Potatisgratäng

Jag är löjligt fötjust i potatisgratäng. Så idag hade vi bestämt fläskfilé, pommes och bea. Men då såg jag att jag hade allt till gratäng hemma, så det fick det bli :-)

Jag varvar skivad potatis med pressad vitlök, gul lök, riven ost, salt och peppar. Vitlök och gul lök har jag inte på alla lager, men lite riven ost på alla. Innan jag lägger på sista lagret med potatis så häller jag på grädden, idag blev det mellangrädde, sen ett sista lager potatis och riven ost så det täcker potatisen.

Fläskfilén skar jag bara i skivor och stekte.

Jag serverade kokt sparris med olivolja, flingsalt och riven parmesan till och 2 såser. Bearnaise sås och teriyaki. De hade inte någon av de såserna som vi brukar ha på affären så det blev Lallerstedts bea, helt ok, och teriyakin var smaksatt med sesam och ingefära, den var inte så bra. Eller den var nog ganska god, men orginalet är mycket bättre!!!


 

Restaurangbesök

Igår var vi först på Junibacken och sen mötte vi upp mamma och bror med familj och gick och åt, sen gick jag, mamma och min svägerska och såg Buddy Holly. Mycket bra!
Vi bokade bord 17.00 så att vi skulle hinna och eftersom vi var 5 vuxna, en 14-åring, två 5-åringar och två st under två år så tänkte vi att vi var minst ivägen vid den tiden. Vi valde en italienare för då passar maten alla åldrar och de brukar tycka att det är ok att man tar med sig barn. Men tyvärr fick vi en kypare som inte bara var less på sitt jobb, han var nog inte så förtjust i barn heller... Maten var ok, varken mer eller mindre.
Vi var på ett ställe i Stockholm, på söder, som heter Da Luigi. Inte ett ställe som jag rekomenderar...

Kyckling cashew

Idag har vi påbörjat ett nytt projekt härhemma. Vi ska se till så att minsta barnet får ett eget rum, vilket innebär en massa jobb...
Så maten är inte största prio just nu. Men vi var trötta på julmaten och äldsta dotter kom hem idag så det fick bli en av hennes favoriter.
Vi kallar det för kyckling casew, men i orginal receptet så heter den kinainspirerad kyckling.
Den är väldigt lättlagad och alla tycker att den är jättegod.
Som vanligt tar jag och dubblar eller till och med och tripplar såsmängden. Jag brukar ha saltade cashewnötter. Det hade jag inte idag och då tyckte vi att det saknades något.

Klicka på bilden så kommer ni till receptet.

Varianter på julmaten

Hela kylskåpet är fullt med mat och godis :-)
Men det är inte så mycket av det som jag tycke om, så nu gäller det att hitta på olika varianter så att vi ändå kan ta tillvara på maten.

Idag blev det tre små mackor var till förrätt. Vi hade olika pålägg allihop.
Till middag kokade vi potatis som vi serverade till den varmrökta laxen som var kvar. Jag gjorde en kall sås på creme fraiche, majonäs, limeskal, pressad vitlök, salt och peppar som vi serverade till. Vi värmde även rödbetorna från julbordet. Kokta rödbetor som var skurna i tjocka skivor och varvade med chevré i en form som varit i ugnen och sedan toppad med stora kapris.


Julhelgen avklarad!!!

Med mycket av ALLT! Mycket god mat, goda vänner, släkt, paket, snö...
Julafton hos svärföräldrarna, juldagen här och annandagen på knytis hos vänner.

Jag kan och orkar inte skriva om all mat så här kommer några bilder...


Första tallriken hos svärföräldrarna på julafton.


Dukat för juldagsmiddag hemma hos oss

     
Julbordet på juldagen

   
Efter paketöppning var det först dags för ost och lite senare dessert och godis...

GOD JUL!!!

till alla som läser detta.
Hoppas att ni får en underbar julhelg!!!

Kram / Pernilla

Lövbiff med trattisar och madeirasås

Snart blir det julmat i flera dagar, så idag blev det något helt annat.
Jag gör ganska ofta "lövbiffsgrytor" och de blir aldrig lika, för jag kör principen: ta vad som finns i kyl och frys.

