Beef chili

Nu har hösten verkligen kommit. Och då passar det ju perfekt med långkok och mustiga grytor. Den här chilin har jag provat att göra en gång tidigare, men då brändes den i grytan så den här gången var jag nära spisen hela tiden och passade ;-)
Jag hittade det här receptet på arla.se för länge sen.
Resultaten blev jättebra och vi serverade den med ris, guacamole, nachos och grönsaker. Riset passade bra till, men kan gott och väl utelämnas.
 
5 port.
1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
2 röda chili
1/2 tsk salt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 msk honunng
33 cl ljust öl
2 msk konc oxfond
 
Skär köttet i bitar och bryn det i en gryta.
Skala och hacka vitlöken och chilin.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 2,5 timme.
Rör om då och då.
Dra isär köttet så att det blir trådigt.
 
 
 
 
 
 

Svartrot

Förra veckan köpte jag en förpackning med ekologisk svartrot utan att veta vad jag skulle göra med den. Men för att vi verkligen skulle få känna smaken så gjorde jag en enkel förrätt av den i fredags.
Man kan gott och väl servera den som förrätt, kanske med en skiva god skinka till. Och jag ska även prova att byta ut olivoljan mot smör.
Det kan även vara en sidorätt eller en bra rätt på en buffé.
10-åringen var inte så imponerad, men vi andra tyckte att det var riktigt gott!!!
 

4 förrättsportioner
4 st svartrötter
pressad citron
babyspenat
parmesan
olivolja
flingsalt
 
Skala svartroten och dela den i mindre bitar. Lägg den snabbt i kallt vatten.
Pressa citron i vattnet och koka på svag värme i ca 20 min.
Den ska vara mjuk när den är klar.
Strimla bladspenat och lägg upp på tallrikar.
Lägg på svartrötterna, ringla över en god olivolja och riv på rikligt med parmesan.
Toppa med flingsalt (jag hade svart salt hemma)
 
 

Scones

 
Jaha, snart är det helg igen och visst är det härligt med långa slappa helgmorgnar med en god frukost. Nu är inte vi så bra på det här hemma, men vi jobbar på att bli bättre. Så för någon vecka sen gick jag upp och bakade scones och bjöd på till frukost. Mysigt!
Det här receptet hittade jag hos Matstugan och det var inte sådär kladdigt som jag kommer ihåg att det var när man var yngre och bakade scones. Det var också mycket godare än vad jag kommer ihåg :-)
 
Till ca 8 bröd
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
Ägg och råsocker till pensling
 
 
Blanda mjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna ner det kalla smöret i bunken och nyp ihop det med de torra ingredienserna. 
Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda äggvispet med de torra ingredienserna till en deg.
 Baka ut degen till åtta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda sconesen  i mitten av ugnen på 250 grader i cirka 10 minuter.
 
 

Fredagstacos

Jag är lite emot fredagstacos. Eftersom alla verkar äta tacos på fredagar och sen snacks framför tv:n så har jag blivit lite anti. Det är klart att vi äter tacos här hemma, men oftast blir det mitt i veckan.
Men för ett tag sen fick jag ett paket från buzzador med Old el Pasos nya tortillabåtar, och då ska man ju bjuda hem några som ska få prova och det är ju inte lätt att få ihop under veckan.
Så jag bjöd hem svägerskan med två barn och min ena kusin och körde "all in" på fredagstacos :-)
Vi letade längst in i skåpet och plockade fram tacosporslinet som har stått där sen vi flyttade in.
Det blev en mycket trevlig kväll och alla var nöjda med de nya båtarna. De fick klart godkända betyg och runt bordet hördes kommentarer som: det är lättare att äta ur dessa, dom här kommer jag att köpa hem och mycket gott!
 Förutom den givna tacofärsen och grönsakerna så gjorde jag en kycklingvariant som jag gjort tidigare. Prova den om ni inte gjort det, den ska puttra i ca 40 min, så det tar en stund, men det är det värt! Här hittar ni receptet på den: http://nybergsmat.blogg.se/2013/october/chicken-taco.html
 
