Parmesanlax med sparrissås

I torsdags inhandlade jag alla ingedienser till fredagens middag, alla utom lax. Det fick min man handla på vägen hem från jobbet. Men innan han kom hem med laxen så hade jag hunnit bli magsjuk... Inte kul alls!!!
Så på fredagskvällen kalasade jag på en isbit, medans familjen åt pizza och sushi.
Under natten blev döttrarna sjuka och på lördag em var det killarnas tur. Så det blev inte mycket i matväg här under lördagen, lite nudlar och några skedar fil var nog vad vi fick i oss tillsammans.
Idag har vi varit lite piggare så idag var det dags för fredagsmiddag :-)

Jag hittade ett recept för ett par veckor sedan som vi skulle testa och det blev med varierat resultat... Vet inte om det beror på att jag inte ätit på länge, att jag blir yr och matt om jag står upp i mer än 3 minuter eller om jag helt enkelt var dålig på att laga mat idag...

Receptet hittar ni här.
Min man som fick hjälpa mig att läsa receptet sa att jag gjorde fel! Jag drack inte vin och lyssnade på musik samtidigt. Men jag hade inte så stor lust med det med magsjukan bakom hörnet...

Det gick jättebra för mig fram tills jag skulle steka laxen. All osten fastnade i pannan istället för att vara kvar på fisken... Jag gav upp och strödde istället ost på fisken innan den gick in i ugnen.
Någon som har något bra tips på hur man gör???
Sen skulle man ha laxen i ugnen i 75 grader, Men efter ett bra tag gav vi upp, det tog alldeles för lång tid och vi var hungriga så jag höjde temperaturen och lät den gå klart. Så ett tips är att ställa in laxen i god tid innan ni ska äta, för det tar tid.

  Laxen före stekning  och efter... den var god, trots utseendet

Såsen blev jättegod!!! Jag dubblade receptet eftersom vi var 4 som skulle äta, men det hade inte behövts.
Salladen blev inte alls som jag tänkt. Flera av ingredienserna hade hunnit bli dåliga... Så jag gjorde en sallad på övermogen avocado, körsbärstomater och sockerärtor och jag kokat i 30 sek. Sockerärtorna hade tappat både färg, smak och form så nästa gång så har jag i dem som de är.



Och eftersom det knappt blev någon sallad så blev det potatis till också. Och som vanligt när vi serverar fisk härhemma så blev det pressad potatis.





Lyxig blomkålssoppa

Idag stod det blomkålssoppa på menyn. Vi hade lilla kusinen här och lekte idag och hon är lite kinkig på vissa maträtter. Så vi döpte om det till snösoppa :-)
Det var väldigt gott och jag har precis pratat med kusinens mamma och hon hade berättat att det var jättegod soppa.



4 port
1 blomkålshuvud, ca 300 gram
2 schalottenlökar
1 dl vitt vin (jag hade matlagningsvin)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Tillbehör:
1 pkt bacon
strimlade sockerärtor

Hacka löken fint. Dela blomkålen i små buketter samt skär stammen i skivor.
Fräs löken i smör. Tillsätt blomkålen och häll över vin, vatten, bulkongtärning, mjölk och grädde.
Koka i 15 min, tills blomkålen är mjuk.
Mixa soppan slät och salta och peppra.
Hit kan du förbereda...
Stek baconet knaprigt
Skumma upp soppan med mixerstaven.
Servera med sockerärtorna och baconet.



Idag serverade jag soppan med quesedillas till. Planen var att ha skinka i, men den åt barnen upp till mellis...



Quesedillas
tortillabröd
tacosås
riven ost
strimlad purjo

Bred tacosås på två tortillabröd. Sprid ut riven ost på den ena och toppa med purjon. Lägg på det andra brödet och stek i en torr stekpanna. Ett par minuter på båda sidorna, de ska få färg. Skär i tårtbitar och servera.