Idag gjorde jag så här:
Ca 350 g lövbiff
ca 200 g trattisar
1 gul lök
5 cm purjolök
6 dl grädde (mellangrädde)
1 tsk buljongpasta (3/4 buljongtärning skulle jag gissa)
1 msk soya
2 msk madeira
maizena brun redning

Strimla och fräs lövbiffen i smör, ha i löken och stek en stund innan du har i svampen.
När det ser klart ut så ha i alla ingredienser till såsen utan redningen, koka upp och smaka av. 
Strö över redningen och låt koka tills du har lagom tjocklek.
Servera med ris.

Mer godis :-)

Jag har inte skrivit på ett par dar och det beror på att jag inte lagat någon mat. I lördags var maken borta så då beställde jag och tjejerna pizza. Och i lördags var jag och tonåringen och fixade de (nästan) sista julklapparna, så då åt vi på taco bar.
Idag var det bara jag och 5-åringen till middag så då gjorde vi bara korv och pommes.

Jag hade inte tänkt att göra något mer godis, men bebisen sov och 5-åringen var ute och lekte i snön så då passade jag på :-)
Det blev en laddning knäck och en laddning kola. Receptet från Vår kokbok. Det har jag gjort varenda år sen jag flyttade hemifrån tror jag, även de år som jag inte gjort något annat till jul :-)
Vi har provsmakat knäcken och de var goda. Kolan ska jag snart ner och klippa i bitar och slå in i papper, men jag har fortfarande vakna barn...

Elins vitlökskyckling

Dottern har länge pratat om någon kyckling de gör hemma hos hennes pappa. Jag tänkte att jag skulle göra en variant på den idag. Jag tog fram 3 st ganska stora kycklinfileér. Vi var två vuxna, en tonåring och en 5 åring som åt och det blev en liten lunchlåda över.
Jag delade varje kyckling i tre delar och skar ett snitt i varje.  Sen blandade jag mozzarella, soltorkad tomat i olja som jag skar i mindre bitar, strimlad purjolök och hackad färsk basilika. 



Jag tog lite av det och fyllde kycklingen med och sen så lindade jag en baconskiva kring varje kycklingbit.
 


Sen stekte jag dem runt om så att de fick färg. Jag hällde på 2 förpackningar med mellangrädde och ett paket med cantadou ost vitlök och örter och så lät jag kycklingen koka färdigt i såsen. Jag serverade ris till. Det blev mycket gott!!!

Rocky roads...

nu har jag läst om dem på så många bloggar och gjorde en variant av dem för ett par veckor sedan, men då utan dumle. Idag har jag gjort igen, de står i kylen just nu och ska stelna. Jag tror att jag skär dem imorgon.
Jag smälte ca 200g chokladpellets och så hade jag i minimashmallows, cashewnötter och dumle efter smak. Hoppas att det blir lika gott som det ser ut :-)
Dottern gjorde egna, utan nötter. Hon la sina i knäckformar och hade strössel på.



Lasange

Idag har vi ätit lasange, det var länge sen sist. Det var jag, två 5-åringar och en tonåring till middagen och alla tallrikar var så gott som tomma. Så det är väl ett bra betyg :-)

Jag gjorde en "vanlig" köttfärssås på: köttfärs, krossade tomater, tomatpuré, vitlök, gul lök, buljong, salt, peppar och lite vatten.
Sen gjorde jag en ostsås:
vispa 4 msk mjöl med 1 dl mjölk när det inte är några klumpar kvar så häller du på 6 dl mjölk till. Lägg i 2 msk margarin/smör och koka upp. Låt småkoka i ca 3-5 min och häll sedan i ca 2 dl riven ost. Blanda om.
Häll ett tunnt lager ostsås i botten på en form och lägg sedan ett lager med lasangeplattor. Häll på hälften av köttfärsen och lite ostsås på den innan du lägger ytterligare ett lager plattor. Häll resten av köttfärsen på och lite ostsås och ev. lite riven ost. Ett lager plattor till och sen ostsås så att det täcker. Lite riven ost på och sen in i ugnen ca 20 min på 225 grader.
Servera med en sallad till.

 

Revbensspjäll och vardagsmiddag

Idag har jag gjort revbensspjäll för första gången i mitt liv. Jag äter inte det själv, men tonårsdottern vill ha det på julbordet :-)
Hittade ett recept hos Tinas skåpmat som jag provade. Men när jag skickade maken att handla så kom han hem med kött i ett enda stort stycke. Så jag var tvungen att ringa en vän som jag vet gör spjäll ibland. Hennes tips var att göra dem klart först och sen stycka dem.

