Bilköer

Idag kompade jag några timmar från jobbet och gick och åt lunch med en kollega som gått i pension. Jättetrevligt! Men när vi suttit i flera timar och pratat var det dags för mig att dra mig hemåt. Det är ju torsdag idag och då har lillkillen gympa 17.00. Jag brukar förbereda någon mat innan så att vi kan värma när vi kommer hem. Det blir för sent för honom att äta efter gympan. Men det hade jag inte hunnit idag. Och när jag kom ut på motorvägen så var det totalstop!
Jag bor ju i och för sig i Storstockholm, men jag åker åt "fel" håll så jag brukar aldrig hamna i köer. Men idag tog en sträcka som i vanliga fall tar 10 minuter 1,5 timme...
Jag hann planera om middagen säkert fem gånger på den tiden. Det slutade med att barnen fick banan och youghurt i bilen på väg till gympan och sen värmde vi resterna från igår till dem när vi kom hem.
Till mig och maken gjorde jag en variant av broccoligratäng. Dotter ville smaka lite, men tog till slut två stora portioner, så hon gillade det :-)

3 (stora) portioner

750 g broccoli
2 påsar bearnaissås
100 g margarin
5 dl mjölk
rökt skinka
purjolök
riven gratängost
salt

Skär broccolin i mindre bitar och koka i 5 minuter.
Gör såsen enligt förpackningen, i det här fallet var det med 100 g margarin och 5 dl mjölk.
Lägg broccolin i en ugnsfast form och salta rikligt.
Strimla skinka och purjo och fördela över broccolin.
Häll på såsen och avsluta med ett lager riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader till det har fått fin färg.



Coleslaw

Vi hade en ganska stor bit vitkål kvar från förra veckan och idag var det dotterns matlagningsdag. Så jag "övertalade" henne att göra hamburgare, så gjorde jag coleslaw till det. Jag har aldrig gjort det tidigare, men det var jättelätt och blev jättegott!

Dottern kryddade köttfärsen med hickorysås, salt och peppar innan hon formade burgarna. Gott!
Eftersom 3-åringen är väldigt kinkig med maten just nu så värmde vi även lite pommes.


McDonalds släng er i väggen!



Coleslaw (en liten skål)
1/2 dl creme fraiche
1/4 dl majonäs
1/2 tsk dijonsenap
salt
peppar
socker
1 liten finriven morot
3 1/2 dl strimlad vitkål (görs lättast med osthyvel)

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt en stund innan servering.

Grönsaker perfekta till pasta

Jag fick via Smartson vara med och testa "grönsaker perfekta till". De finns i flera olika varianter och jag valde pasta. Tyckte den lät mest passande till vår familj. Vi är annars inte så förtjusta i frysta grönsaker. de har en förmåga att tappa smak och framförallt konsistens. Och tyvärr gjorde dessa det med. Jag stekte dem i stekpannan precis så som det stod på påsen. All spänst i grönsakerna försvann.

Jag fräste först en finhackad vitlöksklyfta i olja och hade sen ner grönsakerna och stekte dem.
Jag blandade dem sen med nykokt pasta som var blandad med pesto och toppade med parmesan.
Hela rätten var god, men jag tror inte att den hade smakat så mycket utan vitlök, pesto och parmesan.

Men jag gillar ideén om att ha blandade grönsaker i frysen som man snabbt kan ta fram och göra en hel rätt av.






Pasta med kyckling och chevré

Ordningen är återställd! Idag har alla fem varit på dagis/skola/jobb! Nu hoppas vi att det håller i sig ett tag.

Enligt planen skulle vi inte vara hemma förrens 17.20 och sonen behöver äta vid 17.30 så det gällde att ha något hemma.
Nu kom vi iväg tidigare från resp. jobb så hela familjen +en kompis var hemma vid fyra. Och det var bra det för maten tog lit elängre att laga än vad jag hade räknat med. Men ändå en hyfsat snabb rätt.

5 port.
500 g bavette (pasta)
3 stora kycklingfileer
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
soltorkade tomater (efter smak)
2 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond
1 kruka basilika
pinjenötter
chevré

Koka pastan
Dela kycklingen i mindre bitar och stek nästan klara.
Strimla purjon och finhacka vitlöken och lägg ner det i pannan och fräs tills kycklingen är klar.
Häll i vinet och fonden och låt puttra i ett par minuter.
Häll i grädden och strimlad basilika och tomater.
Koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen.
Lägg upp på tallrikar och toppa med rostade pinjekärnor och chevre.