Jag är med och tävlar

Det finns så otroligt mycket tävlingar ute på alla bloggar. Man skulle kunna heltidssysselsätta sig om man vill vara med på alla utlottningar.
Jag har varit med i några stycken, men inte vunnit någon (än).
Nu ikväll när jag satt och su´rfade runt så hittade jag en utlottning av det här underbara fatet. Jag har ju andra Mateus fat och skålar, så den skulle verkligen trivas här :-)
Om ni klickar här så kommer ni till bloggen där utlottningen är.

Ljummen pastasallad

Igår blev det McDonalds till middag. Jag fattar inte varför, jag blir lika besviken varje gång. Men det går ju snabbt... Tog lökringar till och de var riktigt goda, men hamburgaren var ingen höjdare.
Idag har vi ätit middag hos mamma. Hon bjöd på tagliatelle och sås på porterstek. Mums!

Så därför bjuder jag här på gårdagens lunch.
På måndagar är vi båda föräldralediga och alla utom tonåringen äter lunch hemma.

Jag kokade pasta och lät den rinna av.
Skar grönsaker (gurka, paprika, purjolök, soltorkade tomater, sockärtor) och parmaskinka.
Hällde olivolja i kastrullen och pressade i vitlök och Chili explosion och fräste ett par minuter. Sen hade jag i pastan och lät den gå med en liten stund.
Hällde pastan i en skål och blandade med grönsakerna, skinkan och hyvlade parmesan ovanpå.
Det blev mycket gott!

Boeuf Bourguignon

Idag hade vi ingenting planerat, vilket inte är så vanligt i det här hemmet. Så medans maken var ute och skottade så gjorde jag en köttgryta. Det var väldigt mysigt att gå härinne i köket och känna alla goda dofter från spisen och titta ut på alla grannar som var ute i kylan och skottade :-)

Det är verkligen värt den tiden det tar att göra så här goda grytor. Det som tar mest tid är ju bara att det ska stå och puttra på spisen och då hinner man ju göra en massa annat.



Receptet som vi utgick ifrån har jag hittat på tasteline. Jag använde mig idag av rostbiff i bit. Jag hade det i frysen, och det har legat där ett tag. Så även om det kändes som lite slöseri att ha i en gryta så var det bättre än att kasta om ytterligare ett tag...
Vi serverade ris till.







Söndagsfrukost

Lyxfrukost med nybakade croissanter!
Jag hade en burk med färdig deg hemma i kylen. Jag glömde fota burken och nu hittar jag ingen bild på nätet, men märket är Sara Lee och man hittar den i vanliga mataffären. Den är hur bra som helst. Man poppar upp den fyller den med valfri fyllning, rullar ihop och så in i ugnen.
Vi har tidigare gjort dem med sylt eller choklad i. Men jag tycker att det är lite för sött till frukost, men så fick jag ett tips på att fylla dem med ost och skinka. Så det provade vi idag. Mycket gott!!! Det blir det fler gånger :-)

Parmalindad hälleflundra med fänkålsskum

Till varmrätt bjöd vi på parmalindad hälleflundra med fänkålsskum och potatis- och jordärtskockspuré.



Potatis- och jordärtskockspuré

12 potatisar
4 jordärtskockor
mjölk
grädde
smör
salt
svartpeppar
1 1/2 pressad vitlöksklyfta
rivet skal från 1/2 citron
gräslök

Koka potatisen och jordärtskockorna. Mosa och ha i smör, grädde och mjölk tills du får den konsistens du vill ha. Krydda, riv i vitlöken och citronskalet, klipp i gräslök.

Parmalindad hälleflundra

ca 700 g hälleflundra
8 skivor parmaskinka
3 msk persilja, finhackad
1 msk färsk timjan
1 msk pinjenötter
1 msk olivolja
svartpeppar
1 citron

Sätt ugnen på 200 grader. 
Mixa finhackad persilja, pinjenötter och citronskal i en skål. 
Dela fisken i 8 bitar. Lägg en fiskbit på parmaskinkan och lägg på en sked av persiljeblandningen. Rulla ihon skinkan runt fisken och lägg paketen i en liten ugnsform. Peppra fisken och ringla över olivoljan. Pressa till sist ur citrosaften över fisken och toppa med färsk timjan.
Ställ in i ugnen i ca 35 min.

