100 bästa matställena i Stockholm

Jag har ganska nyligen blivit Yelpare. Det innebär att man laddar ner en app på sin telefon och börjar Yelpa folk. Men recenserar restauranger, caféer, butiker, upplevelser, ja allt du kan tänka dig. Och så delar man det med alla andra. Men kan även hitta bra tips om vart man ska gå när man vill prova något nytt. Jag har som sagt använt det i några veckor nu och både skrivit recensioner och sökt på olika saker när jag behövt tips och idéer.
Igår kväll hade Yelp en aw marknad där några företag var representerade och bjöd på bl a goda drinkar, cup cakes, olivolja och kaffe. Det var trevligt mingel och bra tydlig information av Agnes, som är Yelp Stockholms Community manager.
Med oss hem fick vi en lista på de 100 bästa ställena att äta på i Stockholm enligt Yelp.
Man har rankat denna lista baserat på antalet recensioner och totala antalet stjärnor.
Recensionerna och stjärnorna kommer ju från frivilla yelpare som inte får något betalt, så det känns väldigt trovärdigt.
Hoppas att ni kan hitta några nya bra ställen att prova.
Jag har redan sett ut några som jag vill besöka inom kort ;-)
 
 

De 100 bästa ställen att äta på i Stockholm

  1. Lilla Ego

  2. Frantzén

  3. The Hairy Pig Deli

  4. Sho

  5. Restaurang Volt

  6. Pascal

  7. Gro

  8. Wärdshuset Ulla Winbladh

  9. Strömmingsvagnen

  10. Rolfs Kök

  11. Matkonsulatet

  12. Corvina Enoteca

  13. Kryp In

  14. Lisa Elmqvist

  15. Bakfickan

  16. Reggev Hummus

  17. Zugoi Sushi

  18. Johan & Nyström Konceptbutik

  19. Mathias Dahlgren Matbaren

  20. Nook

  21. Itamae Izakaya

  22. Fotografiska

  23. Riche

  24. Hermans

  25. Barbro

  26. Barrels Burgers & Beer

  27. Bar Nombre

  28. Grill

  29. Supper

  30. Sturehof

  31. Kalf & Hansen

  32. Ekstedt

  33. Råkultur

  34. AG

  35. Babel Deli

  36. Chutney Bar & Matsal

  37. ilcaffè

  38. Oaxen Slip

  39. Mellqvist

  40. Mancini

  41. Oljebaren

  42. Pubologi

  43. Wirströms Pub

  44. Günters Korvar

  45. Pharmarium

  46. Bee's Thai Food

  47. Shahrzad

  48. Nytorget 6

  49. Nya Blå Dörren

  50. Snickarbacken 7

  51. Maxos

  52. Flippin' Burgers

  53. Go Choo

  54. Gondolen

  55. Omnipollos Hatt

  56. Soldaten Svejk

  57. Delibruket Flatbread

  58. Café Stiernan

  59. Erlands

  60. Gaston Vinbar

  61. Gastrologik

  62. Farang

  63. Vanak

  64. Vigårda

  65. Underbar

  66. Lilla Caféet på Söder

  67. Svartengrens

  68. Broms

  69. Svenska sushiköket

  70. Svenska Hamburgerköket

  71. 20hundra5

  72. Meatballs - For the People

  73. Djuret

  74. Restaurang S

  75. Sorelle

  76. Brasserie Godot

  77. La Neta

  78. Tradition

  79. Pelikan

  80. Akkurat

  81. Urban Deli

  82. Hermitage

  83. Greasy Spoon

  84. Bun Meat Bun

  85. Fang Yuan Shi Wu

  86. Harvest Home

  87. Falafelbaren

  88. Operakällaren

  89. Café Saturnus

  90. Nybrogatan 38

  91. Tezukuri Sushi

  92. Piren

  93. Bistrot Paname

  94. Palmyra Kebab

  95. Ramblas

  96. Prinsen

  97. Smörgåstårteriet

  98. Tokyo Diner

  99. Esperanto

  100. Mukut

 

 Små söta och jättegoda cup cakes från Cupcake sthlm
 
 
Nettan provar maten
Agnes berättar om Yelp
 
 

 

 

Höstlov

Ja, nu är höstlovet igång. Men inte riktigt än för oss... Jag har jobbat idag och jobbar även imorgon, men sen är jag ledig resten av veckan. Ska bli jätteskönt!
Planen är att stora delar av familjen ska åka ner till Göteborg ett par dagar. Det är 19-åringen som får stanna hemma och jobba ;-) Resten av oss ska ner och besöka Liseberg, de har halloween tema där. Vi funderar även att på att göra ett besök på Universeum.
Om någon har tips på bra restauranger dit man kan ta med barn utan problem så tar jag gärna emot dem ;-)
 
Jag passade på att jobba några timmar extra idag så att jag kan vara ledig senare. Det innebar kort om tid i köket innan maten skulle stå på bordet. Det fick bli en snabb pastarätt.
 
