Rynkeby fruit drink

Jag är buzzador, vilker innebär att jag får prova vissa produkter mot att jag recenserar dem och talar om vad jag och mina vänner tycker om produkterna.
Just nu är jag med i flera olika kampanjer. Bland annat har jag fått prova Rynkebys fruit drinks. Jag fick tre värdekuponger så jag passade på att ta hem en av varje smak; päron, fläder och granatäpple.
 
Vi har provat pärondrycken till middag och mellis. Den är riktigt god och läskande, men lite för söt till mat. Men väl kyld istället för saft till fikat funkar den jättebra.
 
I söndags tyckte jag att det var läge för en drink före maten, så då provade jag den med fläder.
Jag fyllde glaset till 2/3 med krossad is och hällde sedan i 2 cl vodka, 6 cl fläderdryck och sen toppade jag med ramlösa citron.
För att göra det extra festligt så gjorde jag sockrade citronkanter på glaset och hade i lite färska jordgubbar.
Barnen fick samma fast utan vodka ;-)
Det var en mycket fräsch och läskande drink. Kan mycket väl tänka mig att prova den igen på altanen i sommar!
 
 

Sparris med hackat ägg och brynt smör

Idag har varit sista dagen på min ledighet och vi har passat på att vara ute ganska mycket. Vi åkte iväg till fadderbyn, ett ställe där man kan åka skateboard, kickbike och cykla i olika banor. Familjen tog bilen dit och jag tog en promenad i solen. Vi mötte upp min bror med familj där så barnen fick leka av sig ordentligt och vi kunde sita och njuta i solen. Härligt!
När vi kom hem så fortsatte barnen att vara ute och leka i flera timmar. Så mysigt nu när det börjar bli finare väder och de kan vara ute.
 
Här kommer ytterligare ett av mina bidrag till påskbordet. Sparris funkar ju bra nu under våren och ägg kan man ju äta även fast det inte är påsk ;-)
 
 
8 pers på buffe
2 knippen sparris
olivolja
salt
4 ägg
75 g smör
 
Bryt av ändarna av sparrisen och lägg dem i en ugnsfast form.
Salta och häll över olja, ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
De ska fortfarande vara spänstiga när de är klara.
Koka äggen i ca 8 min. Låt dem svalna, skala och hacka.
Smält smöret i en kastrull och låt det gå så att det blir ljusbrunt och nötigt.
 
Lägg upp sparrisen på ett uppläggningsfat.
Lägg på ägghacket och häll på smöret (ej bottensatsen)
 
 
 

Halloumisallad med jordgubbar och zucchini

Det här var ett av mina bidrag på påskbordet i år. Men det funkar ju absolut på vilken buffe som helst eller tillen grillad köttbit i sommar.
Den går ju att variera i det oändliga... Lite så "man tager vad man haver" sallad.
 
1 zucchini
1 pkt halloumi
1 pkt jordgubbar
2 nävar edamemebönor (med skal)
sallad, typ ruccola och spenat
olivolja
salt, svartpeppar
 
Skär zucchinin i skivor och lägg på en skärbräda. Salta och låt stå i ca 10 min. Torka av skivorna och vänd dem.
Salta även på den sidan och låt stå i ytterligare 10 min. Torka av och stek dem i olivolja tills de fått en gyllenbrun färg. Låt dem svalna på hushålls papper.
Lägg de frysta bönorna i en kastrull och täck med vatten. Låt dem snabbt koka upp och häll sedan av vattnet. Låt dem svalna och "ploppa" sedan ur bönorna ur skalet.
Skiva halloumin och stek den gyllenbrun i en torr, het panna. Dela i mindre bitar när de har svalnat.
Skär jordgubbarna i skivor.
Lägg salladen på botten på ett stort fat och fördela sedan bönor, zucchini, jordgubbar och halloumi på.
Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
 
 
 
 

Glad Påsk!!!