Fänkålsskum

1/2 strimlad fänkål
1 schalottenlök, finskuren
2 dl grädde
3 dl kycklingbuljong
smör

Fräs lök och fänkål i smöret. Slå på buljong och låt koka ihop. Slå på grädden och koka ihop. Mixa i smör med en visp eller stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Sila till en slät sås och mixa såsen skummig.

Filoknyten

I lördags hade vi gäster här och för att göra det lättare för mig så får varje rätt ett eget inlägg...
Till förrätt bjöd vi på filoknyten, med tanke på att man kan förbereda dem innan. Nu blev det inte så, men det går väldigt bra att göra det om man hinner...

 

Detta är återigen ett recept från arla.se. Ni hittar receptet här.

Tjejmiddag med raclette

I fredags var jag hos min kusin, vi skulle inviga hennes nya raclette och hennes nya melodifestivalspel!
En väldigt trevlig kväll med alldeles för mycket mat...
För er som inte har har ätit raclette (på svenskt vis?) så är det en slags bordsgrill. Vi grillade kycklingfilé, lövbiff, champinjoner, paprika, zucchini och rödlök ovanpå. Sen har man "skedar" under som man gratinerar i. Där hade vi förkokta potatisskivor, gul lök, purjolök, tomater, grädde och ost.

        

Efter maten åt vi färsk ananas som min dotter skar som små hjärtan :-)
Och till spelet blev det godis och drinkar!

Grönsakskaka och rostbiff

När sonen döptes bjöd vi bla på rostbiff. Och det blev en hel del över, så jag frös in påsar med lagom mycket i. JAg har sett de där påsarna flera gånger nu och tänkt att jag snart måste äta dem. Så idag gjorde jag en grönsakskaka som vi hade till. Det var första gången jag provade det receptet och än så länge är det bara jag som har ätit, men jag tyckte att det var mycket gott.
Receptet hittade jag på arla.se. Klicka på den stora bilden så kommer ni till receptet. Jag hade nog 1/2 dl mer grädde än vad som stod och så hade jag 2 dl gratängost och ca 1/2 dl parmesan.

   

Festlig fisk

Jag är dålig på att laga fisk, så när jag såg det här receptet i en tidning hemma hos svärmor så skrev jag av det. Det har legat ett tag härhemma nu, men idag var det dags...
Som sagt var så är jag dålig på att laga fisk, det är nog mest maken som gör det härhemma. Men jag hittade en förpackning med färska torskfileér på affären idag, och den var ganska billig också. Men jag blev väldigt irriterad när jag skulle skära den för det var väldigt mycket ben kvar. Ska det vara det?

Rätten var väldigt god, men kan behöva mer kryddor. Så nästa gång (för det blir en nästa gång) tänker jag ha mer lime, vitlök och chili. Jag tänker även ha koriander i grytan. Man kan även ha mer kokosmjölk så att man får lite mer sås.




Festlig fisk
4 port.

600 g vit fisk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
rivet skal av 1 lime
pressad saft av 1 lime
3 dl kokosmjölk
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
30 g flagad mandel
gräslök och koriander

Skär fisken i mindre bitar. Skala löken och dela den. Skär varje halva i tunna skivor. Hacka vitlöken. Dela chilin, ta ur kärnorna och strimla chilin. Tvätta och torka limen, riv skalet och pressa ut saften.

Fräs lök, vitlök och chili.
Stek fisken
Blanda kokosmjölken med gurkmejan och häll i pannan.
Koka upp och smaka av med salt, limeskal och saft.
Rosta mandelflarnen och strö över den och hackad gräslök och koriander.

Servera med limeskivor, ris och wokade grönsaker.

Jag hade köpt en påse med frysta wokgrönsaker som jag wokade och la upp underst på serveringsfatet.