Augustipanna

Idag kom jag och äldsta dottern hem vid 17.30 och hennes träning började 18.00. Detta visste jag ju redan igår så då letade jag fram ett recept och hanslade ingredienser. Maken har varit hemma och vabbat idag, så det låg på hans lott att se till så att maten var klar i tid.
Det här receptet har suttit i min pärm ganska länge och jag vet faktiskt inte om vi har provat det tidigare. Men det blev riktigt bra. Alla (utom den sjuka matvägrande 3-åringen) åt med god aptit!

4 port.
400 g skinkschnitzel i strimlor
2 paprikor i olika färger
2 gula lökar
ca 300 g vitkål
150 g sockerärtor
3,5 dl mellangrädde
1,5 msk soja
2 tsk riven färsk ingefära

Bryn köttet i en stekpanna tills det får färg. Lägg köttet i en skål bredvid.
Strimla grönsakerna och stek dem under omrörning.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt grädde, soja och ingefära.
Ge pannan ett snabbt uppkok och servera genast med ris.

Åter fullbokade dagar

Sonen är fortfarande sjuk, men nu är det makens tur att vara hemma några dagar.
Inboxen på jobbet var mer än överfull efter alla dessa vabbdagar, så det var bara att sätta fart.
Efter jobbet var det utvecklingssamtal för äldsta dottern och sen svängde jag förbi och hämtade färdig mat. Klockan hann bli sex innan jag kom hem och då passade det med thai/kina/hamburgare.
Imorgon har vi en sån dag till, men nu har vi förberett så efter middagen idag åkte jag först och tränade och sen och handlade så maken kan ha middagen klar när vi kommer hem imorgon.
Jag har hittat ett recept som han ska få prova. I det receptet ska man ha 300 g vitkål.
När jag kom till affären så var vitkålen slut på hyllan. De har erbjudande denna vecka, så vitkålen kostade bara 1 kr/kg. Killen i kassan sprang och letade och efter mycket om och men så hittade han ett huvud till mig. Det minsta de hade var på 3 kg!!! Det kostade ioch för sig bara 3 kr, men frågan är vad jag ska göra med all vitkål som blir över??? Tipsa mig gärna!

Just nu försöker vi använda oss av det som finns i frysen. Igår fanns det lövbiff där. Så då passade jag på att testa Gourmetmorsans onsdagspasta. Det såg så gott ut på bilderna. När jag höll på och lagade så blev jag lite skeptisk då det var väldigt mycket tomatpure i. Men resultatet blev jättebra!!! Funkade även som lunchlåda dagen efter :-)

4 port
300 g lövbiff i strimlor
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
300 g skivade champinjoner
5 msk tomatpure
5 dl grädde
1,5 msk cointreau
salt, svartpeppar
chiliflakes
persilja
grovriven parmesan

Stek köttet så att det får fin färg och lägg över i en skål vid sidan av.
Stek lök, vitlök och champinjoner tills det fått lite färg.
Tillsätt cointreau, tomatpure och grädde. Krydda med salt, chiliflakes och peppar.
Låt det puttra i ca 5 min. Lägg i köttet och låt det puttra ett tag till.
Blanda med kokt pasta, strö över persilja och parmesan


 

Fisk med bacon och parmesankräm

Jag är fortfarande hemma med sonen. Idag känns han piggare, så vi håller tummarna för att det håller i sig hela dagen och att han kan gå till förskolan imorgon!
Under helgen har han haft ganska hög feber och varit väldigt mammig, jag ska bara bära runt på honom hela tiden. Han vill sitta i knät och bli matad. Inte helt lätt med en kille som snart är tre år och väger 17 kg.
Helgen har annars gått åt till att rensa och sortera härhemma. Det kommer att bli jättebra när allt är på plats men just nu ligger det små högar överallt med saker som just nu inte har någon plats...



Imorse när vi vaknade så snöade och haglade det ute. Inte ok! Vi som trodde att våren var här. Den är ialla fall det här inne hos oss:



Dotterns kryddor växer så det knakar :-)

Igår åt vi fiskfilé med bacon och parmesankräm.
Det är ett recept som jag hittade här på bloggen som vi gjort en gång tidigare. Och det var lika gott den här gången. Och inte speciellt svårt att göra. En bra bjudrätt: ser lyxig ut och går snabbt att göra :)

4 portioner

2 dl vitt vin
2 st schalottenlökar
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 paket bacon
700 g vit fiskfilé (Jag hade alaska pollock)
salt och peppar
smör
persilja
citron
vetemjöl

Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med vinet. Koka ihop tills bara ett par matskedar återstår.
Tilsätt cdreme fraiche och riven parmesan. Värm upp så att osten smälter. Smaka av med salt och peppar.
drag av kastrullen från värmen och värmhåll.
Strimla och knaperstek baconet. Häll upp på hushållspapper så att det får rinna av.
Vänd fisken i vetemjöl och stek den i smör. Salta och peppra.
Servera fisken med ostcreme och bacon, hackad persilja, citron och pressad potatis.



