Bananpannkaka och fruktshot

Min frukost har under flera år bestått av en banan i bilen på väg till jobbet. Nu gör jag faktiskt smoothie de flesta morgnarna. Jag intar fortfarande frukosten i bilen på vägen till jobbet...
Men jag har börjat uppskatta ordentliga helgfrukostar :-) Oftast har man hunnit vara vaken en stund och jobbat upp aptiten.
I lördagsmorse hade vi frukostsällskap, barnens kusin hade sovit över, och hon är mjölkproteinallergiker. Då är det inte alltid lätt att komma på något att bjuda på. Men så kom jag på dessa som jag bl a sett på dotterns blogg. Bara banan och ägg!
Det var blandade kommentarer runt bordet. Kusinen tyckte att de var jättegoda, dottern gillade de inte alls och sonen åt, men var inte överförtjust. Själv tyckte jag att de var ganska smaklösa, så nästa gång tror jag att jag saltar i smeten innan jag steker.
Jag bjöd även på fruktdryck i snapsglas så vi skulle orka med både tremilen och skidskytte. Jag skulle kanske ha bjudit åkarna på det också, de såg lite trötta ut i lördags. Tyckte riktigt synd om Kalla, men vilket OS hon har gjort!!!
 
7-8 pannkakor
5 ägg
2,5 banan
 
Mosa bananen med en gaffel.
Vispa ihop äggen och blanda med bananmoset.
Stek som pannkakor.
 
Vi serverade med smör, chokladsirap och bacon
 
Fruktshot
8 små glas
 
2 apelsiner
3 kiwi
2 dl frusna hallon
 
Pressa apelsinerna. Skala kiwin och skär i mindre bitar.
Mixa kiwi, hallon och apelsinjos.
 
 
 
 
 
 

Tid för femmil och hockey

Här kommer ett tips inför morgondagen så att ni i lugn och ro kan sitta i soffan och kolla på femmilen och hockeyn. En maträtt som sköter sig själv så man kan göra annat :-)
Vi kommer att sitta klistrade framför tv.n imorgon med blågula tröjor och hejja fram Sverige!!!
Tittar ni på OS?
Det finns ju så många olika recept på pulled pork, men det här är min variant. Förra gången hade jag Coca cola i, men det hade jag ingen hemma så den här gången tog jag öl istället. Och det blev jättebra!
Vi äter den i pitabröd med salsa och grönsaker.
 
Pulled pork:
drygt 1 kg fläskkarre
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 flaska bbq sås, hickory
2 dl öl
salt
peppar
chilipulver
paprikapulver
 
Klappa in köttet med mycket paprika, chili, salt och peppar och lägg i en gryta.
Skala och klyfta den gula löken och skala vitlöken. Fördela löken runt köttet.
Häll på bbq såsen och ölen och sätt på ett lock, ställ in i ugnen på 125 grader i ca 5 timmar.
När köttet är klart så ta upp det ur grytan och dela med gaffel.
Sila såsen och häll på lite på köttet.
 
 
Salsa med mango, tomat, avokado, koriander, torkad chili, salt, peppar och olja
Piementos de padron: Jag köpte en påse på ica för att testa och stekte dem ordentligt i olivolja och sen toppade jag med lite mer olivolja och flingsalt.
 
 

Biffsallad med asiatiska toner

Igår överträffade jag mig själv!!! Det här var sååå gott!
Jag hittade ett recept i Elle mat & vin som jag gjorde om lite och det blev verkligen en fullträff. Alla åt hur mycket som helst och det var nästan så att barnen slickade faten efteråt :-)
 
4 port.
400 g lövbiff
jordnötsolja att steka i
sesamfrön
1 påse blandad grön sallad
1 mango
2 avokado
6-7 rädisor
4 salladslökar
1 gurka
limeklyftor
koriander
 
dressing:
1/2 dl japansk soja (ljus)
1 msk sesamolja
1 pressad lime
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
 
Skala och skär mangon och avokadon i mindre bitar. Skiva rädisor och salladslök.
Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en sked och skiva den sen.
Blanda alla grönsaker på ett stort fat och klipp över lite koriander.
Strimla köttet och fräs det hastigt i jordnötsolja. Gärna i flera omgångar.
Salta och peppra och strö över sesamfrön på köttet. Lägg upp köttet på salladen.
Toppa med några limeklyftor.
 
Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla över det mesta på salladen.
 
Servera salladen med kokta äggnudlar och resten av dressingen.
 

