Kvällssnacks

När man äter middag 16.15 så får man äta en gång till :-)
Så när vi kom hem från träningen så hade jag lovat dottern att göra något ätbart.



Färdig smördeg
strimlad purjolök
mjukost
rökt skinka, stromlad
ägg att pensla med

Rulla ut smördegen och dela den i 12 delar.
Fördela purjo, mjukost och skinka på. (Ha gärna på striimlad basilika)
Gör små knyten av dem och pensla med äggula.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

Bavette med kronärtsskocka och seranoskinka

Plockade ihop lite godsaker från kylskåpet och skapade en riktigt god och fräsch pastarätt :-)


3 port.
ca 350 g bavette
1 burk små kronärtsskockor
2 strimlade soltorkade tomater i olja
olivolja
1/2 citron
1 finhackad vitlöksklyfta
6 skivor seranoskinka
basilika
svartpeppar
riven parmesan

Koka pastan enligt förpackningen.
Fräs vitlöken i oljan. Häll av kronärtsskockorna i ett durkslag och låt dem fräsa ett par minuter.
Lägg i tomaterna och pressa på citronen.
Blanda med den färdigkokta pastan.
Lägg upp i en skål/fat och lägg på basilikan och skinkan.
Servera med riven parmesan.

Veckomatsedel v.34

Måndag: Kyckling panaeng med äggnudlar
Tisdag: Blomkålsgratäng
Onsdag: Varm sallad med rödbetor och bacon
Torsdag: Personalfest
Fredag: citronkyckling och zucchinitagliatelle
Lördag: Middag hos vänner: Marinerad fläskfilé, potatisgratäng och whiskeysås (Supergott!!!)
Söndag: Thaimat (skulle blivit lax, men den var dåkig, så den får åka tillbaka till affären imorgon)







Söndagsmiddagen: Tandoorikyckling

Lunchpizza

Jag har sett flera recept både i tidningar och bloggar på pizzor gjorda på vetetortillas.
Så det provade jag idag. Jag gjorde tre olika sorter och alla blev jättegoda. Jag tror att vi hade olika favoriter allihop.

Till 6 st pizzor

6 vetetortilla
Mutti tomatpuré
1 påse riven pizzaost


Strimlad purjolök, orange paprika och salami


strimlad salladslök, chevré, honung, pinjenötter, ruccola(lägg på innan servering)


rökt skinka, färsk strimlad basilika (lägg på innan servering)

Bre toomatpurén på tortillan, strö över osten och fyll sedan på med valfritt pålägg.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 3-5 minuter.
De är lika goda varma som kalla, så jag tänker nog prova att ha varianter på dessa som drinktilltugg.


Cool cola

Idag när jag var och handlade 2x1,5 l cola så fick man ett två-pack med glasflaskor på köpet.
Riktigt snygga tycker jag :-)





Citronkyckling och zucchinitagliatelle

Efter all god mat och dryck i sommar så ska jag försöka variera med några recept utan en massa grädde och ost :-) Eller jag ska försöja ialla fall.
Jag hittade detta recept i Allt om Mat.



3 port.
3 kycklingfileér
rivet skal från en citron
citronpeppar
salt
rapsolja

1 grön zucchini
1 gul zucchini
2 skivade vitlöksklyftor
30 g pinjenötter
1/2 dl finhackad salladslök
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
1 pressad citron
1 dl vatten
smör

Salta och peppra kycklingen och doppa dem i citronskalen.
Stek på hög värme i oljan på båda sidor så att de får färg.
Sänk värmen och låt dem steka ca 8 min på varje sida.

Ansa zucchinin och hyla den med osthyvel. Lägg allt i en bunke och salta rejält. Låt stå i 15 min.
Skölj i ett durkslag.
Fräs pinjenötterna i smör i ca i min. Lägg ner vitlöken och fräs ytterligare en stund.
Lägg ner örter, citronsaft och vatten och låt koka ihop.
Blanda ner zucchinin och fräs ett par minuter.


Fredagsmys!

Titta vad jag hittade i affären när vi var och handlade tidigare i veckan!
Gissa om jag hade en nöjd 7-åring vid fredagsmyset :-)
Det är hallonläsk i den. Men jag tror ärligt att det inte hade spelat någon roll vad det hade varit i...

Varm sallad med rödbetor och bacon

Idag åt vi en jättegod middag! Det här måste ni prova om ni gillar rödbetor och andra rotsaker.

4 port.

