10-års kalas och kryddsmör

I fredags fyllde varat mellanbarn 10 år! Som vanligt när barnen fyller år så undrar man vart åren har tagit vägen. Tänk att det redan har gått 10 år sedan vår lilla prinsessa föddes!!!
Jag hade frukostpasset på jobbet så vi var tvungna att väcka henne supertidigt med paket, sång och frukost på sängen. Men hon verkade nöjd :-)
  
 
På kvällen hade vi lite släkt och grannar här på middag. Hon hade beställt grillat. Vi grillade både kyckling, fläsk och nötkött så att alla skulle hitta något som de gillade. Till det serverade vi rosmarin och vitlöksrostad potatis, halloumisallad och lite olika såser och röror. Jag hade även gjort ett kryddsmör som jag blev riktigt nöjd med ;-)
Det passade jättebra till alla tre sorters kött och även till de grillade majskolvarna.
Nu kommer jag ju inte ihåg några exakta mått på det, men jag kommer ihåg vad jag hade i ialla fall ;-)
 
Rumsvarmt smör
Rivet skal och saft från lime
Finhackad chili
Finhackad koriander
Salt
 
Rör ihop allt ordentligt med en gaffel.
Lägg det sedan som en korv på folie och rulla in det så att det får lagom form.
Lägg in foliekorven i frysen en stund.
Lägg in "korven" i kylen ca 45 innan ni ska servera smöret.
 
Här ser ni några av tillbehören, men det var det enda fotot jag hade på smöret :-)
Så här såg det ut på grillen: Kycklingfilé, fläskfilé, flankstek och majs

Sommarplock

Ibland när man får gäster och inte hinner förbereda eller inte hittar någon inspiration kan man alltid bjuda på plock. Ibland om jag tror att barnen hellre leker än att sitta och äta tre-rätters eller om gästerna kommer sent så att man vill "skynda på" lite med varmrätten så kan det vara trevligt med småplock istället för förrätt.
Då hinner man bjuda på en god drink före maten och stilla den värsta hungern :-)
I vårt kylskåp finns av någon underlig anledning alltid lite delikatesser :-) Det är bara din egen fantasi som sätter gränser här.
Här kommer lite bilder på vad svärföräldrarna fick till drinken när de var här senast. (Och då hade jag bara plockat ur kylen och inte handlat något)
 
Jag gjorde små mackor med danskt rågbröd i botten, lite sallad och sen spansk skinka, salami, brie, mögelost,
syltlök, marmelad, tomater och jordgubbar.
 
Till barnen serverade jag spett med stekt korv och gurka, körsbärstomater, ost och jordgubbar
 

Grillade kronärtskockor

När det fortfarande var varmt ute och vi var ute och grillade på kvällarna så provade vi att grilla små kronärtskockor.
Nu känns det som att hösten redan har kommit :-(
I och för sig så ska jag jobba ett par veckor till, men det hade ju inte gjort något med lite värme och sol på eftermiddagarna när man är ledig.
Förra veckans läger gick jättebra, men jag var verkligen supertrött på kvällarna.
Så det blev inte mycket till matlagning och det lär det inte bli denna vecka heller. Jag behöver verkligen semester nu!!!
 
Men som sagt så provade vi att grilla små kronärtskockor för ett tag sen. Jag har sett så härliga bilder på det :-) Och snyggt blev det verkligen! Det var gott också, men svårt att äta. Eftersom vi inte gjort det tidigare så visste vi inte hur vi skulle äta. När vi kokar dem så drar vi av bladen och biter av köttet och ev så äter vi upp hjärtat.
Nu när vi grillat dem och de var så späda så var vi osäkra på vad vi skulle äta. Så det slutade med att vi åt allt :-) Gott, men svårätet!
Så jag tar gärna emot tips på om man ska äta allt eller bara vissa delar.
 
