Risotto med vit sparris

Igår morse åkte hela familjen iväg på gymnastikläger. Det var väldigt trevligt! Till mat har vi fått väldigt barnvänlig mat. Inte så konstigt med tanke på deltagarna :-)
När vi kom hem idag på em så var vi sugna på något gott, dte är ju Mors dag också! Jag erbjöd mig att laga maten då det fanns ungefär 1000 saker att göra här hemma när vi hade varit borta.
Det fick bli risotto med sparris och kallskuret. Den gröna sparrisen var slut i affären så det fick bli vit. Den var lite trådigare, men helt ok! Fast jag fattar ju inte varför den är dyrare, jag väljer hellre grön om det finns. Det blir ju finare färg också.



4 port.
4 dl abioriris
1/2 gul lök
olivolja
1 knippe sparris
7 dl grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
2 dl riven parmesan

Hacka löken och fräs den mjuk i oljan. Häll i riset och låt det fräsa i oljan tills det har blivit "genomskinligt" och glansigt. Häll på vinet och låt små puttra tills nästan allt kokat in. Spä med lite av buljongen i taget och rör med jämna mellanrum tills all buljong kokat in och riset har tuggmotstånd men ej är hårt.
Ta av från pannan och rör ner osten. Rör tills all osten har smält och smaka sen av med salt och peppar.

Rökt lax

I fredags var vi hungriga och ville ha mat snabbt. Skaldjursbåten var framme hos vår affär när min man var och handlade så det fick bli rökt lax. Jag äter ju inte skaldjur, men min man älskar det, så han passade på att köpa några ostron.
Innan middagen blev vi bjudna på ett glas vin inne hos grannarna så då tog han med ostronen och bjöd på dem. Själv kan jag ju inte förstå hur de frivilligt kan äta det där...

Till den varmrökta laxen så åt vi färsk potatis, grillad sparris, tomatsallad med pecorino och basilika, aioli och romsås. Det var mycket gott!!! (och lite jobb)

Rösta på min son!

Jag har anmält min son till en omslagstävling på Vi föräldrar.
För er som inte redan gjort det så vore det jättesnällt om ni kan gå in och rösta på honom :-)

Rösta här!!!

McDonalds och jordgubbar

Maken är fortfarande bortrest så det var jag och de små barnen idag igen. Så då bestämde jag att det fick bli McDonalds. Men varför??? Det är verkligen INTE gott. Jag fick ialla fall i mig halva min hamburgare.
Vi åt väldigt tidigt så innan barnen skulle läggas så plockade jag fram en liter jordgubbar :-) Den lilla klädde jag av så han fick sitta i bara blöjan och äta. Och vad han åt! Till slut fick jag stoppa honom, jag vet inte hur bra det är att äta jättemycket jordgubbar när man bara är ett år.

Själv måste jag nog smyga ner i köket och ta mig något att äta innan jag går och lägger mig... 

Tacos

Idag var det bara jag och de två minsta barnen (6 och 1 år gamla) hemma till middag, så det fick bli tacos. Till bådas stora glädja. 1-åringen fick blanda alla ingredienser med ris och äta själv... Det var inte snyggt på golvet efteråt och jag hittade till och med tacos BAKOM hans öron...
Jag åt 2 portioner första med mjukt bröd som jag rullade ihop och andra som en nachotallrik (med extra allt)

 

Favorit i repris

Idag blev det fisk med pinje och vitlök och kokt potatis.
En fiskfavorit som vi gärna återkommer till härhemma :-)

Receptet är hittat på arla.se

Inspirationsbilder

Den här veckan har det inte blivit något bloggande alls. Mest beror det på solen. Det har varit så underbara dagar och kvällar att jag knappt suttit vid datorn alls. Och inte lagat så mycket mat heller för den delen...
Och det som jag har lagat är sådant som jag redan bloggat om.

Mån: jag var borta
Tis: Kan för mitt liv inte komma ihåg vad vi åt... 
Ons: sparrissoppa och quesedillas
Tor: sushi/friterad kyckling
Fre: grillad röding
Lör: jag var borta och bilder nedan på vad familjen åt
Sön: pizza/pasta på restaurang
Mån: Kyckling paneang med nudlar


Tårtan vi blev bjudna på när min brorsson fyllde 2 år!!!
Jättegod! Marängbottnar, grädde och krossad dajm.


God lunchsallad! Grillad kyckling, ruccola, gurka, paprika, röd lök, chevré, rostade frön, toppad med olivolja och honung.


Rödingen som var stoppad med smör, dill och citron. Den grillades och serverades med kokt potatis, kokt färsk lök, aioli och romsås.


