Veckomatsedel v.13

Måndag: Spagetti och köttfärssås
Tisdag: Vitlöks och pinjefisk med pressad potatis
Onsdag: Råstekt potatis och kassler
Torsdag: Sprödbakad torsk med ris och remolade
Fredag: Fläskfilé med pesto och mozzarella med risoni smaksatt med pesto, ruccola och apelsin
Lördag: Trampolintävlingar (jag åt i gympahallen och familjen åt musslor)
Söndag: Fylld lövbiff och rösti


Onsdagsmiddag


Lövbiff som är fylld med manchego, rökt skinka och basilika i en sås av grädde, vatten, rödvin, buljongtärning, soya och maizena brun redning

Våffelfest!

I fredags när det var våffeldagen hade vi bjudit över grannarna på våffelfest. Men vi vaknade på natten av att sonen fick magsjukan. Så vi gjorde om lite i menyn och hade våffelfest med bara familjen istället.

Barnen åt med sylt och grädde, men till oss andra fanns det 4 olika alternativ:

Tillbehör 1:
Röd lök, creme fraiche, stenbits rom, dill och citron



Tillbehör 2:
Avocadoröra med bacon (avocado, citron, vitlök, vårlök, turkisk youghurt)



Tillbehör 3:
Ost och skinkröra (riven blomkål, parmaskinka, creme cheese och basilika)



Tillbehör 4:
Chevrékräm (chevré, kesella, honung och rostade pinjenötter)

Jordärtskockssoppa med parmesansticks

Jag skulle ju försöka göra soppa lite oftare... Men nu blev det ialla fall soppa och då tänkte jag att jag skulle prova något nytt. Annars har jag 3-4 olika som jag varierar mellan.
Men min tanke är att vi ska prova lite olika soppor här framöver, så är det någon som har tips  så tar jag tacksamt emot.

500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 dl torrt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
2 1/2 dk Keldas matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Koka under lock i ca 15 min eller tills skockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll i grädden, värm och smaksätt med peppar.

Vi toppade soppan med parmachips och tryffelolja.



Till soppan serverade vi parmesansticks som barnen gjorde medans jag gjorde soppan.
Tag ett paket färsk smördeg och rulla ut på en plåt. Pensla med ägg. Riv parmesan och täck smördegen.
Hacka lite basilika och strö över. Skär remsor på ca 1 cm, vik dem på mitten och snurra. Pensla igen med ägg och ställ in i ugnen på 225 grader tills de har fått färg.



Veckomatsedel v.12

Måndag: Broccoli med bea (pannkakor till barnen)
Tisdag: Tacos
Onsdag: Jordärtskockssoppa med parmesansticks
Torsdag: Pasta med ost och skinksås
Fredag: Våfflor med tillbehör
Lördag: 40-års fest (som blev bröllop)
Söndag: Pizza/Thai

Citronkyckling med nudlar

4 port.
4 kycklingfileér
5 dl vatten
rivet skal och saft av 2 citroner
2 msk socker
4 tsk riven ingefära
4 tsk maizenamjöl
4 portioner äggnudlar
250 g broccoli
salladslök
1 burk minimajs
2 msk rostade cashewnötter

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den nästan klar. Häll över på en tallrik.
Häll vattnet i stekpannan tillsammans med citronskal, saft, socker och ingefära.
Blanda maizenan med lite vatten i ett glas och rör till en slät kräm. Rör ner i pannan och koka upp.
Lägg ner kycklingen och puttra ett par minuter tills kycklingen är klar och såsen har tjocknat.
Koka under tiden nudlarna och broccolin. Häll av vattnet och rör ner nudelblandningen i kycklingen. Dela minimajsen i mindre bitar och  rör ner den i kycklingen.
Skiva och ha i salladslöken. Strö över cashhewnötterna och servera!



Hjälp!

Sedan jag flyttade hemifrån (för väldigt många år sedan) så har jag köpt och prenumererat på olika mattidningar. Nu har jag så mycket tidningar att jag inte vet vart jag ska göra av dem. Jag kan inte riktigt med att slänga dem.
Hur gör ni andra? Vart/hur förvarar ni era mattidningar?
Har köpt tidsskriftssamlare och försökt att ha dem i, men det blir för mycket och jag vet inte vart jag ska ha dem...
Som sagt tips och ideér eftersökes!