Väntar på maten :-)
Det ser ju ganska trevligt ut med det här porslinet, det kanske ska få vara kvar ändå...
Kycklingtacos, typ pulled chicken
Tortillabåtarna i förgrunden
 
Är det tacofredag så är det klart att det ska finnas Sol med lime :-)
Någon tequila hade vi inte hemma (tack och lov) så tequilaglasen fick bli ljushållare istället.
Alla barnen ville visa upp sina fyllda båtar
Nöjd kille som åt och åt och åt...
Det är kul att själv få pyssla ihop sin mat
 
 
 

Granola

I mars gjorde jag granola för första gången och efter det har det blivit några omgångar. Det går snabbt åt härhemma och10-åringen tjatar så fort det tar slut. Hon vill knappt äta några andra flingor, och det är ju bra betyg!
 
Idag har vi haft en lugn hemmadag med påbörjan av: operation rensning av barnens rum. Lillkillens rum är så gott som klart, men 10-åringens.... Hon vill ju spara på allt! Jaja, det får ta den tid det tar. Vi ta en låda i taget.
Jag har även hunnit med att springa en runda och köra lite styrka ute på altanen. Det har varit varmt och skönt idag också så det gäller att passa på.
 
2 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
2 dl quinoapuffar
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk kanel
1 1/2 dl äppeljos
1/2 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
1 näve goijbär
1 näve kokosflingor
 
Blanda de torra ingrediensera i en bunke.
Strö över kanelen och rör om.
Blanda de blöta ingredienserna och ha ner i resten. Rör om.
Bre ut allt i en långpanna och ställ i ugnen på 175 grader i ca 10-15 min. Rör om dåd och då tills det har torkat och fått lite färg.
Låt det svalna och blanda ner goijbär och kokos.
 
 
 
 
 

Somrig förrätt

Igår kom sommaren tillbaka!!! Hoppas att den stannar ett par dagar.
Jag skickade maken till affären så efter dagishämtning och disken så hann jag sätta mig i solen med ett glas bubbel :-)
Vi bestämde oss för att klä på oss och äta ute på altanen, man vet ju inte om det är sista gången för säsongen.
Till förrätt plockade vi ihop lite av det som fanns hemma och resultatet blev en riktigt god och somrig förrätt.
Efter maten kom grannarna över med lite ost, så vi blev kvar ute halva kvällen. Det var riktigt kallt på slutet, men man vill ju ta vara på sensommarkvällarna :-)
 

En bädd av ruccola med olika sorters salami, blåmögelost och päron. Droppa på lite god olivolja.
Svårare än så behöver det inte vara.
 
 

Barnvänlig mat

Jag fick ett trevligt paket utanför dörren i måndags morse. Det var en Loppiblogbag :-) Fylld med massor med saker. Bl a ett paket med 30 frysta fiskpinnar från Findus. Eller det var en kupong så att jag kunde hämta ut ett paket på affären. Och det gjorde jag idag. Jag tycker ju inte att färdiga fiskpinnar är så spännande, så för att göra det lite roligare så serverade jag dem på ett annorlunda sätt. Barnen åt som aldrig förr. De fick i sig mängder av både fisk och grönsaker!!!
 
 
Snabbare och enklare än så här blir det knappast!
Stek fiskpinnarna enligt förpackningen, värm pitabröd ca 5 min i ugnen.
Skär grönsaker i stavar. Jag hade; gurka, morötter, paprika, romansallad, purjolök och majs.
Till det serverade jag färdig remouladsås.
 
 
 
 
 

Lökpaj

Den här pajen har jag gjort många gånger. Det är mammas recept från början och de flesta som jag bjudit den här på har varit nöjda.
Den passar perfekt på ett buffébord, men även som i lördags som tillbehör till kräftorna.
 
