Zucchini och aubergine gratäng

På "vår" affär har de den här veckan ta 3 betala för 2. Bla för zucchini och aubergine. Så jag plockade en av varje i korgen härom dagen.
Tillsammans med en god tomatsås och lite riven ost så blev det en jättegod gratäng.
Det var även extrapris på rökt fläskfilé, så det serverade jag till.
Mycket gott!!!

4 port.
1 zucchini
1 aubergine
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
basilika
salt
peppar
olivolja
råsocker
smör
balsamvinäger
riven ost

Skär zucchinin och auberginen i skivor. Salta rikligt och låt stå i ca 10 min och vätskas ur.
Torka av saltet och vätskan och lägg dem på en plåt.
Salta och ringla olivolja på och ställ in i ugnen på grill tills de har fått fin färg.
Vänd gärna några gånger under tiden.

Smält smöret i en kastrull, pressa ner en vitlöksklyfta och lite råsocker.
Häll ner de krossade tomaterna, strimlad basilika och peppar.
Koka ihop i ca 5 min.
Smaka av med salt och en skvätt balsamvinäger.


Varva tomatsås, grönsaker och riven ost i en ugnsfast form.
Täck med riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader tills osten har fått fin färg.




Spa helg

I helgen har jag varit med en kompis i Grisslehamn på Hotell Havsbaden.
Rumen var sådär och spa-avdelningen likaså. Men vårat mål var att umgås och prata och det gjorde vi, så det blev jättebra och vi var jättenöjda när vi åkte därifrån.
Ett stort plus var förstås att maten var riktigt bra!

När vi kom var det buffé med thé, kaffe, jos, nybakade scones, marmelader och flera sorters mjuka kakor.
I spa avdelningen fanns hela tiden flera sorters vatten, jos och färska frukter (melon, kiwi, ananas, druvor).

Vi valde samma förrätt och varmrätt och sen tog jag ost och min vän en choklad petit choux.

Till förrätt var det:
Rådjursytterfilé på primörsallad med pocherat ägg och valnötsdressing



Till varmrätt valde vi:
Oxfilétournedos med chèvrepotatisbakelse, rödlöksmör, rödvinsås och konfiterade cocktailtomater



Min dessert:
Två Väddöostar serveras med hembakat knäckebröd och kökets marmelad



Jag kan mycket väl rekommendera er att åka dit och äta!!! Men ska ni på spa helg för spa-avdelningens skull så tycker jag att ni ska välja något annat.

Lax och matteläxa

Igår blev det lax oxh potatis till middag. Innan maten satt dottern med matteläxa. Det var olika sorters frukter som skulle delas på fyra barn. Och hon fick det inte riktigt att gå ihop. Men man tar vad man har och förklarar så gott det går. Så när jag lassade upp potatisar på hennes tallrik och började göra högar blev hon först rädd att hon skulle behöva äta upp allt :-)


Se så lätt man kan dela 6 potatisar på 4 barn :-)
Man får inte leka med maten, men läxa är väl inte lek?!

3 port.
3 laxfilébitar
pesto
riven allerumost

creme fraiche
citron
basilika

Lägg laxen i en ugnsfast form, bre på rikligt med citronpesto och toppa med lite riven ost.
In i ugnen på 175 grader tills det ser klart ut.
Pressa citron och blanda med creme fraiche och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar.





Snabbt, lättlagat och enkelt! Perfekt vardagsmat, speciellt här där barnen älskar fisk :-)

Capresesallad

Till förrätt i lördags gjorde vi en variant på caprese, tomat och mozzarella.



2 pers.
ca 12 små tomater, blandade sorter
1/4 rödlök
1 mozzarella
1/2 kruka basilika
olivolja
balsamvinäger
salt, peppar
balsamico

Kärna ur tomaterna och skär dem i mindre bitar. 
Strimla basilika och skär mozzarellan i mindre bitar.
Finhacka rödlök.
Blanda allt med olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Lägg upp snyggt på tallrikar och ringla balsamico över.
Servera med vitlöksbröd. 



Kalvrullader

Igår blev jag bjuden på middag igen av min man :-)
Alltid lika trevligt! (Sen att jag har så ont i kroppen så jag inte kan själv är ju inte lika trevligt, men det behöver vi inte låtsas om.)
Jag var och hämtade dottern på kalaset medans maken gjorde iordning maten. Det tog lite längre tid för mig än vad han trodde så rulladerna var lite torra. Men det var väldigt gott ialla fall.
Han hade fyllt rulladerna med en blandning av ricotta, riven parmesan, soltorkade tomater och pinjenötter.
Till det gjorde han en jättegod calvadossås och en pure på potatis och jordärtsskocka som gratinerades i ugn med lite ost.





