Vägkrog

Just nu sitter jag i bilen på väg till mölnlycke. Imorgon och på söndag är det trampolintävlingar. För ett par timmar sen så stannade vi i Kumla på ett värdshus. Vi blev positivt överraskade över maten.
Jag tog rosmarinkryddad kycklingfilé med klyftpotatis.

Jag testar blogg.se nya iphone app så bilden är tagen med mobilen :-)

Torsk med sallad på avokado och grillad paprika

Idag ringde min man mig på jobbet och frågade vad han skulle handla. Jag sa att jag ville ha någon vit fisk till middag och när jag kom hem så bjöd han på det här :-)

Torskfilé
potatis
3 paprikor
3 avokado
saft från en citron
100 g fetaost
50 g ruccola
citron

Koka potatisen.
Sätt ugnen på grill. Skär paprikan i bitar och lägg på grillgallret ganska högt upp med skinnsidan uppåt.
Lät paprikan grillas tills skalet är svart. Ta ut paprikan och låt svalna. Skala och skär i mindre bitar.
Skär avokadon i stora bitar och blanda med paprika, ruccola, citronsaft lite olivolja, salt och peppar. Smula över fetaosten.
Stek fisken i smör.
Servera fisken med salladen, kokt potatis och citronklyftor.




Min tallrik


Min mans tallrik, som orginalreceptet ville att man skulle servera det. Potatisen blandad med salladen och fisken överst.

Pasta med krämig sås

Vi har under veckan i Turkiet längtat efter en god pastarätt. Det fanns i och för sig pasta på buffen både till lunch och middag, men inte med någon god sås till.
Så det fick det bli idag.

4 port.
500 g pasta (Bavette)
5 dl mellangrädde
1 pkt bacon
15 små champinjoner
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
75 g skivad rökt skinka
1/2 dl eu de vie
3 soltorkade tomater i olja
15 blad basilika
1 dl riven ost

Koka pastan enligt förpackningen.
Knaperstek baconet och lägg på hushållspapper att rinna av.
Skiva champinjonerna, skinkan, vitlöken och purjon. Fräs i smör.
Koka upp grädden tillsammans med eu de vie.
Lägg ner champinjonerna, skinkan, vitlöken och purjon.
Strimla tomaterna och basilikan och häll ner i såsen. Låt koka ett par minuter.
Häll i osten och baconet och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med riven parmesan.



Hemma igen!!!

Det har varit lite tyst här ett tag, men det beror på att jag har varit en vecka med familjen i Turkiet!
Alla matbilder är tyvärr i dotterns kamera, så jag återkommer när jag fått tag i dem...
Jag berättar mer då också.¨
Nu ska jag krypa ner i sängen för imorgon är det jobb igen och jag (hela familjen) har dragit på mig en förkylning. Ont i halsen, hosta och fryser.

Fredagsmys

I veckan kom min 7-åriga dotter och frågade om hon fick göra fruktsallad. Jag förseslog att hon kunde göra det som fredagsmys och hon accepterade. Då frågade jag vad hon ville ha i. Svaret blev: passionsfrukt, granatäpple och citron! Hmmm, vet du hur det smakar? -Nääääää
Jag ifrågasatte även det här med citron, men då kom hennes klocka svar att man kan ju faktiskt pressa lite över.
Så när jag var och handlade så köpte jag lite olika och så lade vi upp det på ett fat. Hon och lillebror satte i sig allt utom granatäpplet på en gång. Hennes nya favorit är numera passionsfrukt :-)

Veckomatsedel v.37

Måndag: Kycklingsallad
Tisdag: Varmröktlax, kokt potatis och aioli
Onsdag: Makaroner och stekt falukorv
Torsdag: Wokad biff med asiatisk sås
Fredag: Fläskfilé med bacon och champinjoner, klyftpotatis och tomatsallad
Lördag: 40-års fest
Söndag: McDonalds