I lördags var jag borta och då passade min man på att äta en av sina favoriter; pilgrimsmusslor


Till varmrätt åt de grillad fisk och sparris

1-års kalas

I lördags fyllde min son 1 år. Det är mitt tredje barn, så jag lär inte få hålla något mer 1-års kalas. Vi hade bjudit in folk vid 16-tiden och då bjöd vi på grillfest. Och vi hade verkligen turen på vår sida. Vädret var underbart och vi kunde sitta ute hela kvällen. Det var till och med så att jag fick smörja in lilla killen med solskyddsfaktor fast det var em.

Vi grillade fläskfilé, kycklingfilé och cornfilé. Till det så serverade vi en risonisallad, en couscoussallas, en melon och fetasallad, hemmagjord tsatziki, tomatsalsa och bearnaisesås.
Det var mycket uppskattad, för faten var nästan länsade när vi var klara :-)


Risonisallad med pesto, ruccolo, grillad sparris och halloumi


Couscoussallad med rödlök och grillade grönsaker; zucchini, aubergine och paprika


Tomatsalsa med olika sorters tomater, vårlök, basilika, riven parmesan och olivolja


Melon och fetasallad; vattenmelon, fetaost, olivolja och svartpeppar




Till kaffet blev det förstås födelsedagstårta :-)
Jag hade gjort två sorter, en pinocchiotårta som jag fyllt med grädde och konserverade mandarinklyftor, ovanpå var det grädde och jordgubber. Den andra tårtan var en chokladtryffeltårta, den har jag bloggat om tidigare.

Varm tomatsallad med pecorino



Igår när vi var på Ica så hade de blandade svenska tomater för 69:-/kilot. Jag har ingen aning om det är billigt eller dyrt, men det såg så gott ut med alla olika sorters tomater så vi köpte :-)





Här kommer ett tips/recept på en jättetrevlig och god förrätt som dessutom är vegetarisk.

Skär tomater (gärna blandade sorter) i klyftor.
Blanda dem med olivolja, salt och strimlad basilika.
Hyvla pecorino.
Stek tomatblandningen på hög värme tills den har gottat ihop sig.
Blanda ner osten i slutet.
Lägg detta på en stekt bit bröd och servera genast.



6-åringen fick en egen variant för hon tycker inte om varma tomater.



Faijtas

Igår var vi iväg till Ica Maxi och storhandlade. SÅ när vi kom hem ville vi ha något som gick snabbt, men som inte var så mycket vardag eftersom vi var lediga. Så det fick bli faijtas. Vi gör som beskrivningen på påsen och serverar gurka, guacamole, riven ost, majs, paprika, ruccola och salsa till.
Det här är en favorit hos mig, men det kan vara för starkt för barn, så till vår 6-åring tar jag bort kyckling, lök och paprika innan jag häller över kryddorna. Så får hon som vi, fast inte lika starkt.



 

Fiskpinnar i pitabröd

Det här receptet har jag haft som favorit ett tag. Jag har väntat på nån dag som alla var hemma, och det är inte ofta nuför tiden.
Både maken och 14-åringen tyckte att det lät konstigt när jag berättade vad jag skulle laga. Men när allt var uppätet så var betyget högt!!!
Det här kan jag verkligen tänka mig att göra igen.
Jag hoppade över dillen i såsen och lade till lite mer grönsaker, men annars gjorde jag nog enligt receptet.

Receptet på fisken hittar du här, där hittar du sedan en länk till såsen.



Tandoorikyckling och ris

Igår blev det lättlagat till middag. Jag hade en förpackning av Icas tandoorikyckling i frysen. Den tar i och för sig en timme i ugnen, men man behöver ju inte göra någonting. Efter en timme tog jag ut den och hällde på ca 2 dl matlagningsgrädde och lät den gå ca 10 min till i ugnen, så har man en jättegod sås till.
Jag serverade med ris och grönsaker.

Porterbiff

Även om det är Maj nu så kändes denna "höstgryta" helt rätt. Det har varit så kallt nu i ett par dagar så man var sugen på något rejält.
Receptet på den här grytan hittade jag på arla.se och jag följde receptet i stort. Jag dubblade mängden sås och serverade ris istället för potatis.
Det blev lite kvar och det åt jag och dottern tillsammans med pasta till lunch idag och det funkade lika bra det.





Just nu går det inte att komma in på arlas hemsida, men jag länkar så fort det går...

Brie och valnötter

Igår satt jag och kollade runt på lite bloggar innan jag skulle åka och handla för att få lite inspiration inför den kommande veckan. Då hittade jag en förrätt hos "En smak av Karin" och eftersom jag hade en bit brie i kylen så testade jag den till middagen.
Det var väldigt gott, men jag tror att jag tog för lite honung. Och nästa gång ska jag nog ha lite basamico på salladen så det blir lite mer smak. I alla fall om man gör med brie, som i sig inte smakar så mycket.