Melon och skinka

Fick ett sms av maken idag när jag var på affären att jag skulle köpa remoladsås och förrätt... Så dottern och jag komponerade ihop en förrätt som hon lagade alldeles själv. Hon blir snart åtta år och var väldigt stolt över sin förrätt :-)

En bädd av ruccola med melon, skinka och fetaost och så rosépeppar och olivolja på toppen.
Melon och rosépeppar är verkligen jättegott ihop!

Panerad rödspätta och friterad potatis

Idag har vi varit på Skansen i regnet och kylan. Vi var nyfikna på nya Lillskansen. Det var jättefint och det mesta var inomhus. Jag rekommenderar verkligen ett besök dit!
När vi kom hem så var jag helt slut, så efter att ha handlat och planerat middagen så gick jag och lade mig en stund och vaknade till en färdig middag! Maken och dottern hade lagat maten :) Trevligt!!!

4 pers.
ca 500 g rödspättafilé
mjöl
ägg
panko
ströbröd
salt, peppar
potatis
rapsolja

Skär potatisen i ganska tunna skivor och skölj den. Torka av den i en handduk.
Häll upp olja i en kastrull, det ska vara ca 1/3 upp på kanten. Hetta upp oljan.
Lägg potatisen i en frityrkorg och sänk ner i oljan. Rör om lite då och då.
Låt potatisen ligga i tills den har fått färg. Ha inte för mycket potatis i åt gången utan
gör i flera omgångar istället.
Låt potatisen rinna av lite på hushållspapper och salta sen.
Salta och peppra fisken. "Doppa" fisken först i mjöl sen i uppvispat ägg och sen i en blandning av panko och ströbröd.
Stek på ganska hög värme i en panna med mycket olja och smör.
Servera med remoladsås och citron.





Kycklinggryta

Jag tog fram kycklingfilé ur frysen imorse och sen gjorde jag en gryta på det som fanns hemma. Det blev mycket gott (tycker ialla fall jag)!

4 port.
3 stora kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 knippe sparris
10 st rädisor
4 st soltorkade tomater
ca 20 st syltlök
2 vitlöksklyftor
5 dl mellangrädde
2 msk kycklingfond
2 msk balsamvinäger
1 dl vatten
salt, peppar
oregano
chiliflakes

Skär kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt, pappar, oregano och chiliflakes.
Stek dem i en stekpanna och lägg sedan över i en traktörpanna.
Häll på vatten, balsamvinäger, fond och pressa i vitlöken. Koka upp och häll på grädden.
Dela sparrisen i mindre delar och ha ner i pannan. Lägg knopparna åt sidan.
Dela tomaterna och ha i dem och löken. Puttra i fem minuter.
Skär baconet i små bitar och knaperstek dem i stekpannan. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Skär rädisorna i kvartar.
Ha i rädisor, sparrisknopparna och baconet och låt det bli varmt.
Servera med kokt ris.

 

 

Småfrallor

Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag bakar bröd. Det är så ovanligt att när jag ropade att frukosten var färdig igår så tittade de på bröden och sa: -Har DU gjort de där???
Men gott var det och jag tror att alla uppskattade det.
För några veckor sedan så hittade jag min gamla hemkunskapsbok. Jag kastade den, men drog ut två sidor med recept på thékakor och småfrallor som jag har för mig var goda. Så det receptet provade jag och det var lätt att göra och blev riktigt gott. Man skulle toppa med valmofrön, men det hade jag inga hemma så jag tog riven lagrad ost och toppade med istället.

4 dl fingervarmt vatten
4 msk rapsolja
1 tsk salt
50 g jäst
8-10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
riven ost att toppa med

Häll vatten, olja och salt i en bunke.
Smula ner jästen och rör tills allt har löst sig.
Blanda ner 8 dl av mjölet.
Arbeta ihop degen tills den släpper från skålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
(Här kan man låta degen jäsa i ca 15 min, men det gjorde inte jag)
Knåda degen smidig på ett mjölat underlag.
Rulla till en längd och dela i 16 delar.
Rulla varje del till en bulle och lägg på en plåt (smörad eller täckt med bakplåtspapper)
Jäs under bakhanddukar i ca 25 min.
Pensla bullarna och toppa med ost.
Grädda i 5-10 min på 250 grader.
Låt dem svalna på ett galler en stund innan servering.







Nu väntar vi på våren

Så var påsken över för denna gång. Men nu ska vi ha påsklov :-) Ska inte jobba på hela veckan! Riktigt skönt!

Här kommer lite bilder från vårat påskfirande


Sonen koncentrerar sig och målar ägg


Påskbordet hos mamma på påskafton


Härligt grillade sparrisar med citronolja, scalottenlök och riven parmesan


Påskig förrättstallrik fick vi hos svärföräldrarna igår. Till varmrätt fick vi helstekt oxfilé, potatisgratäng och murkelsås.