7 potatisar
4 polkabetor
1 knippe färska rödbetor
5 späda morötter
1/2 fänkålsstånd
6 vitlöksklyftor
6 rädisor
lite ruccola
1 dl kallpressad rapsolja
1 msk rödvisvinäger
salt
peppar
1 pkt bacon

Blanda ihop olja, vinäger och salt i en skål.
Skrubba potatisen och morötterna och dela i mindre bitar.
Skala betorna och dela i kvartar.
Dela fänkålen i kvartar.
Skala vitlöksklyftorna och dela dem på hälften.
Lägg alla grönsaker i en långpanna och ringla på oljblandningen.
Ställ in i ugnen i ca 45c min på 200 grader.
Dela baconen på halften och lägg utt dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt detta gå med grönsakerna de sista ca 10 min.
Dela rädisorna i kvartar.
Blanda de varma grönsakerna med rädisor, bacon och ruccola.

Servera med en chevrékräm:
Chevré
creme fraiche
flytande honung
salt
peppar

Guld!!!

När jag var iväg på läger ihelgen så bodde vi i ett hus mitt inne i skogen. Jag stod och pratade i telefon med dem där hemma och då lyste det gult inne vid träden. Men eftersom jag inte är någon van svampplockare så var jag osäker på om det verkligen var kantareller. Men jag frågade och fick sällskap in i skogen. Vi gick i ca 15 min och hittade en del.
Så idag bjöd jag familjen på en liten förrätt innan middagen :-)
Det räckte bara till två mackor, så vi skulle dela lite. Men 7-åringen åt upp en hel så jag och maken fick dela.


Ser det inte härligt ut?!

Jag vattnade först ur svampen och sen stekte jag den tillsammans med schalottenlök i smör. På slutet pepprade jag och hade i lite klippt persilja.
Sen serverade jag det på ett formbröd som jag stekt.



Kyckling panaeng

500 g äggnudlar
450 g kycklingfilé
2 stora morötter
250 g broccoli
1 gul lök
1 orange paprika
1 burk panaeng grytbas
1 burk kokosmjölk

Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet. Häll av i ett durkslag.
Skär kycklingen i tunna skivor.
Hetta upp grytbasen och lägg ner kycklingen. Låt puttra tills kycklingen är klar.
Häll ner kokosmjölken och grönsakerna i mindre bitar. Koka i ett par minuter.
Blanda ner nudlarna innan servering.

Läger

Sent igår kväll kom jag hem efter att ha varit på läger i Herrljunga hela helgen. Som vanligt hinner man inte se något annat än insidan av en gympahall :-)
När jag laddade ner fotona från idag så hittade jag några bilder på vad de har ätit härhemma. De lär sig bra!!!



Laxsida som lades i form med honung och sesamfrön på och sen in i ugnen.

Bacontips

Just nu sitter jag nog på tåget på väg till Herrljunga. Jag ska vara där hela helgen på träningsläger. Jag ska inte träna så mycket själv :-) Jag åker som tränare, så jag ska mest tala om för andra vad de ska göra.
Men det innebär att det inte blir någon bloggning i helgen. Och av erfarenhet så vet jag att det inte brukar vara så spännande mat på läger så det blir ingen bloggning när jag kommer hem heller.
Vi ska ha lunch med oss på tåget och jag har lovat dottern cesarsallad. Det blir romansallad, dressing, grillad kyckling, krutonger, grovriven parmesanoch bacon.
Det var baconet jag skulle tipsa lite om här. Jag tillagade den i ugnen idag. Jag gjorde det inder en period tidigare, men har glömt bort det. Nu förstår jag inte varför. Det är ju så lätt och blir så bra.
Lägg baconet på ett bakplåtspapper och sätt ini ugnen på 200 grader. Låt det stå i 10-20 min, beroende på hur knaprigt du vill ha det. Ta ut och lägg på ett hushållspapper så att det får rinna av.



Schnitzel

Igår när vi var och handlade så hade de billig skinkschnitzel. Så vi köpte ett stort paket och frös in lite. Men behöll lagom mycket tills idag framme. Schnitzel är så otroligt gott och en annan fördel är att när det serveras schnitzel härhemma så är det maken som lagar mat :-) Jag brukar få göra sky/sås, men resten fixar han.

Dubbelpanerad skinkschnitzel

Banka ut köttet med en köttklubba. Häll mjöl på en tallrik, vispa ägg på en och häll ströbröd på en.
Vänd köttet först i mjöl, sen i ägg och till sist i ströbröd. Stek i en het panna med olja och smör.