Idag hade jag 50 min mellan dotterns aktiviteter. Då skulle jag först få med mig barnen hem sen laga och äta mat innan hon skulle byta om och iväg på nästa aktivitet. Och vi hann :-) Vi hann till och med sitta och äta i lugn och ro och prata om dagen. Men det blev ingen gourmet mat direkt. Den där falukorvsringen som legat i kylen ett tag fick komma till räddning och till det hann jag inte göra något annat än makaroner. Men barnen jublade när de kom till bords :-)
 
Lökpaj
 
Degen:
3 dl vetemjöl
75 g margarin
1/2 dl kallt vatten
1/2 msk ättikssprit
 
Fyllning:
6 grovt hackade lökar
2 dl grädde
3 ägg
2-4 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
 
Kör alla ingredienserna till degen i en matberedare till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 30 min.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Jag brukar aldrig behöva hela degen, men jag gillar ett tunt pajskal.
Förgrädda skalet på 225 grader i ca 10 min.
Stek löken guldgul och låt den svalna.
Vispa ägg och grädde.
Rör ner löken, kryddorna och 2 dl av osten.
Häll ner fyllningen i pajskalet och toppa med riven ost.
Grädda på 200 grader i ca 30 min.
 
 
 
 

Vardagspasta

Jaha, nu börjar de rulla på: Vardagarna med aktiviteter kl 18, vilket innebär att vi måste äta senast 17 för att hinna iväg. Och även om jag jobbar halvtid så har jag inte mycket tid att lägga på vardagsmaten. Och så här i september när hela semestern precis har betalats av så finns det inga överflöd av pengar.
Sen har vi kommit igång med träningen för oss vuxna också, så man vill ju gärna att maten ska vara hälsosam.
Ja, det blir en utmaning!!!
 
Idag var det jag som skulle iväg och träna. Jag testade ett nytt pass på gymmet, Flex. Det var jättekul och jag lär testa fler gånger :-)
 
4 port
2 pkt färsk spagetti
1 pkt bacon
1/2 zucchini
10 champinjoner
purjolök
edamemebönor
1 vitlöksklyfta
olivolja
chili explosion
ev. 1/2 dl grädde
salt, svartpeppar
basilika
parmesan
 
Skär zucchinin i skivor och salta. Låt dem ligga i fem minuter, torka av, vänd dem, salta och låt ligga i fem minuter till. Stek dem sedan i olivolja tills de får fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Koka bönorna och tryck ut dem ur skalet.
Klipp baconet i mindre bitar och knaperstek dem.
Skiva champinjoner och lägg dem i en torr varm stekpanna. Vattna ur dem och stek dem sedan med smör och purjolök.
Koka pastan enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Fräs finhackad vitlök och chili krydda i olivolja (mycket).
Blanda ner pasta och grönsaker och blanda om.
Om det ser torrt ut så kan man ha på mer olivolja och ev lite grädde.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp allt på ett fat och toppa med basilika och parmesan.
 
 
 
 
 

Västerbottenskrustader

Sitter i soffan efter en härlig, men intensiv kväll i gympahallen. Jag är tränare till ett gäng trampolinhoppare, och vissa dagar när alla är supertaggade och peppar varandra så är det så himla kul! Man får själv en hel dos med energi :-) Och glädjen i deras ansikten när de gör framsteg, den är obeskrivlig.
 
Jag hittade det receptet hos En smak av Karin och bjöd på till drinken i lördags. De var jättegoda!!! Och lätta att göra :-)
 
Västerbottenskrustader
(20 st)

20 små färdigköpta krustader
1 ägg
Riven Västerbottensost
1 dl creme fraiche
Salt & peppar

Topping
Creme fraiche
Finhackad rödlök
Svart kaviar

 

Fyll krustaderna med till hälften med västerbottensost.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, salt och peppar.
Häll blandningen över osten i krustaderna men lämna en liten bit till kanten. 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt svalna lite grann innan
du toppar med en klick creme fraiche, rödlök och kaviar.

 

 
 Förutom krustaderna bjöd vi på salami, olika sorters vårrullar och baconlindad halloumi
 
Aperol spritz :-)
 
 
 

 

 
RSS 2.0