Veckoplanering

Planen är att åka och storhandla imorgon fm, om inte förkylningen sätter stop på det.
Så nu har jag suttit framför OS och planerat middagar de närmsta dagarna. Det är ju en del att tänka på då; när är alla hemma, vilka dagar är det träningar, när äter vi i omgångar så att det ska vara mat man lätt kan värma upp osv.

Men så här ser ialla fall planeringen ut:
onsdag: festlig fisk
torsdag: grönsakskaka och rostbiff
fredag: jag ska till min kusin och resten av familjen har inte bestämt än vad de ska göra
lördag: lämnar vi öppet ett tag till...
söndag: Bouef bourguignon
måndag: blomkålssoppa
tisdag: makaroner och korv

Det brukar alltid bli ändringar, men då har jag ialla fall något att gå efter när jag handlar :-)

Fettisdagen

Jag är inte så förtjust i semlor, men på självaste fettisdagen måste man väl... Så jag bad maken köpa med sig hem. Han köpte 4 st, vi delade på en och tjejerna fick en varsin, så nu står det en stackare i kylskåpet... 30:- styck kostade de!!! Det är det absolut inte värt, men som sagt, en gång om året måste man väl...



Jag är genomförkyld och har absolut ingen lust att laga mat. Eftersom jag går hemma och är föräldraledig så har jag köpt hem bla färdig pyttipanna för att kunna göra snabb lunch. Men det fick bli middag idag istället... Tillsammans med stekta ägg och rödbetor.

 

Italiensk kycklingpasta

Jag är med i något som heter "Skicka vidare". Vilket kortfattat innebär att man får ett recept från någon, lagar det och bloggar om det. Sen skickar man vidare ett eget recept till den som står näst på listan. Det är på Kardemummagummans intiativ. Väldigt kul! Jag fick ett recept från Karin för ett par dagar sen, men det har inte passat att laga förrens idag. Det var mycket gott! Det påminner väldigt mycket av maten vi brukar laga härhemma, så det var idel glada miner. Och jag kan verkligen rekommendera er andra att prova det här! Tack Karin!!!



Italiensk kycklingpasta
(2 personer)
 
1 paket färsk ravioli med riacotta och spenat
1 kycklingfilé
8-10 soltorkade tomater i olja
1 hackad rödlök
150 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
Svartpeppar, salt
Smör

Gör såhär:
Skär kycklingen i strimlor och fräs den i smör.
Salta och peppra.
Tillsätt löken och spenaten.
Pressa i vitlöken.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Häll i dem tillsammans med grädde och kycklingfond.
Låt alltsammans puttra några minuter.
Koka raviolin och servera den tillsammans med såsen och riven färsk parmesan.



Nu ska jag skicka vidare ett recept till Frida. Hoppas att det faller henne i smaken :-)

Choklad och hallondessert

Flickorna (14 och 5,5 år) fick i uppgift att bestämma efterrätt idag. Så efter ett tag när jag frågade vad de ville ha hittade jag dem letandes efter recept på nätet :-)
Sen när det var dags, så lagade de även efterrätten, som var mycket god!

Om ni klickar på fotot så kommer ni till receptet.



   

Röding

Igår var jag på möhippa, eller fru-hippa eftersom vi tog henne i efterskott :-) Vi hade bokat ett bord och tre-rätters på Golden Hits. Maten och showen var helt ok.
Imorgon tänkte vi ta hela familjen och bowla och sen passa på att gå ut och äta när vi ändå är i stan. Så det blir inte så mycket att blogga om den här helgen.
Men idag passade vi på att göra tre-rätters härhemma. Jag och maken hade bestämt och lagat förrätt och varmrätt och flickorna har bestämt och lagat efterrätten.

Min bror som bor i Spanien var hemma för nån vecka sen och då hade han med sig lomo (lufttorkad fläskfilé). Så medans vi lagade maten skar vi upp lite av den och även lite manchego som jag köpte idag. Jag bar även upp lite till flickorna som tittade på tv och passade sin lillebror.



