Kyckling satay med ris

Återigen vardag... Var inte hemma förrens 16.30 och 17.30 måste vi skjutsa äldsta dottern till träningen. Innan dess ska mat lagas och ätas. Så det blir inte några långkok på vardagarna härhemma :-)
Hittade en burk med grytbas i skafferiet som jag inte provat tidigare.

4 port.
1 burk grytbas Thai satay
1 burk kokosmjölk
1 burk minimajs
3 stora kycklingfileér
3 vårlökar
2 morötter


Skär kycklingen i tunna skivor.
Skala och skär morötter och vårlök i bitar.
Dela minimajsen på hälften.
Häll grytbasen i en kastrull och koka upp, lägg i kycklingen och låt koka tills kycklingen är färdig.
Häll i grönsakerna och kokosmjölken och koka i ca 3 min.
Servera med kokt ris.

Det var väldigt gott! Barnen tyckte att det var lite starkt. Om man vill ha det starkare så har man bara i mindre kokosmjölk.



Påskbord 2011

Här kommer lite bilder på vårat påskbord i år


Äggröra med bacon


Ägghalvor med färska räkor och röd rom


Sallad med pocherade ägg och riven pepparot


Hela påskbordet! Jag kan lova att vi blev mätta :-)

Mashmallowsglass

Till dessert i fredags bjöd jag på mashmallowsglass. Jag har hittat receptet hos växelhäxan. Ni hittar receptet om ni klickar på länken.
Jag gjorde dem i små silikonformar och tog ut dem ur frysen 30 min innan servering. Men då hade de hunnit tina innan vi åt och var mer mousse än glass. Men det var väldigt gott ändå.
Jag serverade dem med färsk mango, kiwi och biscotti. Och så toppade jag med passionsfrukt.





Jag gjorde dubbelsats för jag var osäker på om det skulle räcka. Men det gjorde det med råge. Men då kunde jag ta med mig dessert till påskbordet dagen efter.
Den färska exotiska frukten är så himla billig nu, så det blev ett stort fruktfat till glassen dagen efter.
Den glassen hade jag i en avlång brödform. Vi var 5 st som åt av den och tog flera gånger, men jag tror halva var kvar ialla fall...







Lammstek med balsamicosås, klyftpotatis och sallad på rödbetor och chevré

I fredags hade vi gäster. Istället för förrätt så gjorde jag några tunnbrödssnacks och kavringmackor med ost och päron. Detta åt vi ute i trädgården med ett glas bubbel medans barnen fick springa av sig.

Till varmrätt provade jag ett nytt recept för mig. Jag tror att jag inte tycker om lamm, eller jag rättar mig. Jag trodde att jag inte tyckte om lamm, men det var väldigt gott!
Jag hittade receptet hos Gourmetmorsan. Det såg så gott ut på hennes blogg så jag kände att jag måste testa. Och det passar ju väldigt bra till påsk. Så ett stort tack till henne :-)
Jag skriver inte av receptet utan ni får gå in där och titta om ni vill prova detta.






Sallad på rödbetor och chevré

Koka rödbetorna och låt dem svalna.
Skala dem och skär i skivor.
Lägg ruccola i botten på ett fat, lägg på lite tomater.
Häll på olivolja, salt och peppar.
Lägg på rödbetor och skivor av chevré.
Toppa med flytande honung.

Veckomatsedel v.16

Måndag: Pasta pesto med tillbehör
Tisdag: Grillad lax med potatis, sparris och limeaioli
Onsdag: Lövbiff med svamp och lök  i sås
Torsdag: McDonalds
Fredag:  Lammstek, klyftpotatis, sallad med rödbetor och chevré, dessert: mashmallowsglass med exotiska frukter
Lördag: Påskbuffé hemma hos mamma
Söndag: Parmalindad kycklingfilé i balsamsås och säsongens primörer i ugn


Tillbehör till måndagens pasta pesto



Onsdagens lövbiff, svamp och lök i sås. Serverades med ris

GLAD PÅSK!!!

