Chevrétoast med pinje och skinkchips



Igår åt vi en sen och ganska rejäl lunch i gamla Linköping innan vi åkte hemåt. När vi kom hem fick de små barnen lite makaroner och när de hade somnat så fixade jag dessa goda mackor till oss andra.

Jag tog lufttorkad skinka och lade på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 275 grader tills de hade stelnat lite.
Jag lade chevré på ciabatta och ringlade över honung, sen stoppade jag in dem i ugnen tills de såg klara ut.
La en bädd av ruccola på tallrikarna, hällde på lite olivolja och balsamico. På med mackorna, rostade pinjekäärnor och skinkchipsen.
Supergott!!!

Sparrissoppa med krutonger och skinkchips

Jag fattar inte varför jag inte gör soppa oftare, det är ju riktigt gott. Men jag har någon gammal tanke om att jag inte gillar soppa. Men nästan varje gång jag äter soppa så tycker jag att det är jättegott. Så nu ska det bli ändring på det.
Men för att inte lova för mycket så ska jag försöka laga soppa minst två gånger i månaden. Och testa lite nya sorter.

Men idag blev det en gammal favorit; sparrissoppa!
Men med nya tillbehör.
Jag hade ciabatta kvar sen igår som jag skar i bitar. Jag pressade en stor vitlöksklyfta i olivolja och penslade ett bakplåtspapper med det. Lade på brödbitarna och penslade dem lite mer. Sen in i ugnen på 275 grader tills de var rostade.
Sen tog jag lufttorkad skinka och lade på ett bakplåtspapper på en plåt och hade i ugnen tills de var knapriga. Då delade jag lite på dem och la i en skål.
Jag och maken droppade även några droppar tryffelolja på soppan.


Veckomatsedel v.8

Måndag: Pasta med ost och skinksås
Tisdag: Variant av club sandwich
Onsdag: Pasta med kyckling, zucchini och basilika
Torsdag: Wokad biff med ris
Fredag: Stekt torsk med bacon, potatis och jordärtskockspure och citronsås
Lördag: Mexikanskt hos vänner
Söndag: Chevretoast med skinkchips (vi åt en sen lunch på restaurang)


Tisdagsmiddag


Onsdagspasta


Lördagsdessert: jordgubbar och färskost  i tortillabröd. Riven vit choklad på toppen och
gratinerad i ugnen. Serverades med vaniljglass.

Wokad biff

Köpte en ny tidning häromdagen. Den hette FestMat och i den var det 100 middagar klara på 20 minuter :-)
Så jag provade en variant av en idag.
Jag vet inte om jag kommer att köpa tidningen igen, det blev ingen favorit, men jag kanske ger den någon chans till.

4 port.
2 msk sesamfrön
solrosolja
2 stora morötter
10 champinjoner
ca 450 g magert nötkött (jag tog lövbiff)
3 vitlöksklyftor
100 g sockerärtor
2 påsar woksås á 120 g Hoi Sin & Garlic från Blue dragon

Skala och skär morötterna i smala stavar. Skiva champinjonerna, köttet och vitlöken. Dela sockerärtorna läng med.
Rosta sesamfröna i en torr panna. Häll över dem på ett fat.
Hetta upp oljan och woka morötter och champinjoner under några minuter.
Tillsätt kött och lök. Woka till köttet ändrar färg. Lägg ner sockerärtorna.
Häll på såsen och låt koka ihop ett par minuter. Späd med vatten om det känns för tjockt.
Häll över sesamfröna.
Servera med ris (eller nudlar)

Veckomatsedel v.7

Nu är min dator lagad!!!
Min duktiga make lyckade laga den, så vi slapp att lämna in den.
Och nu kommer jag förstås inte ihåg riktigt vad vi har ätit...

Måndag: spagetti och köttfärssås
Tisdag: Hemmagjorda fiskpinnar, potatismos och remolade
Onsdag: lövbiffsgryta och couscous
Torsdag:
Fredag: Ryggbiff, pommes och bea (jag åt McDonals för jag var med och arrangerade disco i dotterns klass)
Lördag: 50-års fest
Söndag: pizza/thai


Lövbiffsgryta och couscous


Fina och goda tårtor som vi fick i lördags!
(Tårtbakerskan var min kusin Sofie)

Trasig dator :-(

Min dator har länge varit på väg att gå i flera delar. Och det var precis vad som hände häromdagen...
Maken tog med den till it-doktorn igår och de skulle ha 3500:- för att laga den... Så nu ska vi se om vi kan laga den själva.
Men fram tills dess så kommer mitt bloggande att bli väldigt sporadiskt.
Idag är jag hemma och vabbar och äldsta dottern är i skolan så då kan jag passa på att låna hennes dator. Men den är jag inte riktigt vän med...
Och alla bilder har jag ju i min dator.