Idag serverade vi schnitzeln med klassiska tillbehör som citron, kapris och kokta gröna ärtor. Sen blev det även rösti (från frysdisken) och sky/sås. Jag har inga mått på såsen, men detta hade jag i: vatten, buljongtärning, soja, madeira, salt, peppar, matlagningsgrädde och lite maizena brun sås på slutet.

 

En annan variant på paprikasås

För några veckor sen gjorde jag en paprikasås som var jättegod.
Idag till kyckingen så kände jag att jag ville ha en sås, men inte någon fet sås. Då kom jag på paprikasåsen.
Så då gjorde jag en variant av den :-)

1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
1 klyfta vitlök
olivolja
salt
peppar

Skär paprikan i stora bitar och halvera löken, behåll skalet på.
Lägg allt på ett grillgaller och sätt in högt upp i ugnen på ca 275 grader.
Lägg paprikorna med skalet uppåt. Låt dem vara inne så länge att skalet blir svart.
Låt dem svalna.



Skala löken och paprikorna och skär i mindre bitar.
Lägg i en skål tillsammans med en hackad vitlöksklyfta.
Häll på lite olivolja. Mixa allt till en slät sås. Spä med med olivolja tills du fått den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och peppar.



Citronkyckling och rostade grönsaker

Jaha, då har vi dammat av ännu ett recept. Och det här var jättegott!

4 st kycklingfileér
1 1/2 citron, skal och saft
1/2 dl japansk soja
1/2 kruka färsk timjan
salt och peppar

5 stora potatisar
2 stora morötter
1 fänkål
1 vitlök
1 msk olja
1 msk honung
salt, peppar

Lägg kycklingen i en skål och blanda ner rivet citronskal, citronsaft, soja och timjan. Rör om och plasta bunken.
Skala potatisen och morötterna och skär i grova bitar.
Ansa fänkålen och skär i grova strimlor.
Dela vitlöken i klyftor och skala dem.
Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och ringla över honung och olja. Salta och peppra.
Ställ in i ugnen i ca 30 min på 200 grader, eller tills det har blivit mjukt.
Stek kycklingen i en het panna tills den är klar.
Jag serverade paprikasås till.






Teriyakifilé

Här var tanken att jag skulle ha bloggat om en god teriyakifilé...
Men den blev inte god alls. Jag har för mig att jag har gjort den förrut och att den var god.
Men den vanliga teriyakisåsen fanns inte på affären vi handlade i så det fick bli en annan som hette marinad & sås. Det smakade inte så mycket teriyaki, men väldigt starkt så jag spädde ut den med annan vätska tills den var ätbar.
Det är tur att man har lite snabblösningar i frysen. Jag plockade fram lite färdiga köttbullar och värmde till barnen, medans jag och mannen åt köttet. Om man inte tog så mycket sås så var det ätbart.
Ja, det blir ju inte alltid som man tänker sig :-)
Men för att trösta oss så tog vi sista pajbiten från igår till efterrätt.

Solrosfisk

Har letat fram ännu ett recept från prova-på-högen :-)
Det blev bra, men nästa gång kommer jag att göra lite ändringar.
Bl a så stod det solrosfrön så det var vad jag skrev på inköpslistan. Jag skulle ha skrivit solroskärnor. Det blev inte bra med skalen på. Men fisken hade jättegos smak.
Såsen däremot blev jättegod!

4 port 600 g fiskfilé, t ex sej, kolja eller hoki (idag tor vi torsk)
salt
limepeppar
rivet skal av 1 lime
2 dl riven ost mager
4 msk solrosfrön

Solrossås:
4 soltorkade, marinerade tomater
1 dl solrosskott
2 dl minifraiche
1 pressad vitlöksklyfta

 

Sätt ugnen på 225°.
Salta och peppra fisken. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Strö över limeskal, ost och solrosfrön.
Stek fisken i övre delen av ugnen ca 25 min. Höj ev värmen på slutet så att osten får färg.
Hacka tomater och solrosskott, spar några skott till garnering. Blanda med minifraiche, vitlök och salt.
Servera fisken med såsen, kokt potatis och grönsaker. Strö över solrosskott.





Äppelkaka

Förra veckan jobbade jag jättemycket, även kvällar och de två senaste söndagarna.
I fredags direkt efter jobbet åkte vi ut till vänner på Väddö och var där till sön morgon (då jag åkte i stort sett direkt till jobbet).
Så idag har jag varit ledig och tagit söndag!!!
Jag letade upp ett recept på äppelkaka från högen med recept som ska provas och gick ut och plockade ett äpple i trädgården.
Kakan blev supergod! Smakade lite som kola/knäck, och den var väldig lätt att göra.



