Trevlig advent!!!
Jag bloggar igen när jag kommer hem. Men jag hoppas att ni har en jättetrevlig första advent med glögg och pepparkakor.

Tex Mex Tapas
Jag har även provat vissa produkter hos vänner och på Mitt kök-mässan under perioden.
Quesedillas

Fördela riven ost och strimlad rökt skinka på ett bröd, lägg ett annat ovanpå och stek i torr panna på båda sidor. Skär i tårtbitar och ät.
Dessa tyckte vi om alla tre! Betyg 4/5
Tostaditos med skinka

Det här var ett av recepten i receptboken som följde med. Tostaditos med rökt skinka och mango mojo.
Ingen favorit alls. Vi gillade inte mango mojon alls, jag tyckte att den smakade konstgjort.
Betyg 1/5
Tostaditos med rostbiff

Tostaditos med rostbiff, escabeche och rostad lök. Det här var en riktigt bra smakkombination.
Betyg 3,5/5
Jalapenos med cheddar och bacon

Skär cheddarost i stavar och lägg i jalapenosen. Rulla en halv skiva bacon runt varje och ställ in i ugnen tills det ser klart ut.
Dessa var också riktigt goda. Det var väldigt olika styrka på jalapenosen, så vissa var jättestarka och vissa mindre starka.
Betyg 4/5
Guacamole

2 avokados, 1 pressad lime, 1 msk tapas spice mix, 1 jalapeno i små bitar
Mosa avokadosen och blanda med resten.
Detta var ingen höjdare alls. Smakade konstgjort av kryddmixen.
Vi tycker jättemycket om guacamole i vår familj, men denna fick jag slänga nästa all...
Betyg 1/5
Lövbiffsrullader
Idag blev det rullader på lövbiff, det blev väldigt gott. Dottern åt hur mycket som helst.
3 portioner
5 lövbiffar
pesto
10 skivor rökt skinka
hyvlad parmesan
strimlad basilika
salt
peppar
1 dl vatten
1/2 msk soya
1 msk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk madeira
1 msk maizena brun redning
Bre pesto på lövbiffen, lägg på skinka, ost och basilika och rulla ihop.
Sätt en tandpetare igenom så att rullen håller ihop.
Stek rulladerna runt om så att de får stekyta.
Häll på vatten, kalvfond, soya och madeira. Låt det koka på svag värme i ca 10 min.
Slå på grädde och låt det koka ihop i ytterligare 5 min. Häll på redningen och koka upp.


Hasseludden och STF
Jag har hört mycket om det stället innan och framför allt om maten. Och bara positivt. Så jag blev väldigt besviken på maten. Det var ingen som tyckte att maten var bra. Men det kanske är så att gruppen var för stor (250 pers) Det som många var nöjda med var förrätten i måndags, det var sushi. Men jag tycker inte om sushi. Men jag åt en!!! (tyckte inte att det var gott, men jag åt ialla fall...)
Jag blev också positivt överraskad över alla människor och bra idéer. Många av vandrarhemsvärdarna driver även restauranger och gör upplevelser kring det. Jättespännande att få lyssna på!
Nu ska jag titta på Grey´s anatomy och provsmaka en ost som jag köpte på mässan :-)


Biscotti
Igår var det dags igen. Men den här gången hade jag ett annat recept och smaksatte med saffran och mandlar. Det doftade jul i hela huset :-) Och de blev riktigt goda. de ska jag försöka spara så att jag kan bjuda på dem när min man fyller år den 1 dec.
3 ägg
125 g smör
200 g socker
1 g saffran
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g skållad mandel
rivet skal från en halv nytvättad apelsin
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka mandeln i ugnen i ca 5-10 min. Grovhacka den när den svalnat.
Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.
Smält smör och tillsätt saffran.
Vispa äggen och sockret, tillsätt de torra ingredienserna. apelsinskal, hackad mandel och det smälta smöret. Rör tills allt har blandats.
Rulla degen till 4 längder och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
Låt längderna svalna lite och skär sedan i sneda bitar.
Sänk värmen till 120 grader.
Ställ in i ytterligare ca 30 min.
Stäng sedan av ugnen och låt dem stå ytterligare ca 5 timmar.

