Fördrink med tilltugg

När gästerna kom i lördags fick de en drink och lite tilltugg.
Drinken gjordes på vodka, äppel sourz, sprite och lime. Det var jättegott och väldigt somrigt!



Som tilltugg så kokade jag kronärtskocka, drog av bladen och lade dem på en plåt. Rev parmesan som jag strödde över bladen. Sen fick de gå i ugnen tills osten smält och fått färg.



Grillade päron med ädelost

I lördags bjöd vi på en förrätt som jag verkligen kan rekomendera.

4 port
ruccola
2 stora päron
ädelost
valnötter
honung

Skär päronet i skivor och grilla.
Lägg ruccola på tallrikarna coh lägg päronen på. Smula över ädelosten och strö över valnötterna. Ringla på honung och servera.



Restaurang och skärgård

Nu har det varit tyst här ett par dagar. Men jag har haft fullt upp. Först var jag med en kompis och åt inne i stan, det blev tapas på oxid. Jättegott!
Sen har jag varit hela dagar på vänners landställen i skärgården. Badat i havet, fiskat, slappat och ätit gott.
Nu har vi haft middagsgäster två dagar i rad och jag orkar inte blogga om allt idag för imorgon börjar jag jobba igen efter 5 veckors semester... Har väldigt blandade känslor inför det.

Hard Rock café



Idag skulle vi åka till skansen, men vi var inte ensamma om att planera det. Så vi ändrade våra planer och åkte till en park så barnen fick leka av sig. Där mötte vi upp med min bror och hans familj. När barnen var trötta så gick vi till Hard Rock café och åt middag.


Jag åt en Club sandwich, mycket gott, men otroligt stor portion.


15-åringen tog en open sirloin steak sandwich


Maken åt ribbs


och svägerskan tog faijtas

Alla var jättenöjda, men alla var överrens om att det valdigt stora portioner :-)

Cesarsallad

Igår kom 15-åringen hem efter att ha varit hos sin pappa i två veckor. Skönt att ha henne hemma igen.
Vi fick först lite skäll för att vi hade ätit så mycket god mat när hon varit borta och sen "beställde" hon cesarsallad.

3 portioner
2 kycklingfileér
marinad
1 kruka romansallad
1/2 dagsgammal baguette
parmesan
1 pkt bacon
cesardressing

Lägg kycklingen i marinad i ca 1 timme och grilla sedan fileérna.
Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Skär baguetten i småbitar och lägg på en långpanna. Ställ i ugnen i 225 grader tills det fått färg.
Dela salladsbladen i mindre bitar och skölj. Blanda bladen med dressingen och fördela på tallrikar.
Fördela även de andra ingredienserna och hyvla på parmesan efter smak (mycket enligt mig).



Teriyakispett

Man blir nog aldrig trött på att grilla. Det finns så otroligt mycket man kan variera. Och allt smakar sommar och det mesta bllir gott.
Idag tex blev det jättegott!!!

Vi började middagen med en förrätt bestående av kokta färska rödbetor med salt och chevré :-)

Teriyakispett

lövbiff
teriyakimarinad
paprika
färsk lök
halloumi

Lägg grillspett av trä i blöt i ca 30 min.
Lägg köttet i marinad i ca 30 min.
Koka löken i ca 7 min i lättsaltat vatten.
Skär köttet i strimlor. Skär paprikan och halloumin i mindre bitar.
Dela löken på hälften.
Fördela allt på spetten och grilla.




Halloumipanerad kyckling

Igår stod maken för matlagningen. Han bjöd på halloumipanerad kycklingfilé som han grillade. Till det fick vi potatis och grönsaker som tillagats i wokpannan på grillen. Gott!!!


Kycklingen före grillning


Förkokt potatis och grönsaker wokas på grillen


Den halloumipanerade kycklingen börjar bli klar

Wraps

Igår bjöd jag på wraps till lunch. Hade tänkt att göra detta när vi skulle ha pick-nick, men har inget sånt inplanerat närmsta tiden och ville så gärna prova. Så det fick bli wraps hemma i köket :-) De fick med beröm godkännt!
Jag har läst om dessa i någon tidning eller på någon blogg sista tiden, men kan inte komma ihåg vart. Så det fick bli en egen variant.
Vi åt två-tre st per person.



