Veckomatsedel v.4

Måndag: Spagetti carbonara
Tisdag: Gratinerad blomkål
Onsdag: Vitlöksdoftande kycklinggryta med ris
Torsdag: Pasta pesto med tillbehör
Fredag: Middag hos mamma
Lördag: Förrätt: Bresaola med pinje och parmesan Varmrätt: Torsk, pilgrimmsmusslor och primörer med fänkålssskum Dessert: Bär och kesella dessert
Söndag: Thai hämtmat

Torsk med primörer och fänkålsskum

Som sagt var så stod maken för varmrätten i lördags. Det blev verkligen jättegott!
I botten var det lättkokta eller frästa grönsaker. Han hade svårt att välja när han var och handlade så det var allt detta: sparrispotatis, gulbetor, sockerärtor, morötter, jordärtskockor, palsternacka, salladslök och sparris.
Sen var det stekt torsk och pilgrimmsmusslor och så toppades detta med en sås/skum.
I såsen var det: fänkål och lök som frästes, sen i med vin och koka ihop. Häll på vatten, hummerfond, pressad citron och grädde. Koka i ca tio minuter och sila. Kör med en mixer så att det blir som ett skum.

Bresaola med pinje och parmesan

Igår hade vi middagsgäster och bjöd på trerätters.
När jag planerade menyn så planerade jag medvetet en varmrätt som är makens specialité. Så det var han som fick stå för den mesta matlagningen igår :-)
Både förrätt och varmrätt var jättegoda!
Tyvärr var desserten en katastrof. Jag provade ett nytt recept som lät jättegott, men det var det verkligen inte. I korthet tog man frysta bär i en form och klickade på smaksatt kesella och råsocker och ställde in i ugnen i tio minter. Jag skriver detta här så om ni hittar ett liknande recept så vet ni att ni inte ska prova det. Jag hittade det i min iphone i tastelines app.



Lägg bresaolan på en tallrik, ringla över olivilja och pressa på citron. Strimla ruccola och basilika och strö över. Ha på rostade pinjenötter och riv på parmesan.

 

Middag hos mamma :-)

Igår var större delen av familjen bannlysta härhemma. Äldsta dottern fyller 15 nästa vecka och skulle ha tjejmiddag! De var nio tjejer som var här och åt faijtas och hallonmousse. Sen kom det tydligen några killar och de hade dansat sig trötta :-)
Jag ringde och bjöd in mig och resten av familjen till min mamma på middag och fredagshäng.
Hon bjöd på en riktigt god middag!


Tomatsallad och friterad mozzarella till förrätt. Mycket gott!!! Fast mamma
var inte nöjd med att servera "ful" ost.


Biff Rydberg till varmrätt, serverades med äggula och senapsgrädde.
Köttet var så varmt när jag skulle ta kort, därav detta konstiga kort.


Chablis ost med marmelad och kex till dessert till oss vuxna

Och sorbet, glass, hallon och godis toppat med "kalas" till Alva

Pasta pesto med tillbehör

Idag är maken bortrest och jag hämtade barnen sent. Så då gäller det att laga något snabbt.
Jag kokade pasta som jag blandade med köpt pesto och strimlad basilika.
Sen lade jag tillbehören i små skålar så fick alla välja själva vad de ville ha.
Jag stoppade även ett vitlöksbröd i ugnen medans pastan kokade. Så på ca 15 min hade jag en komplett middag :-)
Tillbehören idag var: rödlök, purjo, tomater, minimozzarella, parmesan, salami, kycklingklubba och majs.



Gratinerad blomkål

Igår serverade jag gratinerad blomkål och var lite osäker på vad barnen skulle tycka. 6-åringen tyckte nog att det var väldigt gott för hon tog om flera gånger. 1,5-åringen kan ju inte säga vad han tycker, men när han spottade ut första tuggan så var det nog ingen som tvekade...
Vi vuxna tycker ialla fall att denna rätt är väldigt god :-)

Klicka på översta bilden för att komma till receptet





Chevrérisotto

I lördags gjorde vi risotto, som vi smaksatte med chevré. Det var väldigt gott!!! Tyvärr tyckte inte barnen det...

