Veckomatsedel v.17

Nu märks det att det närmar sig maj och juni. Det har redan börjat bli väldigt mycket både på jobbet och hemma. Men jag försöker träna och hitta andra sätt att koppla av, så att jag inte stressar hela tiden. Och så betar jag av en sak i taget.
Detta syns så klart på våra tallrikar. Inte lika mycket tänk på maten just nu. Men huvudsaken är väl ATT vi äter :-)
 
Måndag: (5-åringens matdag)
Hamburgare med pommes och tillbehör
En mycket nöjd 5-åring som fick grilla med pappa :-)
 
Tisdag: (19-åringens matdag)
Enchiladas
 
Onsdag:
Sommarkyckling

Torsdag: (10-åringens matdag)
Pasta med ost- och skinksås
 
Fredag:
Grillat kött, klyftpotatis, grillade majskolvar, sallad med jordgubbar och halloumi
 
Lördag:
Jag var på matvandring med tjejklubben och hemma blev det fick och potatis
 
Söndag:
Lövbiff och rösti
 
 

Matvandring

 
 
Igår var det dags för träff med tjejklubben. Vi träffas två gånger om året och får inte reda på innan vad vi ska göra.
Så igår träffades vi upp utanför Hötorgshallen och vår första aktivitet för dagen var matvandring!!! Superkul! Jag har länge pratat om att jag vill göra det och det var så kul som jag trodde.
Vi gick med ett företag som heter Food Tours Stockholm och vi gick en tur som heter Nordiska smaker. De hade ändrat lite eftersom vi alla är från stan.
Jag ska göra en kort sammanfattning av vandringen och lägger in lite bilder som jag tog med mobilen under dagen.
Första stoppet var Hötorgshallen och Hav. Där fick vi ett varsitt glas champagne och en tallrik med tre små rätter: sjögrässallad, torkad bläckfisk i asiatiska smaker och en laxtartar med rökt chili.
 
Vi gjorde fyra stop till i Hötorgshallen, då vi fick smaka på finska piroger med äggsmör, vilt, husman och ost.
 
 
Redan då började jag känna mig mätt och var glad att jag bara hann med en banan till frukost :-)
Sen var vi in i en kryddbar och fick lukta på olika kryddblandningar. En jättesöt liten butik som var "gömd" inne i en blomsterhandel.
Sen var det dags att äta igen.... Vi var på Tranan och fick en liten portion av deras berömda köttbullar med mos, rårörda lingon och inlagd gurka. Till det så fick vi en ljus lager.
Efter det gick vi till Tennstopet, men på vägen han vi få både godis, ost och salami.
Inne på Tennstopet fick vi deras gubbröra.
Där har jag varit tidigare med mina föräldrar och morföräldrar och jag vet att min morfar som var tenngjutare hade någon koppling dit, och jag fick senare bekräftat från mamma att det var en släkting till oss som startade Tennstopet :-)

Nu var vi verkligen mätta och då var det dags att gå in på sötsakerna.
Först var vi in på Bakery & Spice och fick smaka på deras goda surdegskanelbullar, sen var det chokladfabriken med varm choklad och praliner.
Innanför Chokladfabriken har Kajsa Warg en butik. Den var verkligen supermysig!
Det hela avslutades sen på Rörstrands slott med en fika i källarvalven. Man fick inte i sig mycket då, men jag smakade av allt ialla fall.
 

Det var en supertrevlig vandring och rekommenderar det verkligen!!!
Jag vill gå flera :-)
De har en som heter Söders bästa mat, den skulle jag vilja gå.
 

Veckomatsedel v.16

Lite sen, men här kommer förra veckans matsedel.
Maken var bortrest från mån-fre och sen har vi tillbringat hela helgen nere i gympahallen. Det
har varit trampolintävlingar i hemmahallen och jag har varit en av tävlingsledarna och maken har varit speaker.
 
Måndag: (5-åringens matdag)
Kycklingklubbor, klyftpotatis, sås på ingefära och vitlök, grönsaker och vitlöksbröd.
(Han ville först ha kokt potatis till, men det tyckte inte jag passade så efter lite övertalning gick han med på klyftisar)
Väldigt fokus när han hjälper till!!!
Tisdag:
Gratinerad kassler med ananas och senapssås och kokt potatis
(Detta brukar vi passa på att äta när maken är borta då han inte gillar varken kassler eller frukt i maten...)

Onsdag:
Wok med äggnudlar och marinerat fläskkött

Torsdag: (10-åringens matdag)
Spagetti och köttfärssås
Henne kan jag nog snart lämna själv i köket :-)
 
Fredag:
Fläskfilémedaljonger, rösti och bea. För att fräscha till det lite så gjorde jag en sallad med bla melon och mozzarella i.
 