Vill önska alla mina läsare en riktigt glad påsk!
Jag hoppas att ni får njuta av det fina vädret, god mat och massor av godsaker.
Jag återkommer imorgon med lite bloggning.
Vi hade middagsgäster igår och jag provade nya recept på dem både till varmrätt och dessert.
Och nu ska jag snart iväg till mamma och hjälpa henne att fixa ett påskbord.
Hoppas även att hinna vara ute i det fina vädret.

Påskbord

Vi brukar oftast åka till min mamma på påskafton och äta ett ordentligt påskbord till middag. Vi börjar alltid med att barnen målar ägg och letar efter påskägg. Så blir det även i år.
Men jag satt och kikade efter annat och hittade bilder på påskborden genom åren (sen vi köpte digitalkamera) så dem bjuder jag på idag.

2004 - detta år var påskbordet endast förrätt


2006


2007

Påsktårta 2007


2008


Desserten 2008


2009:




2010



Lax

Idag har jag haft en mor/dotter dag med min 7-åring. Vi har varit på museum och sen var vi och fikade. Vi har haft jättemysigt. På väg hem så stannade vi och handlade mat. Då fick hon bestämmam aten idag. Hon ville ha lax!
Så jag köpte lax. Fick en smärre chock när jag såg at laxen gick på 95:- för ca 500 g!!! Men det var bara att betala och se glad ut.

Jag kokade potatis och grillade sparris i grillpannan. Under tiden pressade jag lime på laxen och kryddade den med limepeppar och salt med smokesmak. Så fick den dra lite innan det var dags att lägga ner den i grillpannan.
Sen serverade jag laxen med färdig limeaioli.

Det är så härligt nu när sparrisen har säsong. Den blir både godare och billigare! Idag toppade jag den grillade sparrisen med olivolja, salt och riven parmesan.





Pizza

Idag påbörjade vi projekt "göra om hallen". Mitt jobb resten av helgen är att hålla mig och barnen ur vägen... Men det blir inte så mycket matlagning denna helg. Imorgon ska vi till svärföräldrarna och äta middag och på söndag lär det bli hämtmat.
Så idag köpte jag ett färdigt kit på affären. Ett sånt med pizzadeg och tomatsås. Jag toppade pizzan med riven ost, skinka, gul lök, champinjoner, mozzarella och basilika.






Nu ska 80-talet ut ur vår hall!!!


Dottern tyckte att det var jättekul att hjälpa till och riva :-)

Hoki toppad med parmesan, basilika och pinje

Jag tog fram ett paket med hokifilé ur frysen och tinade. Under tiden så blandade jag hackad basilika, riven parmesan och rostade hackade pinjekärnor med lite pressad citron.
Jag hällde även lite pressad citron över fisken innan jag lade på röran.
Sen ställde jag in det i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Serverade med kokt potatis och sallad.
Alla tog flera gånger så det är väl ett bra betyg?!

Muffins

Båda mina döttrar tränar trampolin (studsmatta) och då finns det en tradition som säger att om man trillar utanför så ska man bjuda på tårta. Min 6-åring trillade utanför för ett par veckor sedan men vi har inte haft med oss någon tårta än. Och det har vi fått höra... Så idag bakade vi muffins och pimpade dem så blir det lite festligare ialla fall...
6-åringen börjar bli riktigt duktig på att baka nu. Det var premiär för 2-åringan att få vara med och baka. Han var bäst på att slicka av visparna :-)

Jag gjorde dubbelsats idag för det är så många gymnaster nere i hallen på torsdagar. Men detta är en sats och blir ca 20 st (beroende på formarnas storlek)

50 g margarin
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vanilljsocker

Smält margarinet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt fett och mjölk, vaniljsocker och sist mjölet blandat med bakpulver.
Häll smeten i formarna.
Jag hällde hälften av smeten i formar sen blandade jag ner kakao i resten av smeten innan jag hällde den i formar.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

Sen pimpade vi dem med glasyr av florsocker, vatten och karamellfärg.
Och så chokladströssel ovanpå det :-)











Mina egna mästerkockar!!!




