Grillad öring

Fredagar brukar vara makens dag att laga mat och så också idag :-)
Idag bjöd han på grillad öring och kokt potatis. Gott!
3-åring fick syn på grillen och frågade: -Är det riktig fisk???
 
Fisken fylldes med smör, citron, dill, salt och peppar och toppades med hyvlad fänkål. Sen blev den grillad i ett paket av folie.
 
Nu har jag SEMESTER!!! I sex långa härliga veckor!!! Ska bli så skönt att komma ifrån vardagens måsten ett tag.

Grattis Alva!!!

Igår fyllde min lilla stora tjej 8 år!!!
Tänk vad tiden går fort :-)
Vi "väckte" henne med paket och sång. På kvällen hade vi släkten här på hamburgare.
Vi började med grönsaker och dipp medans hamburgarna låg på grillen. Sen fick alla bygga sin egen hamburgare. Det var uppskattat, ialla fall av barnen. Men jag tror även att de vuxna tyckte att det vra gott.
Eftersom dottern inte tycker om tårta så hade hon beställt äppelpaj med vaniljsås. Så det var bara att sätta tårtljusen i kakan och sjunga.
Det var en nöjd 8-åring som till slut somnade.
Och på lördag väntar barnkalas med ett helt gäng av tjejer...
 
Grönsaker och dipp
 
"Tillbehörsbordet"
 
Här har 8-åringen precis blåst ut alla ljusen (och lillebror hjälper till att plocka bort dem)
Receptet på äppelkakan hittar ni här

Torskrygg med primörer och vitvinssås

Nu är vi hemma igen efter att ha varit i Linköping och firat midsommar och framför allt en 40-åring. Min bästa kompis fyller 40 på måndag och hade stor fest på midsommarafton. Vi åkte ner redan på torsdags morgon för att hjälpa till. Det var väldigt fint väder så barnen var ute mest hela tiden och i poolen en hel del. Så vi fick faktiskt massor gjort trots huset fullt med barn.
Jag gjorde bl a 10,5 kg tsatziki. Så mycket har jag aldrig gjort tidigare ;)
På midsommarafton var det ca 60 vuxna och 50 barn. Tur att de bor stort och att det var fint väder. De bjöd på grillad fläskkarré, rostad färskpotatis, sallad och såser. Gott!
Vi stannade kvar även igår och hängde vid poolen och bara tog det lungt innan vi drog oss hemåt på kvällen.
Idag har vi gjort en massa saker här hemma som vi borde gjort för länge sen...
Till middag idag skulle vi äta fisk. Det brukar vara maken som lagar maten då, men han hade fullt upp ute i trädgården så jag fick stå för maten.
 
 
 
3 port.
3 bitar torsryggfilé
vetemjöl
salt
12 färskpotatisar
3 färska lökar
15 sockerärtoe
12 rädisor
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 pressad citron
salt
vitpeppar
chilipeppar
 
Skrubba och koka potatisen.
Lägg i löken efter ett par minuter.
När det är ca 1 min kvar, lägg i rädisor och sockerärtor.
 
Salta fisken och vänd i mjöl
Stek på medelvärme på båda sidor tills den börjar "skiva" sig.
Ta upp fisken och lägg på ett fat.
 
Vispa ner vinet i stekpannan och häll i grädde, citron och kryddor.
Koka ett par minuter tills såsen tjocknat lite.
 
Lägg primörerna på en tallrik, lägg på fisken och häll över såsen.
 
 

Byggsats

Till middag idag blev det: bygg-din-egen-macka :-)
Uppskattat av alla.


Detta fanns på bordet: stekta ciabatta, ruccola, rädisor, sockerärtor, gul lök, rostad lök, bacon, kyckling, avocado, spetspaprika, gurka, dressing och så pasta till barnen.
Jag byggde mig en snygg macka :-) Men den var inte lätt att äta... Såg inte lika snygg ut efter första tuggan


Om ett par veckor ska vi ha 2x40-års fest. Eftersom all mat jag kommer på som jag vill göra behöver göras dagen innan eller samma dag så har jag ialla fall börjat att göra några lökpajer. De vet jag att de går bra att frysa in. Så kanske jag slipper att göra allt dagen innan...
Nu är det bara en jobbdag kvar den här veckan. Sen åker vi till Linköping för midsommarfirande och 40-års fest!

Flankstek

Idag vaknade vi av att det vräkte ner utanför fönstret. Så vi tog ett av barnen med oss och åkte och tittade på sånt vi skulle ha gjort länge. Kom hem med lite växter till trädgården och mat.
Jag har läst och hört ganska mycket om flankstek sista tiden. Och nu hade de fädigmarinerad flankstek på extrapris. Så det fick det bli till middag.
Igår var vi till Åland t/r och bunkrade upp till stundande 40-års fest. Vi har tänkt att bjuda på en enklare buffé då. Så jag tar tacksamt emot era bästa buffétips. Gärna sånna som man kan förbereda innan :-)


Grillad flankstek



Serverades med klyftpotatis av Ratte sort och ugnsbakad vitlök


Vi grillade även dessa paprikor och hade sen på olivolja och mycket flingsalt. Jag vet inte vad de heter, men vi åt sånna i Spanien. De är jättegoda! Några på varje tallrik är jättestarka, man vet aldrig hur många eller vilka...