Idag fick jag frågan om vad vårat matkonto egentligen är på per månad. Och ja, det kanske är mer än en annan tre-barns familj. Men det är ju å andra sidan mitt stora intresse och jag tycker ju att det är kul att laga mat. Men jag tycker också att det är kul att planera mat. Jag läser ofta reklambladen och planerar middagar efter vad som är billigt i affären. Jag lagar ofta säsongsbetonad mat och den är ju billigare. Sen använder vi ganska lite halvfabrikat och det tror jag drar ner kostnaderna en del. 
Till middagen igår behövde jag köpa hem gurka, rädisor och sallad. Resten fanns hemma. Så det blev en väldigt billig middag :-) I och för sig har jag ju köpt det någon gång, men hade jag inte använt det nu så kan det ju hända att det hamnar i soporna. Jag försöker tänka på att ta hand om det som finns hemma.

Mer vardagsmat

Idag har jag legat hemma i sjuksängen, men familjen måste ju ha mat ialla fall.
Och eftersom det var träningar idag och maken kom hem sent så blev det en klassiker; Spagetti och köttfärssås.
Det är en sån rätt som alla i familjen äter utan att klaga för mycket. Eftersom det inte blir så jätteofta så brukar jag tycka att det är riktigt gott när vi väl äter det.
Sonen tror att man dör av lök och om det syns tomatbitar i såsen så senaste gångerna har jag mixat löken och haft passerade tomater i. Men för den sakens skull inte dragit ner på smakerna.
 
Köttfärssås till 5 port.
 
550 g nötfärs
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
1 msk kalvfond
2 msk tomatpure
2 msk chilisås
2 msk ketchup
färsk basilika
salt, peppar
 
Fräs färsen i en panna.
Mixa löken till önskad konsistens och blanda ner i färsen.
Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs någon minut.
Ha i resten av ingredienserna och koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och riven parmesan.

Nachotallrik utan krångel

Under vardagar gäller det i alla fall i den här familjen att hitta middagar som går snabbt att göra, men som är goda. Ett extra plus är förstås när alla äter och tycker att det är gott.
Det här är ett tips på en snabb vardagsmiddag, vill man istället ha det till fredagsmyset kan man ju alltid lägga till andra tillbehör.
Mycket av detta fanns redan hemma så jag behövde knappt handla något.
För mig är nachos lite; man tager vad man haver.
 
Vi hade nachochips med ostsmak
riven ost
köttfärs med tacokrydda
gurka
paprika
sallad
gul lök
majs
guacamole (avocado, creme fraiche, pressad citron, vitlök, sambal, salt och peppar)
 

Alla hjärtans middag

I fredags var det som bekant Alla hjärtans dag!!!
Vi firade med att äta en god middag hela familjen :-)
 
Till förrätt så åt vi rökt fläskfilé med remoladsås och rostad lök. Väldigt gott!!!
 
 
Till varmrätt gick maken ut och grillade kött!!! Till köttet åt vi baconlindad sparris och råstekt potatis med Västerbotten. Potatisen blev jättegod, så om ni gillar Västerbotten så måste ni prova :-)
Jag har via buzzador fått hem lite olika såser från Knorr som jag ska prova med olika maträtter. Så till varmrätten provade vi deras bea och steaksauce. det var blandade meningar runt bordet. 4-åringen som älskar bea ville bara prova den och han tog mer, så det var ett bra betyg. 9-åringen tyckte att båda var ok, varken mer eller mindre. Jag tyckte att bean var god, medans de andra två tyckte att den var för lös i konsistensen och smakade för lite. Steak saucen var vi överrens om att den var god, men inte fantastisk.
 
Råstekt potatis med Västerbotten
4 port
12 potatisar
1 påse riven Västerbotten
salt, peppar
smör att steka i
 
Skala och grovriv potatisen. Lägg den i en bunke med vatten så att den inte hinner missfärgas.
Krama ur vattnet och stek potatisen i omgångar i en stekpanna.
Stek tills potatisen har fått färg.
Blanda potatisen med riven Västerbotten, salt och peppar.
Fördela potatisen i mindre formar och ställ in i ugnen på 225 grader tills den har fått färg.
 
 
 
 
 
 

Chicken tikka masala

Med tre barn i olika åldrar och en massa aktiviteter så har man inte alltid tid och ork att laga mat. Det är då jag använder halvfabrikat. Igår blandade jag i extra grönsaker för att fylla ut och få det lite nyttigare.
Hur som så var det väldigt gott och snabbt gick det :-)
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1 burk santa marias tikka Masala cooking sauce
1 bit zucchini
1 burk minimajs
2 stora nävar bladspenat
100 g frysta blomkålsbuketter
1/2 dl vatten
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek nästan färdigt.
Ta ur kycklingen ur pannan.
Koka upp vatten och ta av från plattan, lägg i blomkålen och låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet.
Skär zucchinin i mindre bitar och halvera minimajsen.
Fräs grönsakerna i ett par minuter och lägg tillbaka kycklingen i pannan.
Häll på såsen och vattnet och koka i 5 minuter.
Strimla spenaten och rör ner den innan servering.
Servera med basmatiris och naanbröd (jag köpte färdiga)
 