Till förrätt blev det kokta delikatessrödbetor som serverades med chevré, flingsalt, smör och kapris.



Till varmrätt provade vi ett recept som legat i samlingen i säkert två år. Det är nog egentligen ett sommarrecept, men det funkade bra nu också. Det skulle vara röding, och det har jag sett att de har extrapris på i "min" affär.
Men när jag var där och skulle handla idag, så var det nästan slut. Till slut hittade jag två fileér, så jag tog dem och en bit laxfilé.

Grillad röding och knaprig sallad:
4 port.
4 portionsfiléer av röding
olivolja
havssalt och svartpeppar
2 citroner

100 g chevré
1 dl creme fraiche
30 blad färsk dragon
tabasco

1 blomkålhuvud
10 späda morötter (eller 3 stora)
10 gröna sparrisar
10 salladslök
smör/olivolja till stekning
2 msk kapris
10 strån gräslök
1/2 dl olivolija

Sätt ugnen på 150 grader. Grilla rödingfiléerna snabbt i en het grillpanna. Lägg dem på en plåt, ktydda med salt, peppar och rivet citronskal.
Blanda riven chevré, creme fraiche, finskuren dragon, salt, peppar och tabasco. Ställ kallt
Stek grönsakerna i en het wokpanna, en sort i taget. Stek i olja och smör. Blomkålen i små buketter, resten i små stavar. Stek dem knaprigt och låt rinna av i ett durkslag.
Sätt in fisken i ugnen i ca 5-7 min. (Lite länge om ni har laxfilé)
Blanda ihop salladen med kapris, skuren gräslök, olivolja och smaka av med citronsaft. Krydda med salt och peppar.
Lägg fisken på en bädd av salladen och toppa med getostkrämen.

Vi serverade även med pressad potatis till.



Potatis och köttfärsgratäng

Igår ville jag prova något nytt, så jag satt och surfade runt på de matbloggar jag brukar titta på. Då fastnade jag för en potatis och köttfärsgratäng hos Hallon & Blåbär. Jag fick inspiration där och la i det jag jag hade hemma.
Det blev riktigt gott och jag kan tänka mig att göra det igen.

1 stor form:
10 potatisar
1 gul lök
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt
svartpeppar

skala och skiva lök och potatis. Koka i mjölk, grädde och kryddor i ca 10 min.

500 g köttfärs
4 st plommontomater
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1 tsk buljongpasta / 1 buljongtärning
svartpeppar
torkad basilika
cayennepeppar
1 dl vatten
200 g creme bonjour gräslök

Stek köttfärsen, krydda och pressa i vitlöken. Skär tomaterna i mindre bitar och låt dem gå med tills de kokat sönder, späd med vatten.
När det känns klart ha i osten och låt den smälta.

Varva potatis och köttfärs i en stor form, strö över lite riven ost (parmesan) innan den ska in i ugnen. Låt den stå i ca 30 min på 200 grader.

Servera med en sallad till.


  

Chokladtryffeltårta med kaffesmak

Igår hade jag Aloe Vera homeparty här, så då passade jag på att baka denna och bjuda på.
Min man är ju inte mycket för sötsaker, och inte jag heller för den delen. Men jag tycker att det är kul att baka så då gäller det att ta tillfället i akt.
Den var verkligen supergod!!!
Vi var 8 personer och ungefär halva tårtan gick åt. Man tar inte så stora bitar :-)

Om ni klickar på bilden så kommer ni till receptet som jag har hittat på Hallon & Blåbärs sida. Enda skillnaden jag gjorde var att snabbkaffepulvret jag använde var Nescafés espressopulver.

Kyckling panaeng

Den här rätten har jag bloggat om tidigare. Så receptet hittar ni i tidigare inlägg.

Men idag hade jag broccoli, blomkål, paprika och morötter som jag wokade innan, och så serverade jag ris till.