Jag gjorde även sallad på honungsmelon, vattenmelon, gurka, fetaost, fransk dragon och olivolja. En sommarfavorit här!

Bye bye Sverige

Igår var hela familjen inne i Stockholm och strosade. Jag hade ett jobbmöte klockan 15. Trodde jag... När jag väl kom dit visade det sig att det hade varit 14 :-(
Jaja, vi fick ialla fall en trevlig dag på stan. Vi hann både fika och äta mat.
Mat blev det på en grekisk restaurang som lite försmak på sommarens charterresa :-)
När vi kom hem var det fotboll för hela slanten. Under första matchen stack jag och E iväg och handlade och fixade lite plockmat lagom till Sverige matchen.
Inte så mycket, var rådet från maken. Så vi hejdade oss i affären och gjorde bara lite grann. Och det var precis lagom.


Så här såg bordet ut :-)


Vitlöksfrästa champinjoner: dela champinjonerna, vattna ur och fräs i smör och pressad vitlök


Baconlindad halloumi: Skär ett paket halloumi i stavar och dela ett paket bacon på mitten. Krydda halloumin med Santa Marias chiliexplosion och linda bacon runt. Sätt in i ugnen tills baconet är klart.


Jag provade även en ny sak som jag hittat hos matstugan. Varma krustader fyllda med chevre på tub. De skulle toppas med fikonmarmelad, men det hade vi inte hemma, så vi provade med het rabarbermarmelad och honung. De var goda båda två, men honungen var godast.
Sen fanns det även salami, seranoskinka och gruyerost med balsamico. 

Skolavslutningar

Idag har det varit skolavslutning både för lilltjejen som gick ut 1:an och stora tjejen som gick ut 9:an.
Tyvärr var ju båda i stort sett samtidigt så vi fick dela upp oss. Jag fick gå på stora tjejens :-) Alla var så fina i sina klänningar och kostymer. Efter jordgubbstårta och betygsutlämning så grät de allihop. Det var mycket seperationsångest i det klassrummet.
Lilltjejen slöt upp efter ett tag och så åkte vi iväg och åt avslutningslunch. Mysigt!
Vädret har varit jättefint idag, så det tog lång tid innan jag tog mig in i köket. Men jag hade ju handlat och planerat middag, så det var bara att köra.
Vi åt asiatisk köttfärsröra med nudlar. Jag har lagat den en gång tidigare och det var lika gott denna gång.
Om ni inte har testat så måste ni göra det!!!
Idag hade jag sambal och röd currypasta efter receptet. Vi vuxna och 16-åringen tyckte gott att det kunde varit lite mer krut, men 8-åringen tyckte att det var för starkt...
Receptet hittar ni här.



Efter maten blev det fruktsallad på mango, kiwi, galiamelon och vindruvor. Gott!!!



Vi får väl se när jag kommer i säng idag. Stora tjejen är ute på byn och ska träffa alla klasskamrater för sista gången. Jag har lovat att komma och hämta henne när det är dags att komma hem.

Lax och potatis

Idag när jag åkte hem från jobbet kunde jag inte komma på någonting som man kunde laga till middag...
Så när jag kom till affären tog jag ett reklamblad och tittade vad det var extrapris på :-)
Det blev lax, färskpotatis, sparris och en kall sås. Mycket gott!



Den kalla såsen gjorde jag på 2 dl creme fraiche, rivet skal från en citron, hackad gräslök och salt. Sparrisen fick grillas inne i en grillpanna.
Laxen lade jag med köttsidan neråt på svag värme i en stekpanna tills den var klar. Tog ca 20 min.


Grillad sparris måste vara något av det godaste som finns!!!

Pizzabullar

Idag har vi varit i Hagaparken och spelat brännboll och haft picknick tillsammans med 16 andra vuxna och ungefär lika många barn. Supertrevligt!
Vi hade med oss pastasallad och pizzabullar.
Pizzabullarna var lätta att göra och barnen (och vi vuxna) tyckte att de var jättegoda.

Jag köpte ett färdigt pizzakit med deg och tomatsås och sen tog jag lite av det som fanns hemma.
Efter att haft på tomatsåsen, strödde vi på riven ost och toppade med strimlad purjolök, strimlad rökt skinka och basilika. Sen rullade jag ihop degen som kanelbullar och skar dem. In i ugnen i ca 15 min på 200 grader.





