Smultronstället

Under midsommarhelgen gjorde vi en utflyft till Söderköping och Smultronstället. Det är en "restaurang" som serverar glass. Man får en hel meny med bara olika glassar och alla är som en hel middag. Så till er som gillar glass och har vägarna förbi Söderköping i sommar är det ett måste att stanna där.

Här kommer lite bilder på någraav de glassar som vi beställde. Vi var 13 personer så det beställdes endel glassar.













Midsommar

Vi har varit bortresta under hela helgen hos vänner i Linköping.
En hel del god mat har det blivit :-)
Här kommer lite bilder på delar av det vi har ätit:


Sparris och chevrétårta, recept kommer


ägghalvor till silllunchen


räk- och laxtårta


Rostad färskpotatis till kvällen


Salsa på bla tomat, melon och rödlök


Sommarsallad med bla sparris, jordgubbar, rädisor och fetaost. Receptet är från Tasteline.se


Aptitretare med päron lax/parmaskinka och en röra på bl a philadelphia, dijonsenap och krasse 

Veckomatsedel v.25

Måndag: Kassler med ananas och kokt potatis
Tisdag: Pasta med sås
Onsdag: Varmrökt sik med kokt potatis och limeaioli
Torsdag: Hämtmat kina/thai
Fredag/Midsommarafton: Sillunch, grillkväll 
Lördag: Fyllda köttfärsbiffar med klyftpotatis, sallad och tsatziki
Söndag: Pasta med sås


Onsdagens varmrökta sik

Pasta med sås

Tänk vad mycket gott man kan göra av det som redan finns hemma.
Idag var en sån dag när jag inte hann till affären, men jag visste att det fanns pasta och grädde hemma. Det är en bra början :-)

Sen hittade jag ett halvt paket bacon som jag knaperstekte.
Lite sparris, purjolök, zucchini, gul lök, tomat och skinka som jag stekte.
Sen hittade jag en "bavaria blue" mögelost som jag kokade upp i en kastrull tillsammans med grädde, salt och peppar. Efter ett par minuter hällde jag ner grönsakerna, skinkan och baconet och lät det puttra i någon minut innan jag serverade det med pasta och parmesan.







Skicka vidare del 3

En matbloggare som jag följer har startat Skicka vidare för tredje gången. Jag var med förra gången och det var jättekul. Det är som ett kedjebrev där man får ett recept av en bloggare som man ska testa och sen blogga om. Sen ska man skicka ett eget recept vidare till nästa person på listan.

Jag väntar med spänning på att det ska bli min tur att få ett recept att prova :-)
Under tiden ska jag klura lite på vad jag ska skicka vidare.



Avocadosallad

Ett gott tillbehör till nästan allt.

3 avocado
10 små plommontomater
1 färsk gul lök
1 pressad lime
salt
svartpeppar
olivolja

Kassler med ananas

Idag är maken bortrest så då passade vi på att äta kassler med ananas. Vi brukar passa på när han är borta eftersom han inte är så förtjust i det.



Skär kasslern i skivor. Öppna en burk ananas och dela skivorna på hälften. Varva kassler och ananas i en ugnsfast form.
Blanda grädde med lite ananasjos, senap, salt och peppar. Häll blandningen över kasslern och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills osten fått fin färg.
Servera med kokt potatis.

Kalas

Idag har vi haft kombinerat 7- och 2-års kalas! Så nu är jag helt slut. Jag bjuder på lite bilder. Recepten på muffinsarna kommer under veckan.


Mjuk pepparkaka, 5 sorters småkakor, bokstavskex, chokladmuffins med chokladtopping, vitchokladmuffins med jordgubbstopping



Glassbomb (istället för tårta)

tre lager; mangosorbet, jordgubbsglass och vaniljglass med krossad choklad


Laktosfri glassbomb


2 lager; hallonsorbet, vaniljglass (laktosfri)

Grillad fläskfilé med getost- och primörrisoni

Det här receptat har vi hittat på Icas grillapp. Köttet blev bra, men jag vet inte om jag kännde så stor skillnad som när vi har färdig marinad. Risonin däremot blev jättegod!!! Den lär vi definitivt göra igen :-)


ca 1 kg fläskfilé
1 tsk fänkålsfrön
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk citronpeppar
1 msk olivolja
3 dl risoni
3 dl mellangrädde
1 bit getost, ca 150 g
2 tomater
14 sparrisar
4 salladslökar
1 burk kronärtskocksbottnar (390g)
salt, peppar
körsbärstomater