Grillad tonfisk

I fredags var jag ute på stan och åt middag med en vännina. Väldigt trevligt!!!
I lördags lagade maken middag, så jag bjuder på bilder som inspiration.


Förrätt: Bresaola med olja, peppar, parmesan och solrosskott.
(blev inte så bra på bild, men var mycket gott)


Varmrätt: Grön sallad, grillad tonfisk och limeaioli


Tonfisk grillad i grillpanna


Grön sallad: blandsallad, grillad paprika, avacado, halloumi, sparris, vårlök, zucchini, solrosskott

Kyckling med italienska smaker

Igår var vi och shoppade i Stinsen och då passade jag och barnen (de yngsta) på att äta där. 6-åringen fick välja, och då blev det thaimat. Vi delade på en tallrik med nudlar och kyckling. Det var gott!

Imorse plockade jag fram några kycklingfileér...
Framåt em så ringde min telefon konstant och då passade jag på att börja laga mat samtidigt som jag pratade. Det slutade med att jag hade en gryta med italienska smaker klar. Det blev riktigt gott!

800 g kycklingfilé (3 stora fileér)
3 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
3 st soltorkade tomater
100 g salladsärtor
1 kruka färsk basilika
4 dl grädde
1/2 dl matlagningsvin, vitt
1 tsk köttbuljongspasta
svartpeppar


Skär kycklingfileérna i portionsbitar. Hacka två vitlöksklyftor.
Smält smör i en stekpanna och fräs vitlöken. Lägg i kycklingen och stek på båda sidor tills den har fått färg. Lägg över i en gryta.
Knaperstek baconet och lägg det att rinna av.
Strimla tomaterna och basilikan. Låt de gå med i pannan i ca 30 sek.
Häll vin, grädde och buljong på. Låt puttra.
Hacka den sista vitlöksklyftan och häll ner i grytan.
Ha i baconet och salladsärtorna strax innan du ska servera.

Servera med ris.



Lasange

Jag tycker att jag gör likadant varje gång jag gör lasange, men ibland blir den torr och tråkig och ibland blir den som idag: god och saftig!
Jag gjorde lasangen i söndags. Tanken var att vi skulle äta den efter gympan igår, men det var avslutning på gympan. Så vi hamnade på lokala pizzerian med två andra familjer. Inte så gott (är inte så förtjust i pizza) men väldigt trevligt!

Köttfärssås:
600 g köttfärs
1 liten gul lök
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk köttbuljongspasta
hackad färsk basilika
svart peppar

Stek hackad lök och köttfärs tills det har fått färg. Häll i resten av ingredienserna och koka i 5-10 min. Spä med vatten om det ser för torrt ut.

Ostsås:
1 liter mjölk
50 g margarin/smör
1 dl mjöl
6 dl riven ost
salt

Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Häll resten av mjölken i en kastrull tillsammans med smöret. Koka upp. Häll sakta i redningen och låt koka i ca 3 min. Häll i 4 dl av osten, tag av från plattan och rör tills osten smält. Smaka av med salt.

Häll ostsås i botten av en ugnsfast form, varva sedan köttfärs, lasangeplattor och ostsås. Avsluta med ostsås och strö resten av den rivna osten på.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20 min, eller tills den fått fin färg.
Servera med en sallad.






Grillat igen

Igår, söndag, var det fint väder så då tinade vi några kycklingfileér och lade i marinad.
Till det så serverade vi klyftpotatis, grillad zucchini, champinjoner och grilloumi. Det smakade precis som halloumi.

Bilden är inte så färgglad, men det var gott ändå.

Halstrad torsk med primörer

Min man har varit bortrest i elva dagar och kom hem på valborg när vi var borta, så i lördags var det han som fick stå för maten. Därför kan jag inte skriva något recept. Jag kan däremot lägga ut en bild och tala om att det var otroligt gott!
Jag vet att han stekte fisken som hastigast i en panna och lät den sen gå klart med såsen och grönsakerna.
Han kokade färsk potatis, späda morötter, jordärtskocka och färska lökar.
Sen gjorde han en sås på fiskbuljong, grädde och vitt vin.

Valborgsmiddag

Vi brukar alltid fira Valborg hemma hos mamma tillsammans med mina syskon. Så gjorde vi även detta år. Vi träffades ganska sent då det var folk som varit ute och rest osv. Sen hjälptes vi åt att laga mat. Mamma hade förberett endel.

Vi åt ingen förrätt, det blev lite plock till fördrinlen istället.

smördegsknyten med mjukost, smördegsrullar med röd pesto, inbakad
korv olika sorters dip, grönsker och chips


Mojitos!!!

Till varmrätt grillade vi oxfilé (och quornfilé), zucchini, champinjoner, klyftpotatis, min matiga sallad, rostade rödbetor med smulad västerbotten och flera olika såser och röror.

RSS 2.0