Polkabetscarpaccio med getostkräm

Redan torsdag.... Ja, då är det kanske dags att planera helgens middagar.
Förra lördagen bjöd jag över en kompis på middag och sen var jag borta hela dagen så maken fick planera, handla och laga maten. Smart av mig va?! :-)
Och vilken middag vi fick! Först fick vi ett glas champange och lite tilltugg.
 
Till förrätt åt de andra kungskrabba som tydligen var jättegod. Men jag äter inte skalddjur så jag fick betor som var jättegoda.
 
 
Till varmrätt fick vi torskrygg med färsk pepparot, skirat smör och räkor till de som ville ha. Såååå gott!!!
 
Eftersom jag inte vet riktigt hur maken gjorde min förrätt så kan jag inte skriva något recept, men jag såg lite vad han gjorde och jag vet ju hur det smakade.
 
Skala och koka betorna.
Skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin.
Lägg ut ett tunnt lager på tallriken.
Gör en dressing på olja, honung, salt och peppar. Ringla över
Lägg på ruccola
Rosta pinje nötter och strö över
Toppa med en getostkräm av chevre, creme fraiche och lite salt.
 
 

Rosmarinkyckling med gratinerade getostpäron

Idag har jag varit ledig från jobbet, men haft fullt upp ändå...
Efter sjukgymnastbesöket imorse var det dags att bege sig till gymmet och testa det nya träningsprogrammet som jag fått av träningsinstruktören som jag träffade i lördags.
Det gick bättre än vad jag trodde, men jag var tvungen att hoppa över två övningar då jag fått en bristning på baksida lår.
I samband med att jag bestämde mig att öka träningen så började jag också leta efter lite nyttigare recept bland alla mina gamla mattidningar. Nedan hittar ni ett jag bjöd familjen på förra fredagen. Det var riktigt gott!
 
Efter lunch idag så var jag och tittade på dottern när hon hoppade ner i en isvak!!!!
Deras skola har egen strand så alla 4:or och 5:or får prova att bada isvak och ta sig upp med hjälp av isdubbar. Förskoleklasserna och 1:orna är med och tittar på. Innan de "badar" så har de en väldigt bra och lärorik lektion i iskunskap. 
 
 
 
4 port
 
2 päron
100 g getost
2 tsk flytande honung
10 valnötter
4 kycklingfileer
salt
svartpeppar
färsk rosmarin
 
Dela päronen, skär bort kärnhuset och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Skiva osten och fördela över päronen. Ringla på lite honung och strö över nötterna.
 
Salta och peppra kycklingen och bryn den runt om i en stekpanna.
Lägg den i en ugnsfastform och strö över rosmarin.
Ställ in päron och kyckling i ugnen på 200 grader i 20-25 min.
Jag serverade med en god sallad och en fetaostkräm.
 
 
 

Honungsstekt lax med gurksallad

Igår var jag på Södra teatern och lyssnade på Nina Persson och Martin Hederos. Det var magiskt!
Nina har ju inte bara en fantastisk röst, hon är vacker, cool och rolig också! Och Martin var fantastisk på att spela alla möjliga instrument med en otrolig inlevelse.
Jag hade en väldigt skön känsla i hela kroppen när jag gick därifrån.
Jag har varit på konsert ikväll igen. Den här gången var det lokala musikskolans elever som hade konsert och dottern var med. Jag är riktigt impad. Konserten var lagom lång och barnen var jätteduktiga. 
 
Jag hittade det här recept i ett gammalt nummer av Allt om Mat. Temat var "Lax-flexibel lyx för lata".
Och det stämde, det gick fort, var gott och kändes lite lyxigt.
Gurksalladen blev jättegod! Kommer defenitivt att serveras här hemma igen.
 
4 port
 
600 g laxfilé
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja
3 msk flytande honung
3 msk pressad citron
 
gurksallad:
1 gurka
1 röd chili
1 kruka koriander
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Skär laxen i portionsbitar och salta och peppra
Halstra laxen runtom i oljan. Ringla över honung och citronsaft.
Sjud i ca 1 min
 
Skiva gurkan, kärna ur och strimla chilin.
Blanda gurka, chili och korianderblad.
Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar.
Häll dressingen över gurksalladen.
 
Jag serverade med äggnudlar.
 
 
 

Fredagsbiff

För ett par veckor sedan fick vi kött hemlevererat från Gårdssällskapet. Vi hade beställt "Lilla Ryggbiffslådan" med 5 kg KRAV-märkt, ekologiskt och närproducerat kött.
Tipset från leverantören var att låta köttet ligga till sig i kylen ett par veckor. Så i fredags tyckte vi att det var dags att testa ryggbiffen. Och vilket kött!!!!
Jag hade en idé om att så fint kött skulle få fint sällskap i form klassiska tillbehör som tomatsallad, hemmagjorda pommes och hemslagen bea.
Det gick sådär... Eller tomatsalladen och pommesen gick bra. Pommesen blev till och med bättre än bra. Det var den där bean.... Ja, det var första gången jag provade och jag kommer att prova igen, men det slutade med att köpebean fick åka fram på bordet.
Den både skar sig och blev inte tjock. Vi försökte allt. Jag googlade och testade olika knep och ringde min bror som är kock och fick råd, men inget funkade....
 
Det tar lite tid att göra supergoda pommes, men har man tiden så är det helt klart värt det.
 
Skala och skär potatisen i stavar. Lägg stavarna i en kastrull med kallt vatten i ett par minuter.
Byt ut vattnet och koka potatisen på svag värme i ca 5 min.
Häll av vattnet och torka potatisen på dubbelt hushållspapper.
Häll olja i en kastrull och värm upp.
Lägg ner lite potatis i taget. Fritera tills de blivit ljust gula och lägg på dubbelt hushållspapper.
Låt dem svalna och fritera sedan en gång till. Låt det rinna av på papper.
Salta och servera.
 
 
Tomatsalladen gjorde jag av tomater, silverlök, basilika, olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
 
 
 
 
 

Ligger efter....

Det är i stort sett en månad sen jag var in och skrev här sist. Men jag har inte försvunnit, jag har bara haft en massa annat som jag har prioriterat. Jag ligger efter på flera plan och bloggen är defenitivt ett av dem. Jag kan inte lova något, men jag ska försöka att bli bättre.
Jag började nytt jobb för två veckor sedan och det har tagit en del tid och kraft. Det är bara ett vik på två månader, men jag håller tummarna för att jag får förlängning ett par månader till.
Träningen ligger inte efter, jag har snarare tänkt att öka intensiteten. Jag har ju lyckats köra tre gånger per vecka nu ett tag och igår var jag och tränade med en pt, vilket innebär att jag inte kan röra på mig idag... Så då tänkte jag passa på att uppdatera lite här :-)
 
Barnen har fortsatt att få ha sina matdagar och för ett par veckor sedan valde sonen att bjuda på tomatsoppa och plättar. Det är så kul att se hur intresserade och duktiga de är när de verkligen vill.
 
 
 
Jag är fortfarande lika nervös när han skär med vassa knivar...
 
Hög koncentration
 
 
Tomatsoppa med tillbehör
 
 
 
RSS 2.0