 

Till middag tog jag fram falukorv ur frysen. Det är ingen jättefavorit härhemma, så det blir inte så ofta. Därför är det ganska gott när vi väl gör det. Oftast, som idag, serverar jag råstekt potatis till. Det däremot är en favorit.

Sommarkyckling

Jaha, ytterligare en dag då jag inte hann åka och handla, men var tvungen att ha middagen klar 17.15...
Då kom jag på sommarkycklingen och jag hade faktiskt alla ingredienser hemma :-)

500 g kycklingfilé
3 dl grädde
ca 1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk dijon senap
hackad gräslök
1 kyckling/hönsbuljongtärning
1 pkt bacon
1/4 gurka i skivor

Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem runt om så att de får färg.
Blanda vitlök, grädde, senap, buljong och gräslök i en gryta.
Lägg ner kycklingen och låt puttra i ca 10 min, tills kycklingen är klar.
Knaperstek baconet och strö över. Lägg i gurkan och servera.
Vi brukar ha ris till.



Tävling

Jag är med och tävlar och hoppas vinna en fin kokbok :-)
Tävlingen har jag hittat på en av de bloggar som jag går in och tittar på ganska regelbundet.
Klicka på bilden om ni vill gå in och tävla, eller bara kika på bloggen.

Lax med saffranssås

Jaha, vad äter man på lucia, förutom lussebullar?
Saffran kom vi fram till, och kom på den här laxrätten som det var länge sen vi lagade.

Jag köpte en del av en laxsida son jag skar i portionsbitar och saltade och pressade citron på innan jag stekte den i grillpannan. Jag lät skinnet sitta kvar och stekte länge på den sidan och sen vände jag på dem och stekte dem färdiga.

Jag kokade sparris och potatis till. Potatisen pressade jag, det gör vi nästan jämt till fisk.

Jag hade köpt keldas färdiga lovely lemon sås, som jag bara värmde och hälde i en halv påse saffran i.

Mums!!!





Jag hade glömt att ta fram lussebullar, så det blev lite julgodis efter maten :-)

Snabblunch

Idag blev det en snabb lunch mellan centrumbesök och julmarknad.
Då händer det ganska ofta att det blir pasta pesto :-)
Oftast så blir det skruvmakaroner som jag kokar och sen blandar ner pesto. Sen tar jag vad jag har hemma i kylskåpet som jag är sugen på och som jag tycker passar den dagen.
Till slut så hyvlar jag över parmesan.
Gott, snabbt och enkelt!

Glöggmys

Har precis kommit hem efter lite glöggmys med pyssel hemma hos goda vänner. Vi var där redan kl 14 och kom inte hem förrens ca 22.
Först fick vi glögg och sen köttbullar, prinskorv och julskinka och en massa gott bröd. Sen var det kaffe och flera sorters saffransbröd och småkakor. Och så godis; mintkyssar, tryfflar m.m.
Vi hann även med att pyssla lite :-)
Väldigt trevligt och väldigt gott!

Jag fotade inte något idag så därför lägger jag upp ett foto på min present till mig själv :-) (Tryfflarna fick vi i present i lördags, och de lär inte finnas kvar så länge till...)

Hamburgare

Idag var vi bara två till middag, jag och 5-åringen. Så det skulle vara lättlagat och barnvänligt.
I somras fick vi hamburgare av svärföräldrarna. De har kontakter där de tillverkar hamburgare som säljs till restaurangköken.
Hon tycker att det är jättespännande när man ställer fram tillbehören och att man får välja själv.

Indiskt

Idag är det min födelsedag så vi har varit på Indisk restaurang på mitt initiativ!
Jag ville inte laga mat och om jag skulle vänta på mannen så skulle vi få mat vid midnatt innan han hade handlat och lagat...
Och jag älskar Indisk mat :-) Min man är inte överförtjust, men han går med jobbet och äter indiskt till lunch ibland, medans jag ALDRIG får indiskt, om jag inte lagar det själv. Vilket jag i och för sig gör ibland.

Eftersom det är Nobeldagen idag så hade jag ingen lust att åka in till stan och trängas med alla andra. Eller ge mig ut på motorvägen och inte komma varken fram eller tillbaka på grund av avstängningar.
Så det fick bli den lokala indiern. Det var vi, några öldrickare och några gäng med killar. Jag insåg när vi gick därifrån att jag var den enda kvinnan på hela stället...