Imorgon kväll ska jag ha Aloe Vera party härhemma, så jag har bakat en chokladtryffeltårta idag. Men just nu står den i kylen, så jag bloggar om den imorgon när jag vet hur den smakar :-)

Pasta med ostsås

Idag blir det halvfabrikat, hela dan...
Vi har ätit en ordentlig lunch för idag är det gympa och jag tänkte inte att vi skulle äta innan idag. Min plan är att göra våfflor när vi kommer hem! Men jag gör ingen egen smet. Jag har ett färdigt paket i skafferiet :-)

Till lunch blev det pasta med ostsås (Keldas färdiga). Jag fräste zucchini i kuber, gul hackad lök, strimlad purjo, hackad vitlök och strimlad basilika och hällde sen på ostsåsen. Sen strimlade jag i lite skinka och salami. Voilá, färdigt! På med riven parmesan.
Pasta såser brukar jag inte köpa färdiga av den enkla anledningen att jag inte tycker att det är goda. Men den här är faktiskt riktigt god! Och det går väldigt fort...


Grön lasange

Jaha, då utnämner jag denna vecka till Vego-veckan!!!
Det blev vegetariskt idag igen. Idag kom min bror som bor i Madrid på besök och han är vegetarian. Jag, han och mamma åkte och handlade och så gav jag mamma ett recept. När vi kom dit senare så hade hon lagat mat. Det tycker jag är bra uppdelning :-)
Receptet hon fick var på en grön lasange som jag har gjort flera gånger och som vi alla (utom 5-åringen idag) tycker är jättegod.




4 port.
1 pkt frysk hackad spenat (375 gr)
1-2 gula lökar
1-2 klyftor vitlök
1-2 morötter
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk oregano
8-10 lasangeplattor (jag brukar blanda gröna och gula)
1 dl riven ost

Ostsås:
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost

Tina spenaten, skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och riv morötterna.
Värm oljan i en panna och fräs morötter, lök och vitlök utan att de får färg.
Häll i tomatkrosset och låt koka i några minuter. Krydda.
Ostsåsen: Koka upp mjölk, rör ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt redningen i en fin stråle. Koka i 3-5 min. Salta, peppra och ha i osten, rör tills den har smält.
Smörj en ugnssäker form. Häll ostsås i botten, täck med lasangeplattor. Varva ostsås, grönsaksfräs, spenat och plattor. Avsluta med ett lager ostsås och riven ost.
Ställ in i ugnen, 200 grader, i ca 30 min.

Födelsedagskalas

Igår fyllde äldsta dottern 14 år!!!
Till middag hade hon beställt pepparbiff, pommes och sås. Även sallad, men det var jag för stressad för att fixa :-(
Klockan 18.30 hade vi nämligen bjudit in lite släkt och vänner för att fira henne.
Jag har under ganska många år gjort samma tårta när hon fyller år, och jag försökte göra någon annan sort i år, men hon ville ha samma... Så det blev två tårtor :-)



Tårta 1:
Färdiga marängbottnar
2 bananer
4 dl grädde
oboy pulver

Vispa grädden ganska hårt. Mixa bananen, blanda i lite grädde. Bre på den ena marängbotten och lägg på den andra. Blanda i oboy-pulver i resten av grädden och bred på tårtan. Dekorera. Ät ganska snart, annars smälter marängen...



Tårta 2:
Färdiga chokladbottnar
Frusna hallon
strösocker
3 dl grädde
180 g dumle kola

Klipp ner dumlen i en kastrull och häll i grädden, låt smälta. Den får absolut INTE koka (vilket är väldigt lätt gjort.... pratar av erfarenhet). Ställ i kylskåpet, gärna över natten.
Ta fram hallonen och låt tina lite lätt, strö över lite socker och låt gå i micron i ca 2 min på medelvärme
Bre hallonen på den första botten, lägg på nästa. ¨
Vispa dumlefluffen som en tjock grädde. Bre på nästa lager. Lägg på locket och bre den sista dumlefluffen. Dekorera.

Jag bakade en mjuk pepparkaka i min fina sockerkaksform också. Den var av en färdig mix, jag tycker att det är riktigt bra, så varför anstränga sig i onödan???