15 dl grönsaksbuljong
4 dl avioriris
3 schalottenlökar
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven ost (jag blandade gratäng och parmesan)
200 g chevré
flytande honung

Finhacka löken och fräs i olja, den får inte ta färg. Häll i riset och fräs. Riset ska bli glansigt och lite genomskinligt. Häll på vinet och låt koka in. Späd sen med lite buljong i taget. Rör i stort sett hela tiden.
Detta tar ca 35 min. Det ska vara lite tuggmotstånd i riset. När det är klart och all buljong är inkokt, ta av kastrullen från plattan och rör ner osten. Man kan få det lite krämigare genom att hälla på lite olja.
Häll upp i en skål och ringla honung över.





Jag serverade risotton med fläskfilémedaljonger, en sallad på tomat, avocado, rödlök och basilika och vitlöksfrästa champinjoner.
Jag delade champinjondena i mindre bitar och lät dem vattnas ut i en varm panna. Sen lade jag i en klick smör och pressade i två vitlöksklyftor och lät det fräsa tills svampen hade fått fin färg. Då hällde jag på en skvätt vin och lät det koka in.



Veckomatsedel v.3

Måndag: Kyckling med cashew på thailändskt vis och ris
Tisdag: Biff och trattispasta
Onsdag:Nillas köfta med couscous och myntayoughurt
Torsdag: McDonalds
Fredag: Lövbiff och potatisgratäng
Lördag: Chevrérisotto, fläskfilé och vitlöksstekta champinjoner
Söndag: Jag var i Kista C och åt på O´learys och resten av familjen åt pyttipanna

Tack till Kerstin!

I lördags medans jag stod och rörde i risotton så gjorde jag lite tilltugg. Risotton vill man ju äta på en gång och då är det svårt att äta förrätt, så detta passar bra medans man lagar mat. Och så fick jag ju sällskap i köket då :-)

I julas så fick jag/vi hembakat knäckebröd och hemlagad paprikamarmelad av min mans faster.  Och nu hade jag en bit brie i kylen och fick till hur goda tilltugg som helst. Lyxigt! Och ett glas bubbel till :-)

Alvas bolibompaspett

En lycklig tjej fick äntligen göra sina fruktspett. Hon kämpade på och sen bjöd hon lillebror (och mamma och pappa) på spettmellis.
Själv tyckte hon nog att det var bland det godast hon ätit :-) Lillebror var inte lika förtjust, så han fick en skål med vindruvor istället. Vi vuxna tyckte också att det var gott.



Ingen uppkoppling

Jag hade tänkt att blogga om dagens middag, men blogg.se har haft något strul...
Jag har inte kommit in nu på kvällen, och nu är jag så trött så mina ögon går i kors.
Får blogga iorgon istället.
Då ska jag även bjuda på Alvas bolibompa spett :-)

Tråkig fredag

Maken är bortrest och äldsta dottern är hos sin pappa.
Så det var bara jag och de två yngsta barnen till middag.
Jag och 6-åringen hade varit och handlat och kommit fram till färdig potatisgratäng, lövbiff och bea.
Enkelt, lite festligt och gott,
Men mitt under middagen slog magsjukan till hos 6-åringen (igen... 39 timmar efter förra omgången)
Inte så kul middag :-(

Hon hade sååå sett fram emot sina fruktspett som hon skulle ha som fredagsmys. Istället blev det en rostad macka och ett glas vatten senare på kvällen.
Nu hoppas jag att hon blir frisk så att hon kan få prova det imorgon. De hade gjort det på bolibompa för ett tag sen och sen dess har hon tjatat.




Försök till att göra det lite mysigt fast vi inte var så många. Lillkillen har börjat
vilja ha exakt det vi äter och dricker.Därför har han fått jos i sin flaska så att han
ska tro att det är Fanta som vi andra ska dricka :-)

Nillas köfte med couscous och myntayoughurt



Nillas köfte
:
650 g köttfärs
1,5 dl mjölk
spiskummin
svartpeppar
salt

Blanda, forma till avlånga biffar och stek

Couscous:
3,5 dl vatten
4 dl couscous
1 msk olja
1 finhackad gul lök
1 röd paprika i små bitar
1 plommontomat, utan innehåll, i små bitar
gurkmeja
spiskummin

Fräs gurkmeja, spiskummin och löken i oljan. Häll på vattnet och låt koka upp.
Häll i couscousen, dra bort från plattan och låt stå i 5 minuter.
Rör om så att det inte är några klumpar och blanda ner paprika och tomat

Myntayoughurt:
Turkisk youghurt
pressad vitlök
torkad mynta
salt

Blanda alla ingredienser och låt stå en stund i kylen innan servering.
Man kan även använda färsk mynta, vilket jag har provat. Men just den här
såsen tycker jag blir godast om man använder torkad. Även fast jag i de
flesta fall föredrar färska kryddor.

