Pasta med krämig sparris

Idag var det bara jag och sonen på 2 år som åt hemma. Jag hade bestämt innan att det skulle bli pasta och i affären så skakade jag fram ett recept i min telefon. Det lät gott så jag gjorde en variant  på det.

2 portioner

7 sparrisar
5 cm purjolök
100 g rökt skinka
1,5 dl vispgrädde
basilika
salt
peppar
parmesan
pasta

Koka pastan. Skär sparrisen i mindre bitar och koka den i saltat vatten i ca 3 min.
Skär skinkan och purjon i mindre bitar.
Fräs skinkan och purjon, häll på grädden och låt koka i ett par minuter. Strimla basilikan och ha ner den i såsen.
Häll ner pastan i såsen och koka up.
Servera på tallrikar och toppa med parmesan.

 

Måndagsraket

På em idag har det varit fint väder och vi var alla hemma i god tid, så då passade vi på att grilla.
Men det är ändå vardag så hyfsat snabbt ska det ju gå.
Det fick bli en färdig påse med potatisgratäng en sallad och lite kalla såser.
Sen köpte jag en grillraket, det var fläskkött som var marinerat i bbq-sås.
Jag är lite septisk mot färdig marinerat kkött, det känns som att de vill dölja något...
Men det var helt ok, kan faktiskt tänka mig att köpa det igen :-)
Vi grillade även lite champinjoner och paprika.

Ben & Jerry

Jag blev även serverad dessert idag!!!
Färska jordgubbar och två olika sorters Ben & Jerry.
Vi har aldrig köpt hem sån glass förut så det kändes lite lyxigt!
(Och Elin om du läser det här så finns det kvar i frysen :-) )
Jag tycker att det är lite i dyraste laget, men jag har å andra sidan lästa att det är en av få rättvisemärkta glassarna i Sverige så bara det kan ju vara värt priset. Och så måste jag erkänna att det var väldigt gott!




Mors dags middag

Vi har varit iväg på läger och när vi kom hem så fick jag gå och lägga mig på soffan och blev sen hämtad när middagen var färdig :-) Lyxigt!!!

Jag blev bjuden på en sallad med grillad kycklingfilé, grillad sparris, paprika, zuchini, lök och halloumi. Sen toppade vi vuxna våra tallrikar med chevré och åt färsk potatis till. Väldigt gott!!!

Veckomatsedel v.21

Måndag: lax med örttäcke serveras med färskpotatis sallad
Tisdag: Hickoryhamburgare
Onsdag: Kyckling med wokgrönsaker och banan i curry och ris
Torsdag: Pasta med ost och baconsås
Fredag: Tacos
Lördag: Hela familjen på trampolinläger
Söndag: Sallad med bla grillad kyckling




Jag blandade färsen med salt, peppar och hickorysås innan jag formade burgarna. Resultatet blev mycket bra!

Sommar!!!

Nu har jag bestämt att det är sommar!!!
Även om vädret kanske inte alltid håller med mig...
När jag hämtat barnen idag så åkte vi till skogen och plockade liljekonvaljer. Mina absoluta favoritblommor!!!
Vi plockade även en bukett till min mamma och åkte dit med den. På vägen dit stannade vi och köpte svenska jordgubbar. Varje sommar är den en lokal odlare som står vid vägkanten och säljer jordgubbar, potatis, lök, rödbetor och annat närodlat. Väldigt trevligt och väldigt somrigt!

Lax med örttäcke och färskpotatissallad




Lyxig måndagsmiddag :-)

4 port.
4 portionsbitar lax
1 kruka persilja
1 kruka basilika
olivolja
skal från en citron
1 dl riven parmesan

potatissallad
färskpotatis
salladsärtor
räddisor
vårlök
olivolja
några droppar vitvinsvinäger
salt

Mixa persilja, basilika och olja. Blanda ner citronskal, salt och parmesan
Bred detta på laxen och ställ in i ugnen i 15 min på 175 grader

Koka potatisen och skär grönsakerna. Blanda allt med oljan och vinägern

Grillade pilgrimsmusslor med citronbräserad fänkål

I lördags hade vi gäster här och då bjöd vi på denna förrätt. (Jag som inte äter pilgrimsmusslor bytte dem mot halloumi)

4 port.
12 stora pilgrimsmusslor
2 färska fänkålsstånd
2 msk smör
1/2 msk socker
2 citroner
salt och peppar
Garnering:
2 msk japansk soja
2 msk rapsolja
några strimlade korianderblad
1 strimlad chilifrukt
rivet skal från en citron

Strimla fänkålen och fräs den lätt i smöret. Salta och peppra försiktigt.
Tillsätt socker och låt puttra en liten stund
Pressa ut saften ur citronerna
Smaka av fänkålen med lagom syra från citronsaften
Salta och peppra pilgrimsmusslorna
Grilla dem på båda sidorna
Lägg upp pilgrimsmusslorna och fänkålen.
Blanda soja och olja och ringla över musslorna.
Garnera med citronskal, chili och koriander.