Old el paso

Om jag får välja så gör Old el paso de bästa tacoprodukterna.
Tyvärr har de inte längre deras produkter i de affärer jag handlar. Taco-kryddan tycker jag funkar med andra märken, men ska jag göra faijtas så är det Old el paso som gäller, annars kan det vara...
Så när jag kommer in i en butik som har dessa varor så köper jag några påsar.
När jag kom hem med några påsar ihelgen så insåg jag att jag redan hade några :-)

Broccoli med bea

I måndags var det bara jag och de mindre barnen som skulle ha middag. Det fanns pannkakor kvar sen söndagsfrukosten så det fick barnen, men jag är inte så förtjust i det. Så jag gjorde en egen rätt till mig :-)

Koka färsk broccoli i mindre bitar i ca 5 min. Lägg i en ugnsfast form. Lägg på lite purjo och rökt skinka. Gör en påse bea och häll på. Strö på riven ost och ställ in i ugnen tills det har fått fin färg.

Våga prova, det är jättegott!!!





Bavette med citron och sparris

Bavette är min absoluta favorit bland pastasorterna just nu :-)

1 pkt bavette
50 g rostade pinjenötter och valnötter
1 finhackad vitlöksklyfta
25 g smör
3 dl matlagningsgrädde
1 citron
minst 50 g riven parmesan
1 knippe sparris
salt och svartpeppar

SMält smöret och fräs vitlöken gyllenbrun. Häll i grädden och saften av citronen. Häll i den rivna parmesanen och låt sjuda ihop.
Skär bort de grova ändarna på sparrisen och dela den i mindre bitar. Lägg ner i såsen och sjud i ca 5 min.
Häll såsen över den kokta pastan och strö över nötter. Krydda med peppar och servera.


Kryddiga köttfärsspett med klyftpotatis och två kalla såser

Det är en vecka sen jag gjorde dessa, men jag ska försöka komma ihåg vad jag hade i för de var helt klart värda att göra.

köttfärs
sambal oelek
ägg
mjölk
salt
peppar
spiskummin

Blanda samman ingredienserna och forma som "korvar" runt spetten. Lägg i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen på 225 grader tills de ser klara ut.

Kall sås 1:
Grekisk matyoughurt
honung
salt

Kall sås 2:
Grekisk matyoughurt
torkad mynta
vitlök
salt

Servera med klyftpotatis. Jag gjorde min av sparrispotatis.


De kryddiga spetten


Det blir jättegott att göra klyftpotatis av sparrispotatis


En sallad med bl a avocado serverades till

Veckomatsedel v.11

Måndag: Kryddiga köttfärsspett med klyftpotatis och två kalla såser
Tisdag: Bavette med sparris och citron
Onsdag: McDonalds
Torsdag: Citronkyckling med nudlar
Fredag: Baconlindad fisk med pressad potatis och sparris
Lördag: Middag hos min bror och svägerska, förrätt: friterad aubergine med honung och små toast med tomatsås, friterad banan och stekta vaktelägg, varmrätt: lax i ugn med senapstäcke och zucchini
Söndag: Restaurang pasta/pizza


Fredagsfisk

och tillbehör till fisken

Nötig kycklingcurry

Detta åt vi förra veckan och det var riktigt gott.
Jag hittade även detta recept i tidningen Festmat, med recept som blir klara på 20 min.

4 port
1 röd chili
2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe koriander
1 msk solrosolja
4 kycklingfileér
5 msk jordnötssmör
2 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
2 dl grekisk yoghurt
salt, peppar

Kärna ur chilifrukten och strimla en fjärdedel fint. Lägg resten i en matberedare eller mixer tillsammans med den skalade ingefäran, vitlöken, korianderstjälkarna och en tredjedel av bladen. Kör till en jämn smet, tillsätt lite vatten om det behövs.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Skär kycklingen i bitar och stek i 1 minut.Rör ner chilismeten och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt sedan jordnötssmöret, vatten, buljongtärning och youghurten. Låt såsen koka upp och sjud sedan i tio minuter eller mer, tills kykcingen blivit genomkokt och såsen har tjocknat. Hacka resten av koriandern och rör ner den mesta, strö sedan över resten tillsammans med den strimlade chilin.
Servera med ris.