Biff och trattispasta

Ännu en dag där smaken var bra mycket bättre än utseendet...
Jag får jobba på det där med utseendet, men kanske inte till vardagsmiddagarna.

4 port.
350 g lövbiff
1 purjolök
250 g trattkantareller
5 dl mellangrädde
3 msk madeira
1 msk kalvfond
1/2 msk soya
svartpeppar
maizena redning

kokt pasta
nyriven parmesan

Strimla lövbiffen och stek den i en panna. Lägg i svampen och purjon.
När det känns klart så häll i resten av ingredienserna, utom redningen.
Koka ihop ett par minuter och häll på redningen tills du får önskad konsistens.




Kyckling med cashew på thaivis

När vi var i Thailand för tre och ett halvt år sen så var nog kyckling med cashew den rätten som beställdes in mest av vår familj. Så det var lite vågat att försöka sig på att laga det idag. Men jag tyckte att det hade gått så lång tid att de förmodligen glömt hur det ska smaka, och receptet kommer ifrån en thairestaurang.
Hur som så gick det hem! Alla tog flera portioner, så det här lär jag göra igen.
Det var enkelt och gick hyfsat fort också :-)

Receptet hittar ni här



Veckomatsedel v.2

Måndag: McDonalds
Tisdag: Jobbade sent och tog bara en macka, familjen åt falukorv och vita bönor 
Onsdag: Tomatsoppa och varma mackor
Torsdag: Spagetti och köttfärssås hemma hos min mamma
Fredag: Hemmagjord pizza
Lördag: Restaurang GQ
Söndag: Fläskfilégryta med smaksatt mos


Lite bilder på fredagsmiddagen :-)




Fläskfilégryta med smaksatt mos

Idag testade jag något nytt. Jag fick ihop det riktigt bra. Det var bara utseendet man kunde klaga på. Det sär jättetråkigt ut, jag får komma på något sätt att piffa till utseendet nästa gång.



600 g fläskfilé
15 små champinjoner
1 gul lök
20 syltlökar
1 burk kronärtskockshjärtan
strimlad basilika
skal och saft från 1,5 citron
1 msk kalvfond
5 dl matlagningsgrädde


Skär fläskfilén i strimlor och stek dem i en stekpanna. När de har fått färg och känns klara så lägg över dem i en gryta.
Hacka lök, dela svampen och kronärtskockorna.
Stek grönsakerna i omgångar i stekpannan.
Häll grädde, fond, basilika och lök på köttet och låt puttra en stund.
Riv ner citronskalet och pressa citronen direkt i grytan.
Låt puttra i ca 5 min.
Ha i resten av grönsakerna och puttra en stund till.


Jag serverade tillsammans med ett mos som jag hade smaksatt med en pressad vitlöksklyfta och färskriven parmesan, salt och svartpeppar.

Restaurang GQ

Igår kväll var jag och min man på restaurang. Utan barn!!! Han fick en smartbox i julklapp från jobbet förra året så det var dags att använda den innan den gick ut.
Jag hade tittat runt lite men visste inte riktigt vad vi skulle välja. Det blev till slut GQ. När jag läste menyn så tänkte jag att det absolut inte var något för mig, men....
Det blev en av de bästa matupplevelserna jag har haft.
Servicen och kunskapen hos personalen var fantastisk.
Tyvärr hade jag inte någon kamera med mig, men allt som kom in var som små konstverk.

Först fick vi en varsin kopp med kastanjesoppa. Till det ett kavringschips med pata negra kräm.

Sen kom set in tre sorters småbröd med olivolja och smör. (Självklart talade de om vart både oljan och smöret var ifrån, men det har jag glömt.