 
 
 
 

Pasta med fläskfilé och champinjoner

Igår hade jag en sån där dag då jag gick in på ica och var alldeles tom i huvudet. Efter ett par varv så hittade jag billig fläskfilé och komponerade ihop en pastasås i huvudet. Väl hemma så lagade jag till det och det blev ungefär så som jag hade tänkt.
Receptet går att variera i det oändliga, men jag blandade det jag hade köpt med det jag hade hemma och så här blev det:
 
4 port.
1 fläskfilé, ca 600 g
10 champinjoner
1 bit zucchini
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka basilika
2 stora nävar bladspenat
1 bit purjolök
1 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 msk eu de vie
3 dl grädde
salt, peppar
riven parmesan
 
Putsa fläskfilen och skär den i mindre bitar.
Stek den nästan klar och ta ur den ur pannan.
Skiva champinjonerna och vattna ur dem i en torr panna.
Skiva vitlöken tunt, skär zucchinin i små bitar, strimla purjo och basilika och ha ner allt med svampen.
Fräs ett par minuter. Häll tillbaka köttet och låt allt gå ytterligare någon minut.
Häll i vatten, kalvfond, grädde och eu de vie och koka ihop i ca fem minuter.
Skär spenaten i mindre bitar och blanda ner i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.
 
 

Polkagrisbrownie

I söndags hade jag meandi visning härhemma och då passade jag på att prova ett nytt recept från Mitt kök. Den blev väldigt uppskattad!!!
Jag hade både polkagrisar och en hel del choklad hemma sen jul så då passade det här receptet bra.
Det var en väldigt trevlig eftermiddag med en massa trevliga människor och lite shopping ;-)
Jag köpte bl.a. ett par rosa chinos till mig, så nu längtar jag till våren så att jag får använda dem.
 
150 g smör
150 g mörk choklad
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mintchoklad
50 g polkagrisar
Glasyr:
50 g smör
50 g mintchoklad
1-2 dl florsocker
50 g polkagrisar
 
Smält smöret. Bryt den mörka chokladen och rör ner den i smöret.
Ta bort kastrullen från värmen när chokladen är så gott som smält.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Blanda ner chokladen och smöret och rör försiktigt, men noga.
Hacka mintchokladen och mortla polkagrisarna.
Rör ner i smeten och häll i en springform som är smörad och bröad.
Baka i ugnen på 175 i ca 35 min. (För mig tog det mycket längre tid)
Ta ut kakan och låt den svalna.
Smält smöret till glasyren.
Bryt ner chokladen och låt den smälta.
Blanda ner florsockret, jag tog 1 dl, men i receptet stod det 2 dl.
Bred glasyren på kakan och dekorera med polkagrisar.
Låt den svalna innan den serveras.
 
 

Mello och plockmat

Vi skulle egentligen på kalas och bli bjudna på middag i lördags, men de fick sjukdomsfall i familjen och festen blev inställd. Så då var det bara att tänka om och fixa någon mat hemma.
Vi var bara tre hemma till middagen så vi bestämde att det fick bli plockmat framför tv:n och mello.
Sonen var hungrig långt tidigare så han fick mat innan. Vilket innebar att vi bara var två som skulle äta. Men vi är inte bra på att laga lagom mycket mat. Det blev alldeles för mycket... Men desto godare frukost på söndagen ;-)
Eftersom vi kom på detta i all hast så blev det den gamla vanliga plockmaten som vi brukar ha. Vi får ta de nya inslagen en annan dag.
 
Detta fanns på bordet:
Quesedillas fyllda med bacon, riven ost, taco salsa, purjolök och ostdipp
Små kex med ost och marmelad
Kycklingvingar med dipp
2 sorters salami: parmesan och tryffel
Stekt saganaki på en ruccolabädd
oliver, färskost fylldapaprikor
Avocadosallad men tomat, mozzarella, rödlök och basilika
Crustader med skagenröra
Crustader med getost och honung
 
 
 
 

Fish & chips

I fredags så tog jag tjejerna med mig och åkte och shoppade och när vi kom hem så hade maken maten klar. Han bjöd på fish & chips. I tidningspapper förstås! :-)
Han hade letat fram den gamla fritösen som står i skåpet med olika matmaskiner. De tar ju sån plats i skåpen, men när man väl tar fram dem så är det oftast värt det. Den här gången var det definitivt värt det. Det var jättegott!
 
Jag har frågat om receptet, men får inte direkt något svar...
Men jag vet att han skar potatisen och sen la den i vatten med mycket salt och lite vitvinsvinäger innan han friterade dem. Han friterade dem först en gång och lät dem rinna av och sen en gång till. Det tar tid, men det är det värt.
 