Pasta pesto med grillade grönsaker
 
3 port.
1 pkt färsk tagliatelle
1/2 zucchini
4 sparrisar
1 röd paprika
pesto
parmesan
svartpeppar
 
Skär zucchinin i skivor. Salta dem och låt stå i 5 min. Torka av saltet och vänd dem. Salta igen och låt stå ytterligare 5 min.
Stek zucchinin i olivolja på hög värme. Låt skivorna rinna av på hushållspapper.
Bryt av de torra ändarna på sparrisen och fräs i olivolja. Skär dem sedan i mindre bitar.
Skär paprikan i 4-5 stora bitar. Stek dem i olivolja med skinnet neråt tills det fått ordentligt med färg. Vänd dem och stek ytterligare några minuter. Skär i mindre bitar.
Koka pastan enligt förpackningen och häll av pastavattnet.
Blanda pastan med mycket pesto.
Blanda ner grönsakerna och toppa med nymald svartpeppar och riven parmesan.
 
 
 

Vardagen rullar på

Nä, nu får någon ta och stoppa tiden lite grann...
Det rullar på alldeles för fort och man hinner knappt reflektera över vad som händer runt om.
Det är morgonkaos, lämning, jobb, handling, hämtning, städ, matlagning, träningar, läggningar, mera städ, plock och tvätt och så ev en liten stund framför tv:n och sen är det sängdags. Och så rullar det på dag efter dag. Någon som känner igen sig?
Nu har jag försökt att bli bättre på att bryta upp vardagen och göra något helt annat ibland. Då är oftast halva njutningen att man lyckats smita från vardagshjulet :-)
 
I måndags var en sån dag. Jag var bjuden på ett event på Total Hälsa inne i Stockholm.
Bara man klev in där fick man en välkomnande känsla :-) Doftljus, krämer och bubbel! Kan det bli mer vardagsflykt än så?!
 
 
Kvällen började med att Maria från Total Hälsa berättade mer om stället och alla behandlingar som de har. Just i måndags skulle de lotta ut en behandling av Elisabeth Ardens PRO-serie.
Sen var Mita där och bjöd på nyttiga snacks. Det var ett hembakat knäcke, en laxröra med kvarg, grönsaker och en avocadoröra. Allt var mycket gott. Hon har ett företag som heter Mitas Mat, där hon lär ut grunderna i hur man äter nyttigt. Hon gav oss även endel små tips :-)
 

 

En av kvällens gäster vann en behandling som vi andra fick komma och titta på och fick en genomgång om vad de olika krämerna gör och vilka steg man ska ta och vilka man ska undvika vid olika hudtyper. Det såg väldigt skönt ut att ligga i den där sängen med härlig musik och bara bli ompysslad.
 
 
De hade specialpris på doftljus och doftpinnar från K-Lundqvist, Doftas serie och självklart Elisabeth Ardens PRO serie.
Jag fastnade för Doftas champange doft och köpte med mig en snygg tvål till handfatet.
Fick även med mig en liten goodie-bag hem :-) Och där fanns ett doftljus med samma doft!!! Så nu ska det dofta champange i mitt badrum! Snacka om lyx!!!
 
Innan vi tog tåget hem så slank vi in på en tapasrestaurang och åt och tog ett glas vin.
Det blev en helkväll trots att jag var hemma vid nio :-)
 
Tack Nettan för sällskapet!
Och stort Tack till Diana som var värd för hela eventet!!!
 
 

Min variant på Pad thai

Planen var att åka och storhandla efter middagen idag, så då var det bara att laga mat på det som fanns hemma. Trots att skåpen ekade tomma så fick jag ihop en riktigt god middag.
Jag hittade lite olika recept på pad thai och bytte ut och lade till så att det passade det som fanns hemma.
Resultatet blev riktigt bra!
 