Veckomatsedel v.6

Måndag: Spagetti med zucchiniröra (resp. köttbullar)
Tisdag: Pizza (köpt)
Onsdag: Kyckling panaeng
Torsdag: Tunnbrödsrulle
Fredag: Tacos
Lördag: Plockmat framför melodifestivalen
Söndag: Ryggbiff, hasselbackspotatis, sallad med avocado och grillad sparris

Bilder kommer....

Insnöad lunchpasta

Igår var vi insnöade härhemma. Det har aldrig hänt förrut. Efter mycket skottande fick vi iväg de två yngsta till dagis och skola. Äldsta dottern kom inte iväg då alla bussar var inställda.
Jag beslutade mig för att inte ge mig ut i trafiken och så här i efterhand så var det nog ett klokt beslut. Det jobbiga är att jag måste åka in och jobba ett par timmar imorgon istället.

Med tre personer hemma så var vi tvugna att hitta på någon lunch av det vi hade. Jag kokade pasta och gjorde en sås på gul lök, skinka, soltorkade tomater, basilika, grädde och pesto. Det blev mycket gott!

Middagen blev tacos, det hade 6-åringen bestämt. När vi sen satt vid tv:n och åt snacks så sa hon: -Det här är en riktig mysfredag!

Zucchinikräm med tryffelolja

Här kommer ännu ett recept från min nya favorittidning :-)
De hade den här röran på en italiensk buffé. Vi provade den till grissini, crostini men även till pasta. Den var väldigt god och jag tror att vi kommer att göra den igen.
Jag gjorde halv sats.

10 bufféportioner
750 g zucchini
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk tryffelolja (jag tog bara några droppar och det smakade mycket ändå)
1 tsk citronsaft
1 dl olivolja (jag tog mycket mindre, men det beror nog på vilken konsistens man vill ha)

Sätt ugnen på 225 grader med grillfunktion. Skär zucchinin i grova bitar och lägg i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftorna och lägg ner i formen. Häll över olivolja och blanda runt. Rosta mitt i ugnen i ca 25 min, tills det är mjukt och börjar få fin färg.

Låt det svalna lite och mixa sen till en slät kräm tillsammans med olivoljan. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner tryffeloljan och servera när det kallnat.


Kladdkakemuffins

Medans jag dukade och plockade lite härhemma så fick dottern i uppgift att göra en mjuk kaka eller muffins. Hon började genast leta på nätet och hittade detta recept.
Det var väldigt gott!



12 stycken
100 g smör - smält och låt svalna lite
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
3 tsk vaniljsocker

Blanda alla torr ingredienser. Blanda ner ägg och smält smör.
Klicka upp i formar.
Grädda i 175 grader i 15-18 minuter

Citron- & kanellängd

Det här receptet har jag hittat i min nya favorittidning: Lantliv mat & vin.
Jag gjorde det till dotterns kalas i söndags och det blev precis så gott som det lät och såg ut.



2 stycken

25 g jäst för söta degar
100 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk kanel
finrivet skal från 1 1/2 citron
någon msk vatten
Garnering
1 msk smält smör
1-2 tsk strösocker
kanel

1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt.
2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
3. Smörj 2 avlånga bakformar som rymmer 1 1/2 liter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar.
4. Kavla ut varje del till en rektangel, knappt så bred som bakformen är lång. Blanda socker, kanel och sitronskal i en kopp. Fördela blandningen över degplattorna. Häll på lite vatten så att fyllningen fäster.
5. Rulla ihop den till en rulle och lägg i formen. Grädda dem i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna på galler.
6. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel. Skär i skivor



Elins favorittårta!

Igår hade vi släktkalas för Elin som fyllde 15 i fredags.
Jag försökte att få göra någon ny sorts tårta, men det gick inte. Det skulle vara samma tårta som jag gjort på hennes födelsedag ialla fall de senaste tio åren... (Och det är samma tårta som jag ville ha när jag var i den åldern)
Så fick det bli...
Så provade jag lite nya recept på kakor och bullar istället.