Lördag: (i gympahallen)
Kreolsk gryta med ris
 
Söndag:
Kina/Thai/Sushi
Vi var 36 pers som gick ner på lokala restaurangen efter att tävlingarna var klara och "firade" att allt gått så bra!
 
 

Biff Rydberg

Tittar ni på Sveriges yngsta mästerkock? Vi såg förra veckans avsnitt igår och då lagade en av tjejerna Biff Rydberg. Det är en favorit här hemma, alla gillar det!
Vår var inte riktigt lika snygg som hennes, men jag tror att den var lika god!
På långfredagen så hade vi gäster och en stor bit oxfilé fanns hemma så då passade det bra :-)
Jag hade även gjort maränger tidigare på dagen så då fick jag användning av gulorna också. Serverade dem i sina skal i en äggkartong. Det blev väldigt dekorativt.
 
 
Oxfilé
Potatis
Gul lök
Persilja
Crème fraiche
Majonnäs
Dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Äggulor
 
 

Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Stek i smör tills den får stekyta och känns klar. Salta
Värmhåll den i ugnen tills resten är klart.
Skala och skär löken i mindre bitar.
Stek den gyllenegul i smör.
Skär oxfilén i bitar och stek hastigt i smör. Salta och peppra.
Lägg upp på ett fat strö över persilja
Gör Dijonsåsen: Blanda 2/3 crème fraiche och 1/3 majonnäs tillsammans med dijonsenap.
Salta och peppra
Servera med äggulor
 
 
 
 

Röding med vitvissås

I fredags var det maken som bjöd på middag.
Han hittade receptet på recept.nu. Ni hittar receptet här.
Det var jättegott!
Såsen kommer vi definitivt göra igen :-)
Vi fick pressad potatis till.
 
 
 

Veckomatsedel v.15

 

Den här veckan har större delen av familjen varit lediga och haft påsklov.
Vi har tillbringat två dagar i Linköping hos vänner. Där blev det mycket lek för barnen och prat för mammorna :-) Ena dagen var vi på en utomhus äventyrsbana där barnen sprang omkring i flera timmar och andra dagen åkte vi till en jättestor lekplats. Mysigt!!!
 
Måndag:
Ostbricka och småplock
 
Tisdag:
Sparrissoppa och toast
Receptet på soppan hittar ni här
 
 
Onsdag (Linköping):
Grillat; kyckling, karré, haloumi och klyftpotatis
 
Torsdag (Linköping):
Pizza
 
Fredag (makens matdag):
Rödingfile med vitvinssås och svamp
 

Lördag (maken levererade igen):
Biff, bakad potatis och spenatsallad
 
Söndag:
Tacos

Allt påskens goda på en tallrik

På påskafton bjöd vi på en förrättstallrik med små påskrätter på.
Jag tänkte bjuda på recepten.
Det är lite pill, men helt klart värt det.
Det mesta av detta går att servera som förrätt året om och även som drinktilltugg.
 

I glaset; Nubberöra
8-10 port på en buffe
2 ägg
1 burk matjessill
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 dl hackad dill
1/2 burk ishavsrom
Hårdkoka äggen. Skala och hacka dem.
Låt sillen rinna av väl. Tärna den.
Skala och hacka löken.
Blanda gräddfil och majonnäs.
Vänd ner resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar
 
Halstrad salmalax med ärtröra
Ärtröra  (en stor laddning)
200 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 krm salt
Förväll ärtorna snabbt i lättsaltat vatten och låt dem rinna av.
Hacka vitlöken.
Mixa ärtorna och vitlöken, blanda ner creme fraiche och parmesan och smaka av med salt.
 
Sparrissallad med pocherade vaktelägg
6 st sparrisar
6 st vaktelägg
salt
några droppar ättika
Skär sparrisen i små bitar och fräs ett par minuter i olivolja
Koka upp vatten, med lite ättika i.
Knäck äggen, ett och ett i en skål och rör ner i det kokande vattnet.
Låt det vara i ca 1 min.
Lägg ägget ovanpå sparrisen.
 
Plättomeletter, 7 st
2 ägg
2 msk vatten
salt, peppar
ädelost
2 körsbärstomater
ruccola
rostade pinjekärnor
Vispa ägg och vatten. Salta och peppra. Stek omeletterna i en plättlagg.
När det nästan är klart lägg på en skiva tomat och lite ädelost.
Toppa med ruccola och pinje.
 