4 port.
1 paket risnudlar
3 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 morot
1 liten gul lök
1/3 purjolök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1/2 pressad citron
2 msk fisksås
2 msk socker
cashewnötter
 
Koka upp vatten, lägg i nudlarna och tag bort från plattan.
Låt stå i 3 minuter. Häll av det varma vattnet och fyll på med kallt vatten och låt stå.
Skär vitlök och chili i tunna skivor.
Skär kycklingen i bitar.
Stek kycklingen med vitlök och chili.
Strimla paprika, lök och morot.
(Moroten skalade jag först och hyvlade sedan med osthyvel innan jag ska den i tunna strimlor.)
Låt grönsakerna stekas med kycklingen i ca 5 min.
Häll av nudlarna och blanda ner dem med resten.
Blanda pressad citron, fisksås och socker tills sockret har lösts upp.
Häll såsen i pannan och låt det koka ihop i någon minut.
Servera med hackade nötter och några citronklyftor.
 
 
Nu ekar inte kylen tom längre och snabba barnvänliga middagar är planerade för resten av veckan :-)
 
 

Ceasarsallad

En av våra favoritsallader härhemma är ceasarsallad med kyckling.
Jag tar det även ofta när jag är ute och äter. Ceasarsallad måste vara som pyttipanna, alla har sitt eget recept och tycker att det ska vara på ett visst sätt.
Jag har fått många goda, men även många bottennapp.
Enligt mig ska en ceasarsallad innehålla romansallad, kyckling, bacon, parmesan och krutonger. Och självklart ceasardressing.
Jag hade tänkt att göra egen dressing, men när jag hittade Mannerströms på flaska och det var vardag med knappt om tid så var valet lätt.
 
4 port.
4 kycklingfiléer
hickory spray
salt, peppar
2 romansalladshuvuden
1 pkt bacon
dagsgammalt surdegsbröd
parmesan
1 liten gul lök
ceasardressing
 
Spraya kycklingfilen med hickoryspray, salta och peppra.
Stek fileerna så att de får stekyta.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills kycklingen är genomstekt, ca 20 min
Skär kycklingen i skivor.
 
Riv salladsbladen i mindre bitar, skölj och låt torka.
Blanda salladen med lite dressing.
 
Lägg baconet på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 225 grader tills det är riktigt knaprigt.
Ta ut och låt rinna av på hushållspapper.
 
Skär bort kanterna på brödet och skär det sedan i små kvadrater. Lägg på en plåt och rosta i ugnen på 225 grader i ca 5 min.
 
Skala och skär löken i tunna cirklar.
Hyvla parmesan
 
Lägg salladsbladen i botten på ett fat. Lägg på lök, parmesan, krutonger och bitar av baconet. Toppa med kycklingen och dressing.
 
 
 
 

Ylva pirog

Den här köttfärspirogen brukade mamma göra när jag bodde hemma. Eftersom vi alltid har kallat den för Ylva pirog så förutsätter jag att det var mammas väninna Ylva som bjöd oss på den första gången :-)
Det är ett väldigt bra vardagstips. Det går att förbereda innan om man vill, men gör man som jag och köper färdig smördeg så går det ändå ganska fort.
Jag serverade med en sallad till och båda barnen åt och tyckte att det var helt ok (vilket är ett bra omdöme från dem)
 
4 portioner
 
1 rulle smördeg
alt.
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
300 g margarin
1 ägg
0,5 tsk ättiksprit
1 dl vatten
 
Ägg till pensling
sesamfrön
 
300 g nötfärs
1 stor morot
300 g vitkål
1 pressad vilöksklyfta
1 krm kardemumma
1 krm svartpeppar
1 msk soya
1 msk senap
1 köttbuljongstärning
2,5 dl vatten
 
Degen: Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner margarin och rör ihop.
Ha i ägg, ättika och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Ställ degen i kylen i minst en timme.
 
Skala och finriv moroten. Fräs köttfärs och morot.
Finriv vitkålen. Blanda ner vitkål, vitlök, buljong, vatten och kryddor.
Låt småputtra i ca 10 min.
 
