Parmesanvåfflor

I fredags morse så åkte jag och äldsta dottern till Sunne och var på spa ett dygn!
Jättehärligt att få koppla av och umgås med min stora tjej! Vi stannade och shoppade lite på vägen dit och när vi kom fram var vi ett par timmar i spaavdelningen. Den var jättefin och fräsch, men tyvärr var vattnet i bassängerna ganska kallt. 
På kvällen ingick en trerätters middag, det var helt ok, men hade lite mer att önska.
Frukostbuffen var stor och hade allt, men saknade det där lilla extra.
Efter frukosten hängde vi ett par timmar till i spaavdelningen och sen gjorde vi en behandling var innan det var dags att fara hemåt. Jag tog en ansiktsbehandling och den var superbra!
På det stora hela hade vi det jättebra! Målet var avkoppling och att få umgås, och det lyckades vi bra med.
Jag åkte raka vägen till svärföräldrarna där resten av familjen redan var. Där blev vi bjudna på god middag och barnen fick lite tidiga påskägg ;-)
 
 
I söndags var det full fart med aktiviteter; friidrottsträning, årsmöte för UVGK och fotbollsträning. Vi delade upp oss lite medans dottern var och shoppade med en kompis.
På kvällen hade jag bestämt att vi skulle äta våfflor eftersom det var våffeldagen.
Jag ville ha lite matigare våfflor så att man skulle bli mätt.
Jag hittade ett recept på parmesanvåfflor som jag gjorde och till det ställde jag fram en massa matiga tillbehör;
räkor, kallrökt lax, parmaskinka, bacon, chevrekräm, avokado, spenat, pinjenötter och salladslök.
Jag gjorde även vanliga frasvåfflor som serverades med glass, sylt, nutella och chokladsås.
Så fick alla välja själva ;-) 
 
Parmesanvåfflor
6-8 st
 
100 g smör
2 dl riven parmesan
2 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
4 dl kallt vatten
 
Smält smöret och låt det svalna
Blanda övriga ingredienser
Vispa ner smöret
Om smeten är för tjock, späd med mer vatten.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn
 
 

Krämig pasta

Planerar ni veckans middagar, eller blir det snabba beslut i affären efter jobbet?
Oftast så brukar jag planera. Det känns som ett måste om vi ska hinna med alla aktiviteter utan att stressa. Med bra planering hinner jag både vila, laga mat och skjutsa barn ;-)
Sen är det klart att man vissa dagar står där i affären och undrar vad man ska äta....
Men jag tar gärna 20 minuters planering på söndagen eller måndagen när jag vet hur veckan ser ut för att slippa stressen under veckan. Och har jag planerat och i bästa fall handlat så går det ju oftast snabbare att laga till något än att åka iväg och köpa något färdigt. Och oftast blir det godare också ;-)
 
Jag har införskaffat en ny tavla så att även resten av familjen ska få bli delaktig i planeringen ;-)
 
 
 
Igår hade jag planerat pasta. Jag tog hand om det som fanns i kylen och gjorde en krämig sås på. Funkade riltigt bra att värma som lunch idag också.
 
Krämig pasta
4 port.
350 g formpasta
1/3 zucchini
1/3 aubergine
1/3 purjolök
150 g skivad skinka
2,5 dl creme fraiche
2 msk madeira
1 dl riven parmesan
1/2 kruka basilika
 
Koka pastan enligt förpackningen och häll av pastavattnet.
Skär zucchini och aubergine i kuber och fräs i olja.
Strimla skinka, purjo och basilika och ha ner i pannan.
Rör ner creme fraiche och maderia och låt koka ihop ett par minuter.
Blanda ner osten och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan i såsen och koka upp. 
Servera med riven parmesan.
 
 
 
 

Parmesangratinerade grönsaker

Idag är jag helt slut! Jag har tävlingsbaksamälla ;-)
Ihelgen har vi arrangerat en svenska cupen tävling i trampolin. Vi åkte ner till gympahallen i fredagskväll och har varit där till söndag em. Vi var i och för sig hemma och sov och duschade, men det känns som att man har varit borta hela helgen.
Jag har varit domare/tränare/tävlingsledare, min man har varit speaker och dottern har tävlat. Sonen har vi lyckats få iväg på lite olika träningar däremellan.
Vi tycker ju att det är kul, annars skulle vi inte göra det. Men det är skönt att det inte är varje helg.
Nu ser jag fram emot nästa helg som kommer att vara lite lugnare ;-)
 
Nu kom dottern precis hem från sin träning så nu hoppas jag att hon är snabb i duschen så att jag kan få gå och sova snart...
 
Vi fick med oss massor av rostbiff hem från tävlingarna i helgen så då behövde jag ett bra tillbehör. Väl i affären hade de billig både aubergine och zucchini så då ådammade jag av det här receptet som jag lagat för länge sen. 
 