Till 1 wrap
1 tortillabröd
Philiadelphiaost
1 skiva rökt skinka
ruccola
gurka i stavar
några klyftor avocado
strimlad purjolök
olovolja
salt och svartpeppar

Fredagsfisk

När jag var ute och åt med min kompis i fredags så åt familjen musslor till förrätt och sen stekt hälleflundra.





En ful och en gul

I fredags var jag ute med en kompis och åt mat. Vi skulle försöka hitta någon skön uteservering i solen, men det gick inte så bra... Men vi hittade till slut ett bord ute med lite sol och jättegod mat, så vi var nöjda!
Vi hamnade på En ful och en gul på söder i Stockholm. En kinesisk restaurang, men de har inga rätter som man normalt hittar på en kinarestaurang. Mer "finmat". Men helt klart värt ett stop om ni är i närheten.

Men kompis tog tigerräker i någon sås. Hon sa flera gånger att det var supergott!!!



Jag tog en lättfriterad kyckling med svamp och zucchini i rödvinsvinägersås

Örtmarinerad fläskfilé

Igår tog vi det vi hade i kylskåpet och gjorde en festmåltid :-)
Jag började med att ta saxen och gå ut i grannens trädgård och plocka örter. Jag hittade frank dragon, persilja, rosmarin och gräslök. Jag blandade det med oregano, basilika, pressad vitlök och olivolja. Sen skar jag några snitt i fläskfilén och pulade ner lite av örtblandiningen. Det som var kvar blandade jag ut med soja, honung och mer olivolja. Det klappade jag in filén med och lät stå och dra ett tag.




Köttet blev jättegott!

Till det serverade vi zucchini som jag stekt i olivolja


Champinjoner stekta i smör med vitlök, au de vie och persilja


Kokt risoni blandad med pesto, purjolök och chevré



Så här såg min tallrik ut:

Inte illa för en tisdagskväll väl?

Öppen lasange

Jag har ett recept som jag provat för jättelängesedan, men som jag har plockat fram och väntat på rätt tillfälle att laga igen. Idag var det rätt tillfälle :-) Min bror kom över på middag och han är vegetarian, så då var det här helt perfekt. Barnen åt borta och annat så vi var tre vuxna som åt detta och alla tre tyckte att det var jättegott!!! (Eller ialla fall sa de andra det)

3 portioner

9 lasangeplattor
1 liten aubergine
1/2 stor zucchini
olivolja
salt, peppar
grillad paprika, ca 200 g
soltorkade tomater, ca 150 g
babyspenat, ca 50 g
färsk oregano

Mascarponecreme
2 dl mascarpone
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan

Skär aubergine och zucchini i skivor och stek dem i olja tills de är gyllenbruna. Salta och peppra.
Koka upp mascarpone och grädde. Rör ner parmesanen.
Koka lasangeplattorna "al dente" i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av i durkslag och skär varje platta i två delar.
Lägg några bitar pasta på tallriken och fördela sedan resten av ingredienserna på. Toppa med pasta.





Speltips

I lördags när vi var hos min bror och hans sambo så spelande vi ett enligt mig jätteroligt spel. Det heter á la carte och är svenska kocklandslagets spel om mat och dryck.
Så är ni matnördar så kommer ni tycka att det här är kul :-)

Middag hos svärföräldrarna

Idag har vi varit och firat min svärmor som fyllde år för några dagar sen.
Där får man alltid god mat och blir väl omhändertagen :-)

Till förrätt fick vi en smördegsbakelse med brie, sparris och skinka.
Den ska jag sno...



Till varmrätt fick vi grillad kalvkotlett. Jag som egentligen inte är så förtjust i kött tyckte att det var supergott.
Till det serverades klyftpotatis, sallad, kall grönsaksröra och avocadoröra.




sallad med bla vattenmelon, jordgubbar och halloumi. Helt i min smak!


Kall grönsaksröra



Till dessert fick vi pannacotta med limemarinerade jordgubbar.

Middag hos min bror och svägerska

Igår var vi på middag hos min bror och hans familj. När vi kom så hoppade alla barnen jämnfota av förtjusning och försvann sen in på resp. rum och lekte så vi vuxna kunde umgås i lugn och ro en liten stund.

