Sik och äggröra på rostad kavring

Detta hade vi också på julbordet. Skulle funka jättebra som en förrätt eller som drinktilltugg.

Till 6 pers
3 ägg
200 g rökt sik utan skinn och ben
1/2 rödlök
1/2 dl creme fraiche 
1/2 dl majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk hackad bladpersilja
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 tsk hela dillfrön
6 skivor kavring
1 msk smör

Koka äggen 5-6 min. Skala och skär äggen i grova bitar.
Dela siken i bitar. Skala och finhacka rödlöken.
Rör ihop creme fraiche, majonnäs, dill, persilja, citron, salt, peppar och dillfrön.
Vänd i ägg, sik och lök.
Skär bort kanterna på brödet och stek dem i smöret.
Lägg fyllningen på brödet och servera.



Laxcocktails med wasabimajonnäs

Dessa hade vi på julbordet, men det passar lika på som förrätt på nyår eller varför inte på 12-slaget :-)
Till vegetarianen och oss som inte gillar gravad lax, gjorde jag utan lax och de gick lika bra det.

6-8 glas
100 g gravad lax
1 avokado
100 g cocktailtomater
100 g mango (funkar med fryst om det inte finns färsk)
1/2 finhackad röd chili
saften från 1 pressad lime
2 msk olivolja
salt & peppar

Wasabimajonnäs:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
salt & peppar
1 msk wasabipasta

Majonnäsen: Kör äggula, vinäger och senap med en stavmixer.
Tillsätt oljan lite i taget. Smaka av med salt, peppar och wasabi. Ställ kallt tills det är dags att servera.

Skär lax, avokado, mango och tomater i små tärningar.
Blanda allt det skurna med chili, lime och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela i snapsglas och toppa med majonnäsen.
Garnera med lime.



 

Julmat

Här kommer lite axplock från julbordet hemma hos oss på juldagen.
Några av recepten kommer inom kort, vill ni ha andra så hojta till :-)


Kallskuret


rökt sik och ägg på kavring (recept kommer), julsallader


Sillar, vegetariska och "vanliga"


risonisallad med apelsin, ruccola och halloumi


Apelsin och timjan grilljerad julskinka


Mammas veggorulle med svamp och julkryddor


lite korv :-)


Tjocka revbensspjäll med hickory och ingefära

God fortsättning!!!

Nu har vi haft flera dagar med massor av god mat och träffat en massa trevliga människor.

På julafton var vi hos svärföräldrarna och firade med julbord, Kalle, tomte och en massa klappar.

På juldagen var vi här med min sida av familjen. Full fart med fyra spända barn. Julmat och klappar igen.

Annandagen var det tradiotionsenlig knytis med kompisar. Ca 30 pers. i en liten lägenhet och asiatiskt tema. Supertrevligt! Jag gjorde för första gången kycklingspett med jordnötssås osm blev riktigt bra så den ska jag göra igen. Fick tyvärr inga bilder av maten, men det fanns vårrullar, sushi, wraps, grytor och sallader på menyn. Allt var väldigt gott!

Igår kväll hade vi barnfritt på stan med några kompisar. Då var vi och åt på en tapasrestaurang. Mycket gott och mycket trevligt!


Del av julbordet på julafton hos svärföräldrarna


Dukning hemma hos oss på juldagen :-)




Godisfatet med bara hemlagat :-)

God Jul!!!

Hoppas att alla hade en underbar julafton igår!!! Det hade jag ;)

Just nu håller jag på och förbereder dagens julfirande. Idag firar vi med min sida av släkten och vi ska vara här. Så det får bli recept en annan dag...

Ha det så jättebra och passa på att koppla av och njuta!!!

Kokoskakor med saffran

Otroligt lätta kakor att baka. 7-åringen gjorde nästan allt själv. Det var på slutet när hon skulle klicka upp alla som tålamodet tog slut :-)

100 g kokos
1 ägg
25 g smör
1/2 dl råsocker
1/2 pkt saffran

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda alla ingredienser till en smet.
Klicka upp smeten på ett bakplåtspapper.
Forma dem lite toppiga.
Ställ in i ugnen i 10 min på 175 grader.

