Fredagsfisk

Äntligen fredag!!! Den här veckan har gått otroligt fort. Skönt! Men samtidigt vill man gärna trycka på knappen och stoppa så man kan njuta av tiden.
Även nästa vecka är full av aktiviteter. Och då har vi ett födelsedagsbarn här hemma!!! Så jag ska försöka luska ut vad hon vill bjuda på för fika när hon fyller år.
Vi har öppnat vandrarhem på mitt jobb och i måndags blev vi bokningsbara på nätet. Idag fick vi vår första online-bokning!!! Så när jag kom hem så firade jag och maken med bubbel. Han gjorde en djupdykning i kylskåpet och hittade en massa ostar så till bubblet blev det olika sorters kex med olika sorters ost och marmelad. Mums!
Sen åt vi en jättegod varmrätt: Limemarinerad torskrygg med ingefärapotatis

4 port.
4 bitar torskrygg á 150 g
rivet skal av 2 små lime
2+1 msk pressad lime
600 g delikatesspotatis
150 g sockerärtor
salt och peppar
1+2 msk olivolja
16 körsbärstomater
16 svarta oliver
2 tsk riven ingefära
1 msk ljus soya

Blanda limeskalet med 2 msk pressad lime.
Vänd runt fisken i blandningen.
Koka potatisen och förväll sockerärtorna lätt.
Salta, peppra och stek fisken i olivolja, ca 3 min på varje sida.
Lägg ner tomater och oliver mot slutet.
Blanda 2 msk olja med 1 msk pressad lime, ingefära och soya.
Fördela potatis, ärtor, tomater och oliver på 4 tallrikar, lägg fisken ovanpå
och ringla över limedressingen.






Fläskspett medd citronkräm och hallonsallad

Idag har jag och lillkillen varit lediga så då har jag haft lite tid att laga mat. Till skillnad mot imorgon då vi endast har 20 min på oss, så jag har gjort morgondagens middag också idag.
Idag satt vi alla fem till bords samtidigt och ingen hade bråttom iväg. Det hör inte till vanligheterna här hemma på vardagar. Så därför var det extra trevligt idag.
Alla tyckte om maten och till och med lillkillen som knappt äter kött åt ett helt spett :-)

4 port.
600 g fläskkött (jag använde fläskytterfilé)
2 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 msk ketchap manis
1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Hallonsallad:
1 påse blandad sallad
150 g fetaost
1 dl färska hallon
1 dl valnötter

Citronkräm:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 sitron
1/2 msk honung
salt, peppar

Citronkräm:
Lägg turkisk yoghurt i en skål. Riv skalet från en citron och pressa ner saften från halva citronen.
Blanda i ´honung och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till serveringen.

Spett:
Lägg spetten i blöt, ca 15 st.
Skär köttet i tärningar.
Skala och finhacka vitlöken och blanda med riven ingefära, ketjap manis och rapsolja.
Krydda med salt och peppar och blanda köttet med marinaden.
Ställ kallt och låt marinera i minst en timme.
Trä upp köttbitarna på träspett och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
Vänd spetten, öka till grill och kör i ca 5 min till.

Sallad:
Fördela salladen på tallrikarna, strö över smulad fetaost.
Toppa med färska hallon och valnötter.

Detta är ett recept från en GI-tidning, men eftersom jag tror att mina barn behöver kolhydrater så serverade jag hemmagjord klyftpotatis till. Och då kunde ju inte jag och maken motså att ta några :-)

Vintergryta

I söndags var vi först på 7-års kalas med lunch och semlor :-)
Sen tog vi våra och brorsans barn och åkte iväg och åkte pulka. Snön har ju äntligen kommit hit!
Efter två timmars pulsande i snön var vi rätt möra. Och sugna på någon mustig gryta. Men det var ju ingen som hade ork att vänta i flera timmar så vi fick hitta på ett alternativ.
Gott blev det och alla åt jättemycket!

4 port.
500 g fläskfilé
100 g trattkantareller
7-10 st pärllökar
syltlök
1 msk råsocker
smör
2 msk svartvinbärsgele
4 dl matlagningsgrädde
2 tsk soya
1,5 dl rött vin
2 msk kalvfond

Putsa filén och skär den i bitar och stek den i smör. Lägg över i en traktörpanna.
Köka pärllöken i ca 3 min med skalet på. Häll av vattnet och skala löken. Smält smör i en stekpanna och häll på råsockret. När sockret har smält ha i löken. Låt löken bli glaserad i sockret i ett par minuter och lägg sedan över i pannan.
Fräs svampen innan den också läggs i pannan.
Häll på vin och kalvfond och låt det koka i ett par minuter.
Häll på grädden, gelen, soya och koka i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och en sallad.





Tomat- och paprikasoppa

Den här soppan provade vi för någon vecka sedan. Den var jättegod och dessutom GI :-)
Ytterligare ett plus var att den var lätt att göra och det tog inte så lång tid. Bara fördelar alltså.

