Lime- och ingefäralax

Det här receptet hittade jag i en buffétidning och där kallade de den för bråttomlax och det stämmer. Det gick snabbt och passar utmärkt en vardag mellan jobb och träningar.
 
Nu håller vi tummarna för att våren är här för att stanna! Igår hade vi en väldigt trevlig dag på skansen med de yngsta barnen. Men som vanligt blir jag besviken på matutbudet och svär för mig själv för att jag inte tagit med någon matsäck... Men vi lyckades se när de matade en del av djuren. Lappugglorna, vargarna, järvarna och bisonoxarna. Häftigt!!!
Sen hade de cirkusskola för barnen där vi tillbringade en timme med att gå på lina, jonglera och göra konster i tygstycken.
Vi var alla mycket nöjda när vi åkte hem!
 
4 pers.
Laxfilé (jag hittade både några bitar och en sida i frysen som jag tog fram)
Ingefära, ca 5 cm
Vitlök, 3 stora klyftor
Farinsocker, en nypa
2,5 dl grädde
1,5 lime, jos och skal
salt
 
Lägg laxen i en ugnsfast form.
Finhacka vitlöken och ingefäran och strö på laxen.
Strö på socker och salt.
Häll på grädden och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Riv på limeskal och pressa över limejos.
Servera med kokt potatis och en sallad.
 
 

Nybergs granola

Jag har länge tänkt att jag ska göra granola och tittat på lite olika recept.
Jag köpte hem några ingredienser och tog lite av det jag hade hemma.
Resultatet blev jättebra och jag kommer definitivt att göra om detta.
 
2 dl dinkelflingor
3 dl havregryn
2 dl blandade nötter (jag tog para-, valnötter och mandlar)
1 dl riven kokos
1 dl solroskärnor
1,5 dl äppeljos
0,5 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
 
Hacka nötterna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda jos, olja och honung och häll det över det andra.
Blanda och häll ut allt på en djup plåt.
Ställ in i ugnen  på 175 grader i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Granolan ska vara torr och ha fått färg när den är klar.
Låt den svalna och blanda ner ev. torkad frukt. Jag hade goijbär i.
 
 
 
 

Krämig chilipasta med bacon

I lördags när vi gick från genrepet av mello så stod de och delade ut créme bonjour med olika smaker.
Vi fick nästan bara chili. Jag provade att bre lite av den på toasten som jag bjöd på till lunch i söndags. Och det blev bra.
Så i tisdags lagade jag en pasta som jag smaksatte med chiliosten. Det blev riktigt bra och chilismaken kom fram bra.
 
4 port.
500 g pasta
150 g créme bonjour chili
2 pkt bacon
1/2 dl mellangrädde
ruccola
färsk basilika
riven parmesan
 
Koka pastan enligt förpackningen.
Klipp baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av i en sil.
Häll av pastavattnet och spara ca 2 dl.
Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda ner osten. Rör om tills osten har smält.
Häll på grädden och koka upp. Spä med pastavattnet till du har fått en bra konsistens.
Strimla ruccola och basilika och blanda ner. Salta och peppra.
Riv över parmesan och servera.
 
 

Brunsås vs Gräddsås

Jag har fått fyra olika sorters såser av Knorr som jag ska testa till olika mat.
Så häromdagen så gjorde jag köttfärsbiffar med fetaost och serverade både brunsås och gräddsås till.
Vi vuxna tyckte inte att någon av såserna var speciellt goda. För tjocka, smaklösa och tråkiga. 18-åringen tyckte att de var helt ok. Varken goda eller äckliga. Men hon tyckte också att de var smaklösa. 10-åringen tyckte att de var goda. Tror att de här smaklösa passar yngre bättre :-) Så såserna får tyvärr inget högt betyg hos oss.
De andra två såserna vi provat är bearnaise och steaksås. Bearnaisen var det också skilda meningar om, men den kommer jag att köpa igen. Den är nämligen helt mjölkfri och det är väldigt svårt att hitta. Barnens kusin är allergisk mot mjölkprotein och hon tyckte om såsen så den kommer jag att bjuda henne på igen.
 