Kavla ut degen eller rulla ut smördegen.
Fördela färsröran på degen och vik ihop. Tänk på att "stänga" kanterna ordentligt.
Skär några skåror i den så att den inte spricker.
Pensla ägg och strö över sesamfrön.
In i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
 
 

Höstens lyxigaste event

I fredags var jag och ett 30-tal andra tjejer på spaevent på Sparadiset Östermalm!
Så lyxigt och välbehövt att få komma hemifrån och bara rå om sig själv ett par timmar.
Det första vi fick göra var att skriva upp en varsin tid för hudanalys och massage och sen byta om till bikini, morgonrock och tofflor.
Sen fick vi presentation av hudvårdmärket Voya och en modevisning av Milook. Så mycket snygga kläder, kan faktiskt tänka mig att ha en av varje i min garderob :-)
Det bjöds på bubbel, öl och lite plockmat.
Sen hann jag och Nettan krypa ner i bubbelpoolen och njuta ett tag innan det var dags för hudanalys. Jag fick många bra tips och fick även prova några av Voyas produkter. Superhärliga!
Efter hudanalysen hann vi vara med i några av alla tävlingar som var under kvällen. Vi hann även med att mingla och prata med flera av de andra som var där. Jättetrevliga tjejer!
Sen var det dags för massage. Så skönt!!! Hon var verkligen superduktig!!! Jag kan verkligen tänka mig att åka dit igen bara för massagens skull. Och ja, det andra också, det är så mysigt ställe och man känner lugn och lyx så fort man kliver innanför dörrarna.
Nettan och jag planerade redan i bubbelpoolen för nästa gång vi ska åka dit :-)
Man kan hyra en av spaavdelningarna för en eller ett par timmar och mysa med sina vänner.
Innan vi åkte hem så var det prisutdelning och jag vann ett lyxigt kit med hudvårdsprodukter från Panos.
En stor lyxig goodiebag fick vi också med oss hem!!!
 
Jag lyckades ta samma tåg som dottern och hennes kompis hem och de dök ner i min goodiebag. Dottern planerade genast när hon skulle färga håret och måla naglarna. Undra om jag får behålla något själv...
 
Tack så jättemycket för en fantastisk kväll Diana och Lina!!!
 
En av de härliga bubbelpoolerna
Lina på modevisningen, den här klänningen kan jag mycket väl tänka mig ;-)
Lite av maten det bjöds på
 
Goodiebag
 
Vinsterna från Panos
 

Kladdkaka

Desserten i lördags var det sonen som valde och gjorde (i alla fall med hjälp av mig).
Det var länge sen vi gjorde kladdkaka, men det är ju alltid gott.
Jag är lite för feg när det gäller tiden i ugnen. Det stod 15 minuter i receptet, men då var den fortfarande rinnig så jag lät den stå inne en stund till. Den var lite kladdig, men jag hade nog kunnat ta ut lite tidigare...
 
Receptet är hämtat från Arlas hemsida.
 
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl chokladpluppar
 
Smörj en springform och häll riven kokos i.
Smält smöret i en kastrull och tag bort från värmen.
Rör ner socker och ägg, blanda väl.
Rör ner övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och strö över chokladplupparna.
Grädda ca 15 min på 175 grader.
 
Vi serverade med vispad grädde, barnen fick även lite marshmallows.
 
 

Saltimbocca

Huvudrätten i lördags blev saltimbocca. Jag har aldrig lagat det tidigare, men jag vet att maken gillar det så jag testade. Och det blev riktigt bra!
Jag sökte lite på nätet och hittade massor av olika recept, så mitt är ett hopkok av det jag läste mig till.
 
4 port.
4 stora skivor kalvschnitzel
16 salviablad
8 skivor pruscutto
2,5 dl vitt vin
1 msk tomatpure
1,5 msk kalvfond
25 g smör
 
Banka ut köttet så att de blir ganska platta. Lägg 4 salviablad på varje köttbit och täck sedan med skinka. Jag satte fast det med några tandpetare.
Smält smör i en panna och stek sedan en köttbit i taget. Lägg köttsidan nedåt och låt det ligga tills det är nästan klart. Vänd på köttet och stek skinksidan någon minut.
Ta upp köttet och lägg på hushållspapper en stund innan servering.
Ta bort ev. tandpetare innan servering.
När allt köttet är stekt, häll ner vinet och koka ihop ett par minuter.
Sila sedan av det och häll ner i pannan igen. Ha i kalvfond och tomatpure och koka ihop i ca 5 min.
Avsluta med att ha i en klick smör och låt det smälta.
 
Jag serverade med klyftpotatis och spenatsallad
 
 
 
RSS 2.0