Det var hur som helst gott! Men inte i samma klass som vissa jag har varit på inne i stan...

Tagliatelle med fläskfilé och citron

Återigen ett recept från arla.se, som jag provat tidigare. Det var inte lika gott som jag kommer ihåg, men helt ok!

Orginalreceptet hittar ni här.

Jag hade 4 dl creme fraiche och en skvätt vatten.

 

Kyckling och couscous

Idag hade jag lovat att ta träningen nere i hallen kl 18. Så det fick bli nåt som gick fort och fanns hemma då jag inte hunnit handla idag heller...
JAg hittade en låda i frysen med westfaldlindad kycklingfilé med balsamvinägersås. Så då gjorde jag lite couscous till det. När jag gjorde couscousen idag så fräste jag lite spiskummin och gurkmeja i smör innan jag hällde på vatten som jag kokade upp. Sen la jag i couscousen och lät dem stå i 5 min innan jag rörde om så att det inte klumpade sig.
Det som tog längst tid idag var att tina kycklingen :-)

Avslutning

Idag har det varit avslutning på kyrkis. Vi var där klockan fem och fick höra julpotpurri av barnen, sen blev det köttbullar och potatismos. Till kaffet blev det pepparkakor och julevangeliet.

Så det blev ingen matlagning härhemma idag :-)

Igår när jag satt och tittade på bilder så hittade jag foton på dotterns födelsedagstårtor och började längta till sommaren. Så jag lägger upp de bilderna här istället så får vi se om det är fler än jag som tänker på sommaren när ni ser dessa:






Fläskfilé med mango chutney

Idag blev det fläskfilé med mango chutneysås och ris. Vi blev bjudna på det hos goda vänner för ca ett år sedan och sen dess har vi lagat det härhemma flera gånger.
Mycket uppskattat hos både barnoch vuxna.
Som vanligt dubblade vi receptet på såsen...

Receptet hittar ni på recepten.se

Grillad röding med potatis och jordärtskockspuré

Idag stod mannen för middagen. Det blev mycket gott!!!
(Men han "klagade" lite på att han måste tänka på hur han lägger upp maten nu när jag ska fota allt, hihi)

Han hade köpt 2 st hela rödingar, 5-åringen tyckte det var spännande att titta på när pappa rensade och fileade den.
Han stekte den med skinn på. Ca tre min på skinnsidan och en minut på den andra sidan. Till det serverades kokt sparris, riven rå blomkål och puré.
Purén bestod av hälften potatis och hälften jordärtskocka, lite mjölk, ganska mycket smör och salt och peppar.
Och så fick vi en kantarellsås till som han hade grädde och vitt vin i. Mums!!!



Glöggparty

Idag har vi haft glöggparty härhemma. Min man fyllde år i tisdags och jag fyller år på torsdag. Så istället för kaffe och tårta så blev det glögg med olika tillbehör.
Detta fanns uppdukat:
cup cakes
saffransbullar
smågodis
hallonkola
chokladfudge
chokladgodis med cashew och mashmallows
pepparkakor
daldlar med ädelost
filoknyten (vi mosade chevré och blandade med honung, gjorde ett paket med filodeg och penslade ägg och sedan på med kumminfrön, dessa stektes i olja i en stekpanna, vi serverade dem kalla)
laxröra att ha på pepparkakor, se recept nedan
ädelostcremé att ha på pepparkakor
småmackor med rostbiff (kavring, rostboff, remuladesås, rostad lök och syltlök)
småmackor med parma (kavring, sallad, parmaskinka, fikon, balsamvinägercreme med hallonsmak)
halva köttbullar på tandpetare





filoknyten   

 

Och här kommer receptet på Åsas laxröra. Min man fick smaka det häromdagen på Ica och då fick han även receptet. Alla tyckte att den var jättegod. Vi serverade den till pepparkakorna.

1 dl rå riven blomkål
100 g strimlad rökt lax
1 burk färskost
lite hackad gräslök
salt
peppar


Cupcakes

Idag har min äldsta dotter och hennes kompis gjort cupcakes. Vi hittade ett recept på "min goda sida" som vi provade. Det blev ett väldigt lyckat resultat. Både goda och snygga!!!
Så här snygga blev de:



 

Bilder på fudgen

som jag gjorde igår.
Den blev god, barnen sa till och med jättegod. Men nästa gång så tänker jag ha lite mindre honung för det tog över smaken.