Veckomatsedel v.46
Tisdag: Spagetti och köttfärssås
Onsdag: Tomatsoppa och pizzasnurror
Torsdag: Stekt lax, potatis och rödbetor med chevre
Fredag: 40-års fest
Lördag: Tacos
Söndag: Hasseludden, konferens

Pizzasnurror
När jag var på Mitt kökmässan så fick jag med mig en massa recept-häften hem. Ett var från Delize och de hade en massa pizza recept. Då kom jag på att jag ville göra pizzasnurror till soppan.
Jag köpte en färdig deg, så det var lätta att göra och alla tyckte att de var jättegoda :-)
1 rulle färdig pizzadeg
2 msk tomatpure
1 msk chilisås
2 msk krossade tomater
salt, peppar, oregano
purjolök
rökt skinka
ost
olivolja
oregano
Blanda ihop tomatsåsen och bred ut på pizzan.
Toppa med ost, purjo och strimlad skinka.
Ringla på lite olivolja och strö på oregano.
Rulla ihop pizzan som en rulltårta och skär i 1 cm tjocka skivor.
Lägg på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10 min


Potatiskaka
Potatiskaka
3 port.
1 gul lök
1 morot
10 potatisar
salt
smör
Skala lök, morot och potatis riv dem grovt i en matberedare.
Stek i smöret i en stekpanna i ca 15 min. Rör om då och då.
Låt kakan få stekyta i slutet.
Servera med bräckt (lättstekt) kassler, grönsaker och bearnaisesås.

Nu ska jag krypa ner i sängen och bläddra i några av alla mattidningar som jag köpte på "Mitt kök" mässan i fredags.
Veckomatsedel v.45
Tisdag: Club sandwich
Onsdag: Falukorv och makaroner
Torsdag: Fläskfilé med pesto och parmesan, klyftpotatis och sparris
Fredag: Mitt kök-mässan
Lördag: 40-års fest
Söndag: Thai hämtmat
Söta grytor
I onsdags var jag i Barkarby och shoppade, då var jag bland annat in i en inredningsbutik som heter Chilli. Har inte varit där tidigare, men helt klart värt ett besök. Jag lyckades göra av med ganska mycket pengar...
Bland annat hittade jag dessa söta små grytor. Jag köpte 6 st och tänker att man kan göra små potatisgrejjer att servera till kött/fisk. Eller små förrättssoppor, eller???
Har ni förslag så tas det tacksamt emot :-)


Fläskfilé med pesto och parmesan
Men då tänker jag vara på Mitt kök-mässan, så vi åt lite god mat och tog ett glas vin idag :-)
Passade även på att använda lite parmesan i matlagningen eftersom jag har fått glädjen att buzza den.
4 port.
ca 500 g fläskfilé
pesto
Zeta Parmigiano Reggiano 28 mån
smör
1 kg sparrispotatis
flingsalt
olivolja
sparris
smör
Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån
Dela potatisen i klyftor och lägg i en plåt. Häll på olivolja och salt och ställ in i ugnen på 225 grader tills i ca 30-40 min. Tills potatisen är klar.
Putsa filén och skär den i skivor. Stek skivorna så att de får stekyta och lägg i en ugnsfast form.
Klicka på pesto och toppa med en skiva parmesan.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
Bryt av de nedersta delarna av sparrisen och stek den i smör. Toppa med flingsalt och riven parmesan.



Veckomatsedel v.44
Tisdag: Linköping, Tapasrestaurang
Onsdag: Linköping, pannbiff, potatis och sås
Torsdag: Linköping, Thaibuffé på vägen hem
Fredag: Panerad rödspätta, pommes och remolade
Lördag: Resataurang: La Famiglia
Söndag: Citronkyckling och ris

Fredagsfisk

Citronkyckling, recept hittar ni här
Testlagat
Förra veckan fick vi de första recepten och det var flera jag kommer att prova.
Det här var det första vi provade och jag rekommenderar er verkligen att prova.
4 port.
4 kycklingfileér
olivolja
1 1/2 msk röd currypasta
1 1/2 msk olivolja
12 dl vatten
4 pkt snabbnudlar
1 romansallad
hackad koriander
Blanda kycklingen med currypastan och olivoljan i en skål och låt stå i 10 min.
Stek kycklingen i olivolja, ca 5 min på varje sida. Efterstek under lock i ca 5 minuter, tills kycklingen är klar.
Koka upp vattnet och buljongpulvret som finns med bland nudlarna.
Lägg i nudlarna och koka enligt anvisning på paketet.
Skär romansalladen i grova bitar .
Skär kycklingen i skivor.
Ta upp nudlarna ur buljongen och fördela den i skålar.
Lägg salladen i buljongen, koka upp och fördela över nudlarna.
Lägg på kycklingen och garnera med korinader.