Parmesangratinerade grönsaker
 
4 port
1 zucchini
1 aubergine
2 tomater
1/2 gul lök
färsk basilika
1 vitlöksklyfta
riven parmesan
olovolja
salt, peppar
 
Skiva zucchini, aubergine, tomater och lök.
Varva dessa i en ugnsfast form
Hacka basilika och strö över
Pressa vitlöksklyftan och fördela över grönsakerna
Ringla över olivoljan och salta och peppra
Riv parmesan och strö över
Ställ in i ugnen på 220 grader i ca 25 minuter
 
 
 

Chili med svarta bönor och friterade tortillachips

Jag är ledig från jobbet på onsdagar, men det betyder inte att jag är hemma och latar mig ;-)
Idag har jag varit inne i stan hela dagen på möte med ett projekt jag håller på med.
Men efter det har jag hunnit plocka lite härhemma, påbörjade rensning i sonens rum. Men vi får ta en hylla om dagen, för jag orkar inte ta allt på en gång.
Jag har även läst läxor med barnen och tagit hand om tvätt och annat sånt där som man gör i farten.
Även till idag hade jag planerat maten innan och sett till så att allt fanns hemma då jag inte visste hur lång tid jag hade på mig.
Chilin tog inte så lång tid att göra och det var inte svårt heller. Det som tog tid var att fritera alla tortillachipsen. Men jag stoppade in lurar i öronen och lyssnade på min favorit pod. Och då kändes det inte som att det tog så lång tid.
Jag är ganske dålig på att hitta poddar som jag gillar, men jag har verkligen fastnat för Skäringer & Mannheimers pod.
Är det någon som har något bra tips på andra poddar?
 
Sonen hade en kompis med sig hem efter skolan idag så vi var 5 till middagen och alla åt flera portioner och tyckte att det var gott.
 
Chili med svarta bönor och friterade tortillachips
 
4 port.
400 g nötfärs
1 finkackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk oregano
2 tsk paprikakrydda
2 tsk spiskummin
2 tsk chiliflakes
400 g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2,5 dl vatten
1 frp svarta bönor
 
1 pkt tortillabröd
rapsolja
 
Stek färsen nästan klar och ha sedan i lök och vitlök tills det ser klart ut.
Ha då i alla kryddor och låt fräsa i ca 2 minuter.
Ha i tomater, vatten och buljongtärning och låt puttra i 20 min.
Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten och blanda ner dem. Salta och peppra
 
Skär varje tortilla bröd i 8 trekanter.
Värm en panna med ganska mycket olja.
Fritera bröden och låt dem torka på hushållspapper.
 
Servera chilin med tortillachipsen, gräddfil, sallad och grönsaker
 
 

Fänkålsstekt lax med äppelsallad och pepparotskräm

Efter jobbet idag var jag till sjukgymnasten och sen var det bara hem och sätta fart med middagen. Både dottern och jag skulle vara på träning 17.30, så vi behöver äta tidigt på tisdagar. 
Jag hade planerat middagen redan igår och skickat maken att handla så allt fanns hemma. Jag hittade ett recept på ica.se som vi testade och det var riktigt gott och fräscht. Det tyckte ialla fall jag och maken, dottern gillar inte fänkål och då var ju detta ingen hit.. Sonen hade följt med en kpmpis hem så vi slapp be honom prova ;-).
Jag kokade även potatis till, men tog ingen själv. Det behövdes inte, men jag vill gärna att barnen får i sig tillräckligt, framförallt de dagar som de har träning.
 
 
Fänkålsstekt lax med äppelsallad och pepparrotskräm
 
4 port.
4 portionsbitar laxfilé
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk fänkälsfrö
 
2 msk färsk pepparrot
2 dl smetana
salt och peppar
 
1 grönt äpple
1/2 fänkål
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
20 g färsk dill
 
Smörj en ugnssäker form med matolja och lägg i fisken.
Mortla fänkålsfrö, socker och salt och fördela över fisken.
Ställ in i ugnen på 175 grader i 12 minuter.
 
Riv pepparot och blanda med smetana, salt och peppar.
 
Skär äpplet i små tärningar.
Skär fänkålen i tunna skivor, använd gärna en mandolin.
Blanda äpple, fänkål, olja och vinäger.
Hacka dilen och blanda ner.
 

Ska jag eller ska jag inte....

Jag har funderat under en längre period nu om jag ska ta upp bloggandet igen. Det är ju drygt 1,5 år sedan sista inlägget...
Jag är ju själv inne här titt som tätt och söker efter recept och tänker att jag borde lägga upp lite mer. Det är ju inte så att jag har slutat laga mat :-) Och kanske det är fler än jag som går in här och tittar ibland?
 
Det är nog så att jag inte vill känna några krav på att jag måste skriva. Jag har så många måsten ändå. Och då vill jag inte ha dåligt samvete om jag inte skriver på några dagar, veckor eller månader.
Så jag gör ett försök och ser vad som händer.
Om inte annat så hittar ni min mat på mitt instagram: NillaNy. Där lägger jag upp nästan dagligen. Ja, inte falukorv och potatis som vi åt idag, men mycket annat ;-)
 
Just nu är vi inne i en period där alla aktiviteter är igång, så det blir ganska mycket planerande för att få det att gå ihop. Men med lite tanke bakom så går allt ihop och vi slipper stressa. Jag försöker tänka någon eller några dagar i förväg på vad vi ska äta beroende på aktiviteter och hur många vi är hemma till middagen.
Om jag planerar innan blir det inte heller så mycket snabbmat eller halvfabrikat. Har man allt hemma eller vet vad man ska göra så går det ju nästan lika fort att laga från grunden som det gör att åka iväg och köpa något färdigt. Oftast blir det både godare och nyttigare också!
 
 
Nu börjar jag bli trött på vintern!!! Så igår försökte jag hjälpa våren på traven, ialla fall inomhus. Hoppas det hjälper!!!
 
 
 
RSS 2.0