Grillad brie med jordgubbssalsa

I fredags fick dottern följa med en kompis och plocka jordgubbar så då passade jag på att testa ett recept som legat i samlingen i flera år. Och där lär den inte få stanna. Detta var urgott! Och fast jag var väldigt generös med den matiga brien så blev man inte så där jättemätt. Jordgubbssalsan var sval och god mot den varma brien.
 
4 port.
1 l jordgubbar
1 msk balsamvinäger
3 msk flytande honung
1/2 dl finhackad basilika
250 g brieost
 
Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Blanda gubbarna med balsamvinäger, honung och basilika.
Ställ kallt i minst en timme.
Dela osten i fyra bitar, lägg varje bit på en foliebit.
Låt briebitarna ligga på grillen tills de blir varma och mjuka.
Fördela salsan på 4 assietter och stjälp försiktigt upp osten ovanpå.
 
 

Lindad torsrygg med ärtsås

Nu har jag haft semester i en vecka och verkligen kommit in i semesterlunken. Skönt!
I helgen har jag och min man varit i Vadstena och firat vår bröllopsdag. Vi bodde på klostehotellet och hade ett paket med eftermiddagsfika, fördrink, trerättersmiddag och övernattning. Rummen hade mer att önska och maten var helt ok, men vilken mysig stad! Vi hann strosa både i stan och längs vattnet. Fördrinken, en cava, intogs i källaren där hovmästaren berättade om stället och lite historia. Det var verkligen trevligt! Vi hann även prova några uteserveringar innan vi alltför sent kom i säng. Men är man barnledig så är man...
Förra veckan plockade vi fram torskrygg ur frysen och grillade den. Till det serverade jag en grön ärtsås som jag gjorde ett par gånger förra sommaren. Och har ni inte provat den så gör det!!! Den är jättegod både till fisk, kyckling och fläskkött.
 
Ärtsås
200 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 krm salt
Förväll ärtorna snabbt i lättsaltat vatten och låt dem rinna av.
Hacka vitlöken.
Mixa ärtorna och vitlöken, blanda ner creme fraiche och parmesan och smaka av med salt.
 
Vi lindade kallrökt skinka kring torskrygg och grillade. Serverade med potatis, grillad paprika och grillad färsk lök.
 
 
 
Här är jag utanför en byggnad i Vadstena :-)
 

Marängtårta med rabarberfluff och jordgubbar

Den här tårtan serverade jag på midsommarafton. Den uppskattades mycket!!!
Lite pilligt men helt klart värt det!
Jag gjorde dubbelsats och gjorde varje botten i en långpanna.
 
Marängbotten
4 äggvitor
3 dl socker
1 tsk rivet citronskal
 
Rabarberfluff
300 g rensad och putsad rabarber
3 gelatinblad
1/2 dl socker
1 kanelstång
1 vaniljstång
3 dl grädde
 
jordgubbar
 
Rör äggvita och socker i en rostfri skål. Ställ skålen i ett vattenbad och rör med visp tills äggvitan är 60 grader.
Ta upp skålen ur vattenbadet och vispa till en styv maräng.
Vänd ner citronskalet.
Klicka ut marängen på bakplåtspapper till 2 bottnar och baka i ugnen på 150 grader i ca 20 min.
Lyft försiktigt av pappret och låt bottnarna svalna.
Skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Strö över socker och lägg i vanilj och kanelstång.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Blanda om och sätt på ugnsfolie.
Baka i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 20 min tills rabarbern smält.
Lyft upp vanilj och kanelstång.
Krama ur gelantinbladen och lägg dem ovanpå den varma rabarbern.
Hit förberedde jag dagen innan.
Vispa grädden lätt och vänd ner rabarberkompotten försiktigt.
Lägg hälften av kompotten på ena marängbotten, skiva hälften av jordgubbarna och lägg på.
Lägg på den andra botten.
Bre resten av kompotten på tårtan och garnera med jordgubbar.
 
 

Jordgubbssallad

I onsdags när vi hade varit på självplock så gjorde jag en varsin förrättssallad.
Det blev jättegott så det kommer jag att göra igen :-)
 
Romansallad i botten och sen skivade jordgubbar, Chevré, rostade salladsnötter, olivolja, honung och balsamico kräm.
 
RSS 2.0