Fisken (kolja) skar han i mindre bitar och doppade i frityrsmet innan han friterade den.
Han kommer inte ihåg måtten, men dessa ingredienser hade han i frityrsmeten:
mjöl, bakpulver, äggvita, öl, vatten och salt.
 
Vi blev serverade fisken och chipsen i tidningspapper och det fanns även strimlade morötter, gurka och sallad och remouladsås.
 
 
 
 

Snabbmat med mycket smak

Igår var det gympa för sonen och den börjar 17.45, så då ska vi ha ätit och vara där.
På torsdagar gäller det att hitta på mat som går snabbt att laga. Det här är en rätt som jag har bloggat om tidigare, men som tål att upprepas.
Det går snabbt, smakar mycket och barnen gillar det :-)
 
Kyckling med röd curry och nudlar
4 pers.
 
3-4 st kycklingfiléer
1 1/2 msk röd currypasta
1 1/2 msk olivolja
12 dl vatten
4 pkt snabbnudlar med kycklingsmak
1 romansallad
färsk koriander
 
Blanda kycklingen med currypastan och olivoljan i en skål och låt stå i 10 min.
Stek kycklingen i olivolja, ca 5 min på varje sida. Efterstek under lock i  ca 5 minuter, tills kycklingen är klar.

Koka upp vattnet och buljongpulvret som finns med bland nudlarna.
Lägg i nudlarna och koka enligt anvisning på paketet.
Skär romansalladen i grova bitar .
Skär kycklingen i skivor.
Ta upp nudlarna ur buljongen och fördela den i skålar.
Lägg salladen i buljongen, koka upp och fördela över nudlarna.
Lägg på kycklingen och garnera med koriander.
 
 

Mangodröm

Igår när jag gick in här på bloggen fick jag en chock!!!
Helt plötsligt har jag fått massor med kommentarer och besöken på bloggen hade ökat med över 700%!!!
Jag fattade ingenting, men sen såg jag att min blogg ligger som bubblare på Bloggs My taste sida :-)
Vad otroligt kul!!!
Tack så jättemycket för alla fina kommentarer! Jag har läst allihop!
Nu blev jag taggad att köra på ordentligt här. Jag hoppas att ni tittar in igen.
 
Jag och dottern firade med att göra varsin fruktdrink med inspiration från en av hennes nya josböcker.
Den blev jättegod, smakade sommar!
Kan verkligen tänka mig denna en varm sommardag och kanske med lite vodka i en varm sommarkväll :-)
 
2 glas
2 apelsiner
1 clementin
1 mogen mango
2,5 dl kolsyrat vatten
isbitar
 
Pressa apelsinerna och clementinen.
Skär mangon i mindre bitar.
Mixa mango och citrusjos.
Rör ner det kolsyrade vattnet.
Fyll ett glas med isbitar och häll på drycken.
 
 

Chokladdröm a la Elin

Igår hade vi kalas och firade dottern som fyller 18(!!!) på tisdag.
Vi hade bakat och fixat och vi var 30 pers. till slut :-)
Full fart! Men väldigt trevligt!
En av fördelarna med att ha så stora barn är att de kan hjälpa till :-)
Hon har själv letat fram recepten och sen gjort det mesta på tårtan själv.
Den blev väldigt god och otroligt snygg!!!
 
 
 
Botten:
200 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl vatten
 
Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget. 
 
Sikta i de torra ingredienserna och ha i vattnet.
Vispa ihop till en slät smet.  Fördela smeten i en smörad springform
 
Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
 
Låt kakan svalna och dela den sedan i tre delar.
 
Mjölkchokladganache:
3 dl grädde
400 gram hackad choklad av din favorit
60 gram smör
3 msk grädde + 3 msk mjölk
4.5 - 5 dl florsocker

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm grädden på låg värme tills det börjar komma små bubblor runt kastrullens kanter. Ta bort från värmen och lägg i chokladen. Vänta 2-3 minuter och rör om tills allt är en fin smet. Rör ner smöret
Ta en annan skål och vispa grädden + mjölken och florsockret. Blanda ner i ganachen tills allt är en smet. Ställ in i kylskåp minst 30 minuter. Vispa upp innan användning.
 
Fyllning:
frusna hallon
florsocker
 
Tina hallonen i micron och mosa med en gaffel tills det blir som en sås. Smaka av med socker
 
Montering:
3 pkt fingrar
2 påsar maltesers
 
Bred ut ett tunt lager av hallonen på botten och sen ett tjockare lager av ganachen.
Gör likadant på nästa lager.
På sista lagret ska det bara vara ganache. Täck även kanterna med ganache.
Tryck fast fingrarna runt hela tårtan och toppa med maltesers.
Knyt ett fint band runt tårtan :-)
 
 
 
 
RSS 2.0