Krossa kryddorna i en mortel och blanda med oljan. Gnid in köttet med blandningen och grilla köttet.
Skär ett krys i tomaterna och lägg dem i kokande vatten i ca 20 sek. Skala och skär dem i klyftor.
Koka risonin enligt förpackningen. Koka upp grädden och smula ner getosten. Tillsätt salt och peppar. Blanda med risonin.
Skölj och ansa sparris och salladslök. Skär dem och kronärtsskockorna i mindre bitar. Fräs i olivolja.
Blanda risonin med grönsakerna och tomaterna. Salta och peppra.





Veckomatsedel v.24

Måndag: Sommarkyckling med ris
Tisdag: pizza
Onsdag: Grillad kyckling med pommes
Torsdag: Kycklingröra i pitabröd
Fredag: Stekt torsk med primörer
Lördag: Grillad fläskfilé med getost- och primörrisoni
Söndag: McDonalds

Helgfrukost

Igår gjorde jag äggröra och bacon till frukost.
Jag är ju inte så förtjust i frukost, men det är nog mest tråkiga mackor jag inte gillar. Om någon hade gjort äggröra till mig på morgnarna så hade jag gärna gått upp lite tidigare så jag hinner äta ;-)

Fler kakor

Nu har degen legat flera dagar i kylen och kändes som att jag skulle kunna jobba med den, men inte....
Jag började med att göra jitterbuggare, men det gick inte att rulla degen alls så jag bara geggade ihop den och testade ändå. Resultatet blev förvånansvärt bra. Och smaken var jättebra!



Ta 1/7 av degen och kavla ut den mellan två smörpapper till en 30x15 cm stor rektangel. Dra bort det övre smörpappret.
Vispa en äggvita till hårt skum. Blanda ner 1 dl socker och vispa tills smeten är blank och fin.
Bred  ut smeten på degen och rulla ihop. Som när man gör rulltårta.
Lägg rullen ca 30 min i frysen.
Ta ut och skär i skivor. Lägg skivorna på en plåt och grädda i 175 grader i ca 10-12 min.
Låt svalna på plåten.


Eftersom jag insåg att det inte gick att arbeta med degen så tog jag resten av degen och kavlade ut så gott det gick. Sen tog jag en kakform och gjorde månar av. Lägg dem på en plåt. Pensla med äggvita och strö på olika sorters strössel. Jag tror att barnen kommer att gilla dem ialla fall :-)



Torsk med primörer

Idag bjöd maken på middag :-)
Det blev stekt torsk med kokta primörer; potatis, lök, sparris, mörötter, sockerärtor och räddisor. Detta låg i en citron och gräddsås. Det var otroligt gott!



Sommarkyckling

Idag dammade jag av ett gammalt recept, och alla åt med god aptit :-)

4 kycklingfileér
3 vitlöksklyftor
4 dl grädde
1,5 hönsbuljongtärningar
3 tsk fransk senap
3/4 grovt hackad gräslök
1/4 gurka
1 pkt bacon

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den runt om.
Hacka vitlöken och lägg den i en gryta. Blanda ner grädde, senap, buljongtärningar och gräslök.
Lägg ner kycklingen och låt puttra i ca 10 min.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek den.
Skär gurkan i tunna skivor.
Strö över baconet och gurkan i grytan och servera med ris.

Kakfrossa

Härhemma har killarna fortfarande feber, så jag smet ut en sväng på eftermiddagen och köpte tidningen. Där hittade jag ett uppslag med "en deg - 150 kakor"
Sju sorters småkakor av en och samma deg!!! OCh vi som ska ha kalas på söndag. Passar jättebra! Så vi satte igång. Tre sorter blev det idag :-)

Grunddeg:
1 l vetemjöl
2 dl strösocker
550 g smör
3 äggulor

Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
Låt vila i kylen i minst 30 min.

(Min deg blev väldigt lös och svår att jobba med... Så de recepten där det ska kavlas får vänta tills imorgon så får vi se om det är lättare då)

Kanelkakor



äggvita
kanel
strösocker

Rulla ut 1/7 av degen till en rulle. Pensla med äggvita och strö över kanel och strösocker.
Skär rullen och lägg kakorna på en plåt.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 min.