Till två tårtor:
Mixa tre bananer
Vispa 5 dl vispgrädde och blanda ner oboy efter smak.
Ta 2 dl vispad chokladgrädde och blanda med bananerna. Bre detta emellan bottnarna. Lägg på översta lagret och bred på resten av grädden.
Garnera!
Den här gången tog jag vispad grädde som jag spritsade på, rev lite choklad och strösslade lite rosa strössel.



Veckomatsedel v.5

Måndag: Thaimat på Koh Pangan / familjen åt fiskpinnar och mos
Tisdag: Basilikabiffar och rotfruktsgratäng
Onsdag: Pasta med tomatsås och kallskuret
Torsdag: Stekt torsk, kokt potatis, frästa morötter och sockerärtor, saffrans och citronsås
Fredag: Jensens Böffhus
Lördag: Lindad kyckling i balsamvinägersås och rotsaker i ugn, dessert: glass, chokladsås och maränger
Söndag: Fylld lövbiff i sås med klyftpotatis


Pasta i hemmakokt tomatsås med råsocker, vitlök och balsamvinäger


Rotsaker i ugn med lindad kyckling i balsamvinägersås

15 år!!!

Idag fyller min äldsta dotter 15 år!!!
Det firade vi med att gå ut och äta.
Det var vår familj (2 vuxna, en 6-åring och en snart 2-åring) och hennes pappas familj (2 vuxna, en 7 och en 5 åring) och så 15-åringen själv förstås!!!
Så då gällde det att hitta någon restaurang som passade oss alla och som var barnvänlig.
Dottern älskar ju köttbitar så då passade Jensens Böffhus bra. God mat, bra barnmeny, kritor och pysselbok till barnen och till dessert en mjukglassmaskin och så mycket topping man orkar :-)
Jag tror alla var mätta och nöjda när vi gick därifrån.

Jag har inga foton, men dottern tog några, så jag får se om det var några bra när hon kommer hem igen. 

Stekt torsk, kokt potatis, frästa grönsaker och saffrans och citronsås

Jaha, så har det blivit ytterligare två dagar utan att handla. Om man bara tänker till så har man ganska mycket hemma i kyl, frys och skafferi som man kan laga mat på.

Igår tog jag fram fisk från frysen och sen tog jag till vara på lite från kylen innan det blev dåligt.

Fisken vände jag i mjöl blandat med salt och peppar innan jag stekte den i smör.



Jag skar tunna skivor av morot och fräste den tills den nästan fått färg i smör och peppar sen hade jag i sockerärtor i slutet. Det blev väldigt gott.

Såsen: Jag tog Keldas färdiga citronsås och hade i ett halvt kuvert med saffran och värmde.

Basilikabiffar och rotfruktsgratäng

Idag blev det frys och kylskåpsplock :-)
Jag tog fram köttfärs redan imorse, men hade inte bestämt vad jag skulle göra med det. Men så bestämde jag mig att det förmodligen fanns en massa ingredienser hemma och det gjorde det.

Jag blandade köttfärsen med mjölk, salt, svartpeppar, gul lök och färsk basilika. Sen gjorde jag biffar som jag gav stekyta. De fick gå klara i en sky av vatten, buljongtärning, soya, rött matlagningsvin. madeira och maizena brun redning.






Sen gjorde jag en gratäng av potatis, gulbetor, gul lök och en jordärtskocka. Jag lade dem i lager med riven ost, salt och peppar emellan. Hällde på lite grädde och toppade med riven ost.
Det blev riktigt gott!
Så jag tror att jag hoppar över att handla imorgon också och gör något på det som finns hemma...



Koh Phangan

Igår kväll förlängde jag helgen med en aw och middag med kollegor. Vi skulle tacka av en kollegasom slutat hos oss. Vi började med att ta en öl och lite nachos med olika dipp.
Sen gick vi till Koh Phangan och åt. Jag och min man har pratat mycket om att gå dit, men det har aldrig blivit av. Så det var jättekul att gå dit. Maten var super och sen är det så himla häftig miljö. (Tyvärr hade vi en servitör som inte var något serviceminded.) Men hela upplevelsen var otroligt positiv.

Det här är ett utdag ur menyn på vad jag åt:
Gai Met Mamoang Thaiwok med kyckling, rostade cashewnötter, sockerärtor, chili & vitlök
(little hot)

Vi fick sitta i en tuktuk och äte. Jag hittade en bild på den på nätet :-)

RSS 2.0