Fetaostbiffar
8 st små biffar
600 g nötfärs
150 g fetaost
1 ägg
2 msk ströbröd
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt peppar
 
Blanda färs, ägg, ströbröd och kryddor. Smula ner osten och blanda ordentligt.
Forma små biffar av smeten och stek dem ca 6 min på varje sida.
Om de får för mycket färg men fortfarande inte är klara inuti så kan man hälla lite vatten i pannan
och låta dem koka de sista minuterna.
 
 
  

Mellomat

I lördags var jag med svägerskan och nästan alla barnen på genrepet av mello.
När vi kom hem så höll maken och min bror på att förbereda kvällens mat. Vi brukar äta plock till mellofinalen och det blev det med besked. Allt var så himla gott och jag åt så jag höll på att spricka. Flera av dessa rätter kommer jag definitivt prova att göra själv.
Tror inte jag kan få tag på några recept då min bror är kock och har gjort det mesta efter eget huvud.
Men ni ska få lite smakprov på vad vi fick att äta :-)
 
Pankofriterad kycklingfilé
Kycklingdumplings
Vegetariska vårrullar och samosas
Cheviche på salmalax
Vietnamesiska vårrullar
Strutar med löjrom och rödlök / gorgonzolakräm och fikonmarmelad
Wontons med rödbetor och Chevré
 
Det fanns några rätter till som inte fastnade på bild och en massa goda dippsåser.
Ja, ni förstår att vi var proppmätta när Sanna till slut stod som segrare :-)

Kyckling- och risonisallad

I morse satte jag igång ett långkok som skulle bli en chilli på högrev. Det puttrade och luktade gott och sen gick vi ut i solen och påtade i trädgården. När jag kom skulle det vara ca 45 min kvar på spisen. Men när jag lyfte på locket så hade all vätska kokat bort och grytan hade bränt fast i botten...
Så då var det bara att tänka om...
 
4 port.
250 g risoni
4 msk pesto
ruccola
1 knippe sparris
200 g halloumi
ca 600 g kycklingfilé, minutfilé från Kronfågel
1/2 citron
salt, peppar
parmesan
 
Koka risonin enligt förpackningen.
Stek sparrisen i en varm stekpanna med olivolja.
Stek halloumin så att den får fin färg.
Skär sparris och ost i mindre bitar. Dela ruccolan på hälften.
Krydda kycklingen med salt och peppar och pressa över lite citronjos.
Stek kycklingen i ca 3 min på varje sida.
När risonin är klar, häll av vattnet och blanda pastan med pesto.
Blanda försiktigt ner sparris, ruccola och halloumi och lägg upp salladen på ett stort fat.
Skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå salladen. Toppa med färskriven parmesan.
 
 
 
 
 

Mangosmoothie

Efter träningen i förmiddags var jag lite småsugen så jag gjorde iordning en smoothie. Jag hade en mango i kylen som det var hög tid att ta hand om. Den blev jättegod och kändes riktigt fräsch!
Imorgon blir det mello för hela slanten!!! Först ska vi gå och se genrepet och sen åker vi hem till oss och då ska karlarna ha förberett middag. Traditionen bjuder på småplock till mello och jag har fått hintar om att det blir mycket asiatiskt. Det ser jag verkligen fram emot :-)
Vem hejjar ni på? Och vem tror ni vinner? Det brukar sällan vara samma...
Jag ska nog ta och lyssna in mig lite ikväll innan jag säger vad jag tycker!
 