Grill igen :-)

De gånger vi är fler än tre till middag blir det oftast grill nu. Gott är det!!!
Maken har varit bortrest och kom hem på eftermiddagen så han fick i uppgift att handla på vägen hem. Själv tog jag barnen (en 3-åring och två 8-åringar) och åkte till badhuset. Efter nästan fyra timmar var ialla fall jag helt slut.
Vi har hittat förkokta majskolvar på ica som är jättegoda att grilla. Barnen älskar dem!
Jag hade hoppats att få prova flankstek idag, men det fanns inte på affären, så det blev rostbiff.
Till det grillades även halloumi och starka paprikor. Vi gjorde klyftisar av sparrispotatis coh serverade allt med bearneissås och hickorysås.
Enkelt och väldigt gott!!!

Utmanad

Jag har blivit utmanad av både Linda på Matstugan och Karin på En smak av Karin. Linda var först så jag ska försöka svara på hennes frågor nu så får jag svara på Karins frågor lite längre fram.
Jag har ju varit väldigt dålig på att blogga ett tag här. Det har varit fullt upp med annat. I tisdags var det brännbollscup, i onsdags grillavslutning på trampolinen, igår middag på jobbet och idag studentmottagning. Så jag har ätit god mat, jag har bara inte fotat och lagat den själv :-)



Mina frågor:
1. Hur ser din familj på ditt bloggande?
Jag tror att min man tycker att det är kul. Han läser ialla fall bloggen och hjälper mig att fota och lägga upp snyggt :-) Barnen vet också att de ska vänta med att äta tills maten är fotad. Äldsta dottern är också med och hjälper till att fota. Det är faktiskt hon som har gjort headern.
Jag vet att min svägerska och kusin tittar in här ibland :-)

2. Vad berör dig mest?
Oj, jag är ganska lättrörd. Det kommer ofta lite tårar när jag tittar på tv, när det är skolavslutningar, när någon håller tal eller annat som är känslosamt.
Men något som riktigt berör mig är när barn far illa. Då blir jag både ledsen, arg och upprörd.
Något som berör mig positivt är min familj, jag blir lycklig av min man och mina underbara barn.

3. Hur viktigt är bloggandet för dig som person på en skala 1-10?
Just för tillfället har det inte varit så viktigt. Jag har faktiskt funderat på om jag ska fortsätta. Men när jag tittade in härom dagen så hade jag fått en massa kommentarer från andra bloggare. Jättekul!!! Så då bestämde jag mig för att ge det ett försök till. Det är ju så himla kul och man blir kreativ. Så om jag ska sätta en siffra som det var för ca 1 månad sen så blir det nog en 7:a

4. Ditt bästa tips för att koppla av?
Att bara sitta är inte riktigt min grej. Jag måste göra något.
Jag kopplar av när jag lagar mat (inte den stressiga vardagsmaten, utan mat som man får njuta av)
Jag kopplar av när jag umgås med mina vänner :-)
Så något bra tips har jag inte riktigt.
Jag längtar tills i sommar när jag ska ligga i en solstol och läsa böcker, då hoppas jag att jag kan koppla av. 

5. Länka till ett av dina absoluta favoritinlägg som du själv lagt upp och varit supernöjd med
Det här var inte lätt... Har nu suttit och tittat igenom hela bloggen och inte hittat något som jag är supernöjd över. Men jag har hittat en massa god mat som jag ska prova igen :-)
Men jag länkar till det här för det säger en del om mig. Jag är ingen köttälskare. Jag är mer förtjust i tillbehören och vill gärna ha många. Det syns ganska bra i detta inlägg.

6. Vilka andra sociala medier använder du förutom bloggandet?
Facebook, jag är smått beroende. Sen har jag en blogg till, där jag bloggar om mitt liv och min familj: http://nillanyberg.blogg.se/
Och så mail förstås...

7. Vad är det värsta du vet?
Jag får väl upprepa mig från innan; när barn far illa!!!

8. Vilka talanger har du, dvs vad är du riktigt bra på?
Att organisera skulle jag nog säga. Att planera tävlingar, fester och andra sammankomster.

9. Om du skulle starta upp något eget, vad skulle det vara?
En dröm har ju alltid varit att öppna en deli, där man kan köpa med sig god mat hem, men även sitta och äta och ta ett glas vin.

10. Skulle du kunna ta en time-out från mobil, dator, tv på en vecka?
Jag tror det :-) Det skulle nog vara svårt men det brukar funka när vi är på semester.


Det var inga lätta frågor, men nu har jag ialla fall svarat på dem.
Nu har jag knåpat ihop 10 frågor till några andra bloggare. De som jag skulle vilja svarade på dem är: Gourmetmorsan, Remsan, Växelhäxan, Trattoria och Tina


1. Vem är din drömmiddagsgäst och varför?
2. Vad tror du att vi lagar för mat om 10 år?
3. När började du blogga och varför?
4. Har du någon lista på saker du vill göra innan du dör? Nämn 5
5. Har du något syfte med din blogg? I så fall vilket?
6. Tipsa om 3 riktigt bra bloggar
7. Läser du andra bloggar än matbloggar? Vilken typ?
8. Dela med dig av ditt bästa husmorsknep
9. Vilken är den bästa resan du har gjort?
10. Och så såhär inför sommaren så vill jag veta ditt bästa utflyktstips
RSS 2.0