Min svägerska jobbade så hon kom efter oss och hade sagt innan att det blir något lätt... Till saken hör att min bror är kock, så om det här är något lätt hos dem så undrar jag vad de bjuder på annars :-)


Kyckling på en salladsbädd


Kokt kronärtsskocka


Potatissallad


Jättegott hembakat bröd


Salsa

Vi fick även tzatziki och en fänkåls och apelsinsallad. Allt var otroligt gott!!!

Lunchtips

Ett väldigt enkelt, men också gott och mättande lunchtips är fylld omelette.

Jag gjorde varje omelett på 2 ägg, vatten, salt och peppar.
När de är nästan klara så lägg fyllning på halva omeletten.
Jag tog riven ost, strimlad skinka och purjolök. Men det går ju att fylla med i stort sett allt.
Sen häller man upp dem på tallriken och viker över halva.
Servera med sallad till.

Grillad torsk med knyten och kall sås

Idag började vi middagen med ett glas vin och lite tilltugg.



Till varmrätt grillade vi torsk som vi bara kryddade med salt och vitpeppar.
Till fisken serverade vi knyten med potatis, rödbetor och chevré.
Jag kokade rödbetor och potatis nästan klara, skar dem i mindre bitar och lade på en bit folie. Sen lade jag på ett par klicka smör och saltade. Överst lade jag chevré och gjorde sen ett knyte av det och lade på grillen.
Det blev verkligen jättegott!



Jag hittade ett recept på en kall sås till fisk som jag provade. Det var väldigt enkelt och jättegott! Det kommer vi att göra fler gånger. Tror även att den passar bra att doppa bröd i eller att ha på crostini.

200 g frysta gröna ärtor
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
salt
peppar

Koka upp ärtorna och skölj  med kallt vatten på en gång.
Hacka vitlöken och riv parmesanen.
Mixa ärtor, vitlök och creme fraiche till en slät kräm.
Rör ner parmesan och smaka av med kryddorna.



Hemma igen :-)

Igår kväll kom vi hem igen. Jätteskönt att vara hemma, men vi har haft jättebra!
Vi har varit en vecka i ett hus på Jylland och sen en natt i Käpenhamn och ett par dagar hos vänner i Småland.
Vi har både ätit och druckit gott!
 Tyvärr är det inte mycket dokumenterat.
I Danmark åt jag rödspetta både på längden och tvären, men pommes och som smörrebröd. Supergott!!!


Drinktilltugg som vi gjorde ena dagen: kex med ost, jordgubbar och balsamvinäger

Mer tilltugg: bruschetta

En Ekorreglass och en äkta dansk glass med flöde och skumboll


Ostbricka som dessert i Nyhavn


Vi stannade till på en bottleshop i Köpenhamn och shoppade lite. Så nu ska jag prova att blanda lite drinkar :-)
Någon som har några bra recept på drinkar med sourz?

Semester

Just nu befinner jag mig i ett hus på Jylland!!!
Vi har det jättebra, vädret är kanon.
Vet inte riktigt när vi kommer hem igen, men då fortsätter jag att blogga som vanligt :-)

Veckomatsedel v.26

Måndag: Gröna lund
Tisdag: Kyckling med currysås och ris
Onsdag: Tacos
Torsdag: Cesarsallad
Fredag: Fläskfilé med mango chutney och ris
Lördag: Semester: rostbiff och potatisgratäng
Söndag: kyckling med balsamvinägersås och klyftpotatis

Inte mycket att berätta

Igår hade vi 13 st 7-åringar här på taco-middag! Vår 7-åring fyllde år i måndags så den dagen tillbringade vi på Gröna lund :-)
Igår blev det som sagt tacos först och sen dukade vi upp en buffé av glass, maränger, grädde, bananer, strössel och såser.
Både middagen och desserten uppskattades av tjejerna :-)

Idag har vi varit och badat hela dan och när vi kom hem så hade vi 45 min på oss innan dotterns träning började, så det fick bli snabb middag: Cesarsallad. Jag köpte en grillad kyckling, färdiga krutonger, romansallad och Lallerstedts cesardressing (som var riktigt god), parmesan hade jag hemma. Så fick alla bygga sin egen sallad :-) Funkade riktigt bra i värmen!


RSS 2.0