Söndagsgryta

Idag har vi haft en riktigt skön hemmadag. Vi  började dagen med Knytte för 3-åringen, så 2 timmar i skogen för son och far. Jag hämtade hem 8-åringen från scoutläger. Vi lämnade henne 11 igår, så hon har varit ute i ett helt dygn.
Ett trött gäng alltså. Så idag har det blivit tvättning, legobygge, film m.m. Då passade det bra att puttra en gryta på spisen.
Jag tittade på lite olika recept, men sen gjorde jag på fri hand. Det blev riktigt bra.
Igår var vi bortbjudna på middag. Till förrätt fick vi kantarelltoast och till varmrätt blev det älgstek med klyftpotatis och sås. Ljuvligt!
Men nu är det alltså höst!!!
 
4 port.
800 g grytbitar av nötkött
2 mörötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1,5 msk soya
2 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé
1,5 msk mortlad torkad svart trumpetsvamp
2 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
 
Stek köttbitarna i smör i en stekpanna så  att de får stekyta.
Skala och skär mörötter, palsternacka, gul lök och vitlök i mindre bitar och fräs i smör i en gryta.
Lägg över köttet i grytan och häll i tomatpuren. Stek i en minut.
Häll ner vin, vatten, fond, soya och lagerblad i grytan. Koka upp allt och sänk sedan värmen.
Låt det puttra på spisen i ca 1,5 timme och känn sedan på köttet. Om det går att dela med en sked så är det klart. Låt det annars puttra ett tag till.
Häll i gele, svamp och grädde och koka ihop i ca 10 min.
Smaka av med svartpeppar.
Idag serverade vi med ris till, men det går lika bra med potatis.
 
 

Lövbiff med rotsaker och svampsås

Igår var jag hemma och var ledig med min 3-åring. Vi bakade muffins, ritade, lekte med bilar och städade. Så när klockan började närma sig middag hade vi inte varit iväg och handlat så det fick bli en djupdykning i kyl och frys.
Jag hittade en påse med lövbiff i frysen, lite potatis och grönsaker i kylen och så plockade jag fram en påse trattisar.
Det blev en mycket lyckad "rensningsmiddag".
 
Jag skalade och delade potatis och morötter och lade dem på en plåt med blomkål och lök. Ringlade över olivolja och flingsalt och så in i ugnen tills det var klart.
 
Svampsås
ca 75 g trattkantareller (urvattnade)
1/2 finhackad gul lök
smör
2.5 dl grädde
1/2 dl vatten
2 msk madeira
1 tsk soya
1 tsk kalvfond
1 näve torkad svart trumpetsvamp
maizena brun redning
salt, peppar
 
 
Fräs kantareller och lök i en kastrull.
Slå på grädde, vatten, madeira, fond och soya.
Koka ihop i ca 5 min min.
Smula ner trumpetsvampen och ha i redning tills konsistensen är bra.
Smaka av med salt och peppar
 
 
Idag är det torsdag och då är det min tv-kväll :-)
Bara matprogram, först halv åtta hos mig sen kockarnas kamp. Nu är det Hela sverige bakar och sen Masterchef USA.
 

Kycklingsoppa

Detta hittade jag hos "en smak av Karin".Gott och mättande! Ytterligare en bra vardagsrätt. 3-åringen som 'lskar pasta ville inte ens smaka, men resten av gänget åt bra (2 st 8-åringar, en 16-åring och 2 vuxna).
Det tog lite längre tid än vad jag hade trott att laga så vi kom till barngympan i sista sekund med andan i halsen :-)
 
3 kycklingfileer
2 gröna paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g torkad pasta
1 burk krossade tomater
1 l vatten
2 hönsbuljongstärningar
4 msk tomatpuré
4 msk chilisås av ketchuptyp
2 dl grädde
salt och peppar
 
Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar. Finhacka löken.
Stek ihop i smör i en stekpanna tills kycklingen är klar.
Häll över i en stor kastrull.
Häll i tomatpuré och pressa i vitlöken.
Fräs en liten stund och ha sedan i vatten, krossade tomater, chilisås och buljongtärningar.
Koka i fem minuter och ha sedan i pastan. Koka tills pastan är klar.
Ha i grädden och koka ihop ett par minuter.
Salta och peppra.
 
Idag åt vi med varma mackor till, men det behövs inte för soppan är väldigt matig.
 
Imorgon har jag lovat barnen tacos, det är flera månader vi åt det, så det är väl dags.
På lördag ska vi på 40-års fest och så ska jag gå kurs hela helgen. Så det blir ingen mat här
på bloggen.
Trevlig helg!
 