Fläskfilé med bacon och champinjoner

Det här åt vi i fredags och jag hade någon förhoppning om att vi skulle ha resterna till lunch på lördagen. Men alla faten var helt rena när vi var klara. I och för sig kul att de gillade maten :-)

ca 600 g fläskfilé
250 g champinjoner
1/2 gul lök
1 pkt bacon
ca 100 g riven ost
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 dl mellangrädde
3 msk madeira
1/2 msk soja
maizena brun redning
svartpeppar

Salta och peppra köttet. Stek fläskfilén hel i en stekpanna så att den får färg runt om.
Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in i ugnen på 200 grader.
Låt stå tills köttet har fått en innertemperatur på 70 grader.
Ta ut köttet och slå in det i folie, låt det via en stund.

Skär champinjonerna i mindre bitar. Lägg i en stekpanna och fräs ut allt vatten.
Tillsätt smör och hackad lök. Fräs tills svampen har fått en fin färg.
Skär baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av.

Koka upp vatten och buljongtärningen. Låt det koka tills det är ca 1 dl kvar.
Slå i grädde, soja och madeira. Koka ihop i ca 5 min.
Strö på maizena och koka upp till lagom konsistens.
Smaka av med peppar.

Skär köttet i skivor och lägg i en ugnsfast form. Strö på svamp, lök och bacon. Häll på såsen och toppa med riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

Servera med klyftpotatis och sallad.



Wokad biff med asiatisk sås

Idag på eftermiddagen har jag varit på IcaMaxi och handlat. Dagens middag hade jag klar för mig, men det är inte lätt att gå runt i affären och kombinera ihop middagar för de närmsta dagarna... Men vi får väl se hur väl jag har lyckats när jag väl ska laga mat imorgon.

Idag blev det ialla fall ett recept från Arlas hemsida som jag har gjort en gång tidigare. Woken var riktigt god, men det som gjorde det hela var såsen. Den var otroligt god till.

4 port.
350 g lövbiff
350 g äggnudlar
1 purjolök
250 g broccolibuketter
1 röd paprika
3 msk japansk soja
1,5 msk limesaft
2 msk vatten
salt
peppar

1 morot
rivet skal från 1 lime
2 tsk riven ingefära
1 msk flytande honung
2 dl lätt creme fraiche
salt

Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla köttet och stek i en stekpanna med smör. Lägg över i en stor kastrull.
Strimla purjon och dela paprikan. Stek alla grönsaker ett par minuter i smör och lägg ner dem med köttet.
Häll ner nudlar, limesaft, soja och vatten.
Blanda om allt och låt det bli varmt.
Riv moroten grovt och blanda med ingefära, limeskal, honung och creme fraiche. Smaka av med salt.
Servera woken med såsen.



 

Banan och chokladmuffins

Just nu händer inte så mycket spännande i vårat kök. Vi har fullt upp med andra aktiviteter. Massor som ska hinnas med och så väldigt liten tid...
Häromdagen bad jag barnen göra något med de stackars bananerna som låg på fruktfatet och såg ledsna ut. Det resulterade i att alla tre barnen höll sig sysselsatta ett tag och vi fick jättegoda muffins.
Tom maken som hatar allt med banan i tyckte att de var riktigt goda.

225 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl strösocker
3 3/4 vetemjöl
4 ägg
1 1/2 mosad banan
100 g hackad choklad

Kör smör, socker, vetemjöl och ägg i en matberedare.
Blanda ner mosad banan och hackad choklad.
Skeda ut i ca 18 formar.
Grädda i 20 min på 175 grader.


Bilder från gårdagen

I lördags var vi på middag hos goda vänner. Det var väldigt trevligt och vi fick mycket gott att äta.
När vi kom fick vi ett varsitt glas bubbel och en massa tilltugg; chips, salta pinnar, oliver, salami och prociutto.
Till förrätt blev det svenska kräftor och eftersom de vet att jag inte äter det så fick jag en kronärtsskocka.
Varmrätten hade de hittat i Per Mobergs kokbok: grillad svensk entrecote, vitlökssmör och jättegod potatis som först råstektes och sen fick gå klart i ugnen.
Till dessert hade värdinnan gjort egen vaniljglass som hon serverade med hallon och blåbär.
När vi smält all maten fick vi nöjet att prova deras badtunna. Mysigt!