Laxrulle
4 skivor gravad lax
Cantadou med smak av vitlök och örter
Finhackad gurka
Lägg laxen omlott och bre ut osten på laxen.
Strö över gurkan och rulla ihop som en rulltårta.
Lägg i kylen och skär i skivor innan servering
 
Skinkrulle
4 skivor Serranoskinka
philadelphiaost
riven smakrik ost
finhackade soltorkade tomater
strimlad basilika
Blanda ost, tomat och basilika i en bunke
Lägg skinkskivorna omlott och bre ut oströran.
Rulla ihop som en rulltårta och lägg i kylen, skär i skivor innan servering
 
Sillbit
Kokt potatis
Hårdkokt ägg
sill
Skär ägget och potatisen i skivor och bygg ett torn
 
 
 
 
 
 
 

Gratinerad blomkål

Detta är en rätt som har hängt med länge i vårt hem. Jag vet att mamma gjorde den när jag bodde hemma. Jag har säkert ändrat lite i receptet under åren, men så här gör jag nu:
 
4 port.
1 stort blomkålshuvud
1 paket bacon
1 purjolök
10 skivor rökt skinka
Ostsås:
1,5 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska (grönsaksspad, mjölk)
1,5 dl riven lagrad ost
1 äggula
0,5 dl grädde
salt, peppar
 
 
Ansa blomkålen och skär den i mindre buketter. Koka i saltat vatten i ca 5 min och häll av vattnet.
Lägg blomkålen i en ugnsfastform och salta den.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek den. Låt den rinna av i en sil.
Strimla skinkan och purjon och fräs ett par minuter. Blanda det med baconet och fördela över blomkålen.
Gör ostsåsen:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med lite vätska i taget. Koka upp under omrörning och koka i ca 4 min.
Tag av från plattan och rör ner osten.
Blanda äggulan med grädden och rör ner i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över blomkålen och ställ in i ugnen på 225 grader tills det har fått färg.
 
 
 
 
 

Marängbon med nutellafrosting

Till dessert på påskafton så gjorde jag små kycklingar.
Jag hade sett ett recept på en tårta, men ville göra något annat än tårta så jag gjorde en variant på det. Receptet hittade jag i Mitt köks påsknummer.
 
Detta blev 7 st
 
Marängbon:
1,5 dl äggvita
3,5 dl strösocker
50 g mörk choklad, 70%
 
Nutellafrosting:
95 g smör, mjukt
2 dl florsocker
100 g philadelphiaost
50 g nutella
 
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad och värm smeten till 55-60 grader, vispa under tiden.
Ta bort bunken från värmen och vispa till en maräng med elvisp.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den i marängsmeten så att den blir marmoriserad.
Klicka ut rundlar på en bakplåtspapper klädd plåt. Gör urgröpningar i smeten med hjälp av baksidan av en sked.
Ställ in i ugnen på 130 grader i ca 45 minuter.
Öppna ugnsluckan några gånger och släpp ut ångan.
Marängerna är klara när de lossar från pappret och är hårda under.
(Min smet räckte även till ca 20 små spritsade maränger.)
 
Frosting: Vispa upp smöret. Sikta ner florsockret och vispa in det i smöret.
Tillsätt osten och vispa till en slät frosting. Blanda ner nutellan.
 
Fyll boen med frosting och dekorera. eftersom det var påsk så dekorerade jag med nonstop och serverade blåbär, hallon och jordgubbar i en skål bredvid. Bären behövs för det blir väldigt sött. Men gott!!!
 
 
 
 

Veckomatsedel v.14

Här kommer veckans matsedel. Jag kommer att lägga upp recept från denna vecka allt eftersom. Även om påsken är över för denna gång så kan det ju komma till användning nästa påsk eller någon annan gång nu under våren :-)
 
Måndag (5-åringens matdag)
Pizza, vi köpte deg på rulle och så fick han toppa den själv.
När jag sa till honom att han skulle sprida ut osten på hela pizzan så fick jag svaret:
-Jag vet, jag är ju inte född igår...
 
Tisdag:
Gratinerad blomkål

Onsdag:
McDonalds
 
Torsdag:
Portergryta med potatispure
 
Långfredagen: (gäster hemma)
Förrätt; Pernillas puckar
 
Varmrätt; Biff Rydberg

Dessert; Glass med hemmagjorda maränger

Påskafton: (gäster hemma)
Förrätt; Allt påskens goda på en tallrik

Varmrätt; Lammytterfilé, pommes anna, rosmarinsky och sallad med rödbetor och chevre
 
Dessert; Marängbon med nutellafrosting och färska bär

Påskdagen: (hemma hos mamma)
Påskbuffé
 
 
 
RSS 2.0