Skumtomtefudge med smak av clementin

Första julgodiset gjordes redan i onsdags :-)
Årets smak på skumtomtarna är clementin. När jag såg det och såg att de hade erbjudande för 5:- / påse så kände jag att jag bara måste testa att göra fudge på den.
Och då tänkte jag inte fel. Det blev jättebra, väldigt fräscht och inte så sött. Testa!!!
 
Det tar bara ca 15 min och är väldigt lätt. Jag och dottern passade på när middagen stod i ugnen :-)
 
14 st skumtomtar med smak av clementin
2 dl socker
50 g smör
1 dl grädde
150 g vit choklad
 
Häll alla ingredienser utom chokladen i en kastrull.
Klipp tomtarna i småbitar och låt allt smälta under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills chokladen smält och häll upp smeten i en form som är klädd med bakplåtspapper.
Ställ i kylen tills den svalnat.
Ta ut och skär i lagom stora bitar.
 
 

Trevlig 1:a advent till er!!!

Hoppas att ni har haft en mysig 1:a advent!!!
Jag påbörjade pyntandet igår och färdigställde idag. Härhemma är det vitt, silver och grönt som gäller på advent, det röda åker fram den 23:e.
I förmiddags bakade jag och sonen saffransbullar och när han åkte på fotbollsträning så hann jag med en omgång pepparkaksbiscotti.
Efter middagen så hade alla barnen kommit hem så då tände vi första ljuset och fikade med nybakade bullar, julmust, skumtomtefudge och biscotti. Mysigt!
Nu ska jag försöka att inte stressa runt så mycket i december, passa på att njuta av allt det goda som hör december och julen till.
 
Änglarna får flytta in till advent :-)
Min lilla hjälpreda i köket
Fikabordet. Jag tog bilder där hela familjen var med, men det var alltid någon som blundade eller gjorde en konstig grimas, så det får bli så här istället...
Det mesta av degen blev klassiska lussekatter, men sen gjorde jag en varsin sockerkringla. De blev väldigt saftiga och goda (och söta).
 
 
 
 

Fläskfilégryta med mango chutney

Vissa rätter gör sig verkligen inte på bild...
Men jag vill ändå bjuda på detta recept för att det är så himla gott.
Och så är det lättlagat och går snabbt ;-)
Jag har skrivit om det tidigare här, men det var flera år sedan så jag gör det igen för er som har missat.
Vi fick det här första gången hos goda vänner, men sen har den återkommit hos oss ofta.
Detta fick bli vår söndagsmiddag :-)
Tidigare har jag serverat med ris och couscous, men den här gången provade vi klyftpotatis till. Det gick alldeles utmärkt, men jag tror att jag föredrar ris.
 
6 port.
2 st fläskfilé på ca 500 g st
1 purjolök
1 dl mango chutney
5 dl grädde
2 st köttbuljongstärningar
2 dl vatten
2 msk soja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk malen ingefära
 
Blanda mango chutney, grädde, vatten, buljong, soja, ingefära och vitvinsvinäger i en traktörpanna och låt det koka ihop.
Putsa köttet och strimla det.
Stek i omgångar i en panna och lägg över i såsen.
Strimla purjon och stek den och lägg ner i grytan.
Låt allt koka ihop i ett par minuter.
 
 
 
 
 

Alcazar

I våras var vi på 40-års fest och gav bort en biljett och middag till Alcazar på Hamburger börs.
Vi tjejerna i sällskapet valde att köpa egna biljetter och följa med. Så i lördags var det dags :-)
Vi hade en riktigt trevlig kväll!
Vi började hemma hos en av tjejerna med plockmat och bubbel och så hade vi förstås Alcazar i högtalarna!
 
Vi hade bokat middagplatser på Hamburger börs, så vi var tvungna att ta minst en varmrätt var. Jag hade valt en ekoröding. Den var över förväntan. Oftast tycker jag inte att det är så bra mat när de ska laga till så många på en gång. Men det var som sagt helt ok.
 