Hjälmarkräftor


Snyggt upplagd västerbottenost


grillad sparris som tillbehör till varmrätten


Fantastiskt god varmrätt


och till sist den hemmagjorda glassen

Pappardelle med tomatsås och köttfärsbiff

Jag var sugen på pasta med tomatsås idag, men för att göra det matigare så gjorde jag en stor köttfärsbiff. När jag var och handlade så ville jag köpa någon lite roligare pasta. Såg pappardelle, men den var så dyr 29.95 /förpackning. Den vanliga bandspagettin kostade 16.95. Men då såg jag en extraprisskylt som sa att man fick 2 pkt zetas pasta för 25:-. När jag kom till kassan så låg det inte inne på den sorten, men jag fick köpa två sånna för 25:- istället för 29.95 st. Det är vad jag kallar bra köp!



Köttfärsbiff:
600 g köttfärs
rivet skal från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja, hackad
1/2 dl mjölk
salt och peppar
smör

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en panna och platta ut köttfärsen.
Stek på medelhög värme i 5 min. Vänd biffen med hjälp av en tallrik.
Dela biffen i tårtbitar och låt steka på andra sidan i ca 5 min.



Tomatsås:
råsocker
30 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
salt, peppar
tomatpuré
basilika

Täck botten av en kastrull med ett tunt lager av råsocker. Rör tills allt är smält.
Ha i smöret och låt set smälta.
Lägg ner vitlöken och tomatkrosset. Puttra i ca 5 min.
Smaka av med salt, peppar och tomatpuré. Koka i någon minut till.
Strimla basilikan och ha ner den innan servering.



Veckomatsedel v.36

Måndag: Pasta med sås på nötytterfilé och champinjoner 
Tisdag: Sommarkyckling med ris
Onsdag: Chevréfylld lax med kokt potatis
Torsdag: Lövbiff med pommes och bea
Fredag: Förrätt: grillad sparris med parmaskinka varmrätt: Stekt torsk med bacon och parmesancreme
Lördag: Middag hos vänner Förrätt: Kräftor/kronärtsskocka varmrätt: grillad entrecote, vitlökssmör och               råstektpotatis dessert: sjuktgod hemlagad vaniljglass med hallonm och blåbär
Söndag: Pappardelle med tomatsås och köttfärsbiff


Måndagspasta


Sommarkyckling med fransk senap, bacon, gräslök och gurka

Stekt torsk med bacon och parmesancreme

Det var meningen att jag jag skulle komma hem sent idag så igår kväll la jag fram ett recept till min man som jag gärna ville bli bjuden på idag.
Nu kom jag hem tidigare idag och fick äran att sitta och titta på när han lagade mat.
Jag tar åt mig äran för att jag letade fram ett bra recept, men den största äran skall maken ha för att han lagade det så bra! Tack!

4 portioner

2 dl vitt vin
2 st schalottenlökar
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 paket bacon
700 g torskfilé
salt och peppar
smör
persilja
citron
vetemjöl

Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med vinet. Koka ihop tills bara ett par matskedar  återstår.
Tilsätt cdreme fraiche och riven parmesan. Värm upp så att osten smälter. Smaka av med salt och peppar.
drag av kastrullen från värmen och värmhåll.
Strimla och knaperstek baconet. Häll upp på hushållspapper så att det får rinna av.
Vänd fisken i vetemjöl och stek den i smör. Salta och peppra.
Servera fisken med ostcreme och bacon, hackad persilja, citron och pressad potatis.



Grillad sparris och parmaskinka

Till förrätt idag blev vi serverade grillad sparris på en bädd av ruccola, parmaskinka och parmesan.
Och som bonus lite vitlöksbröd.
Mycket gott!!!