Sjukstuga

I tisdags morse vaknade 8-åringen med hög feber och ont i halsen. Så hon fick snällt stanna hemma med sin far.
Igår åkte maken bort på jobb och kommer inte hem förrens på fredag kväll och 16-åringen åkte till sin pappa. Så det är jag en sjuk 8-åring och en 3-åring som matvägrar allt som intet är köttbullar och makaroner... Inte upplagt för någon direkt matlagning härhemma.
Men det gör mig inte så mycket, jag är dunderförkyld och all min ork går till att ta hand om barnen.
Så det står falukorv, fiskpinnar och tacos på menyn dessa dagar. Inte så kul, men barnen är nöjda!

Ihelgen passade vi på att plantera några av fröna vi köpte på ikea. Vi har en omgång kvar som vi ska ta idag.
Hoppas att det blir varmare snart så kanske vi kan flytta ut dem :-)
Det är jättesmidigt, i burkarna finns både jord och frön, så det är bara att tillsätta vatten.



Dotterns matlagningsdag

Varannan tisdag har 16-åringen matlagningsdag här hemma.
Igår bjöd hon på kycklingwok med röd curry i kokosmjölk och ris och sen fick vi kladdkaka till dessert :)
Det är jätteskönt att slippa laga vardagsmat :-) Ibland får jag hjälpa henne att komma på något att laga, men igår kom hon på själv.
Sen hände det något med kladdkakan... Den blev aldrig klar. Den fisk stå i ugnen i flera omgångar, men det var bara smet ialla fall. Till slut gav vi upp och tog en liten bit var. Men hon säger att hon gjort precis som hon brukar. Enda skillnaden var att hon förberedde allt och ställde inte in det i ugnen förrens vi satte oss och åt. Kan det bli så pg av att hon inte ställde in det i ugnen på en gång?





Italiensk kycklingpasta

Det här är en rätt som har varit med oss väldigt länge. Men nu var det ett bra tag sedan jag gjorde det. Från början har jag hittat det på arla.se. Jag har inte gjort om det så mycket, lite olika beroende på vad jag har hemma.
Men det går snabbt och är väldigt gott!

4 port.
2 paket färsk pasta, linguini
3 stora kycklingfileer
1 påse (85g) färsk babyspenat
3 vitlöksklyftor
5 st soltorkade tomater i olja
1/2 kruka färsk basilika
5 dl mellangrädde
salt
svartpeppar

Dela kycklingen i små bitar och stek i smör och olja.
Skiva vitlöken och låt den gå med på slutet.
Lägg över i en traktorpanna.
Grovhacka spenat och basilika. Strimla tomaterna.
Lägg ner tomater, basilika, spenat och grädde i pannan.
Smaka av med salt och peppar.
Koka ihop ett par minuter.
Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.

Mello

I fredags var vi i Globen och tittade på mello! Det var jättekul! Nu får det nog bli tradition.
Alla låtarna blev så mycket bättre live. Även de som jag inte gillade så mycket innan. Men favoriten var Loreen, både innan och efter.





Igår blev det plockmat framför finalen. Det var längesen vi åt plockmat och vi skulle inte göra så mycket så vi tog de gamla favoriterna. Men som vanligt blev det mer än vi hade tänkt och allt fick inte ens plats på bordet :)


Vi började med en varsin drink!


*Lökringar
*2 sorters vårrullar med dipp
*Grillad sparris med riven parmesan

*Kycklingklubbor
*Grönsaker med dipp
*Brödpinnar med dipp (philadelfia och pesto)

*Lite ostar

*Quesedillas med tacosås, bacon, purjo och riven ost

*Chevrétoast med honung och pinje

Sen fanns även detta på bordet:
*Krabba
*Kokta rödbetor med chevre

Asiatisk köttfärsröra med nudlar

Dagens middag har jag snott från Remsan. Hon bloggade om detta för någon vecka sen och det såg så gott ut.
Familjen var lite skeptisk, men det föll väl i smaken.
8-åringen åt så det sprutade ur öronen. Vi andra tyckte nog att det kunde ha varit lite mer smak, men jag är för feg när det gäller currypasta och sambal. I alla fall när barnen ska äta samma som vi.