Enbärs- och ingefärssill

Idag har jag lagt in sill för första gången. Så nu får vi hålla tummarna för att den blir bra. Själv äter jag inte sill så det får andra avgöra :-)
Det var jättelätt så om det blir bra ska jag göra det själv i fortsättningen också.
Vi ska vara hemma hos oss på juldagen och då tar svägerskan med sig två sorter som de har gjort. Både de sorterna är krämiga, så därför gjorde jag en klar.
Jag hade letat fram lite olika förslag och så fick maken, som ska äta sillen, välja vilken jag skulle göra. Det blev ingefära och enbär.

1 burk inläggningssill
1 morot
lag:
1 cm färsk ingefära
1/2 gul lök
1/2 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
5 krossade enbär
3 krossade vitpepparkorn
1 lagerblad
garnering:
rosmarin
enbär

Skala och riv ingefära grovt.
Skala och skiva löken.
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt den kallna.
Skölj sillfiléerna och skär dem i sneda bitar.
Skala moroten och skär den i ganska tnna skivor-
Varva morotsskivor och sillen i en burk och häll över den kalla lagen.
Ställ i kylen i ett dygn.
Garnera med rosmarin och enbär vid servering.


Bara en vecka kvar...

Jag har ägnat en del tid sista dagarna till att bläddra i mattidningar med jultema.
På julafton ska vi vara hos svärföräldrarna och då brukar det bli ett ganska klassiskt julbord. På juldagen ska vi vara här med min mamma och mina bröder med familjer. Då har alla ätit julbord på julafton så vi ska ha ett nedbantat julbord, med bara det vi verkligen vill ha. Känner jag oss rätt så blir det endel ialla fall...
Som sagt så har jag förslkt att hitta inspiration till lite "nya" rätter.
Jag hittade ett fint citat i en av tidningarna, som jag inte kommer ihåg vem som hade sagt, men det var såhär:
Julen är ingen högtid, det är en känsla!!!

Jag har hunnit göra lite julgodis och bjuder på lite bilder och inspiration till er:


Gissa vad det ska bli? Rocky roads förstås :-)


Elins gottisar; choklad, dumle och marshmallows



Och så blev det saffransbullar lagom till Lucia. Kesella, ägg och vit sirap i degen gör den luftig och saftig.

Jag har även gjort knäck, kola och mjölkchokladfudge. Så nu ska jag försöka koncentrera mig på maten fram till jul :-)

Lucia

Hoppas att ni haft en trevlig Lucia med lussebullar ocoh pepparkakor!!!
Det har jag :-)
Började morgonen med att titta på Lucia på tv, sen var det Luciatåg på jobbet och höjdpunkten var förstås på em när det var Luciatåg på sonens förskola :-)
Han har sjungit och övat härhemma i flera veckor. Men när det var dags så kom inte ett pip ur honom. Sötnos!!! Efteråt sa han att han visste att det skulle komma mycket folk, men imte så himla mycket :-)
Ja är man 2,5 år så kan man ju inte begära så mycket



Våra skåp ekade tomma härhemma så efter middagen har jag varit en sväng och storhandlat. MEn innan dess var jag tvungen att "trolla" fram någon middag.
Det blev en lövbiffsgryta med dijon och ris. Riktigt gott faktiskt!

3 port.
450 g lövbiff
1 gul lök i tunna klyftor
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2,5 dl mellangrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk soja
2 tsk svartvinbärs gelé

Strimla köttet och stek det nästan klart. Lägg ner löken och fräs ett par minuter.
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka i 5-10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Ha på lite maizena brun redning tills du fått den konsistens du vill ha.
Servera med ris och sallad.

Torkade tomater i olja

Jag har gjort detta tidigare, men det blev så bra så jag provade igen och då vill jag även passa på att påminna er om att göra dessa. Det är så enkelt och blir så otroligt gott!!!

500 g små tomater
2 dl olivolja
2 tsk torkad basilika
3-4 vitlöksklyftor
3/3 tsk salt

Dela tomaterna på hälften och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Snittytan ska vara uppåt.
Sätt ugnen på 75 grader och ställ in tomaterna i 4-6 timmar. Ta ut plåten och låt tomaterna svalna.

Blanda olja basilika och salt.
Varva tomater oljan och vitlöksklyftor i en burk med tättslutande lock.