Sen gjorde 5-åringen chokladbollar. Jag sa till henne att göra dem ganska små så att det skulle bli fler. När jag kollade efter ett tag så var de så små att de knappt syntes :-) Men de blev goda!

Sen har jag ju hela frysen full med kakor och rulltårta kvar den dopet, så det var bara att plocka fram.

Pasta med olja och vitlök

Idag blev det vegetariskt igen ;-)
Har varit på Mora Träsk med de yngre barnen och skulle hinna laga något snabbt innan stora tjejen skulle iväg på träning. Så jag stod i affären, en affär jag aldrig handlar i annars så jag hittar inte, och hade inga uppslag alls. Men efter ett par varv hade jag fyllt korgen och fått ihop grejjer så att det skulle bli en hel middag. Den affären är väldigt dyr och har litet utbud, så det blev många ändringar längs vägen...







6 port.
600 g färsk tagliatelle
1,5 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar 
1 liten zucchini
1/2 gul lök, fin hackad
körsbärstomater
1 röd paprika
sockerärtor
1 kruka basilika
salt
svartpeppar
parmesan

Skiva zucchinin och lägg upp på en skärbräda, salta rikligt och låt stå ca 10 min. Torka av salt och vätska, vänd och gör samma sak. Grilla dem sedan, gärna i en grillpanna.
Skär paprikan i mindre bitar och grilla även dem. Det gör inget om skalet blir svart. Blir det för svart, kan man skala av det.
Finhacka vitlöken. Värm olivoljan i en stor vid kastrull, häll i vitlöken och cayennepepparen, fräs ett par minuter.
Stek den gula löken.
Koka pastan enligt förpackningen, spara ca 2 dl av pastavattnet.
Lägg pastan i oljan, rör runt, blanda i zucchini, tomater, lök, paprika och sockerärtor och ställ på plattan en stund så att allt blir varmt. Spä på med pastavatten om det ser för torrt ut.
Strimla basilka och blanda i. Salta och peppra. Servera med riven parmesan.

Sparrissoppa

Jag brukar säga att vi äter en del vegetariskt här hemma. Men efter att ha skrivit här en tid så har jag upptäckt att det är väldigt sällan vi äter helt vegetariskt. Så därför blev det så idag!!!

Den här soppan är jättegod, går lätt och snabbt att göra. Det var renskrapat i allas tallrikar och i kastrullen när vi var klara. Det är bra betyg!

4 port.
200 g sparris
1 gul lök
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
maizena

Skiva sparrisen och finhacka löken. Fräs i lite smör, men inte så att det får färg.
Ta ut sparrisknopparna och spara till garneringen.
Häll på vatten, grädde och buljongtärning och låt puttra i 10 min.
Späd med maizena så att det blir lite tjockare.
Mixa med en mixerstav och salta och peppra.

 



Idag serverade jag med ciabatta med gratinerad chevré och lite honung.

Broccoligratäng

Idag har hela familjen varit hemma, i olika sorters magsjuka... Inte jag, men nu har alla de andra...
Men lagom till middagsdags var alla hungriga, så det blev broccoligratäng som är snällt mot magen (tror jag) och det gick bra att göra färdigt innan jag stack iväg på gympan.
När jag kom hem så värmde vi bara på den och så hade jag köpt en ciabattalimpa och lite goda ostar och salami som vi åt till.

   



4 port.
500 g färsk broccoli
ca 10 champinjoner
1 gul lök
1 tomat
1 pkt bacon
6 ägg
2 dl grädde
salt
svartpeppar
riven ost


Förväll broccolin, skär champinjonerna i kvartar och vattna ur i en stekpanna. Fräs sedan svampen och löken. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek.
Blanda broccoli, svamp, lök och bacon i en ugnsfast form. Skiva tomaterna och lägg i formen. Salta.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över grönsakerna. Strö över riven ost och sätt in i ugnen på 225 grader.
RSS 2.0