Grilltillbehör

Detta bjöd vi på för två veckor sen när vi hade gäster och flera av dem kommer att stå på bordet imorgon igen när vi har nya gäster :-)


Pestochampinjoner
Hittade detta tips hos gourmetmorsan. Grilla champinjonerna, slunga dem sedan i pesto, salta.
De blev jättegoda!


Sallad med grillad zucchini, halloumi och sparris. De är alla grillade inne på grillpannan.
Ligger på en bädd av blandsallad och toppas med olivolja, salt, peppar och balsamicokräm.


Salsa som jag ska prova imorgon igen och lägga ut receptet på. Det var första gången jag provade och den blev riktigt bra, men jag kommer inte ihåg hur mycket jag hade av varje...


Melon och feta sallad:
Galiamelon, urkärnad gurka, smulad fetaost, olivolja, salt och peppar


Trevlig grilltallrik!!!

Fruktsallad med kanderade valnötter

Fräsch efterrätt att bjuda på efter t ex grillat.
Jag gjorde en fruktsallad på jordgubbar, mango, kiwi och melon som jag serverade i glas.
Jag toppade med valnötter som jag kanderat.
Jag kokade dem ca 3 min, hällde av vattnet och lät dem torka. Sen hällde jag över ganska mycket florsocker. Lade dem på en plåt med bakplåtspapper och ställde in i ugnen. Jag lät dem gå på 225 grader till de såg klara ut. Passa dem ordentligt så att de inte bränns.

Plockmat i maj

Nu är det inte många dagar kvar i maj. Undra om det blir lite lugnare sen...
Med tre barn på olika skolor/förskolor och olika aktiviteter på kvällarna så är det mycket som händer i maj. Det blir ju inte bättre av att maken har rest mycket och att jag själv jobbar på skola. Men jag ser ljuset i tunneln :-)
Och de flesta aktiviteter är ju roliga!
Dessvärre blir denna blogg lidande för det finns inte mycket tid eller lust för matlagning.

Idag var inget undantag... Jag hade ingen fantasi överhuvudtaget när jag var i affären och allt såg så gott ut, så det fick bli plockmat.


Chicken wings, chicken nuggets, dipp, gurka, manchego, ruccola, ostar, rödbetor, chevré, skinka och bröd


Kokta färska rödbetor som vi åt med chevré och honung


Lufttorkad skinka med olja, parmesan, peppar och basilika


Min blandade tallrik

Veckomatsedel v.20

Måndag: Köttbullar och makaroner
Tisdag: Stekt falukorv och råstekt potatis
Onsdag: Restaurangbesök med jobbarkompisar 
Torsdag: Spagetti och köttfärssås
Fredag: Småplock
Lördag: Grillmiddag med vänner på besök
Söndag: Fylld lövbiff med sås och pommes

Veckomatsedel v.19

Måndag: Sparrissoppa och chevretoast
Tisdag: Blandat: grillad kyckling, kokt korv på fritids
Onsdag: Lövbiff med pommes och bea
Torsdag: Pasta med kyckling, citron, sparris och vårlök
Fredag: SM-tävlingar
Lördag: SM-tävlingar
Söndag: Pizza/pasta/McDonalds

Har inga matbilder från denna vecka. Men som stolt mamma lägger jag in en bild på min dotter som kom 3:a i Ungdoms SM i trampolin i helgen!!!

SM i gymnastik!!!

Imorgon fm åker vi till Halmstad för att vara med på gymnastik-SM. Dottern tävlar och jag ska vara domare och funktionär. Resten av familjen följer med och hejjar på.

Maken har varit borta hela veckan så det har varit lite si och så med matlagning och bloggande härhemma denna vecka... Och nu åker vi som sagt bort över elgen. MEn förhoppningsvis blir det bättre nästa vecka.

De har bytt kock på restaurangen på jobbet och jag är ganska kräsen när det gäller mat jag ska betala 70:_ för. Så idag hoppade jag över lunchen, men hann göra mig lite sen lunch när jag kom hem.

Dottern har bjudit på kladdkaka :-)

Idag fick det bli sparrissoppa och chevrétoast. Mycket gott!!!
Men inte så nyttigt kanske med så mycket grädde i maten...

Dottern har varit sugen på kladdkaka i flera dagar, så innan träningen bakade hon och nu har vi precis avnjutit en jättegod kladdkaka med vaniljglass till!

Jag hade tänkt att lägga in lite bilder och recept från i fredags, men mannen har rest bort i en vecka och han har kameran och alla bilder med sig.
Så det får komma nästa vecka istället då jag har fått bilderna.