4 port.
1 kg tomater
2 röda paprikor
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 msk ekologisk grönsaksbuljong
1/2 kruka basilika
salt och svartpeppar

Dela tomaterna och paprikorna i halvor. Ta bort kärnhusen från paprikorna.
Skiva vitlök och rödlök.
Lägg alla grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja.
Baka i ugnen i ca 20 min på 225 grader, tills det får färg.
Lägg de varma grönsakerna i en matberedare och mixa tills det är slätt.
Häll över i en kastrull.
Tillsätt vatten och buljong. Hacka basilikan och ha ner i soppan.
Koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Friterad potatis

Efter att ha tillbringat hela dagen på Tekniska museet så var det dags att tänka mat. Vi gick in i mataffären helt utan planer och kom ut med en två-rätters middag.
Jag hade redan igår köpt massor av lök och hade tänkt bjuda min man på gratinerad löksoppa, men han protesterade högljutt och tyckte inte att det passade en lördagskväll...
Så det blev kött och potatis. Nu är jag inget fan av en ren köttbit, men jag gillar tillbehören. Så det fick bli en stor entrecote till maken och några mindre bitar rostas till mig.
Till det så skar vi amandine potatis i tunna skivor. De fick ligga i vatten i ca 10 min sen hällde vi av vattnet och friterade dem i rapsolja. Det tog ca 15 min innan potatisen fick fin färg. Sen fick de ligga på hushållspapper i ca 30 sek innan vi saltade och serverade.
De blev supergoda och det här kommer vi garanterat att göra igen.



Till maten gjorde vi en supergod sallad på bladspenat, rödlök, rostade pinje, hyvlad parmesan, olivolja, salt och peppar.

Ny dator!!!

Idag har min nya dator kommit! Den är jättefin :-)
Så nu ska jag föröka lära mig hur den fungerar.
Jag orkar inte blogga så mycket just nu, men jag har en del på lager som jag sparat under den här tiden så det kommer lite inlägg framöver.





Jag har som så många andra försökt tänka på vad vi (läs jag) stoppar i oss. Så det har blivit lite nyttigare, inget ätande vid tv:n på kvällarna och försök till att börja träna. Det är inget nyårslöfte jag har avlagt, men efter helgerna så behöver jag röra på mig mer och tänka på vad jag stoppar i mig på vardagarna. Jag börjar ju närma mig den åldern när maten sätter sig på ställen man inte vill ha den :-) 

Här kommer några axplock på vad vi har ätit i veckan


Sallad med parmachips, avocado, ägg, blå castello och grönsaker


Stekt spättafilé med blomkålsmos och sallad




Grillade päron med ädelost

Fortfarande ingen dator, men jag har lyckats ladda ner lite bilder på paddan. Så jag ska försöka mig på ett inlägg i alla fall.
Sitter just nu och tar en paus i packningen och tittar på Sveriges mästerkock. Jag tycker att det är såååå bra. Jag kan inte riktigt förklara ad som är så bra men det är väl kombinationen av matlagning och tävlingsmoment :)
Här tänkte jag bjuda på en jättegod förrätt, ett ytterligare plus är att det är enkelt att göra.
4 port.
2 fasta päron
Ruccola
Rostade valnötter
Ädelost
Honung
Skär päronen i ganska tjocka skivor och grilla dem på båda sidorna i en grillpanna.
Lägg ruccola i botten på en tallrik och lägg på päronskivorna.
Skär osten i mindre bitar och fördela den över päronen.
Strö över valnötter och ringla över honung.

Menyer

Eftersom min dator är trsig och jag inte kan blogga ordentligt. Framför allt så har jag inte tillgång till mina bilder.
Vi har haft gäster här både fredag och lördag och som lite teasing så får ni se våra menyer för de dagarna här så bloggar jag om recepten senare :)
Fredag:
Blåbärsdrink med salami, oliver, ostspread och kex
Grillade päron med ädelost och valnötter
Hälleflundra med brynt smörsås, gurka och blomkål och gratinerat potatis och blomkålsmos
Chokladkaka med marianneglass
Lördag:
Mousserade med salami, ostspread och kex
Tre småmackor, sill, rökt fläskfile och ädelost
Grillad kalvkotlett, rödvinsreduktion, rotfruktsgratäng och edamemebönor
Äppelpaj med vaniljglass
Två mycket trevliga middagar har vi haft medmycket mat, goda viner, roliga spel och härliga samtal!!!

Trasig dator

Min dator har gått sönder så det lär bli lite skralt med inlägg nu.
Jag har beställt en ny plus att jag kommer att låna makens och dotterns ibland.
Det går ju att blogga både på telefonen och paddan,en då blir det utan bilder och det är ju inte så kul...
Jaja, jag ska göra så gott jag kan, men då vet ni varför det kan dröjja mellan inläggen en stund.