Fylld lövbiff

Idag blev det "fredagsmiddag", det var äldsta dottern som valde vad vi skulle äta.
Fylld lövbiff med madeiragräddsås och potatisrens (det som fanns i frysen)

Jag lade ost och skinka eller salami på halva lövbiffsskivorna. Saltade och pepprade och vek dem på mitten. För säkerhetsskull så satte jag fast dem med en tandpetare.


Sen stekte jag dem nästan helt klara och lade över i en ugnsform.

   
Samtidigt gjorde jag såsen. Idag gjorde jag så här:

5 dl grädde (blandat visp och matlagning)
en skvätt soya
1 tsk köttbuljong
två skvättar madeira
svartpeppar
När det hade fått koka ihop så hade jag i Maizenas redning  för bruna såser så att det fick den konsistens som jag ville. Inte för tjock...
Sen hällde jag såsen på kötten och lät det gå klart i ugnen, ca 10 min. (eller så lång tid det tar att duka)


Eftersom jag inte har varit och handlat på ett par dar, utan  försöker "trolla" varje dag så hade vi inga färska grönsaker hemma så jag öppnade en burk minimajs :-)



Det blev ialla fall väldigt gott!

Mjölkchokladfudge

Jag hittade ett recept hos Kryddburken som jag var tvungen att testa...
Nu står det i kylen och väntar tills imorgon då jag ska skära dem i bitar. Undra hur de ska förvaras sen, om de ska vara i kylen eller i rumstemperatur?
Smeten var god, tyckte både jag och barnen, så nu väntar vi med spänning tills imorgon då vi får smaka på riktigt :-)

 

Hallonkola

Jag hittade ett recept i Allt om Mat på lingonkola, men det är inget för mig. Jag är en hallontjej, så jag tog receptet som det var men bytte ut lingonen mot hallon. 
Resultatet blev mycket bra!

   

2 dl mixade hallon
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 msk ljus sirap

lägg alla ingredienser í en tjockbottnad kastrull och koka upp, sänk sedan till medeltemperatur och koka tills du uppnått 120 grader.
Häll då smeten i en form på 20x20 cm som du klätt med bakplåtspapper.
Låt stelna och klipp sedan i lagom stora bitar.

Spagetti och köttfärssås

Mitt i allt bak och godiskokning så skulle jag få ihop någon middag också...
Det fick bli spagetti och köttfärssås.

Det här hade jag i min sås idag (det brukar vara olika varje gång):
600 g köttfärs
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 stor riven morot
ca 500 g krossade tomater
tomatpuré
ketchup
senap
1 tsk alpanaerings köttbuljong
svartpeppar
färsk basilika


Och så färk riven parmesan på!

Chokladgodis

Nu har jag rensat bland all choklad som fanns på vår godishylla. Jag har kastat sånt som var gammalt och resten avände jag till detta godis.
Jag tog:
300 g choklad (blandade sorter, både ljus, mörk och vit)
1,5 dl cashewnötter (rostade och saltade)
ca 2 nävar småmashmallows

Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda sen ner övriga ingredienser och häll i en bakplåtspapperfylld form. Formen borde vara ca 20 x 20.

Pepparkaksbak

Efter skola och dagis var det pepparkaksbak för flickorna. De var jätteduktiga och klarade sig själva, jag behövde bara städa efter dem...
Jag hade köpt färdig deg. Jag har faktiskt aldrig gjort egen deg och tror inte jag tänker börja med det heller.
Skönt, då var det gjort också!

       

Snabbmat

Jag har inte känt mig riktigt kry under gårdagen och idag. Jag har mått jätteilla, men ändå fått i mig mat... Däremot har jag inte haft någon lust att laga någon mat så igår blev det McDonalds för vissa och Sibylla för någon.

Idag fyller mannen år så vi hade stora planer som inkluderade julmarknad i Gamla stan och restaurangbesök, men jag mådde fortfarande inte bra så han fick köpa med sig mat hem idag igen.
Det blev en pizza, en wok, en fyra-små-rätter och en sushi. Så alla blev nöjda ialla fall.

Hoppas att jag mår bättre imorgon för jag har pepparkaksdeg och ingredienser för julgodis hemma. På lördag ska vi ha glöggfest och då har jag en förhoppning om att få bjuda på hemlagat godis :-)

RSS 2.0