Jag är inget större Alcazar-fan, men showen var riktigt bra. Det märks att de är proffs. Hög fart, bra koreografi, lagom långt och mycket disco!!!
När showen var slut var de snabba med att få bort en del av borden och sen var det disco med mycket 80-tals disco. Så det var trötta fötter dagen efter ;-) 
 
 

Macka till middag???

-Nej, man kan inte äta macka till middag, sa min 6-åring efter att ha frågat vad det blir till mat.
-Jo, det kan man visst!
Så länge man har mycket matigt pålägg så går det jättebra :-)
 
Jag var i Göteborg på trampolintävlingar hela helgen och när jag kom hem i söndags så stod min man och gjorde köttgryta. Mums!
Han hade köpt ett levain-bröd till grytan som han glömt att ta fram. Så när jag såg det igår morse så kom jag på att jag ville göra kycklingmackor till middag.
 
Min förkylning sitter fortfarande i och det påverkar bl a att jag inte har någon fantasi överhuvud taget när det gäller matlagning... Idag när jag gick runt i affären kunde jag inte komma på vad man äter till middag. Till slut blev det färdig pastasås som jag kryddade upp med skinka, purjo och champinjoner. Så roligt har vi det ;-)
 
Men mackorna igår blev ialla fall väldigt goda. Jag serverade allt i små skålar och så fick alla bygga sin egen macka.
Det fanns:
Ruccola, gurka, paprika, gul lök, rostad lök, champinjoner, sockerärtor, tomater, avocado, bacon, kycklingfile och en sås på creme fraiche, chilisås, curry och vitlök och så rostat levain-bröd.
 
 
 
 
 

Parmesanscones

Jag och äldsta dottern hinner knappt se varandra längre, vi har helt olika arbetstider och sovtider. Så igår morse när det bara var hon och jag hemma passade jag på att göra mysfrukost till oss.
Jag serverade henne en nygjord latte, en hallonsmoothie och nybakade parmesanscones med massor av pålägg.
Vi hade en riktigt mysig stund vid frukostbordet innan det var dags att göra saker på varsitt håll igen.
Jag är inte så jätteförtjust i scones, då de oftast blir smuliga och torra, men jag provade ett nytt recept som var riktigt bra.
 
16 st
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl mjölk
3/4 dl grädde
1 dl finriven parmesan
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Finfördela smöret i mjölet.
Rör ner mjölk och grädde och arbeta ihop till en deg.
Platta ut degen och stansa ut 16 st rundlar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite grädde.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10-12 min.
 
Kanske något att bjuda på till helgfrukosten?!
Själv åker jag till Göteborg och ska vara domare på trampolintävling hela helgen
 
Trevlig helg!

Vilken helg!!!

Jag trotsade min förkylning helt i helgen och följde mina fullspäckade planer. Det är absolut inget jag ångrar!!!
 
I fredags hade jag tagit ledigt från jobbet och tillbringade hela dagen på Mitt kök mässan i Älvsjö. Det blir ju mindre och mindre mat och mer och mer vin på den mässan. Men eftersom jag är inställd på det så blir jag inte besviken. Vi lyckades ändå gå där hela dagen och kom hem med både salt, ost och lax :-)
 
I lördags var det dags för tjejklubbsträff. Vi startade morgonen med en timmes yoga och en timmes mindfullness. Superhärligt!
Efter en god indisk lunch så var det dags för akvarellmålning. Inte riktigt min grej, men det var kul.
När jag kom hem så hade min älskade man gjort middag på laxen jag köpte på mässan.
 
Först fick jag lite bubbel och snittar
Sen en förrätt av ungsbakade sparrisar med vinegrätt, parmaskinka och salmalax.
Sparrisen var så otroligt god! Jag måste kolla med honom hur han gjorde.
 