Omelette med parmesan, skinka och purjo

Idag blev det en väldigt enkel och snabblagad middag.
Jag gjorde en varsinn omelette till mig och barnen och fyllde dem med riven parmesan, strimlad rökt skinka och strimlad purjo.
Till det serverade jag vitlöksbröd och ruccola.

I min omelette hade jag tre ägg, salt, peppar och en skvätt vatten.

Veckomatsedel v.15

Måndag: Cesarsallad med kyckling och halloumi 
Tisdag: Italienska biffar i medelhavssås med couscous
Onsdag: Omelette med parmesan, skinka och pujo med vitlöksbröd
Torsdag: Hoki toppad med basilika, parmesan och pinje med potatis
Fredag: pizza
Lördag: Middag hos svärföräldrarna
Söndag: Thai/sushi

Påskbord till förrätt hos svärföräldrarna



Varmrätt i lördags: Rösti, kalvytterfilé, murkelsås och sallad


Kladdkaka med hallon till dessert


Veckomatsedel v.14

Måndag: Pastagratäng med kassler
Tisdag: Grillkorv med pommes
Onsdag: Kinesisk köttfärsröra i pitabröd
Torsdag: Pasta med kyckling och champinjoner
Fredag: pasta/pizza/wok i Stinsens köpcentrum
Lördag: Chicken tikka, ris, sås och naanbröd
Söndag: Fläskfilé och potatisgratäng


Torsdagens pasta

Italienska biffar i medelhavssås

Det här har jag gjort tidigare och idag när jag inte varit occh handlat på flera dagar så gällde det att hitta på något där alla ingredienser fanns hemma...
Idag serverade jag med couscous (det var vad som fanns hemma...) och sallad.

Receptet hittar ni här.

Cesarsallad med kyckling och halloumi

Nu börjar det bli jobbigt att hitta på vardagsmat som ska vara anpassad till en vuxen och tre barn i olika åldrar. Snbbt ska det gå eftersom 15-åringen måste åka 17.40. Då ska vi ha ätit och vara klara att skjutsa henne.
Så igår fuskade jag lite. Jag köpte en påse med färdig cesarsallad och en grillad kyckling. Delade sallen med dressing, parmesan och krutonger på min och 15-åringens tallrikar. Till de andra barnen kokade jag pasta. Sen ställde jag fram skålar med stekt halloumi, avocado, tomater och kyckling. Så fick alla ta vad de ville ha :-)

Krämig potatisgratäng

Idag fick 15-åringen bestämma mat. Då blev det fläskfilémedaljonger och potatisgratäng.

4 port.
10 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2,5 dl vispgrädde
200 g riven ost
salt
svartpeppar

Skala och skiva potatisen tunt, gärna i en matberedare.
Halvera löken och skiva den tunt, dela den en gång till.
Pressa vitlöken.
Varva potatis, lök och vitlök. Strö lite riven ost på varje lager. Salta och peppra också på varje lager.
Översta lagret skall bara vara potatis. Häll på grädden och täck med riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 45 min.

Hallonmix



Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla denna dessert, så jag frågade Alva, snart 7 år, som döpte den till hallonmix :-)
När jag var på affären idag så köpte jag vispgrädde med chokladsmak. Jag har velat prova den ett tag.
Jag vispade den och varvade i ett glas med hallon och maränger.
Gott!!!



Chicken tikka

Jag skulle ha gjort det här i torsdags, hade tagit fram kyckling och kom hem från jobbet och läste receptet och insåg att kycklingen skulle ligga i marinad i minst tre timmar... Så då fick jag improvisera ihop en pastarätt istället.
Men i förmiddags så tog jag fram kyckling och lade i marinaden. Så när jag kom hem idag så var det bara att laga till den.
Mellanbarnet tyckte inte alls om det, men vi andra tyckte att det var gott!

Receptet hittade jag hos Hanna: http://hanneys.blogspot.com/2011/03/chicken-tikka.html

Till det serverade jag basmatiris, naan-bröd (som jag köpt färdigt och bara värmt, wokade grönsaker (blomkål, broccoli och minimajs) och två olika sorters sås/raita.