Till förrätt tog jag:
Rökt rådjurstartar med västerbottenkräm,Kalix löjrom samt vaktelägg 63 grader
(men utan löjromen för det tycker inte jag om)
Makens förrätt:
Pilgrimsmussla och hummerterrin med blomkål, Avruga kaviar, grönärtpuré samt hummerskum gömt under dragongelé

Min varmrätt:
Lamm ”Tournedos” med selleripuré, smaksatt med citron, samt en lamm – chèvre – krokett och lammsky

Makens varmrätt:
Mjölkpocherad kummel med potatiscrème uppsmakad med vintertryffel och skaldjurs korv

Sen var det ost. Vi fick in bitar från fem olika ostar, fikonmarmelad och knäcke

Sen fick vi in en fördessert, som var små strutar fyllda med körsbärssorbet, toppade med krossad maräng

Till slut kom desserten:
Choklad ganache och nougat crème, espressoglass och citruskaviar


Som ni förstår så kan jag varmt rekomendera denna restaurang!!!

Saknar foton

Ikväll kommer min stora dotter hem med sin kamera och dator, så då kanske jag kan få lite bilder av henna. Det var nämligen hon som tog matbilderna i Åre. Jag vet inte om det blev några bra och om det är något att blogga om, men nyårsmiddagen skall jag väl ialla fall lägga upp bilder på :-)

Lördagsmiddag

Varmrätten i lördags blev kyckling med pasta och kryddsmör.
Rena enkla smaker!!!



Kycklingen:
Skär kycklingfilén på mitten och banka ut dem. Krydda med salt, peppar och citronsaft
Grilla i grillpanna.

Kryddsmör:
Smör
Vitlök (pressad)
citronsaft
basilika (strimlad)
matlagningsvin
salt

Blanda alla ingredienser och ställ in i kylen. Låt stå någon timme innan servering

Pasta:
Färsk pasta
olivolja
citronskal
citronsaft
basilika
ruccola
pinjekärnor
parmesan

Koka pastan och häll av i ett durkslag.
Häll olivolja, citronsaft och citronskal i kastrullen och koka upp.
Blanda ner pasta, ruccola och basilika och blanda om.
Lägg upp på ett serveringsfat och strö över rostade pinjenötter och riven parmesan.

Lägg på kycklingen noch lite av kryddsmöret.

Skagenröra



Ingredienser

50 g handskalade färska räkor, grovt skurna
1 msk grovskuren dill
1 msk majonnäs
0.5 msk finriven pepparrot
0.5 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt


Blanda alla ingredienser, fördela i crustader och toppa med rom.
Servera på en gång

Receptet hittade vi på recept.nu

Halloumi och bacon plock

Jag vet inte riktigt vad de här heter, men jag fick tipset när vi första gången fick Santa Marias kryddblandning "chiliexplosion".

Man tar ett paket halloumi och skär i stavar. Lägg stavarna i en bunke
och häll på så mycket chiliexplosion som du vågar. Blanda om.
Ta ett paket bacon och dela varje skiva på tre.
Rulla en bit bacon runt varje ostbit. Lägg i en ugnsfastform och
ställ in i ugnen på 225 grader tillsbaconet ser klart ut.
Låt svalna lite och servera.

Dessa går åt som smör i solsken :-)

Getostsnurror

I lördags hade vi gäster här och för att barnen inte skulle behöva sitta så länge vid bordet så gjorde vi lite olika småplock istället för förrätt.



Köttbullar och korv på tandpatare till barnen
2 sorters vårrullar med teriyakidipp
crustader med skagen
bacon och halloumi
getostsnurror


Jag gör lite olika inlägg om dessa, men vet inte hur mycket jag orkar idag. (Jag är nämligen sjuk idag...)

Getostsnurror
ca 16 st
100 gr getost
125 gr kesella
1/2 dl smått tärnat äpple
gräslök
2 st tunnbröd (rektangulär)

Blanda ingredienserna och bred på tunnbrödet.
Rulla ihop och rulla in i plast. Låt ligga i kylen ett par timmar innan du tar fram dem, skär och serverar.



Jag är inne i en (väldigt lång) chevréperiod. Så jag tyckte att de här var otroligt goda-

Veckomatsedel v.1

Måndag: Lasange med skinka och grillade grönsaker
Tisdag: Lax med sparris, saffrans och citronsås och potatis och jordärtskocksmos
Onsdag: Boef bourgnon med ris
Torsdag: Panerad torsk, remolade och kokt potatis
Fredag: Middag hos vänner
Lördag: Småplock till drinken, citronpasta med kycklingschnitzel och kryddsmör, nöt och limekaka
Söndag: Kalvytterfilé med klyftpotatis och rödvinssås


Torsdagsfisken!