Till varmrätt fick vi nudelsallad med bla mango, chili och koriander och till det sotad salmalax.
Sen fick jag krypa ner i soffan och vila :-)
 
Hela söndagen tillbringade jag i gympahallen.
Jag var domare på en regionstävling i trampolin och dmt.
Det var över 100 gymnaster som tävlade, bland annat min duktiga dotter.
Hon lyckades ta sin första medalj och gjorde sina föräldrar väldigt stolta!

Efter att jag lagat fars-dags middag till maken var det sängen som gällde.
Kanske inte jättekonstigt att min förkylning inte vill ge med sig....
 
 
 

Pasta med tomatsås och små biffar

Jag har en förkylning som inte vill släppa, den har hållit i i över två veckor nu... Hostar hela nätterna.
Imorgon är jag ledig så då är planen att försöka vila under förmiddagen. Sen blir det full fart på em. ;-)
Men orken finns inte riktigt, så eftersom det var drop-in fika på fritids idag så hoppade jag över att åka och handla. Det fick bli någon middag av det som fanns hemma.
Men jag tycker att jag lyckades få ihop det riktigt bra. Det var bara jag och de två yngsta hemma, men alla åt och tyckte att det var gott.
 
4 port
Biffar
500 g köttfärs
1/2 dl mjölk
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
 
Tomatsås
1/2 msk råsocker
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 kartong krossade tomater
1 msk tomatpure
1 msk balsamvinäger
1/2 kruka färsk basilika
salt, peppar
 
Mixa lök och vitlök med lite av mjölken. (För att inte få så stora bitar så att sonen skall äta)
Blanda färsen med löken, mjölken och kryddorna.
Forma små biffar och stek i smör på svag värme.
 
Häll socker i en kastrull och låt det sakta smälta. När allt har smält, ha i smöret och låt det smälta.
Pressa i vitlöksklyftan och ha i tomatkrosset och purén.
Strimla basilikan och ha ner den i såsen.
Koka i ca 5 minuter.
Ha i balsamvinäger, salt och peppar och koka i ytterligare några minuter.
 
Servera med nykokt pasta och riven parmesan.
 
 
 

Kyckling med grön curry

Vi har provat ytterligare en av Santa marias asia produkter.
Den här gången var det en kryddblandning med green curry.
Jag handlade så jag vet ungefär vad som var i, men det var maken som lagade så jag skriver inget recept.
Men det är ytterligare en sån rätt där man kan ta det man har hemma och det är ju alltid bra.
Man steker kyckling först och har sen på kryddblandningen och kokosmjölk och sen har man i grönsakerna och låter det koka ihop.
Vi har paprika, pak choy, vattenkastanjer, champinjoner och sockerärtor i.
Det blev mycket gott, till och med lite sting på det.
 
 
Imorgon ska jag och min kusin åka in till Mitt kök-mässan.  Det ska bli riktigt trevligt.
Jag har inte så stora förväntningar i år då de senaste åren inte varit så mycket mat utan mest vin.
Men det kan ju vara trevligt det med :-)
 
 
 

Kycklingwok med teriyaki- och sesamolja

Jag har fått förmånen att prova produkter från Santa Maria Asia via Smartson.
Häromdagen testade vi den färdiga såsen/oljan med smak av teriyaki och sesam.
Det gick supersnabbt och resultatet blev jättebra.
Jag kommer definitivt att köpa den igen, när tiden är knapp och man snabbt vill ha god mat på bordet.
 
4 port
400 g kycklingfilé
1 broccoli
1 gul paprika
10 champinjoner
1/2 flaska teriyaki och sesamolja
1 näve cashewnötter
 
Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Ta upp ur pannan.
Skär champinjonerna i klyftor och vattna ur i en torr panna.
Skär broccolistammen i skivor och resten i buketter,
Skär paprikan i mindre bitar.
Fräs broccoli och paprika med den urvattnade svampen i olja.
Häll tillbaka kycklingen i pannan och häll ner en 1/2 flaska av såsen.
Blanda väl och låt puttra i någon minut.
Grovhacka nötterna och blanda ner.
Servera med ris eller nudlar.
 
 
 
RSS 2.0