Hoppas att alla har haft en trevlig och lugn påsk med massor av god mat!!!

Torsk med brynt smörsås, pepparot och färskpotatis

Till varmrätt igår åt vi fisk. Sista tiden har det blivit så att vi ätit fisk på fredagar. En trevlig vana tycker jag.
Igår tillagade vi torsken i ugnen och serverade en sås som jag hittat på Louise matblogg. Vi toppade med massor av färskriven pepparot. Gott!!!

2 port.
4 mindre portionsbitar torskrygg
smör
salt
vitpeppar
100 g smör
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
pressad citron
cayennepeppar
salt
färsk riven pepparrot
rivet citronskal

Lägg fisken på en plåt. Salta, peppra och hyvla på smör.
Ställ ini ugnen på 120 grader tills fiskens innertemperatur är 60 grader. 
(Vi gjorde detta med hällefilé och då skulle det vara 50 grader, nu fick den gå lite längre, kunde ha gått någon grad till)
Smält smöret i en kastrull tills det fräser och har en nötaktig lukt. Blanda ner creme fraich och grädde coh låt det gå precis tills det börjar koka. Smaka av med pressad citron, cayennepeppar och salt.
Lägg upp fisken på fat och häll över såsen.
Toppa med citron coh pepparrotsriv.
Servera med kokt färsk potatis, rädisor och edamebönor.





Nu ska vi snart till min mamma för att fira påsk med henne, mina bröder och deras familjer. Imorgon ska vi till svärföräldrarna och fira påsk. Mycket god mat hoppas jag på dessa dagar :-)
Återkommer efter all mat och godiskoma! 

Lindade päron

Under långfredagen var vi hemma och fick en massa småsaker gjorde som vi tänkt länge att vi ska göra. Skönt!
Mellanbarnet var hos en kompis så då passade äldsta och yngsta barnet på att baka kladdkakemuffins som de sen bjöd på med glass till. Gott!


Jag köpte "strössel" på Lagerhaus härom dagen som de pyntade med :)

Till förrätt åt vi lindade päron. Jag har sett i någon tidning jag blädrat i några drinktilltugg som var väldigt lika dessa. Jag gjorde om lite och lade dem på en salladsbädd och fick en förrätt istället. Det blev mycket gott! Många rena enkla smaker som kombineras jättebra.



2 port.
ruccola
valnötter
olivolja
balsamvinäger med fikonsmak
3/4 hårt päron
mögelost (St. Aguir)
4 skivor parmaskinka

Lägg ruccola i botten på talrikarna.
Rosta valnötterna i en torr panna och strö över dem.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Skär päronet i 6 klyftor och kärna ur dem.
Fyll 4 av klyftorna med ost och ruccola. Linda skinkan runt om.
Ringla på lite olivolja och servera.

Glad påsk!!!

Jag vet, jag har varit dålig på att blogga senaste veckan... Men som för alla andra så har det varit fullt upp. Men nu har jag semester i 10 dagar!!! Ska bli sååå skönt! Hoppas på att få vila upp mig ordentligt! Och hitta på en massa bus med barnen, sen får alla måsten komma i andra hand.

Idag har vi jobbat halvdag, så vi har hunnit med att påskpynta huset, maken har varit ute och röjt i trädgården och barnen har varit påskkärringar.
Sen åt vi en gammal klassiker: Biff Rydberg!
Det var verkligen jättegott! Min man sa att det här får du gärna göra oftare :-)
Och treåringen som matvägrar och fram förallt inte äter kött slevade in som aldrog förr. Och sa att det här köttet tycker jag om. Ja, det är klart det ska vara oxfilé...

3 port.

10 potatisar
2 gula lökar
500 g oxfilé
1 dl ceme fraiche
0,5 dl majonäs
3 tsk dijonsenap
salt och peppar
3 äggulor

Börja med att göra senapskrämen.
Blanda creme fraiche, majonäs, senap och smaka av med salt.
Ställ i kylen.
Skala potatisen och skär den i små tärningar. Låt tärningarna ligga i vatten i ca 5 min. Skölj sedan av den i ett durkslag coh låt den stå och rinna av ett tag.
Stek potatisen i en stekpanna eller i ugnen. (Jag började i stekpannan, men eftersom den är så dålig fick potatisen gå klart i ugnen)
Skala och hacka löken. Fräs den tills den blir gyllengul.
Skär köttet i ganska stora tärningar och stek hastigt (hur lång tid beror på om du gillar blodeigt eller inte)
Lägg upp på ett fat och servera med senapskrämen och äggulor.



RSS 2.0