Hoppas att ni har haft en härlig påsk! Den är ju inte riktigt över än... Man får fortsätta att vara ledig och njuta resten av dagen och imorgon också.
Nu har jag nog tyvärr råkat få några av min makes baciller, så jag känner mig inte helt kry. Men desto mer uppskattar jag ledighet och vila.
 
I torsdags var barnen påskkärringar/påskharar tillsammans med sina kusiner. Och sen på kvällen var jag och dottern och tränade medans killarna kollade på fotboll hemma i soffan.
                
 
 
 
I fredags hann vi få en hel del gjort här hemma innan det var dags för middag hos svärföräldrarna. Som vanligt så blir vi bortskämda ordentligt när vi är där och det serveras alltid god mat.
 
 
 
Igår var det påskafton och då är det tradition i vårt hem att barnen letar efter sina påskägg med hjälp av lappar. På lapparna är det rebusar och ledtrådar som till slut leder till äggen.
Sen är det knytis hos mamma med mina syskon med familjer. I år var vi 11 st, men tittar man på hur mycket mat det var så skulle man kunna tror att vi var dubbelt så många...
 
 
Innan maten får barnen såklart måla ägg
 
 
Och så här fina blev resultaten
 
 

Vardagslax med blomkålsris

Igår på jobbet kom det ett bud med det största påskägg jag sett. Och det var fullt med godis! Jag är ju ingen godisråtta, men det här kunde jag inte låta bli...
Så då kändes det extra bra att jag hade planerat en lättare och nyttig middag :-) Och extra plus för att det gick fort att laga och var jättegott!
 
Nu tar jag långledigt! Jobbar nästa gång på tisdag och det ska bli sååå skönt. Min kropp behöver verkligen vila nu. Och god mat! Maken har legat i feber i flera dagar och jag känner mig verkligen hängig, men jag håller tummarna för att det går över snart.
Imorgon närä barnen är i skolan ska jag passa på att storhandla så vi kan laga en massa god mat ihelgen. Jag har hitatt flera nya recept som jag ska prova. Och flera av dem innehåller förstås ägg ;-)
 
Lax med blomkålsris och ärtsås
4 port.
4 laxfileér
salt, peppar
1 blomkålshuvud
200 g frusna ärtor
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1 dl creme fraiche
 
Lägg ärtorna i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och häll av vattnet.
Hacka vitlöksklyftan och mixa den med ärtorna.
Blanda ner parmesan och creme fraiche.
Smaka av med salt.
Salta och peppra laxen och stek den på medelvärme.
Riv blomkålen på den grova sidan.
Låt rivet koka i ca 10 sek och häll sedan av vattnet.
 
 
 

Köttfärsbiffar med ljummen sallad och kall sås

Idag har jag varit ledig från jobbet, men har ändå haft dagen fullspäckad...
Jag började dagen med ett pass på gymmet och sen blev det ett besök hos frissan.
Så efter att ha gjort saker för mig själv på förmiddagen så var resten av dagen dotterns. Vi började med ett besök i den skolan hon ska börja i efter sommaren. Och det kändes jättebra! Sen hade hon gitarrlektion och efter det var det middagsdags. Då provade vi ett nytt ställe som har koeansk mat. Ett väldigt trevligt ställe med superbra service. Maten var fräsch och vällagad, men jag är inte hundra på om jag gillade smaken riktigt. Jag måste ge det ett försök till innan jag bestämmer mig.
 
Igår lagade jag en färgglad och riktigt god middag.
Jag hade läst ett recept som jag ville prova och väl i affären försökte jag komma ihåg vad jag behövde köpa.... Det slutade med att jag gjorde min egen variant och det blev riktigt bra!
 
 
 
4 port
Biffar:
600 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1,5 dl grädde
1 msk fryst persilja
salt, peppar
 
Ljummen sallad:
10 champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
10 sparrisar
1 halloumi
ruccola
smör och olja att steka i
 
Kall sås:
2 dl lätt creme fraiche
10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka basilika
salt, peppar
 
Blanda färsen med en pressad vitlöksklyfta, finhackad lök, persilja och grädde.
Krydda med salt och peppar.
Forma till biffar och stek på båda sidor i en stekpanna. Slå på lite vatten i pannan och låt dem gå klart.
 