Lasange

Nu har jag varit sugen på lasange ett bra tag. En krämig vanlig al forno var det jag ville ha.
Och eftersom jag fortfarande njuter av julledighet så hade jag ju tid att göra en igår.
Och den blev inte torr alls, utan riktigt god :-)

Köttfärs:
700 g nötfärs
700 g krossade tomater
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 kruka färsk basilika
1,5 gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
2 msk ketchup
0,25 dl rött vin (jag tog matlagningsvin)
salt, peppar

Sås:
7,5 dl mjölk
4,5 msk smör
4,5 msk mjöl
salt, peppar
muskotnöt
150 g riven parmesan

lasangeplattor

Börja med såsen, smält smöret och rör ner mjölet.
Spä med lite mjölk i taget, vispa så att det inte blir några klumpar.
Koka på svag värme i ett par minuter tills såsen blir tjockare.
Krydda med salt, peppar och nyriven muskotnöt.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten.

Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja.
Lägg ner köttfärsen i pannan och fräs i ett par minuter.
Häll på resten av ingredienserna och låt småputtra i ca 10 min.

Varva sås, köttfärs och plattor i en ugnsfast form.
Börja och avsluta med såsen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 min.




Sen tror jag att maten blir extra god när man tillagar den i en sån här fin form :-)
Den här fick jag i födelsedagspresent av mina svärföräldrar.

Mer tilltugg

På 12-slaget så skulle vi stå för tilltugget. Päronchipsen har jag ju redan visat, så här kommer de andra.
Det skulle ha blivit tre saker till, men... Jag stoppade in de baconlindadedadlarna i ugnen och glömde bort dem. Sen kom vi på dem när brandlarmet gick. Men det var för sent för att rädda dem, däremot väcktes ingen av brandlarmet och nu vet ju värdparet att det fungerar :-)

Parmesansnurror
Ta en förpackning med färdig smördeg, pensla olivolja på och riv sedan parmesan över hela. Strimla över basilika och rulla ihop som en rulltårta. Skär tunna skivor och pensla med uppvispat ägg. Ställ in i ugnen på 225 grader tills det har fått fin färg.



Crustader med röra av rökt lax

1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad dill
1/2 finhackad rödlök
salt
peppar
1/2 pressad citron

Rör ihop dessa ingredienser

3 kokta ägg
varmrökt lax

Hacka äggen grovt och dela laxen i mindre bitar och blanda försiktigt ner i röran.

Fördela i crustaderna.

Det blir mycket röra så det räcker även till en god frukostmacka dan efter :-)

Päronchips med blåmögelost

På nyårsafton var vi hos vänner och firade. Det var på vår lott att fixa förrätt och tilltugg till 12-slaget.
Till förrätt tog vi med svenska kräftor som vi hade hemma i frysen och serverade med västerbotten och knäckebröd.
Till varmrätt blev vi serverade ankbröst med koriandernudlar och apelsinsås och till dessert chokladmousse och exotisk fruktsallad. Mycket gott!!!
Till 12-slaget så provade jag dessa päonchips som jag sett på Charlottes matblogg. De såg så goda ut att jag var tvungen att testa dem. Och det var det värt!!! De blev jättegoda!!!
Jag hade velat ha dem lite knaprigare, men får väl prova att göra tunnare skivor nästa gång.

2 hårda päron
1,25 dl vatten
2 dl socker
1,5 msk honung
0,5 dl pressad citron

Koka upp vatten och socker. Ha i honungen och koka upp. Dra av från plattan och ha i citronsaften.
Skiva päronen tunnt och lägg ner skivorna i lagen. Låt dem ligga där i ca 30 min.

Värm ugnen till 75 grader. Ta upp päronskivorna och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt päronen torka i ugnen i ca 5 timmar. Vänd på dem efter halva tiden.
Ta ut dem och låt svalna. Förvara dem i en tät burk med lock och bakplåtspapper emellan.

blåmögelost
valnötter (rosta dem gärna i en torr stekpanna)
flytande honung

Toppa varje chips med ost, en valnöt och lite honung.



Nyårsdagsmat

God fortsättning!!!

Vi hade en jättetrevlig nyårsafton igår hemma hos vänner. För att slippa problemet med taxi bestämde vi för länge sen att vi skulle sova över. Så vi blev istället sittande och spelade spel fram till 04.30...
Så idag har vi varit "lite" sega. I förmiddags satt vi och pratade om resten av dagen och kom fram till att pizza var ett bra alternativ.
När vi väl var på väg hem så stannade vi och köpte tidningen och cola och då passade jag på att köpa ett pizza-kit från Sara Lee. På så sätt slapp vi gå ut igen och vi blev av med lite av allt som finns i kylen :-)
Efter middagen läste jag på Aftonbladet att nyårsdagen är den dagen på året som vi äter mest pizza på hela året.


Före gräddning, tre olika toppings;
*salami, gul lök, paprika, basilika och ruccola
*skinka, champinjoner, purjo och basilika
*skinka, purju, chevré, pinje och honung


RSS 2.0