Desserter

Först blev det en söt dessert, bestående av två kulor sorbet. Hallon och fläder.



Och sen blev det min favorit: OST!!!
Vi hade skickat en bror till Winjas för att köpa god ost. Och god var den!!!

Hälleflundra med puré och fänkålsskum

Här är varmrätten från i lördags. Jag föberedde såsen och purén och sen gick jag och lade barn. Så jag har ingen aning om hur de gjorde fisken och piffade det sista. MEn det var hur gott som helst. Så detta blir mest inspiration. Fisken låg  på en bädd av primörer (sparris, sockerärtor och vårlök). Purén var ca 70% potatis och 30% jordärtskocka. Såsen/skummet var fänkål och schalottenlök som frästes, kokades ihop med grönsaksbuljong och grädde. Sen mixade man och silade så att den blev slät. Innan man serverade så hällde man i lite Pernod och skummade upp den med en stavmixer.

Rösti med tillbehör




Min mamma fyllde år igår och det hon önskade sig var att jag och mina bröder med respektive planerade, köpte och lagade mat hemma hos henne och sen åt där med alla barnen.
Väldigt trevlig present för allihop!!!
Jag planerade menyn och så hjälptes vi åt att laga, de svåra momenten fick min bror som är kock göra :-)

Till förrätt blev det rösti med tillbehör. De blev väldigt gott när de väl var klara, men vi hade lite problem att få till dem ibörjan...
MEn sen blev de både snygga och goda!

Skala och grovriv potatis och gul lök. Lägg tre högar i en het stekpanna med smör och olja. platta ut dem och låt dem ligga lite längre än vad du tror att de skulle göra. Vänd och stek dem färdiga.
Vi stekte dem färdiga och värmde dem sedan i ugnen innan servering.

Tillbehören var finhackad rödlök, creme fraiche och löjrom eller avocado.

Teriyakibiff med glögg, wokade grönsaker och ris



4 pers.
500 g lövbiff
salt
peppar
3 dl teriyakisås
3 msk glögg
1 msk soya
sesamfrön

Strimla biffen, kryddag med salt och peppar och stek färdig. Häll på resten, utan fröna, och låt koka ihop ett par minuter. Strö på fröna innan servering.

Wokade grönsaker
Jag hade tänkt att ta en påse wokgrönsaker ur frysen, men det fanns ingen där så det fick bli det som fanns hemma...
1 burk minimajs
1 gul lök
purjolök

Fräs i rapsolja på hög värme. Salta

Veckomatsedel v.47

Jag vet inte riktigt vad jag har gjort, men det har blivit fel med veckonumrena, så här kommer v. 47 igen...


Måndag: Pasta och rödvinssås med kalvstek
Tisdag: Broccoligratäng
Onsdag: Teriyaki biff med glögg, wokade grönsaker och ris
Torsdag: Makaroner och stekt falukorv
Fredag: Middag hos svärföräldrarna: Stekt Hjälmaregös med pressad potatis och remolade.
Lördag: Födelsedagsmiddag hos mamma; förrätt: Rösti med löjrom/avocado varmrätt: Hälleflundra med potatis och jordärtskockspuré och fänkålsskum, dessert: 2 sorters sorbet, ost
Söndag: Hamburgare/tacos i Täby centrum, småplock på kvällen


Jättegod middag som vi fick hos svärföräldrarna i fredags

Årets första julgodis :-)

Det blev en variant av Lailas Rocky road. Såååå Gott!!!!

200 g Marabous mörka choklad
1 näve minimarshmallows
1 näve salta cashewnötter
nästan en hel påse dumlekolor

Smält chokladen i ett vattenbad. Klipp under tiden kolorna på mitten. Blanda allt och häll i en form. Ställ i kylen ett par timmar. Ta ut och skär i lagom stora bitar. Ät! (Jag hoppas att det finns några kvar på första advent)







Broccoligratäng

Skär ca 750 g broccolin i mindre bitar och koka i ca 4 min. Lägg i en ugnsfast form. Finhacka en gul lök och en bit purjo. Fräs det tillsammans med strimlad rökt skinka. Blanda med broccolin. Knaperstek ett paket strimlad bacon och häll över.
Gör en äggstaning på 8 ägg och ca 3 dl mellangrädde, salta och peppra. Häll detta över och strö på en massa riven ost. In i ugnen tills äggstaningen har stannat och det har fått färg. 



Fylld fläskfilé

I söndags tog jag fram en fläskfilé ur frysen och visste inte vad jag skulle göra med den. Det blev en ny variant som jag säkert kommer att prova igen.
Jag ptsade filén och skar den i centimeter tjocka skivor. Bankade ut dem tills de var riktigt platta. Lade sedan på en bit lufttorkad skinka, en bit mozzarella och lite strimlad basilika. Vek den dubbel och stekte på båda sidor.