Chokladkaka

Denna kaka blev jag bjuden på av en kollega i somras, sen dess har receptet legat och väntat. Men  när maken fyllde år var det dags att prova.
Denna kaka passar alldeles utmärkt såhär till jul, för toppingen smakar som kola.
Jag gjorde den i en långpanna, men det gär även bra att göra den i två runda formar.

I receptet står det att kakan blir godare efter någon dag, så jag gjorde den dagen innan och den var jättegod och blev mycket uppskattad. Och så blev rutorna snygga också :-)

Chokladkaka

300 g smör
4 1/2 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 gr choklad
2 dl socker
100 g smör

Smält smöret och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda samman allt och bred sedan ut i långpanna.
Grädda i 175 grader 15-20 min.

Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en gryta. Koka under omrörning 15-20 min.
Tag av grytan från plattan. Vispa i smöret.

Bred glasyren över kakan.
Låt stå över natten.

Födelsedagar

Ojojoj, vad jag har varit dålig på att blogga sista tiden... Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. me
Men tiden och orken har inte räckt till.

Den 1 dec fyllde min man 40 år! Vi ska ha gemensam fest i sommar så nu hade vi "bara" bjudit in den närmsta släkten på middag. Vi var ändå 20 personer, så det var full fart. Väldigt trevligt var det!
Vi hade köpt färdigskivad rostbiff och så hade jag gjort potatisgratänger. Till det serverade vi hemmagjorda torkade tomater, sallad, syltlök, rostad lök, bröd, brie m.m.
Efter det fick de chokladkaka som jag ska bjuda receptet på lite senare, de fick också två olika sorters biscotti och rocky roads.
Jag tror att de var mätta när de gick härifrån :-)





Vi avslutade makens firande med att bara vi två åkte till Knivsta och Nova park hotell. Jaag har skrivit om det i ett tidigare inlägg. Men vi hade det fantastiskt där. Blev bortskämda och fick jättegod mat!!!

Igår var det min tur att fylla år. Jag har ett år kvar till 40, och eftersom dte har varit så mycket annat så hade jag sagt att jag inte ville firas. Men jag har blivit firad ordentligt i två dagar!!!
Jag har haft fika härhemma, varit iväg och fikat med mamma och en kompis, shoppat, haft middagsgäster och fått en massa hälsningar och paket.
Jag hade sagt till min man att jag ville gå ut och äta lunch idag och att han skulle boka något. Så imorgose gjorde vi oss iordning och åkte iväg. Jag visste att vi skulle äta brunch men inte vart. När vi kom fram så var vi på Fåfängan inne i Stockholm. Där var även min bror och hans sambo, mina svärföräldrar och middagsgästerna från igår. Jag blev ganska förvånad!!! Men det var supertrevligt!!!
Däremot var maten mer julbord än brunch i min smak.


Tallinn

Förlåt, jag har varit jättedålig på att blogga sista tiden. Men jag har endel recept som ligger och väntar på att få komma ut på bloggen. Men just nu är jag så trött så jag orkar inte skriva så mycket.
Ni får istället lite inspirationsbilder från vår middag på Tallink spa hotell i Tallinn.
Det regnade och blåste den dagen vi skulle gå på stan så vi bestämde oss för att äta middag på hotellet och det gjorde vi rätt i. Vi fick jättebra mat med fantastiska uppläggningar.


Pasta med sex sorters ost


Pasta med ankconfit


Traditionell rätt från Tjejenien (?)


Bbq kyckling och stekt pasta



Fläskkött i olia tappningar


Lamm


6-åringens fruktsallad!!!


7-åringens pannkakstårta


Underbar osttallrik


dessert i årstidens tecken


Chokladkaka och rödvinssorbet

Nova park hotell

Befinner mig på Nova park hotell i Knivsta. Jag och man man kom hit igår och började med afternoon Tea och spa med massage och avkoppling. Vi har även hunnit med en fyra rätters middag och en stor fin frukostbuffe. Nu ska vi gå ner i spa avdelningen och realexamen lite innan vi beger oss hem igen.
Detta är verkligen ett ställe jag kan rekommendera. Jättefin spa avdelning, superbra mat och otroligt trevlig personal.

RSS 2.0