Thaigryta med ris

Så var det dags igen att testa några nya recept. Först ut är denna vardagsrätt från ica.se.
Jag gjorde om receptet lite. I orginalreceptet skulle man ha en påse frysta wokgrönsaker. Men jag brukar inte tycka att de är goda, så jag tog färska grönsaker istället.
Resultatet blev klart godkännt, men jag tror att jag tar mer currypasta nästa gång för den var lite klen i smaken. Och pressar på lite mer lime.
 
600 g nötfärs
1/2 blomkålshuvud
1,5 röd paprika
1 burk minimajs
1,5 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
1 lime
1 kruka koriander
olja
salt, svartpeppar
 
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Värm oljan i en stekpanna och fräs på currypastan.
Ha i grönsakerna och stek tills de känns klara.
Lägg över i en gryta.
Stek färsen, salta och häll ner i grytan.
Tillsätt kokosmjölk och vatten och låt puttra i ca 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med limeklyftor och koriander.
Servera med ris.
 
 

Balsamicofilé med trattisar

Idag var jag hem till mamma och hämtade svamp. Hon plockar gärna, men kan inte göra av med allt. Så hon vill gärna bli befriad från svamp och som en snäll dotter åker jag gärna dit och hämtar några påsar. Vi får rensa den själv, men det tycker barnen är jättekul :-)
Hittade ett recept på ica.se som jag gjorde några små ändringar på och bjöd familjen på idag.
Till detta serverade jag en gratäng på potatis och jordärtskockor.
Det var mycket gott och detta kommer jag defenitivt göra igen. En riktigt bra bjudrätt.
 
ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
salt, svartpeppar
 
1 pkt bacon
200 g rensade trattkantareller
1 äpple
35 g ruccola
olivolja
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka vitlöken och koka den tillsammans med balsamvinäger, honungsalt och peppar. Låt det koka i ca 5-10 min tills det har kokat ihop ordentligt och blivit tjockare.
Putsa fläskfilén och stek den runt om i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form.
Salta, peppra och pensla med såsen. Ställ in i ugnen i ca 20-25 min tills innertemperaturen på köttet är 68 grader.
Fräs svamp och bacon tills det är knaprigt.. Låt det rinna av.
Blanda med ruccola och tärnat äpple. Droppa på lite olja.
Skiva köttet och lägg upp på ett fat. Ringla över såsen och toppa med svampblandningen.
 
 
 
 

Baba ganoush

För ett par veckor sedan var det bra pris på augergine i affären och då passade jag på att köpa två stycken. Men sen har de blivit liggande i kylen. Jag har länge tänkt att prova att göra baba ganoush.
Vi var bortbjudna på middag igår och då tog jag med denna och pitabröd som jag bjöd på innan vi fick middag.
Vi blev bjudna på raclette. Jättegott!
 
2 auberginer
olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
salt
svartpeppar
 
Skär auberginen på längden, pensla med olivolja och  ställ in i ugnen. 200 grader i ca 20 minuter.
Låt den svalna.
Skär bort skalet och dela den i mindre bitar.
Mixa tillsammans med pressad citron och hackad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Pitachips
Dela pitabröd i små trianglar. Pensla med vatten. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 5 min.
 
 

Det ser ju inte så gott ut, men jag lovar, det var det!!!
 
 

Varning för stark sås

Jag tycker verkligen om en riktigt god kyckling cashew. För några veckor sedan hittade jag en sås från Mrs Cheng´s som hette chicken cashew sauce. På flaskan stod det att det skulle smaka som i thailand.
Varför lär man sig aldrig att man inte ska lite på det som står på förpackningen...
Jag gjorde en wok på kyckling, röd paprika, minimajs, blomkål och cashewnötter. Det såg jättegott utt tills jag hällde på såsen.
Tyvärr hade jag inte tagit undan något. Det var nämligen jättestark! Den enda som kunde äta var maken. Jag och tonåringen åt lite grann, men det brann i munnen.
Det var inte så mycket smak på det heller, det var bara starkt...
Och dyr var den också.
Så detta är inget jag rekommenderar.
 

Portugal

Igår kom jag hem efter en vecka i Portugal. Jag har varit där med landslaget i Trampolin och DMT. Jag åkte med som domare. Det har varit en jätterolig vecka!
Dottern var med och tävlade! Resultatmässigt gick det inte så bra, men erfarenhetsmässigt var det jättebra. Det var hennes första tävling utomlands.
Vi har hunnit vara lite i poolen och på beachen, men den mesta tiden tillbringade vi i gympahallen. Det var strax över 30 grader ute och då kan ni ju tänka er hur det var i gympahallen utan air condition...
Därav denna bloggtorka...
Jag ska försöka bättra mig under denna vecka.
 
 

Detta fick vi en kväll till middag. Det var restaurangens specialité. Ägaren sa att det hette: Viagra 2000

Detta valde dottern en dag när vi var ute och åt glass :-)

Så här roar sig Svenska landslaget när det är förseningar på flyget :-)
 
RSS 2.0