Brytbröd med västerbotten

Igår hade vi en mini-kräftskiva här, vi var fyra vuxna och två barn. En fördel med att vara så få är att man verkligen hinner prata med varandra. Och eftersom vi inte hinner träffa våra vänner så ofta var det väldigt trevligt att hinna ikapp lite :-)
En annan sak med att bjuda hem folk efter en lång varm sommar är att man måste ta tag i städningen. Så nu kan jag koppla bort det ett par veckor igen ;-)
Jag äter inte skaldjur och maken var lite orolig att de (3 vuxna och ett barn) inte skulle bli mätta på 2 kg kräftor, så när de kom blev det Aperol spritz och matiga tillbehör innan middagen. Detta serverade vi ute, men sen satt vi inne och åt kräftorna. Det har verkligen vänt och blivit riktigt kallt nu.
Det fanns även en del tillbehör till kräftorna. Alla kräftorna tog slut, men det fanns massor med tillbehör kvar så vi hade inte behövt vara oroliga. Men nu har vi ju middag idag också ;-)
 
Jag var och vinkade av mellandottern 07,30, hon skulle iväg på trampolinläger. Så när jag kom hem hade jag tid att både göra paj och baka bröd utan att behöva stressa. Jag hittade ett recept på icas app med parmesan, men bytte ut det mot Västerbotten som jag tänkte skulle passa bättre till kräftorna.
Det är ju inte så svårt att baka när man väl gör det... Och riktigt gott blev det!!!
 
 
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 dl riven västerbottenost
1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
 
ägg
frön (pumpa, solros, sesam)
 
Lös upp jästen med hälften av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten, saltet och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg i ca 5 min. Jag använde mig av min assistent :-)
Täck degen med en bakduk och jäs i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut degen. Skär degen i 20 mindre bitar och rulla dem till små bollar.
Lägg dem i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Bullarna ska vara långt ifrån kanten, så att de har plats att jäsa.
Jäs i 30 min under bakduk.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på fröna.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
 
Efter jäsning, före gräddning
 
Och efter gräddning :-)
 
 
 

Är det här att vara ledig???

Idag har jag varit ledig från jobbet, men jag har haft fullt upp ändå... Började med att träna och sen var det storstädning som stod på schemat. Jag orkade och hann bara halva huset innan det var dags att hämta barn. Jag hann även göra en stor laddning av lasagne.
Sen var det dubbla aktiviteter för mellantjejen. Först gitarr och sen hem och "slänga" i sig lasagnen och en sallad som storasyster hade gjort. Sen skulle hon iväg och paddla kanot :-)
Nu är räkningarna gjorda och tvätten vikt så nu ska jag snart krypa ner för imorgon blir det en jobbig dag på flera sätt. Först begravning och sen ska jag springa ett lopp på 5 km...
 
 
 
 
Lasagne, 10 port.
 
900 g nötfärs
1/2 zucchini
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater, á 500 g
3 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
ketchup
finhackad färsk basilika
salt, peppar
 
1 liter mjölk
50 g margarin
1 dl vetemjöl
riven muskot
salt
6 dl riven ost
 
lasagneplattor
 
Fräs färsen i smör.
Finhacka lök och vitlök (eftersom min son vägrar att äta lök så kör jag den i en mixer med lite vatten till en slät kräm). Fräs löken med färsen.
Ha i tomatpurén och blanda om. Ha i ketchup, krossade tomater och smula ner buljongtärningen.
Skär zucchinin i små bitar och ha ner i grytan.
Smaka av med basilika, salt och peppar
Koka i ca 10 min.
 
Vispa ihop mjölet med ca 1,5 dl mjölk.
Koka upp resten av mjölken med margarinet i en kastrull.
Ha i redningen i en tunn stråle medans du vispar.
Koka i ett par minuter och smaka av med muskotnöt och salt.
Ta av från plattan och rör ner ca 4 dl av osten.
 
Häll lite sås i botten på en ugnsfast form och varva sedan med lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås och lite riven ost.
 
 

Bloggevent

Igår förmiddag stressade jag iväg på mitt första bloggevent! Väldigt trevligt! Det var Loppi som ordnade på Clarion sign.
Jag som i stort sett sitter ihop med min telefon lyckades med att åka hemifrån utan den... På ett bloggevent :-( Hur orutinerat är inte det???
Det var massor med tävlingar där man skulle ta foton och lägg upp på Instagram m.m..
Som tur var så hade svägerskan som jag var där med med sig sin telefon. Så vi tog dubbla foton av allt :-)
Efter några timmars trevligt program och mingel gick vi ner till baren och tog ett glas bubbel och åt våra wraps som vi hade fått. Där väntade vi in mina kusiner, bröder och respektive och sen bar det av till grönan och 5-kamp. Det var kusinerna mot respektive, och så klart vann kusinerna!!!
På kvällen hade vi bokat bord på Fondueboden, väldigt trevligt. De hade tre olika fonduer till varmrätt att välja på: kött, fisk& skaldjur och ost. Vi var så många så det valdes alla tre varianterna vid vårt bord. Alla var jättenöjda och så fort det tog slut i skål så fick man in mer.
När vi sen var så mätta att jag trodde att jag aldrig mer skulle kunna äta, då var det några som beställde in tobleronefondue till dessert... Det såg gott ut! Men jag var som sagt så mätt att jag ville inte ens smaka.
 
Ett drinkstop efter det på väg till tåget och sen var det skönt att komma hem efter en lång, men väldigt rolig och trevlig dag!
 
Man fick med sig en fullproppad goodie-bag hem!!! Trevligt!!!
 

Tips på tillbehör till helgens grill

Jaha, så var vardagen här igen!
Med blandade känslor... Samtidigt som det är skönt med rutiner så skulle jag gott kunna ha semester ett par veckor till.
Det är nu allt man tänkt på under sommaren ska ske; jag ska träna mer, äta bättre, stressa mindre, vara mer i nuet, inte ta på mig för mycket, m.m.
Ja jag är nog inte ensam om dessa tankar. Och så pang är vardagen där och man "hinner" inte skapa sig nya vanor. Men i år ska jag i alla fall hålla i de goda vanor jag skapade under våren. Jag kom igång med träningen då och det ska jag fortsätta med. Så får vi se om det följer med något mer :-)
Jag har försökt att göra någon veckomeny med lite nyttigare mat, men hittar ingen inspiration. Så har ni tips på något bra recept eller någon blogg så tar jag tacksamt emot!
 
Eftersom det har varit en sån fantastisk sommar så har grillen gått varm. Och ibland är det svårt att komma på variation på tillbehören, så här är ett tipps till köttet i helgen.
 
Ört- och parmesanpotatis
potatis
olivolja
salt
färska örter
vårlök
parmesan
 
Skrubba potatisen och skär den i halvor eller klyftor
Lägg potatisen i en långpanna, ringla över olivolja och salta
Ställ in i ugnen på 225 grader tills den har fått fin färg
Lägg färska örter och rikligt med olivolja i en bunke och mixa med en stavmixer
Häll dressingen över potatisen och blanda runt
Avsluta med att hyvla parmesan över
 
 
 
RSS 2.0