Sås 1:
Turkisk youghurt
honung
salt
pressad vitlök
sweet chili sås med ingefära

Sås 2:
Turkisk youghurt
spiskummin
torkad mynta
pressad vitlök
salt







Biscotti

Jag har länge velat baka biscotti och har sett flera recept och insett att det inte verkar vara så svårt. Så igår så gjorde jag en sats och delade på hälften och gjorde två olika smaksättningar.

Jag använde mig av matberedaren och det gick jättebra.

Grundreceptet jag använde mig av hittade jag i en kakbok som Linnea från Linneas skafferi har skrivit.

ca 35 st
100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g choklad
1 espresso
75 g hasselnötskärnor (hackade)

Kör margarin och socker poröst i matberedaren.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och ha i dem.
Kör tills du har en smidig deg.
Finhacka chokladen och ha i den.
Ta bort hälften av degen och rulla till längder och lägg på en plåt.
Blanda ner kaffe och hasselnötter i resten av smeten och gör rullar även av den och lägg på en plåt.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.
Ta ut och skär längderna i ca 2 cm breda skorpor.
Stäng av ugnan och ställ in skorporna igen. Låt dem stå där i ett par timmar, gärna över natten.


Kantbitarna blev jättebra, men mittenbitarna skulle nog ha behövt vara inne i ugnen en stund till. Så nästa gång så tänker jag ha ugnen på i ca 10 min till efter att jag har skurit dem.


Den med bara choklad före gräddning


och den med choklad, kaffe och nötter före gräddning...





Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

Det här receptet har jag haft länge bland mina favoriter, jag blev tipsad av en läsare. Men jag har inte provat det förrens idag. Det var gott och gick fort, så det kan nog bli en repris på det.

450 g nötfärs
1 gul lök
300 g vitkål
150 g champinjoner
1 köttbuljongtärning
1 smk soja
salt, peppar och kardemumma
50 g solrosskott
6 pitabröd
1 dl creme fraiche
1 msk sweet chilisås med ingefära

Skär löken i tunna skivor, strimla vitkålen och skiva champinjonerna.
Fräs champinjonerna i en torr panna, när de har "vattnat" ur så ha i lite margarin, vitkål och lök. Fräs ett par minuter tills det fått färg. Lägg åt sidan.
Fräs färsen i 4-5 min och ha sen i buljongtärningen. Krydda med salt, peppar och kardemumma.
Blanda ner grönsakerna och soja. Blanda om. Rör ner solrosskotten.
Värm pitabröden enligt förpackningen.
Vispa ihop creme fraiche och sweet chili.

Fyll pitabröden med röran och servera med såsen.



Pastagratäng med kassler

Från idag och två veckor framåt så kommer min man att vara bortrest på olika resor, så han kommer inte att äta med oss under den här tiden. Så det kommer inte att bli så mycket spännande mat här i bloggen på ett tag.

Idag fick det bli en gratäng på pasta och kassler. Det var riktigt gott och finns massor kvar syå att jag får matlåda till jobbet imorgon :-)

pasta
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
broccoli
kassler
1 pkt Keldas ostsås
1 pkt keldas mellangrädde
riven mozzarella

Koka pastan. Skäär broccolin i små buketter och låt dem gå med i pastavattnet i ca 4 min.
Fräs strimlad purjo och finhackad vitlök. Strimla kasslern och lägg ner bland löken. Häll i såsen och grädden och låt koka ett par minuter. Häll ner pastan och broccolin och koka upp.
Rör ner lite av den rivna osten.
Häll allt i en ugnsfast form.
Strö över riven oct och ställ in i ugnen tills osten har fått färg.





Fläskfilé med mozarella och pesto

som serverades med risoni smaksatt med pesto, ruccola och apelsin.

Köttet skar jag i medaljongen och stekte nästan klara. Sen lade jag dem i en ugnsfast form och bredde pesto på. Jag tog en bit mozzarella och skar bitar och la på köttet. Sen fick det gå klart i ugnen.

Risonin kokade enligt instruktionerna på paketet och lät sen svalna. Blanda ner ganska mycket pesto och rör om. Blanda ner sköljd ruccola och apelsiner i små bitar.







RSS 2.0