senap, buljongtärningar och gräslök.
Lägg ner kycklingen och låt puttra i ca 10 min.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek den.
Skär gurkan i tunna skivor.
Strö över baconet och gurkan i grytan och servera med ris.

Kakfrossa
Sju sorters småkakor av en och samma deg!!! OCh vi som ska ha kalas på söndag. Passar jättebra! Så vi satte igång. Tre sorter blev det idag :-)
Grunddeg:
1 l vetemjöl
2 dl strösocker
550 g smör
3 äggulor
Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
Låt vila i kylen i minst 30 min.
(Min deg blev väldigt lös och svår att jobba med... Så de recepten där det ska kavlas får vänta tills imorgon så får vi se om det är lättare då)
Kanelkakor

äggvita
kanel
strösocker
Rulla ut 1/7 av degen till en rulle. Pensla med äggvita och strö över kanel och strösocker.
Skär rullen och lägg kakorna på en plåt.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 min.

Brysselkex

äggvita
strösocker
röd karamellfärg
Rulla 1/7 av grunddegen till en rulle.
Pensla rollen med äggvita.
Blanda strösocker och karamellfärg på en tallrik.
Rulla degen o blandningen.
Skär rullen och lägg kakorna på en plåt.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen, cirka 10 min

Finska pinnar - fast mina blev Finska stubbar

äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel
Skålla, skala och hacka mandeln.
Rulla ut 1/7 av grunddegen till en rulle.
Pensla med äggvita. Strö över pärlsocker och mandel
Skär ut pinnar/stubbar och lägg på en plåt.
Gräddas i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 min.
Orienten möter medelhavet
Det är värmebölja i Stockholmsområdet och vi har två killar med hög feber härhemma. Ingen bra komination :-(
Så det roligaste jag har haft idag är att hitta på mat som de vill äta. 2-åringen har fått allt han har pekat på, men när han sen får det så vill han varken ha glass eller kakor... Maken försökte ialla fall äta av middagen, men kände inte så mycket smak.
Jag som har alla smaklökar kvar tyckte att det var väldigt gott ialla fall.
Järpar/köfte
800g nötfärs
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm spiskummin
salt
svartpeppar
1/2 pressad citron
1 kruka finhackad persilja
Blanda alla ingredienser. Forma till avlånga biffar och grilla.
Pastasallad
pasta
blandad sallad
grillad zucchini
paprika
gurka
mozzarella
salladslök
basilika
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar
Orientalisk tzatsiki
1/2 riven gurka
1,5 dl turkisk youghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
salt
Riv gurkan på den grövre sidan på rivjärnet. Lägg gurkan i ett durkslag och pressa ut saften. Låt stå en stund så att gurkan är "torr". Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen i minst 30 min innan den ska serveras.
Frästa champinjoner
Skär champinjnerna i skivor och lägg i en torr panna. Stek på hög värme tills all vätska är borta. Tillsätt smör och salladslök och fräs ett par minuter tills svampen har fått färg.
Veckomatsedel v.23
Tisdag: Alla åt på olika håll...
Onsdag: Pasta med sås på kött, paprika, broccoli och lök
Torsdag: Pannkakor
Fredag: Grillad lax, potatis och sallad
Lördag: Grillade köfte med pastasallad och orientalisk tzatsiki
Söndag: Rester från gårdagen
Grillad lax
Till laxen serverade jag kokt potatis, grillad sparris och en sallad. Jag hade även köpt två kalla såser; en limeaioli och en hollandaise.
Det var väldigt gott, men man orkar ju inte äta så mycket i denna värme :-)



Salladen bestod av: blandad salld, gurka, paprika, räddisor, avocado, salladslök och mozzarella
Redan fredag!!!
I måndags var det ju röd dag och sen har vi haft personaldagar på jobbet tis-tor. Det har inneburit sena kvällar och inte så mycket matlagning.
Men odag har jag varit ledig. Om det nu kan kallas ledig när både sonen och maken är sjuka...
Men jag har ialla fall lagat mat och kan bjuda på några tips.
Medans vi väntade på att maten skulle bli klar så grillade vi pitabröd som vi fylde med chevréröra.
Jag blandade:
50 gr chevré
2 msk creme fraiche
flytande honung
salt
svartpeppar
ruccola
Sen grillade vi pitabröden så att de "lyfte sig". Fyllde dem med röran och värmde lite till.
Det var väldigt gott!
Röran räckte till två bröd.

Mors dags present
Hon erkände att tanken bakom var att jag skulle baka till henne :-)

Nästa helg ska vi ha kalas för de två yngsta familjemedlemmarna så de har suttit coh tittat idag vilka muffins jag ska baka tills dess :-)
Veckomatsedel v.22
Tisdag: Pasta med krämig sparris
Onsdag: Studentmottagning
Torsdag: Trampolintävling
Fredag: Trampolintävling
Lördag: Trampolintävling
Söndag: Grillad kycklingfilé, ribs, grillad bakpotatis, paprika, lök, halloumi och majs