Till det serverade jag Icas färdiga potatisgratäng i påse och en rödvinssås.







Fredagsmys

I fredags skulle min man handla på vägen hem, men vi hann bli hungriga innan han kom hem så jag fixade lite glöggmys med tillbehör som vi åt av medans vi lagade mat.


Glögg, fetaost i olja, körsbärstomater, chips, pepparkakor och ädelost på tub



Claes hade varit på rökeriet och köpt kött. Entrecote och biff. Väldigt gott kött igen!
Till det gjorde vi klyftpotatis av sparrispotatis. Vi lade även in några färska vitlökar i ugnen som fick gå med potatisarna. På potatisarna använde jag mig av flingsaltet med vitlökssmak.



Chevrégratinerade rödbetor
Jag kokade rödbetorna nästan klara och skalade och skar dem i mindre bitar.
La dem i en ugnsfast form och smulade över chevré och hällde på honung.
In i ugnen tills osten fått färg.



Spenatsallad
Rosta pinjenötter. Blanda färsk spenat, pinje och hyvlad parmesan i en skål. Häll över olivolja, salt och peppar.







Sen gjorde stora dottern efterrätt till sig och lilla dotttern :-)
Choklad och banan milkshake

Veckomatsedel v.47

Måndag: Köttbullar och makaroner
Tisdag: Enchiladas, guacamole och sallad
Onsdag: McDonalds (dansavslutning och föräldramöte)
Torsdag: Penne med kronärtskocka, bacon och soltorkade tomater
Fredag: Kött (biff/entrecote), klyftpotatis, spenatsallad och chevrebakade rödbetor
Lördag: Middag hos vänner
Söndag: Fylld fläskfilé med rödvinssås och potatisgratäng





Penne med kronärtskocka, bacon och soltorkadde tomater

Idag stod jag inne på butiken och hade ingen fantasi överhuvudtaget. Jag kom så långt att jag bestämde pasta. Då kom jag på att jag har en barilla-app i min iphone. Så jag skakde fram ett recept och tog det första som kom upp.
Det var väldigt enkelt att laga och blev enligt mig så blev det väldigt gott! En bra kombination!!!

4 personer

400 g penne rigate
2 msk olivolja
1 burk  kronärtskockor (jag köpte Zetas i marinad)
1 vitlöksklyfta
140 g bacon
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
soltorkade tomater
salt
peppar
rivet skal från en citron
parmesan


Koka pastan enligt paketet
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek den. Häll av det mesta av det eventuella fettet.
Pressa ner en vitlöksklyfta och lägg i kronärtskockornma (utan marinad). Fräs en liten stund och häll påvatten, fond, tomater. Smaka av med salt och peppar.
Låt alltihop koka ihop ett par minuter.
Slå av pastavattnet och häll pastan i såsen, tillsätt citronskal och riv över parmesan, blanda och servera direkt.



Buzzador

Idag har jag varit och hämtat mitt buzzador paket. Den här gången ska jag "buzza" Santa Marias Thaikrydda Panaeng. Ska bli kul att prova. Jag gör ju den här rätten lite då och då men med en kryddbas. Så nu ska vi se hur den här håller sig i jämförelse.
Jag ska bjuda in lite vänner och laga mat tillsammans med dem. Vet inte riktigt när detta ska ske, men inom kort...
Jag har fått flera kryddpåsar att dela ut :-)

Det kommer ett nytt inlägg om detta så fort jag har testat.

Det goda köket

I går var jag på Älvsjö-mässan och "Det goda köket".
Det var jättetrevligt, men det var inte riktigt vad jag tänkt mig. Det var mest vin, öl och annan sprit. Sen var det lite mat också, men inte så mycket inspiration, mest marknad.
Jag köpte med mig lite salt med olika smaker, tomatmarmelad och parmesan.
Och en massa tidningar. Gourmet. Jag har inte läst den innan så nu ska jag prova, jag har flera nummer som ska plöjas...


Mina bröder och en svägerska provar vin, ost och charkuterier på mässan

Veckomatsedel v.46

Måndag: Stekt falukorv och råstekt potatis
Tisdag: Bakad potatis och kycklingröra
Onsdag: Kyckling med balsamsås och klyftpotatis
Torsdag: Kassler med ananas i ugn och ris
Fredag: Lövbiff med rösti och bea
Lördag: Jag åt middag hos min bror; zucchinikaka
Söndag: Thai



Torsdagsmiddag


"Zucchinikaka" med plock hos bror med sambo

Kyckling med basalmsås och klyftpotatis

Det här har jag bloggat om förrut, men det är så gott så det kan man äta flera gånger :-)
I onsdags firade jag och min man att vi hade varit tillsammans i tio år! Så då blev det lite "finare" vardagsmat och när barnen somnat så öppnade vi en flaska bubbel :-)



Receptet hittar ni här.