Jurmala

Här kommer min helg i matbilder.
Jag kan ju säga att det är inte för matens skull man åker till Riga och bor på spahotell.
Det var inte jättedålig mat, men jag har ätit bättre...


Tomat och mozzarellasallad till förrätt första kvällen

En av tjejerna gjorde en felbeställning och fick in denna till varmrätt :-)
Den var liten men naggande god


Min varmrätt: kycklingtariyaki med pommes. Ingen höjdare...

Club sandwich till lunch


En latte med sugrör :-)

När det var shoppingdags så satte sig några av oss på en vinbar och drack bubbel :-)

En liten aptitretare i väntan på varmrätt. Varmrökt lax och en örtcreme. Godast på hela helgen!


Min varmrätt dag 2: Svamprisotto


Biff med potatisgratäng(?), varmrätt som flera andra tog

Veckomatsedel v.10

Måndag: Kycklinggryta med senapssås och potatis
Tisdag: Nachos
Onsdag: Kyckling med nötter och koriander
Torsdag: Köttbullar och makaroner
Fredag: Till Jurmala på spa!!!
Lördag: Jurmala
Söndag: Jurmala




Ut och fara

Imorgon bitti ska jag ut och fara. Kommer inte tillbaka förrens på söndag kväll.
Vi åt en god kycklinggryta igår som jag ska blogga om när jag kommer tillbaka, det var både färsk ingefära, koriander och jordnötssmör i såsen.
Vi får se vad resten av familjen hittar på när jag är borta, kanske blir det något att blogga om. Jag vet at de ska bort på Mellokväll med småplock på lördag.

Semlor



Idag är det semeldagen! 6-åringen påminde mig redan igår och då förstod jag att vi inte fick missa det :-)
Själv är jag inte så förtjust i semlor. Jag gillar egentligen varken grädde eller mandelmassa.
Efter skolan åkte vi till ett nyöppnat kondis i närheten, vilket så jättemysigt ut. Så dem ger jag minst ett besök till.
Jag köpte två semlor. Det blev 66:-! Sextiosex kronor för två semlor! Det är inte klokt. Nu var de i och för sig gigantiska, men ändå...
Tur att man bara köper en per år.

Efter middagen var det ialla fall dag. 6-åringen fick en egen och jag och 2-åringen delade på en, men han ville knappt ha alls så han fick en pinnglass istället.
Och behållningen av alltihop var att dottern njöt och tyckte att det var jättegott!!!







Ketchup

Vi är ingen ketchupfamilj. Har det hemma, men serveras endast till makaroner och korv. Nu har yngsta sonen fått smak för det. Han blir två snart. Idag plockade jag fram en låda ur frysen till honom till lunch. Det var biff bourgongon och ris och då säger han :-Ketchup!
Och ja en tvååring med 39-graders feber bråkar man inte med. Så han fick ketchup :-)

Gris blev ananaskaka

Eftersom det inte blev den middagen jag hade planerat så stod jag där med en öppen burk ananas. Jag hade bara tagit några skivor. Så då var det bara att hitta på något med resten.
6-åringen fick några förslag på vad vi kunde göra och sen valde hon. Det blev en sockerkaka med ananas och kokos.

75 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
1/2 dl ananasspad
ananas i små bitar
kokosflingor
brun farin

Smörj en form och "bröa" med kokosflingor.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver försiktigt i äggblandningen.
Rör ner smör och vätska. Rör tills smeten är slät.
Häll hälften av smeten i formen.
Blanda ananasen, farin socker och kokosflingor och lägg ett lager på smeten.
Häll på resten av smeten och grädda i ca 45 min i 175 grader.