Klyfta champinjonerna och låt dem vattnas ur i en torr stekpanna.
Dela sparris och paprika och lägg ner i pannan tillsammans med smör och olja.
Stek tills grönsakerna känns färdiga och har fått stekyta, men fortfarande har spänsten kvar.
Skär halloumin i skivor och stek i en torr panna, dela i mindre bitar.
 
Mixa samman alla ingredienser till såsen.
 
Blanda grönsakerna med halloumi och ruccola och lägg på ett serveringsfat. Förddela biffarna ovanpå och servera med såsen.
 
 
 
 

Fisk i paket med krispig sallad

Idag har jag varit så trött hela dagen.... Tur att jag redan hade planerat vad jag skulle göra till middag så jag slapp tänka. Jag provade ett nytt recept från Arla.se, det är ett av deras recept i temat smalmat.
Det var bara jag och 12-åringen som åt och hon fick potatis till, men det hoppade jag över och blev ordentligt mätt ändå.
Jag tyckte att det var riktigt gott och tänker absolut göra det igen. 12-åringen var inte så förtjust, men 20-åringen var hemma på blixtvisit och smakade och tyckte att det var gott.
 
2 port.
2 torskfileér
2 morötter
1 palsternacka
75 g cream cheese
1 msk pesto
1/2 pressad citron
ruccola
10 sockerärtor
3 rädisor
sesamfrön
 
Skala och grovriv 1 morot och palsternackan.
Blanda med cream cheese och pesto.
Fördela röran på två bakplåtspapper och lägg på fisken.
Vik ihop sidorna och rulla ihop sidorna. Salta fisken och häll på hälften av citronsaften.
Sätt in paketen på 150 grader i ugnen i ca 20 min.
Skala den andra moroten och gör remsor av moroten med skalaren.
Strimla sockerärtorna och rädisorna, blanda med moroten och ruccola.
Salta, peppra och ha på resten av citronsaften och strö på sesamfrön.
 

Mello och trampolintävlingar

Söndagkväll....
Sitter helt slut i soffan efter en fullspäckad men mycket rolig och lyckad helg!
I fredags var jag med min kusin och mina två yngsta på genrepet på mello. Det var riktigt bra! Det är många av låtarna som görs sig riktigt bra i en stor arena live!
Vi var där i god tid innan och åt mat i Mall of scandinavia och gick sen in i arenan. Det var massa jippo där innan och de delade ut en massa reklam i form av godis ;-)
Vi var inte hemma förrens 23.30 och då stupade vi i säng alla tre.
Pigga och glada var vi nere i gympahallen på lördagmorgon och redo för trampolintävlingar. Min man var speaker och jag har varit tävlingsledare/domare.
Vi var klara för dagen vid 18.30 och då åkte jag och handlade och sen gjorde vi "lite" plockmat som vi hade klart lagom tills mello började.
Som vanligt så skulle vi bara ha lite, men det är vi inte så bra på...
De flesta av oss var väldigt nöjda med resultatet på Mellon, så mätta och nöjda gick vi och la oss.
 
Det bjöds bl a på dumplings, quesedillas, kycklingvingar, sparris med pocherat ägg, vårrullar, chicken nuggets, charkuterier, ost och grönsaker med dipp.
 