Bakad potatis och kycklingröra

Kyckllingröra:
1 grillad kyckling delad i bitar
1 pkt bacon, knaperstekt i småbitar
purjulök, strimlad
1 grönt äpple i smäbitar
1/2 gurka, urkärnad i småbitar
1 dl majonäs
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
curry
salt
peppar

Blanda allt i en skål och låt stå i ca 30 min så att det tar smak.

Jag brukar förköra potatisarna i micron i ca 2 x 4 min innan jag stoppar dem i ugnen. Men jag anser ändå att man måste ha dem i ugnen en stund så att de får den där goda smaken. Den tappar man om man bara kör dem i micron.





Burgundisk gryta

Söndagsmiddag blev en burgundisk gryta med ris och sallad. Jag hade en rostbiff i bit på drygt 900 g i frysen. Det var bara vi i familjen som åt och det blev endast en liten matlåda till 1,5-åringen kvar. Det är väl bra betyg :-)

Receptet har jag hittat på ica.se








Veckomatsedel v.44

Måndag: McDonalds / Sushi
Tisdag: Pastagratäng
Onsdag: Stinas kyckling, ris och creme fraiche smaksatt med chrevré, honung och timjan
Torsdag: Pasta med fläskfilé
Fredag: Restaurag i Gävle
Lördag: Småplock; quesedillas, toast med kantareller, vårrullar, crostini, mozarella och tomatsallad, parmesan med dipp
Söndag: Burgundisk gryta

Churh Street Saloon

Vi har varit i Gävle ett dygn hela familjen. Igår kväll var vi på en restaurang som min man hade blivit rekommenderad. Det var ett annorlunda koncept som uppskattades av både vuxna och barn. Alla som jobbade där hade cowboy hattar och inspirerade kläder. Hela stället var julpyntat från topp till tå, the real american way.
När vi satte oss vid bordet kom de och kastade jordnötter på bordet. Med skal på och när man ätet så bara skyfflade man ner skalen på golvet :-) Min 6-åring tyckte först att det var jättekonstigt, men sen kastade hon också på golvet.
Flaskölen fick man inga glas till, utan de skulle "drickas som en karl". (Jag beställde fatöl :-) )
Portionerna var stora!

http://www.churchstreetsaloon.se/index1.html

Helt klart värt ett besök om man är i Gävle. Men kom i tid för det var lång kö... Vi kom när de öppnade och då var det jättelång kö och sen var det väntetid resten av kvällen. Det gick inte att beställa bord. Mycket barnvänligt!!!


Barnportion av chicken nuggets


Min failtas combo plate


Makens entrecote med broccoli-bearnaise, majskolv och dollar potatis

Pasta med fläskfilé

Det här blev en variant av ett recept jag provat tidigare. Vi åt det i torsdags då 14-åringen hade en kompis här och alla tyckte att det var jättegott! Det var ingenting kvar när vi reste oss från bordet.

500 g fläskfilé
2 burkar creme fraiche med smak av parmesan och vitlök
1/2 purjolök
rivet skal från en citron
1 kruka basilika
ca 10 champinjoner
1 klyfta vitlök

Torka av champinjonerna och dela dem i kvartar. Vattna ur i en ganska varm panna. Lägg i en klick smör, strimlad purjo och finhackad vitlök. Fräs tills champinjonerna fått färg. Lägg över i en gryta.
Strimla fläsk´filén och stek den i stekpannan. Salta och peppra
Lägg över i grytan. Häll på creme fraiche, hackad basilika och citronskalet. Koka upp.
Servera med kokt pasta och nyriven parmesan.


Scones.se

Vi åt tidig middag idag så jag tänkte överraska min dotter med thé och nybakade scones när hon kom hem från träningen.
Jag skulle leta efter ett bra recept och hittade då en sida med bara scones recept :-)
Den hade även flera systersidor som jag säkert kommer att besöka.

Det receptet jag använde mig av idag hittar ni här.





Jordnötsbrownies

Jag har en hel burk med jordnötssmör i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Men idag letade jag efter olika recept, hittade det här och provade.
Smaken var det absolut inget fel på, men den var väldigt rinnig innuti. Lite väl kladdig för min smak och då lät jag den ändå gå ett tag extra men var tvungen att ta ut den för att den inte skulle brännas.

Receptat hittade jag här.

Pastagratäng

4 port.
7 dl pasta
250 g broccoli
1 gul lök
5 cm purjo
300 g kassler
Keldas ostsås
2.5 dl mellangrädde
riven ost

Koka pastan enligt förpackningen. Skär broccolin i små buketter och låt den gå med de sista 2 minuterna.
Hacka löken och strimla purjon. Fräs i en kastrull, häll på såsen och grädden och koka upp. Blanda ner kasslern efter att du har strimlat den.
Blanda allt i en ugnsfast form och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

Det blev riktigt gott! En enkel och god vardagsrätt!




RSS 2.0