Gris blev kyckling

Jag tog fram kassler igårkväll för att jag skulle göra kassler och ananas. Men när jag skulle börja med maten så slängde jag kasslern för den var dålig. Eller jag tror det ialla fall. Jag vågade inte chansa.
Så då stod jag där med potatis kokandes på spisen och en sås på grädde, senap och ananasspad. Och vad skulle jag göra med det???
Snabbt skulle det gå och inte kunde jag åka och handla.
Jag tog fram några kycklingfileér som jag tinade och skar i små bitar. Stekte dem och lade i lite ananasbitar och paprikastrimlor tills det fick lite färg. Sen hällde jag på såsen och lät det koka ihop.
Serverade med potatisen och höll tummarna.
Det gick bra! 6-åringen tog till och med en portion till.


Bilden före!!! Sen bytte jag kasslern mot kyckling och struntade i osten.


Efter!!! Kycklinggryta med kokt potatis

Febriga barn

Idag har jag varit hemma med två febriga barn. 6-åringen är på bättringsvägen, så hon får förhoppningsvis gå till skolan imorgon. Men tvååringen har haft hög feber hela dan.
Igår kväll åkte jag och handlade eftersom jag vet att jag inte kommer iväg till någon affär på ett par dagar. På söndagar är det så tråkigt att köpa bröd så igår köpte jag frysta frallor.
Jag provade en ny sort.
Det var tre olika sorter i, tre av varje. De var väldigt goda, men löjligt små.





Det är väldigt gott med "nybakade" varma smörgåsar på morgonen :-)

Veckomatsedel v.9

Sportlov!!! Vi har jobbat mån och tis, sen har jag och barnen varit lediga.

Måndag: Sparrissoppa, brödkrutonger och skinkchips
Tisdag: Vita bönor och fläskkött för maken och småbarnen, Kista C för mig och äldsta dottern. Jag åt libanesiskt och hon åt quesedillas.
Onsdag: Spagetti och köttfärssås
Torsdag: Couscoussallad
Fredag: Sallad med blåmögelost, päron och valnötter serveras med kallskuret
Lördag: Middag hos svärföräldrarna; rårakor med löjrom till förrätt, älgstek, hasselbackspotatis, sås och sallad till varmrätt och hallonmousse med bär till dessert
Söndag: Fläskfilé med mango chutney och ris


Fredagssallad (innan vi lade på valnötterna)

Lyxfrukost

Vi är ingen frukostfamilj, vi vuxna ser det mest som något onödigt måste. Och fast vi försöker att inte göra det så har vi påverkat våra barn. Men de är ändå jätteduktiga på att äta frukost. De borde lära oss.
Därför känns det extra roligt att kunna tipsa om frukostmat :-)

Ibland när vi vill lyxa till det och mysa någon helgmorgon så köper vi croissanter på burk. Det är supersmidigt och väldigt gott.




Man öppnar burken genom att vrida den och så pop! hoppar degen ut.
Sen delar man den i "perforeringarna".
Fyll med vad du vill ha. Vår favorit just nu är ost och skinka. Dottern väljer helst
sylt och choklad.


Skjuts in i ugnen i ca 12 min.




Couscoussallad

Igår till middag skulle jag prova ett nytt recept som jag hitatt i en tidning. Jag och maken åt det som det var. Till barnen gjorde jag couscous med dressingen och la majs, tomater, köttbullar och korv i små skålar så att de fick ta tillbehör själva. Vi vuxna åt skinka till.
Det var gott och vi gör det säkert igen. En bra matig lunchsallad en sommardag eller tillbehör till grillat. (Gissa om jag längtar tillsommaren)

4 port
200 g couscous
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk pesto
1 msk pressad citron
3 msk olja (jag använde rapsolja)
1 ask körsbärstomater
2 avovcado
150 g mozzarella
 en handfull salladsspenat (hittade jag inte så jag tog babyspenat)
3 dl vatten
salt, peppar

Koka upp vattnet och buljongtärningen. Ta av från plattan och häll i couscousen. Lägg på locket och låt stå i fem minuter.
Blanda pesston med citronsaften, olja och kryddor (jag tog mer än vad som stod i receptet, ca 1,5 ggr)
Häll pestoblandningen över couscousen och rör med en gaffel.
Halvera tomaterna och tärna avocadon och mozzarellan. Blanda ner i couscousen. Avsluta med att försiktigt blanda ner spenaten.



RSS 2.0