Lax med citron och saffranssås

Favorit i repris :-)
Jag köpte saffran i början av december för att göra lussebullar, men kom aldrig så långt...
Så nu fick det bli en sås till lax istället.

Den färska laxen var ganska dyr så jag provade den frysta styckeförpackade. Den var riktigt bra!

Sen gjorde jag ett mos av potatis och jordärtskocka. Det är en favorit just nu.


ca 500 g laxfilé
sparris
Keldas citronsås
saffran
potatis
jordärtskockor
smör
grädde
kryddor

Skala och koka potatis och skockor. Häll av nästan allt vatten och häll i grädde och smör efter smak. Blanda/mosa till den konsistens ni vill ha. Jag tycker att det är ganska gott med lite bitar i. Krydda med salt och svartpeppar.

Krydda laxen och stek den, gärna i grillpanna. Jag använde mig av smaksatt salt, smoke och santa marias fiskkrydda.

Grilla sparrisen i grillpannan, häll på olivolja och flingsalt.

Värm såsen och ha i nästan en hel påse saffran.



Lasange med skinka och grillade grönsaker

Jag hade tänkt att göra något enkelt så jag köpte färska lasangeplattor och färdig ostsås, men sen såg jag till att det blev lite pill ialla fall :-)
I slutändan tror jag bara att det var jag som tyckte att det var riktigt gott. 1,5 och 6 åringen tyckte inte om det alls och maken och tonåringen åt ganska mycket, men sa inget. Och de brukar alltid säga till om de tycker att det är gott.

4 port.
2 pkt färska lasangeplattor
2 paket Keldas ostsås
rökt skinka i tunna skivor
1 zucchini
1 röd och 1 gul paprika
riven ost
basilika

Jag började med att skära zuhhinin i skivor och salta dem. Sen fick de dra i ca fem min innan jag torkade av dem och sen saltade på andra sidan. När de var "urvattnade" så lade jag dem på en plåt med bakplåtspapper och ställde in i ugnen. De fick gå tills de såg klara ut.
Sen skar jag paprikan i mindre bitar och lade på en plåt med skalsidan uppåt. Ställde ugnen på grill och lät dem stå inne tills skalen var svarta. När de svalnat lite så lade jag dem i en plastpåse och knöt ihop. Det blir lättare att skala dem då.
Efter ett tag var det dags att skala dem och det är ett riktigt pilljobb, men det är värt det :-)

Häll ostsås i botten på en ugnssäker form och lägg sedan ett lager lasange. Varna skinka, basilika, lasangeplattor med grönsakerna. Häll lite ostsås på mellan varven eller riven ost. Avsluta med ostsås och riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Servera med en sallad till.







Veckomatsedel v.52


Hela denna vecka var vi i ÅRE!!!

Måndag: Glöggoch teriyaki lövbiff med wokade grönsaker och ris
Tisdag: Fläskytterfilégratäng med bacon och svamp och potatismos
Onsdag: Wallmans på Dippan! Jättegod middag!
Torsdag: Pastasallad
Fredag: NYÅR!!! Förrätt svenska kräftor el. gratinerad chevré varmrätt:fylld oxfilé med potatisgratäng och svampsås, dessert: kladdkaka med dajmgrädde
Lördag: Restaurangbesök på Werséns
Söndag: Hemfärd! Varma mackor

Vi var ute och åt middag två gånger under veckan. Åre har ett jättestort utbud av restauranger och vi lyckades träffa in två jättebra. Bra service, jättegod mat och trevlig stämning!
Jag kan verkligen rekomendera dem båda två för er som ska åka dit senare under säsongen.


Lunch på Broken! Honungsglaserad kyckling på macka med ost, majonäs, tomat och sallad



Nyårskladdkakan!

Veckomatsedel v.51

Måndag: Spagetti och köttfärssås
Tisdag: ????
Onsdag: Het mexikansk gratäng
Torsdag: Lövbiff, pommes och bea
Fredag: JULAFTON!!!
Lördag: Förrätt; litet julbord, varmrätt; kalkon, hasselbackspotatis och tillbehör
Söndag: Fläskfilé, potatisgratäng och bea


Lite av utbudet på julbordet:


RSS 2.0