1 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl smält smör
1 tsk bakpulver
1-2 äpplen
kanel
råsocker

Vispa ägg och socker till vitt skum.
Rör i mjöl, bakpulver och smör.
Smörj och bröa en form. Bred ut smeten i formes.
Skala och skiva äpplena och stick ned skivorna i smeten.
Strö på kanel och råsocker.
Grädda ca 40 min i 175 grader.
Servera med vaniljglass.

Pastasås med lövbiff, vitlök och parmesan

Jag plockade fram lövbiff ur frysen och hade en creme fraiche med vitlök och parmesan smak i kylen, så jag bestämde mig för att göra en pastasås.
Jag ville prova någon ny sorts pasta till det och hittade den här i affären:



4 port.
400 g pasta
350 g lövbiff
2 dl creme fraiche vitlök och parmesan
10 champinjoner
1 klyfta vitlök
1/2 purjolök
2,5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
basilika
1 tsk kalvfond
1 msk au de vie

Koka pastan enligt förpackningen.
Strimla lövbiffen och stek den med smör, salt och peppar. Lägg över i en panna med höga kanter.
Skär champinjonerna i kvartar och vattna ur. När pannan är torr, häll i smör och en pressad vitlöksklyfta. Fräs tills svampen har fått färg. Lägg över i pannan med kött.
Strimla purjon och fräs, lägg över i pannan.
Häll på creme fraich, grädde, fond, strimlad basilika och au de vie i pannan och låt puttra i 5-10 min.
Servera med pasta och nyriven parmesan.



Rökt Siljanlax

På väg hem i lördags svängde vi in och köpte lax i Leksand. Det blev en bit rökt Siljanlax som vi åt till förrätt när vi kom hem.
Vi la laxen på en stekt formfralla och toppade med en gräslöks och limesås.
Såsen:
Majonäs
Creme fraiche
pressad lime
hackad gräslök
salt
peppar

Dalarna

I fredags åkte jag och min man till Tällberg och bodde på Kolckargården. Ett jättemysigt hotell. Vi hade bokat ett Dalhalla-paket. Då ingick en korg med vin och choklad på rummet, en 3-rätters middag, vickning och frukostbuffé. Vi fick jättegod mat!!!
På kvällen var vi i Dalhalla och såg Salem al fakir, September och Oscar Linnros. Det var helt fantastiskt!!!
Om ni inte har varit på Dalhalla: ÅK DIT!!!
Det är en upplevelse man måste uppleva :-)

Skicka vidare - kyckling

Jag är ju med i en rolig receptlek. Vi är några matbloggare som har anmält oss till "skicka vidare". Då får man ett recept skickat till sig av personen som är innan. Man testlagar det och bloggar om det. Sen skickar man ett eget recept till personen som står näst på listan.
Häromdagen fick jag ett recept av "En smak av Karin",  och det har jag lagat nu.
Det var ett recept helt i min smak :-)



Rosmarinkyckling med svamprisoni
(4 personer)
4 kycklingfiléer
1 kvist rosmarin
2 vitlöksklyftor
500 gram risonipasta
1 rödlök
200 gram blandad svamp (jag hade champinjoner och trattisar)
2 dl matlagningsgrädde
smör
salt och svartpeppar
Gör såhär:
Vänd kycklingbrösten i olivolja och den finhackade rosmarinen.
Bryn i stekpanna med pressad vitlök och baka klart i ugn, 175°C i ca 20 min.
Koka risonipastan efter anvisning på paketet.
Skär svampen grovt och fräs i panna tillsammans med en klick smör och den strimlade rödlöken.
Häll på grädden och låt alltsammans koka ihop till en röra.
Vänd ner svampblandningen i den kokta risonipastan.
Smaka av med salt, smör och nymald svartpeppar.
Lägg upp risonin på tallriken och kycklingfilén överst.
Garnera gärna med färska örter.

Jag hade även i lite riven parmesan i risonin.

Omdömet från oss som åt var mycket gott!!! Det var även relativt lättlagat och gick hyfsat snabbt.


Tacopaj

I tisdags åt vi tacopaj. Jag hade fryst tacofärs kvar sen dotterns kalas så det passade bra att göra paj på. (Bra matlådelunch)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g margarin
1/2 dl kallt vatten


600 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1,5 dl vatten
2 kvisttomater
1 gul lök
1 påse cheddar dip
3 dl mjölk
nachochips
riven ost

Gör pajdegen genom att stoppa alla ingredienser i en matberedare och kör ihop till en deg. Låt den ligga i kylskåpet i minst 30 min.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min på 200 grader.