Idag var vi tidigt i hallen igen för att avgöra finalerna i tävlingen. Det blev en riktigt lyckad tävling, men efter en köpepizza så har kvällen tillbringats i soffan...Det 
 

Kycklingklubbor

Ibland tar fantasin verkligen slut. Det känns liksom tomt i skallen.
Just idag kändes det så. När jag öppnade frysen imorse så hittade jag några kycklingklubbor som jag tog fram. Sen har jag funderat under dagen på vad jag skulle göra med dem.
Men till slut hade jag en bild i huvudet på vad jag skulle göra.
Jag gjorde en marinad på bla mango chutney, vitlök och soya och till det rostad potatis och en fräsh sallad. Och som pricken på i en god blå mögel-kräm.
Det såg gott ut och barnen åt riktigt bra, men varken maken eller jag tyckte att det smakade speciellt mycket (förutom ostkrämen).
Jag tycker att jag har provat alla möjliga olika marinader, men att det alltid smakar samma. Är det någon som har något bra tips?  
Så idag får ni inget recept eftersom jag inte är helt nöjd.
 
Men man kan ju inte laga jättegod mat varje dag ;-)
 
 

Marängbakelse

Mitt nya projekt "att lyckas göra en bea" pågår, men lyckades inte i fredags heller...
Det positiva är att man får en massa äggvitor över så man kan göra maräng :-)
Eftersom vi skulle ha gäster i lördags så passade det bra och det fick bli en bakelse till dessert.
 
Jag har gjort den här kombinationen tidigare, men inte i den här formen. Det blir väldigt sött med marängen och frostingen, så det krävs verkligen bär för att neutralisera det hela.
 
Maräng:
1,5 dl äggvita
3,5 dl strösocker
50 g mörk choklad, 70%
 
Nutellafrosting:
95 g smör, mjukt
2 dl florsocker
100 g philadelphiaost
50 g nutella
 
hallon
blåbär
 
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad och värm smeten till 55-60 grader, vispa under tiden.
Ta bort bunken från värmen och vispa till en maräng med elvisp.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den i marängsmeten så att den blir marmoriserad.
Spritsa ut rundlar på en bakplåtspapperklädd plåt. 
Ställ in i ugnen på 130 grader i ca 45 minuter.
Marängerna är klara när de lossar från pappret och är hårda under.
 
Frosting: Vispa upp smöret. Sikta ner florsockret och vispa in det i smöret.
Tillsätt osten och vispa till en slät frosting. Blanda ner nutellan.
 
Lägg en rundel på varje tallrik, spritsa på frostingen och fördela bären på.
Avsluta med en rundel till på toppen.
 
 
 
 
 
 

Keldas Texas chili

Jag är buzzador och det innebär att jag lite då och då får testa olika produkter mot att jag recenserar produkterna på deras sida.
Den här gången ska jag testa Keldas nya grytbaser. Jag får hämta ut två valfria. Det finns fem olika och jag tänkte prova en för köttfärs och en för kyckling.
Jag har inte hittat de för kyckling i min butik så jag får leta vidare innan jag kan testa den.
Men de hade alla tre till köttfärs och för mig var det inget svårt val vilken jag ville testa. Det finns taco, bolognese och chili.
Både taco och bolognese gör jag själv ganska snabbt (och gott ;-) ) men chili tar ju ett tag att göra så det tänkte jag att jag skulle prova.
Jag lagar ju helst maten själv från grunden, men ibland så behöver man få fram maten snabbt på bordet och då är jag väldigt kinkig med vilka halv- och helfabrikat jag köper. Det ska gå mycket snabbare än att göra det själv, priset ska vara rimligt, gärna nyttigt och så ska ju smaken vara riktigt bra.
Och jag tyckte faktiskt att Texas chili stämde in på allt :-)
 
 
 
Det var väldigt enkelt att göra. Jag bara stekte köttfärsen och hälde i grytbasen och lät det puttra i några minuter innan jag serverade.
Det som tog tid var att koka riset. Men under tiden jag gjorde det så hann jag ju göra både grytan och en sallad.
Så allt som allt tog det 20 min innan maten stod på bordet.
 
Jag kan mycket väl tänka mig att köpa denna igen. Och för er som gillar att ta genvägar i köket så tycker jag absolut att ni ska köpa denna.
 
 
 
 
RSS 2.0