Chevréfylld lax

Jaha, nu är vardagen igång och allt vad det innebär med träningar, föräldramöten, läxläsning osv...
Då gäller det att hitta på middagar som inte kräver så mycket tid att laga. Och om man hinner lägga lite mer tid på matlagningen så är det svårt att hinna med att blogga.
Men här kommer ialla fall laxen som vi lagade i onsdags. Eller min man lagade efter mina anvisningar för jag låg i sängen med magknip.

4 port.
4 portionsbitar laxfilé
50 g chevré
rosépeppar
flytande honung
valnötter

Skär ett snitt i laxen och fyll med chevrén.
Krossa rosepepparkornen lätt i en mortel och strö över laxen.
Ringla över honung.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i tio minuter.
Hacka valnötterna och strö över. Låt stå i ca 5-10 min till.

Servera med kokt potatis.





Söndagsmiddag

Efter en seg dag var det ganska skönt att få komponera ihop och laga middag. Den var även god att äta:-)

4 port.

Ugnsrostade rotsaker:
10-12 potatisar
3 stora polkabetor
3 morötter
4 jordärtsskockor

Skär potatisen i klyftor. Skala och skälr polkabetorna i ganska tjocka skivor.
Lägg dem på en plåt. Salta och ringla över olivolja.
Ställ in i ugnen i 10 min på 225 grader.
Skala undertiden morötter och jordärtsskockor och dela i mindre bitar.
Lägg detta på plåten och låt allt gå ca 25 min till.





Köttfärsbiffar:
600 g nötfärs
1 dl mjölk
1/2 grovriven gul lök
Färsk timjan, finhackad
Färsk persilja, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda allt och forma till biffar. Grilla!



Chevrékräm:
50 g chevré
1 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
1 msk flytande honung


Veckomatsedel v.35

Måndag: Bavette med kronärtsskocka och seranoskinka
Tisdag: (15-åringens matlagningsdag) Tacos
Onsdag: McDonalds
Torsdag: Grönan
Fredag: Förrätt: rårakor med tillbehör Varmrätt: Cuer de filé på nötytterfilé
Lördag: Middag hos Svärföräldrarna
Söndag: Ugnsrostade rotsaker, grillade köttfärsbiffar och chevrékräm


Middag hos svärföräldrarna

Igår var vi hos svärföräldrarna på middag. Vi skulle fira att min svärfar har fyllt år och att han gick i pension i onsdags.
Som vanligt fick vi jättegod mat!
Jag bjuder på lite bilder:








Förrätt bestående av Västerbottenpaj, rödlök, creme fraiche och löjrom. Jag fick jättegod varmrökt lax istället för löjrom, eftersom jag inte gillar det.


Majskycklingfilé med apelsinsmak




Apelsinsås

Till dessert blev det äppelkaka med vaniljsås och bär. Men det fick jag inget kort på.

Rårakor

Jag nämde häromdagen för min man att jag var sugen på rårakor. Så igår när jag kom hem från jobbet så stod han och gjorde det till förrätt :-) Gott!!!
Han hade löjrom på sin och jag och barnen (som inte gillar det) fick kantareller.
Och rödlök och creme fraiche.
Till det blev jag serverad Champange.







Blogg och matlagningspaus

Nu har jag inte lagat mat på tre dagar. Men det betyder inte att jag inte har ätit.
I tisdags lagade 15-åringen mat. Det ska hon göra varannan tisdag nu framöver :-)
Igår tog vi de mindre barnen med oss och åkte och badade på äventyrsbad. Då hann klockan bli så mycket så det fick bli McDonals på hemvägen.
Och nu har jag precis kommit hem från Gröna Lund och konsert med Oscar Linnros. Så då åt vi där. Jag tog en Ceasarsallad som inte var så god. Tonåringarna tog en varsin Ceasarpizza, med kyckling, bacon, romansallad och ceasardressing på. Den var enligt dem väldigt god.

RSS 2.0