Äggkokotter

Vi fortsätter på frukosttemat ;-)
De här har jag gjort flera gånger och det är jättegott. Det svåra är att ta ut dem ur ugnen vid rätt tillfälle. Jag vill verkligen inte ha någon lös vita överhuvudtaget, men jag vill ha gulan rinnig. Så det är en balansgång. Och jag har inget jättebra knep mer än att ha koll på dem när de är i ugnen.
Testa till helgen. Ni kommer inte att ångra er!!!
 
Idag har jag tagit bort stygnen, så nu har jag fått se hur det ser ut. Sköterskan tyckte att det såg jättefint ut och det var bra att hon sa det för jag tyckte inte att det var så fint. Men då litar jag på henne så blir det säkert fint såsmåning om. Jag har även fått instruktioner om att börja stödja på hela foten och då ska jag ta av mig den "toffla" som jag fick på sjukhuset. Och istället ska jag gå med foppatofflor. Men det äger jag ju inga, så maken fick åka iväg och köpa ett par till mig. Så ser ni någon den närmsta månaden som går omkring med rosa foppatofflor oavsett väder och kläder så är det jag ;-)
 
 
 
 
6 port.
1 muffinsplåt
smör
6 skivor stora tunna skivor rökt skinka
2-3 dl riven smakrik ost
6 ägg
3 cocktailtomater
1 msk olivolja
1 dl spenat
salt och peppar
 
Smörj muffinsplåten med smör och lägg en skinkskiva i varje hål.
Fördela osten i skinkan och knäck ett ägg i varje "skål".
Ställ in i ugnen i ca 15 min på 175 grader.
Dela tomaterna och fräs dem i olivoljan. Ta upp dem på en tallrik.
Fräs spenaten i ca 1/2 minut.
Lägg upp kokotterna och toppa med tomater och spenat. Salta och peppra.

French toast

Jag hade någon ide om att jag skulle blogga massor nu när jag är sängliggandes... Men det har inte blivit någonting. Jag har haft ont och inte orkat göra någonting. Jag har plöjt igenom några serier, läst en bok och mest bara vilat.
Nu börjar jag känna mig lite bättre, vilket innebär att jag inte har ont hela tiden och inte tar några starka värktabletter. Jag har faktiskt varit utanför huset två ggr denna vecka!!! Igår var det utvecklingssamtal fär dottern och idag för sonen. Det gick jättebra och de fick massor av beröm. Så skönt att det går bra för dem och att de trivs i skolan.
Men efter att ha legat i min säng i två veckor så blir jag helt slut efter sånna små utflykter. Så när vi kom hem var jag tvungen att vila, mycket pg av smärtan.
Det känns ialla fallbättre nu när jag varit ute lite. Ihelgen var jag inge kul alls... Höll på att gå upp i atomer av frustration av att jag var fast härhemma. Och tyvärr går det ju ut på de som är i ens närhet... 
 
Jag är ingen frukost människa, ialla fall inte på vardagar. Då känner jag inte att jag har tiden att sätta mig ner mitt i morgonstressen. Så min vanliga vardagsfrukost är en smoothie av youghurt, hallon, banan och goijibär. Den tar bara några minuter att göra och jag dricker den i bilen efter att jag har lämnat av barn.
Däremot kan jag tycka att det är mysigt att göra något extra på helgerna om man inte har någon planerat. Så man kan sitta extra länge och njuta.
För några veckor sedan överraskade jag barnen och gjorde french toast. Det var mycket poppis ;-)
Jag har inga exakta mått, utan gjorde lite mer på känn..
 
Vitt formbröd
ägg, ca 2 st
mjölk, ca 1 dl
mjöl, ca 1/2 dl
 
Skär formbrödet i trekanter
Vispa ihop ägg, mjöl och socker till en lös smet
Doppa ner brödet så att det suger åt sig av smeten och stek på båda sidor i smör
Servera med strösocker och kanel och gärna några bär om du har det hemma
 
 

Päronchips med ädelost

Nu har jag legat här i sängen sen i onsdags och det börjar bli riktigt tråkigt... Eftersom jag i vanliga fall har ett så aktivt liv så har jag förberett mig mentalt på att bli sängliggande. Men jag vet vet inte hur bra det har hjälpt ;-)
Jah fördriver dagarna genom att titta på film/serier, spela mobilspel och slösurfa. Även fast jag hör hur familjen lever på ett vanligt liv utanför sovrummsdörren så gör jag mitt bästa för att inte lägga mig i hur de sköter vissa saker. Bra träning både för mig och maken...
Jag tar mig ner till köket vid lunch och middag, men det är typ det jag ourkar med. Och varje gång önskar jag att vi bodde i ett enplanshus... Den här trapppan är inte kul!!!
Men nu har det det gått 4 dygn så nu hoppas jag att det vänder och att smärtan avtar lite.
 