Jag är inte alls förtjust i snabbnudlar och blev positivt överraskad. Det här kommer vi defenitivt att göra igen!
Julsmak
Jag hade väldigt höga förväntningar då jag gillar både papparkakor och dumle väldigt mycket.
Men... det var inte alls så goda som jag hade hoppats på. Det var absolut inte äckliga, för jag lyckades ändå stoppa i mig ganska många :-)
Men det kommer inte att bli någon favorit. Däremot ska jag absolut prova att baka/göra godis av dem till jul.

(Hade ingen kamera i närheten så jag har lånat bilden av dottern)
Mässan
Det är möjligt att jag kan komma loss torsdag eftermiddag.
Tidigare när jag har varit på matmässan så har jag alltid gått på helgen, så nu undrar jag om någon av er läsare har varit där under vardagar tidigare och hur det är?
Är det någon annan som ska gå på mässan i år?
Kommer ihåg att jag förra året tyckte att det var mest försäljning och att det kändes lite konstigt att betala 140:- för att få shoppa...
Ja, det är en hel vecka tills dess så jag får se om jag kan planera in något besök.
Kladdkakemuffins med after eighttopping
Förra lördagen när vi hade gäster här så bjöd vi på detta till dessert.
Jag brukar ofta prova nya recept på dessa gäster och de senaste gångerna när de har varit här så har desserterna inte varit någon höjdare. Så när jag såg det här receptet tänkte jag att det där går inte att misslyckas med :-) Och det gjorde det inte. De blev jättegoda!
12-14 st
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
Topping:
3 dl vispgrädde
150 g After Eight
Smält smöret.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med socker och rör ner det smälta smöret.
Blanda ner de torra ingredienserna. Rör ihop till en jämn smet.
Skeda upp smeten i muffinsformar. Använd gärna dubbla formar.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 min. Låt svalna.
Koka upp grädden och dra kastrullen av plattan. Tillsätt snabbt chokladen och rör tills det har smält.
Ställ in i kylen i minst tre timmar, men gärna över natten.
Vispa toppingen fluffig med elvisp.
Spritsa den på bakelserna.
Stekt gös
Till varmrätt i lördags bjöd vi på stekt gös på en bädd av sparris, morot och salladslök. Till det var det en citron och smörsås och ett potatis och jordärtsskocksmos.
Vi hade från början tänkt att vi skulle servera torsk, men det fanns inte i affären så det fick bli gös och det var verkligen jättegott.
Det är så bra med fisk, för även om man blir ordentligt mätt så blir man aldrig sådär äckligt mätt. Trots gräddsås och mos :-)
Eftersom vi hjälptes åt att laga maten så har jag inga mått på hur mycket vi hade av varje, men jag skriver ner ingredienserna.
Gös
vetemjöl
smör
morötter
sparris
salladslök
potatis
jordärtsskockor
smör
grädde
riven västerbotten
ägggula
salt
peppar
grädde
fiskbuljongtärning
vitt vin
pressad citron
salt
vitpeppar
smör
Skala potatis och jordärtsskockor och koka i ca 20 min. Häll av vattnet och häll ner gräddeo ch smör. Mosa till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ha i lite riven västerbotten och äggula. Fördela moset i små ugnsfasta formar och ställ in i ugnen tills de har fått färg.
Ansa primörerna och fräs dem i smör i ett par minuter. Lägg dem snyggt i botten på tallrikarna.
Salta och peppra fisken och vänd den i mjöl innan den steks i smör. Lägg den på primörerna.
Häll grädden i en kastrull och ha i buljongtärningen. Pressa i en citron och häll i vitt vitt. Låt allt koka upp och koka ihop i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att ha i en ordentlig klick smör.
Häll såsen på fisken och toppa med räkor, citron och hackad gräslök.