Vi kokade skockorna halvmjuka först, delade dem på längden och tog bort "skägget".
Sen grillade vi dem tills de kändes klara.
Vi serverade med ett jättegott smör som jag helt glömt bort hur jag gjorde... Men jag tror att det var chili och lime i.
 
 

Mättande kycklingmacka

Den här veckan har jag semester från mitt vanliga jobb och tillbringar istället tiden nere i gympahallen tillsammans med 38 förväntansfulla barn och 7 andra ledare. Vi ska ta hand om barnen mån-tor mellan 9 och 15. Huvudsysslan är att hoppa trampolin, men vi gör en massa annat skoj också.
Men jag undrar hur pigg och social jag kommer att vara på midsommar, med tanke på hur trött jag är idag efter bara en dag...
 

Häromdagen gjorde vi matiga kycklingmackor med kyckling. Det fick bli lite av det som fanns hemma. Riktigt bra resultat :-)
 
Tunna kycklingfiléer
Citrusgrillolja
Surdegsbaguette
Chevrékräm (Chevré, crème fraiche, salt, honung, olivolja)
Plocksallad
Ruccola
Röd lök
sockerärtor
 
Marinera kycklingen och grilla den sen.
Dela baguetten och pensla med olivolja. Grilla den snabbt.
Skär löken i tunna skivor och bygg ihop din macka :-)
 
 

5-års kalas

 
 
Maj är ju en hektisk månad i nästan alla familjer, så även i denna :-) Men i år tycker jag ändå att vi inte stressat så tokmycket. Sen brukar stressen och aktiviteterna hänga sig kvar in i mitten av juni hos oss. Så än är vi inte i mål...
För ett par veckor sedan fyllde vår minsting 5 år!!!
Och eftersom så mycket annat kommit emellan har det inte blivit av att jag bloggat om det.
Han hade för första gången ett barnkalas där han fick bjuda sina kompisar. Och det var en mycket nöjd kille efter kalaset.
Vi hade även kalas för släkten där födelsedagsbarnet hade bestämt att vi skulle bjuda på sallad (som han inte tycker om). Så vi gjorde en asiatisk biffsallad med massa olika tillbehör och en kyckling- och pastasallad. Sen blev det förstås tårta, kakor och bullar.
 
På barnkalaset bjöds det på kalasglass, vilket innebär några olika sorters glass och sen en massa små skålar med tillbehös så att gästerna själva kan fixa sin glass. Vi hade bl a olika sorters strössel, smarties, minimashmallows, maränger, grädde, chokladsås, kolasås, rån och kakor.
 
Vi ordnade en skattjakt med olika uppdrag. Ett av uppdragen var att stå i jägarställning i 15 sek, som alla så klart klarade. Men ett av barnen hade kommit hem och berättat att vi tvingat dem att sitta i 15 minuter!!! Haha, tur att det var min brors barn så att de förstod att det var något lurt...
 
När släkten var här så bjöd vi på pinocciotårta med hallon och grädde. Ibland är det enkla det godaste :-)
 
Tårta till en lånpanna:

3 ägggulor
1 ägg
1,5 dl socker
5 msk mjölk
0,5 dl smält smör
2,5 dl mjöl
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

3 äggvitor
2,5 dl socker

5 dl vispgrädde
1 dl frysta hallon
färska hallon

Vispa ägggulor, ägg och socker pösigt. Ha i mjölk, smör, mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda till en smet.
Lägg bakplåtpapper i en hög plåt. Häll i smeten och bre ut den så att den täcker hela plåter.
Vispa aggvitor och socker till ett hårt skum. Bre skummet på smeten.
Grädda i ca 15 min på 200 grader.
Ta ut och låt svalna.
Dela tårtan på tvären. Lägg den ena halvan på ett fat.
Tina de frysta hallonen och mixa. Vispagrädden och blanda ner de mixade hallonen.
Bred det på botten och toppa med de färska hallonen.
Lägg den andra hälften av tårtan ovanpå och servera.
 
 
 
 
RSS 2.0