1 glas
1 mogen mango
1 kiwi
10 gojibär
1 tsk krossade linfrön
2 dl vaniljyoghurt
 
Mixa allt och häll upp i ett stort glas
 
 
 

Krämig sparrispasta

Jag hade ett knippe sparris i kylen och var väldigt sugen på pasta så jag började googla. Jag ville prova något nytt och till slut fastnade jag för ett recept av Niklas Ekstedt. Som vanligt så gjorde jag några justeringar så att det skulle passa våra smaker och det som fanns hemma i våra skåp :-)
 
Nu ikväll efter maten har jag haft lite "egentid". Jag har tillbringat ett par timmar med att storhandla. Menyn för resten av veckan är satt och nu har jag även det mesta hemma så jag slipper åka och handla varje dag. Det tar så otroligt mycket tid och så handlar jag alltid en massa extra...
Så förhoppningsvis har jag sparat både tid och pengar :-)
 
4 port
1 knippe sparris
2 schalottenlökar
250 g mascarponeost
1 ekologisk citron
vin (stod vitt i receptet, vilket jag tror passar bäst, men jag hade bara rött hemma, så det fick gå i)
pinjekärnor
basilika
parmesan
 
Skala och skär löken i tunna skivor.
Bryt av de träiga ändarna av sparrisarna och dela dem i mindre bitar.
Fräs löken i smör i en kastrull, lägg i sparrisen och låt den svettas ett par minuter.
Slå på vin så det täcker sparrisen och låt det koka in.
Finriv skalet på citronen och lägg det år sidan.
Pressa saften ur citronen.
Blanda ner mascarpone, citron, ca 10 blad strimlad basilika, salt och peppar med sparrisen och låt allt bli varmt.
Blanda ner nykokt pasta och häll upp på ett serveringsfat.
Toppa med rostade pinjenötter, rivet citronskal, strimlad basilika och nyriven parmesan.
 
 
 

Kalljästa bröd med havregryn

I lördags morse så bjöd jag familjen på nybakat bröd!
Det händer inte ofta kan jag lova.
Men nu ska vi se om det inte kommer att hända oftare. För det här var superenkelt.
Det tog mig ca 5 min på fredagskvällen att blanda ihop degen och sen tog det 20 min på lördagen, men då stod brödet i ugnen i ca 15 min.
Och hur trevligt är det inte med nybakat bröd en helgmorgon när man inte har några tider att passa???
 
Jag letade på nätet bland massa olika recept och gjorde något mellanting.
 
Kalljästa småbröd, 8 st
 
12 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl havregryn
ca 6 dl vetemjöl
 
Blanda ut jästen helt i vattnet.
Blanda ner resten av ingredienserna.
Degen ska vara kladdig, men inte rinnig.
Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen under natten.
Dag 2:
Sätt på ugnen och ställ in en plåt.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Platta ut degen till en rektangel och vik den på mitten. (Den ska vara lika lång, men mindre bred)
Skär degen i åtta delar.
Pensla med vatten och strö över lite havregryn.
Ta ut plåten och lägg på bröden.
Grädda i ca 15 min på 225 grader.
 
Före gräddning
 
 
 
 

Lyxplock

Igår var vi på bio och såg Frost, nästan hela familjen. Det var bara äldsta dottern som inte var med, men hon hade redan sett den. Den var riktigt bra och vi var nöjda allihop.
Efter bion gick vi till McDonalds och utfodrade barnen. En av fördelarna med att vara vuxen och äta massa popcorn vid 17-tiden är att man kan äta vad man vill till middag. Och som tur är så har jag en man som är likadan :-)
Så jag gick in i en matvaruaffär med en stor delidisk och kom ut med ostar och kallskuret.
Köpte även sparris som vi grillade och serverade med en supergod vinegrette och riven parmesan.
 
Vinegrette till grillad sparris:
1/2 finhackad scalottenlök
1/4 pressad citron
1 msk flytande honung
1/2 dl olivolja
salt och peppar
 
Blanda allt och häll över sparrisen. Riv gärna över parmesan.
 
 
 
 
 
RSS 2.0