Veckomatsedel v.18

Måndag: Broccoligratäng
Tisdag: Pasta pesto
Onsdag: Mozarellabiffar i sås och potatismos
Torsdag: Kyckling i ugn med ris och koriandersås
Fredag: Grillad entrecote, kycklingfilé, salsa, sallad med sparris, zucchini och halloumi, feta och melonsallad, dessert: fruktsallad och kanderade valnötter
Lördag: Trampolintävling
Söndag: Torsk med citronsås, grillad sparris och potatismos


Måndagsgratäng


Söndagsfisk

Mozzarellabiffar

Idag var en sån där dag igen då jag skulle försöka hitta på någon middagsmat av det som fanns hemma. Och det var ett par dagar sen jag var i affären ska tilläggas.
Jag började iallafall med att ta fram  köttfärs.
Sen kryddade jag den med salt, peppar, citronsaft, mjölk, en mozzarella i mindre bitar och persilja.
Jag gjorde biffar av det och stekte dem nästan klara.

Sen fräste jag purjo och hällde i grädde och strimlade soltorkade tomater och lät det koka ihop i ca 2 min. Sen hade jag i torkad salvia och biffarna och lät det puttra i ca 7 min.

Jag serverade det med hemmagjord potatismos.



Inspiration

Idag har vi ätit broccoligratäng och imorgon blir det pasta pesto med tillbehör. Vi ska nämligen på musikal i 7-åringens klass imorgon :-) Och då måste vi hinna utfodra minstingen innan...
Nu ska jag krypa ner i sängen med min nya tidning och hoppas på en massa inspiration!!!

Äntligen grillat!!!

Vi har hållit på och renoverat vår hall, och är inte riktigt klara. Så grillen har inte kommit fram här hos oss förrens idag :-)
Det var verkligen supergott och vi gjorde det så enkelt som möjligt, bara för att få känna den goda smaken.
Vi gjorde vårat numer favorit tillbehör; klyftpotatis på sparrispotatis.
Sen grillade vi fläskfilé som legat i köpemarinad. Halloumi, paprika och några sparrisar hamande också på grillen och så lite ruccola till det.

Alla faten var tomma när vi var klara!







Lunchmacka

Idag blev det ingen planerad lunch då familjen var helt osynkad under lunchtimmarna...
Så när jag blev väldigt hungrig så letade jag fram en bit chevré, gårdagens baguette och lite ruccola. Toppade med rostade pinjenötter och balsamicokräm smaksatt med hallon.
En mycket trevlig lunchmacka!!!

Valborg hos mamma

Jag och mina bröder med våra familjer var hos mamma igår och firade Valborg.
Vi provade ett nytt koncept och gav barnen mat först. Sen åt vi vuxna en massa tapas innan vi gick till brasan. Mamma och min svägerska stannade kvar hemma och fixade med maten medans vi andra gick och titta på brasan :-)
När vi kom tillbaka och de yngsta barnen hade somnat så åt vi andra.
Det blev hälleflundra som mamma hade kokat i buljong och vin och sen hällt en sås gjord på smör, grädde och vin på. Det var väldigt gott!

Jag provade ett nytt recept tilltapasen. Ett sparrisflarn :-) Det var välsigt gott men svårt att äta med händerna så jag tror att man ska ha den på en buffé och äta med kniv och gaffel.

1 rulle smördeg
1 knippe sparris
10 st salladslök
150 g brie
1/2 dl riven parmesan
1 dl grädde
2 ägg

Dela salladslöken på mitten och koka i läottsaltat vatten i ca 2 min, låt svalna. Bryt av den nedersta delan av sparrisen och koka den i ca 3 min. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten.
Rulla ut smördegen och vik upp kanter. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Mosa brien med en gaffel i grädden. Vispa ner äggen, salt och peppar och den rivna parmesanen.
I grunsreceptet stod det att man skulle ha chevré, vilket jag tror blir jättegott, men vi hade några som absolut inte gillar chevré.
Nästa gång jag gör denna så kommer jag att ställa in smördegen i ugnen ett par minuter så att kanterna höjer sig innan man häller i fyllningen. För när jag gjorde denna så rann en hel del av fyllningen ut.
Fördela fyllningen på smördegen och varva sparris och lök.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.




Tapasbordet


små spett  med caprese


Crostini med bruschetta-mix


Varmrätten!!!

Veckomatsedel v.17

Måndag: Tagliatelle med fläskfilé, basilika och citronsås
Tisdag: Kyckling satay med ris
Onsdag: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Torsdag: Spagetti carbonara
Fredag: Rastaurangbesök för mig/ rimmad lax och dillstuvad potatis för familjen
Lördag: Middag hos min mamma; tapas, hällefilé i sås med pressad potatis
Söndag: Grillad fläskfilé, klyftpotatis, grillad sparris, paprika och halloumi




Familjens middag i fredags
RSS 2.0