8-åringen skall ha frukt med sig till skolan varje dag och den här veckan har hon velat ha kiwi. Och det passar väldigt bra när de har tagit 1 kr styck för dem på vår affär :-)

Imorgon kväll ska jag och tjejerna till Globen för att titta på genrepet inför lördagens melodifestival! Ska bli jättekul då jag aldrig har sett det live tidigare. Vi blir 4 vuxna, en tonåring och 4 lite mindre tjejer. Vi ska börja med att gå på Jensens och äta.

700 g nötfärs
2 morötter, tunt skivade
1 rödlök, finhackad
1 röd paprika, strimlad
1 burk kokosmjölk
1 citron, rivet skal
1 tsk röd cyrrypasta
½ tsk sambal oelek
1 msk soja

äggnudlar 
sesamolja
isbergssallad
strimlade sockerärtor
hackade cashewnötter

Fräs kötttfärsen i olja i en stekpanna.
Tillsätt morötter samt lök och fortsätt att steka lite till.
Tillsätt paprika, kokosmjölk, citronskal, currypasta samt sambal oelek och låt koka upp.
Smaka av med soya.
Servera köttfärssåsen tillsammans med kokta nudlar blandade med sesamolja och krispig sallad, strimlade sockerärtor och hackade nötter.



Det gick snabbt att laga och är ett väldigt bra alternativ när man tröttnat på spagetti och köttfärssås.
Vi försökte oss på att linda in maten i salladsbladen och äta med händerna, men det blev alldeles för kladdigt.

Lax med asiatiska toner

Det var ett tag sen jag bloggade. Men jag har som alla andra fullt upp just nu. Fattar inte varför det är så mycket som händer överallt just nu.
Det innebär att det inte heller har funnits tid eller ork för matplanering eller matlagning. Därav torkan här på bloggen.
Hela helgen har jag tillbringat i Uppsala på teori kurs. Vi har blivit pumpade med anatomi, biofysik, träningslära, ledarskap och kost.
Det var väldigt intressant, men lite för mycket att ta in på en helg. Kostdelen var förstås extra intressant för mig. Mycket som man redan visste men en hel del nytt. Det riktade sig till elitidrottare så det är förstås "lite" annorlunda än till en vanlig "soffpotatis". Men jag har insett att dottern borde äta mycket mer ofta än vad hon gör.
Häromdagen hade de billiga sparrisar på affären, men sen har de legat i kylen och jag har inte vetat vad jag skulle göra med dem. Så idag köpte jag lax så att jag kunde ha sparrisen som tillbehör :)

 4 port.
4 portionsbitar laxfilé
japansk soja
riven färsk ingefära¨

Blanda soja med riven ingefära och lägg ner laxbitarna. Låt dem ligga och dra i ca 10 min.
Stek laxen ett par minuter på varje sida.

Lime och ingefärasås
2 dl creme fraiche
ca 1 msk riven ingefära
1/2 pressad lime
rivet skal från 1/2 lime
salt

Riv ingefäran och pressa ur vätskan från "köttet". Blanda vätskan med resten av ingredienserna.

Servera laxen med såsen, kokt potatis, grillad sparris och grönsaker.
Det blev mycket uppskattat härhemma. Jag hade gjort extra mycket så att det skulle räcka till matlådor också.
Men all laxen var slut när vi hade ätit klart :)



Trevlig helg!!!

Snart åker jag till Uppsala och ska gå kurs hela helgen. Jag kommer hem vid elva på kvällarna och åker igen vid 8 på morgonen. Så det är verkligen bara hem och sova.

Vi vuxna i den här familjen är verkligen inga frukostmänniskor. Vi gör allt vi kan för att våra barn ska bli det och hittills verkar det bra. 16-åring går upp och gör gröt på morgnarna :-)
Idag när vi har sportlov och jag får ligga och dra mig en stund innan frukost så är det lättare att äta. Jag har också tiden. Så jag provade (för första gången!) att göra smoothie. Det blev jättegott och det kan jag verkligen tänka mig att prova fler gånger.



Jag tog en näve frysta jordgubbar, 2 dl vaniljyoughurt, ca 1 tsk florsocker och 1/2 banan och körde i mixern.

RSS 2.0