På påskdagen hade vi vänner här på middag. De bor inte jättelångt härifrån och vi säger alltid att vi ska ses oftare, men ändå lyckas vi inte ses mer än ett par gånger per år. Ja, så är det med två aktiva familjer med olika aktiviteter som inte har samma tider. Men på påskdagen lyckades vi ialla fall och det är lika trevligt varje gång.
De är likaom vi intresserade av mat så jag vet att jag kan prova nya recept och rätter på dem ,-)
 
När de kom så började vi med att servera en vårdrink bestående av 15 cl limoncello och prosecco. Till det hade jag gjort päronchips med ädelost och valnötter. Dessa har jag gjort tidigare. Och har man tiden så är det absolut värt att göra dem. Chipsen blir sååå goda. När jag gjorde dessa så gjorde jag ganska många och tog med även till påskbuffen, så kunde man toppa dem själv med vad man ville. Brorsonen på snart två år tyckte att de var jättegoda och ropade -Kaka så fort de tog slut ;-)
 
 
 
 
2 hårda päron
1,25 dl vatten
2 dl socker
1,5 msk honung
0,5 dl pressad citron

Koka upp vatten och socker. Ha i honungen och koka upp. Dra av från plattan och ha i citronsaften.
Skiva päronen tunnt och lägg ner skivorna i lagen. Låt dem ligga där i ca 30 min.

Värm ugnen till 75 grader. Ta upp päronskivorna och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt päronen torka i ugnen i ca 5 timmar. Vänd på dem efter halva tiden.
Ta ut dem och låt svalna. Förvara dem i en tät burk med lock och bakplåtspapper emellan.

blåmögelost
valnötter (rosta dem gärna i en torr stekpanna)
flytande honung

Toppa varje chips med ost, en valnöt och lite honung.

Påskbuffé

Jaha, så var påsken över även detta år! I år har vi haft en hyfsat lugn påsk, härligt!!!
På skärtorsdagen var sonen påskgubbe tillsammans med några kompisar och kom hem väldigt nöjd med en massa godis :-) Han hade suttit hela onsdagen och ritat små fina kort som han delade ut. 
Jag är lite tveksam till det här med att gå ut och "tigga" godis. Men barnen (nu bara sonen) vill så gärna och jag kommer ihåg hur kul jag tyckte att det var när jag var liten. Det är ju inte bara godiset, utan förberedelserna och traditionerna som gör sitt till. Men när sonen vill gå så är jag väldigt noga att det blir på rätt dag, att han är utklädd ordentligt och att han har ansträngt sig lite med korten som ska delas ut. Jag försökte också tala om för honom att anledningen till att han gick ut var inte för att få godis, utan för att önska alla en Glad Påsk och sprida glädje. Men där hade vi visst lite olika uppfattning ;-)
 
 
 
I fredags var vi bjudna hem till min mamma och hennes sambo på påskknytis. Även mina bröder med familjer var där. Vi var totalt 14 person. Och i år hade vi (igen) sagt att vi inte skulle ha så mycket mat... Det är tydlingen inget vi är bra på. Men det blir ju så när allla vill ta med sig några rätter var.
Jag åt och åt och åt och ändå hade jag inte smakat på allt... Allt det jag smakade på var väldigt gott! Och det var väldigt trevligt att träffas alla.
Vi hade med oss en halloumi/zucchini/jordgubbs sallad, en sparrissoppa med topping, varmrökt lax med korianderaioli och en meloncarpaccio med rosépeppar och fetaost.
 
I lördags var vi och fikade hos svärföräldrarna och sen åt vi god mat här hemma.
I söndags hade vi vänner här på middag. Återkommer med maten i ett senare inlägg.
Och i måndags hann jag äntligen ta fram den där boken och bara koppla av.
Jag har under påskhelgen provat flera olika matprojekt bl a gravat äggula, torkat tomater, bakat maränger och gjort päronchips. Flera sånna grejjer som inte är så svårt, men som tar lång tid.
 
Igår opererade jag min fot. Jag hade en skräddarknuta som de nu har tagit bort. Så nu är jag sängliggande i några dagar. Det säger att de första 3-5 dagarna är värst. Jag har väldigt ont, men hade förväntat mig värre så jag är positivt överraskad. Jag har lyckats ta mig ner på nedervåningen till både lunch och middag. Men det är en lång procedur och jag är helt slut efteråt :-)
De har sjukskrivit mig i en månad, men vi får se hur jag mår. Jag kommer ju inte att kunna köra bil innan dess, men kanske att jag jobbar lite hemifrån.
Så nu behöver jag tips på bra serier och böcker så att jag har något att göra på dagarna...
 
Så här såg buffén på långfredagen:
Vi hade allt det varma på spisen så det kom aldrig med på bild...
 
RSS 2.0