Stek köttfärsen och blanda i tacokrydda och vatten. Låt puttra i 5 min.
Skär tomaterna och löken i bitar och blanda ner i färsen.
Häll färsen i pajskalet.
Krossa nachochipsen och strö över färsen.
Koka upp mjölken och ha i cheddar dippen. Låt den puttra i någon minut tills den blir tjockare. Häll såsen på pajen och strö över lite riven ost.

 

Variant på mammas cannelloni

I måndags jobbade jag första arbetsdagen på fem veckor. Då gäller det att göra middagar som man kan ha i matlådan dagen efter. Det här är en jättebra matlåde rätt.
Det är lite pillrigt och tar lite tid, men det är det värt. Alla tog flera portioner så det är väl ett bra betyg? :-)

6 port.
2 paket färska lasangeplattor
champinjoner
zucchini
rökt skivad skinka
3 kvisttomater
2 mozzarella
basilika
2 burkar krossade tomater
1 burk körsbärstomater (mutti)
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl riven ost

Blanda tomater, grädde och ost i en skål. Häll ner strimlad basilika, salt och svartpeppar.
Häll 1/3 av såsen i botten av en ugnsfast form.
Skär zucchinin i tunna skivor och lägg på ett fat. Salta och låt stå i ca 5 min. Vänd och salta på andra sidan. Efter ytterligare fem minuter. Skölj av i ett durkslag och låt torka.
Skiva campinjonerna och fräs dem i smör.
Skär tomater och mozzarella i bitar, strimla basilikan.
Skär lasangeplattorna i lagom stora delar.
Lägg på skinka, zucchini, svamp, tomater, mozzarella och basilika på en pastabit och rulla ihop.
Lägg rullarna i såsen



När alla rullarna är på plats, häll resten av såsen på rullarna. Avsluta med att strö lite riven ost ovanpå.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 min.





Till detta serverades en sallad på babyspenat, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan och olivolja.


Ny design!!!

Nu ändrar jag utseende ett tag :-)
Hoppas att ni gillar det, det gör jag!
Tack så mycket Elin för allt jobb du gjort!!!

Rabarber och äppelpaj

I söndags fick gästerna paj och vaniljsås till dessert.
Jag hade köpt rabarber i början av veckan men inte hunnit göra något av dem. Nu när det var dags var hälften dåliga, så jag fick spä ut med äpplen.

Jag började med att skära rabarbern och strö över råsocker. Sen la jag den i botten av en pajform.
Jag blandade äppelbitar med strösocker och kanel och la ovanpå rabarbern.

Deg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
125 g smör

Smält smöret. Blanda alla ingredienser i en bunke och fördela över frukten. Ställ  i ugnen i 200 g i ca 20 min.

Servera med vaniljsås.

Grillad lax med saffrans- och citronsås

I söndags hade vi svägerskan och hennes sambo här på middag. Vi bjöd på grillad lax, kokt potatis, saffrans och citronsås, grillad sparris, grillad halloumi och tomat och avocadosallad.

Det här receptet har vi använt i flera år. Från början penslade vi laxen med citronglaze, men nu finns det inte i affären längre. Så vi köpte citrusgrillolja istället. Den smakade inte lika mycket, men den funkade.

Såsen är Keldas färdiga citronsås som jag värmer och har i ett halvt paket saffran i. Jag har fått jättemycket beröm för denna sås :-)

Paprikasås

Den här såsen hittade jag på den här bloggen för jättelänge sedan. Sen har jag haft den som favorit och tänkt att jag ska prova. I lördags blev det :-) Den serverades till entrecote och kycklingfilé och alla var överrens om att det var jättegott!

2 röda och 1 gul paprika
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Grilla paprikan tills den får ordentligt med färg och blir mjuk.
Mixa den med vitlöken och oljan. Smaka av med kryddorna.
Jag mixade med skalet på och det blev jättebra.

Rödlöksmarmelad

Jag gjorde denna i lördags till grillad entrecote. Jag vet inte om jag tycker att det var marmelade, men gott var det ialla fall.

2 rödlökar
1/2 dl rödvin
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl honung
1/2 dl strösocker
2 krm salt

Skala, halvera och skiva lökarna tunnt. Lägg dem i en kastrull med de andra ingredienserna och låt puttra i ca 10 min. Vätskan ska koka ihop sig. För mig tog det nästan 20 min.




RSS 2.0