Brysselkex



äggvita
strösocker
röd karamellfärg

Rulla 1/7 av grunddegen till en rulle.
Pensla rollen med äggvita.
Blanda strösocker och karamellfärg på en tallrik.
Rulla degen o blandningen.
Skär rullen och lägg kakorna på en plåt.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen, cirka 10 min



Finska pinnar - fast mina blev Finska stubbar



äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel

Skålla, skala och hacka mandeln.
Rulla ut 1/7 av grunddegen till en rulle.
Pensla med äggvita. Strö över pärlsocker och mandel
Skär ut pinnar/stubbar och lägg på en plåt.
Gräddas i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 min.
 

Orienten möter medelhavet

Det är värmebölja i Stockholmsområdet och vi har två killar med hög feber härhemma. Ingen bra komination :-(
Så det roligaste jag har haft idag är att hitta på mat som de vill äta. 2-åringen har fått allt han har pekat på, men när han sen får det så vill han varken ha glass eller kakor... Maken försökte ialla fall äta av middagen, men kände inte så mycket smak.
Jag som har alla smaklökar kvar tyckte att det var väldigt gott ialla fall.

Järpar/köfte



800g nötfärs
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm spiskummin
salt
svartpeppar
1/2 pressad citron
1 kruka finhackad persilja

Blanda alla ingredienser. Forma till avlånga biffar och grilla.



Pastasallad



pasta
blandad sallad
grillad zucchini
paprika
gurka
mozzarella
salladslök
basilika
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar


Orientalisk tzatsiki



1/2 riven gurka
1,5 dl turkisk youghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
salt

Riv gurkan på den grövre sidan på rivjärnet. Lägg gurkan i ett durkslag och pressa ut saften. Låt stå en stund så att gurkan är "torr". Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen i minst 30 min innan den ska serveras.


Frästa champinjoner



Skär champinjnerna i skivor och lägg i en torr panna. Stek på hög värme tills all vätska är borta. Tillsätt smör och salladslök och fräs ett par minuter tills svampen har fått färg.

Veckomatsedel v.23

Måndag: Hämtmat
Tisdag: Alla åt på olika håll...
Onsdag: Pasta med sås på kött, paprika, broccoli och lök
Torsdag: Pannkakor
Fredag: Grillad lax, potatis och sallad
Lördag: Grillade köfte med pastasallad och orientalisk tzatsiki
Söndag: Rester från gårdagen

Grillad lax

Min man köpte fisk av fiskbilen för någon vecka sedan, så jag plockade fram några laxfileér imorse. När de hade tinat så la jag dem i färdigköpt honungsmarinad och pressade i en halv lime. Sen fick de ligga ett par timmar tills det var dags att laga dem.
Till laxen serverade jag kokt potatis, grillad sparris och en sallad. Jag hade även köpt två kalla såser; en limeaioli och en hollandaise.
Det var väldigt gott, men man orkar ju inte äta så mycket i denna värme :-)






Salladen bestod av: blandad salld, gurka, paprika, räddisor, avocado, salladslök och mozzarella 

Redan fredag!!!

Den här veckan har gått otroligt fort!
I måndags var det ju röd dag och sen har vi haft personaldagar på jobbet tis-tor. Det har inneburit sena kvällar och inte så mycket matlagning.
Men odag har jag varit ledig. Om det nu kan kallas ledig när både sonen och maken är sjuka...
Men jag har ialla fall lagat mat och kan bjuda på några tips.

Medans vi väntade på att maten skulle bli klar så grillade vi pitabröd som vi fylde med chevréröra.

Jag blandade:
50 gr chevré
2 msk creme fraiche
flytande honung
salt
svartpeppar
ruccola

Sen grillade vi pitabröden så att de "lyfte sig". Fyllde dem med röran och värmde lite till.
Det var väldigt gott!
Röran räckte till två bröd.

Mors dags present

Jag fick en lite sen Morsdags present av min dotter.
Hon erkände att tanken bakom var att jag skulle baka till henne :-)



Nästa helg ska vi ha kalas för de två yngsta familjemedlemmarna så de har suttit coh tittat idag vilka muffins jag ska baka tills dess :-)

Veckomatsedel v.22

Måndag: Grillraket med potatisgratäng och sås
Tisdag: Pasta med krämig sparris
Onsdag: Studentmottagning
Torsdag: Trampolintävling
Fredag: Trampolintävling
Lördag: Trampolintävling
Söndag: Grillad kycklingfilé, ribs, grillad bakpotatis, paprika, lök, halloumi och majs
RSS 2.0